Anastasia de musical: nu tot € 25,- voordeel per kaart

Zoek binnen:

Waarom je moet uitkijken met het gebruik van menstruatie-apps

Steeds meer vrouwen gebruiken tegenwoordig menstruatiekalender-apps om hun cyclus te volgen. Met zo’n app kun je uitrekenen wanneer je volgende menstruatie eraan komt, maar ook wanneer je op z’n vruchtbaarst bent. Ideaal, toch? Helaas blijken niet alle apps even betrouwbaar te zijn.

Minstens 2 menstruatiekalender-apps, Maya en MIA Fem blijken namelijk gevoelige details over de seksuele gezondheid van hun gebruikers te hebben gedeeld met Facebook en andere partijen. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Britse privacywaakhond Privacy International.

Advertentie

Zeer gevoelige informatie
Apps als Maya en MIA Fem beschikken over zeer persoonlijke informatie van hun gebruikers. Zo kun je bij deze apps ook invoeren wanneer je voor het laatst seks hebt gehad, welk voorbehoedsmiddel je gebruikt en welke lichamelijke ongemakken je ervaart tijdens je cyclus. Uit onderzoek van Privacy International blijkt nu dat juist deze gevoelige informatie is doorgespeeld aan Facebook. Hierdoor kan Facebook gerichte advertenties aan hun gebruikers tonen.

Al meteen mis
Privacy International ontdekte dat Maya en MIA informatie deelden met Facebook vanaf het ogenblik dat een gebruiker de app op haar telefoon installeerde en opende, zelfs vóórdat ze had ingestemd met het privacybeleid. “Wanneer Maya je vraagt om in te geven hoe je je voelt en suggesties aanbiedt voor symptomen waarmee je te kampen kan hebben – zoals bloeddruk, zwelling of acne – dan zou men hopen dat die informatie met bijzondere zorg behandeld wordt. Maar nee, die informatie wordt gedeeld met Facebook”, stelt het rapport. Daarnaast kwam ook nog eens aan het licht dat de apps dezelfde informatie deelden met andere online-marketingbedrijven.

Maatregelen
De makers van Maya hebben ondertussen aan Privacy International laten weten dat ze voortaan niet dergelijke informatie zullen doorspelen naar Facebook. Een woordvoerder van het sociale netwerk heeft laten weten dat ze in gesprek zijn met de apps om de mogelijke inbreuken op de servicevoorwaarden, zoals het verzenden van verboden types van gevoelige informatie, te bespreken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: HLN. Beeld: iStock

Schrijfster Susan Smit: “De liefde is eindelijk compleet en volwassen”

Susan-Smit-Libelle-interview-premium

Premium

De nieuwe roman van Susan Smit (45) gaat grotendeels over een vergeten groep vrouwen in Nederlands Indië. Journalist Liddie Austin sprak met Susan over haar boek Tropenbruid, haar huwelijk en vooral over de liefde. “Ik beloofde Onno dat ik nooit méér met hem zal kibbelen dan knuffelen.”

Het ei is gelegd. Tropenbruid, de 5e roman van Susan Smit, is naar de drukker. Daar drinken we op een koude winterochtend gemberthee met kurkuma en honing op in haar keuken in de Amsterdamse Jordaan. Tropenbruid vertelt, zoals vaker bij Smit, het verhaal van een vrou

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien