Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Michael Renssen schrijft prachtige brief aan vrouw die werkt als verpleegkundige

Michael Renssens vrouw Angela werkt als verpleegkundige. Hij maakt dus van heel dichtbij mee hoe ontzettend hard in de zorg wordt gewerkt. Zijn bewondering deelt hij in een prachtige brief gericht aan Angela.

Michael schrijft hoe hij zich veel meer zorgen maakt dan dat zij doet. Hij bewondert de moed, de onoverwinnelijkheid en de integriteit van Angela en al haar collega’s in de zorg. Ondertussen maakt hij zich, zoals iedereen met een geliefde die in de zorg werkt, vreselijk veel zorgen.

Advertentie

De hele brief:

“Lieve Angela,

Je kwam vanochtend weer thuis na een nacht vol mensonterend leed. Vol met mensen die naar adem snakken, die veel pijn lijden en die niet zonder jouw verpleegzorgen kunnen. Je leek niet eens moe, alsof je in een soort van trance verkeerde. Ik heb dat vaker gezien bij jou en ook bij je collega’s die ik ken. Die houding, die – ja, hoe moet ik het noemen – weerbaarheid, die onuitsprekelijke inzet en onverzettelijkheid. Juist als de nood het hoogst is en de risico’s het grootst zijn, komt er bij jou iets los van onoverwinnelijkheid, van moed. Je stuurde me gisteravond, voordat je dienst begon nog een app-je, met een niet al te flatteuze foto van jou in “gevechtstenue”, met de tekst: “We gaan ervoor!”

In voor- en in tegenspoed

Het jezelf weg kunnen cijferen ten bate van de gezondheid van anderen, in goede en in slechte tijden, is iets wat ik als “normale burger” sowieso nooit echt zal kunnen begrijpen. Maar je weet niet half hoe erg ik het in je bewonder. Het is misschien wel de hoogste vorm van integriteit die een mens kan bereiken en uitdragen. De omstandigheden hebben geen vat op je. Het werk moet gedaan worden, de zorg moet worden verstrekt, de patiënten moeten worden verpleegd, je verpleegkundige eed moet worden waargemaakt. En daarom ben jij er. Samen met je collega’s. In voor- en in tegenspoed.

Natuurlijk ben je bang. We hebben het er vaak over de laatste weken. Het zijn emotionele momenten. Je weet welk risico je loopt. Jij en je collega’s worden als eerste besmet met het ellendige virus. Maar zelfs dat gegeven lijkt geen vat op je te hebben. Je bent veel bezorgder over mij, en over je bejaarde moeder die om meerdere redenen tot een risicogroep behoort.

Ik ben banger dan jij. Veel banger. Ik ben dan ook geen verpleegkundige. Ik adviseer directies en besturen over hoe communicatie kan bijdragen aan vertrouwen van stakeholders in hun mensen, producten en organisaties. En daarbij constateer ik situaties die, op z’n zachtst gezegd, aanzetten tot nadenken. Ook, of misschien wel vooral in jouw zorgwereld.

Vertrouwen

Hoeveel vertrouwen kan immers jouw beroepsgroep hebben in ziekenhuisdirecties die – om maar in het inkoopplaatje van zorgverzekeraars te passen – jullie arbeidsprocessen en -voorwaarden dusdanig hebben gedevalueerd dat de uitstroom van ervaren collega’s niet te stoppen is?

Hoeveel vertrouwen hebben verpleegkundigen, met – net als jij – zo ongelooflijk veel ervaring en gerichte vakdiploma’s, in zorgwerkgevers die dat belonen met salarissen die absoluut niet in verhouding staan tot de betekenis van jullie vak? (Het tekent jullie weer dat dit jullie niet erg verontrust; jullie werken toch wel en de werkgever weet dat … eens in de 20 jaar komen jullie in actie, maar dan alleen *als de zorg het toelaat).

Hoeveel vertrouwen kan jij hebben in het hele zorgsysteem als mondkapjes en OK-mutsen bij aanvang van de coronacrisis nauwelijks voorradig en nu nog onvoldoende aanwezig zijn om aan de behoefte te voldoen? Krijg je dan niet het gevoel dat jouw veiligheid prio-laatst is? En wat te denken over het gegeven dat er te weinig testvloeistoffen in zorginstellingen zijn omdat een fabrikant, ook in deze noodsituatie, weigert het patent op de vloeistof openbaar te maken?

Het onverwoestbare fundament

De hele zorg functioneert dankzij jullie. Jullie vormen het onverwoestbare fundament, dat zijn principes nooit opgeeft. Zorgmensen die doen wat nodig is, die nu met liefde al hun vrije dagen opofferen en volgepropte roosters draaien. Omdat ze weten dat het nodig is. Die desnoods in te onveilige omstandigheden hun werk doen, en daar niet eens over mekkeren, omdat ze weten dat ze daarmee mensenlevens redden. Die regelmatig door ziekenhuis- en verpleeghuisdirecties, door overheden en door zorgleveranciers (zoals farmaceuten) in hun hemd worden gezet. Want jullie gaan toch wel door. Hoe dan ook.

Want dát is jullie integriteit. Jullie integriteit bepaalt dat het zorgsysteem werkt, niets anders. Ik weet dat je, als je straks weer wakker bent en dit leest, je schouders zult ophalen. Want zo is het nu eenmaal. Zo zitten jullie nu eenmaal in elkaar. En ik zal me terecht nederig voelen.

Vanavond om half elf ga je weer naar de war zone, om er samen met je collega’s weer voor te gaan. Jullie strijden voor ons. En ik hoop dat jullie blijven strijden. Dat jij blijft strijden. Voor je patiënten én je principes. Want dat is nu meer dan ooit nodig.

Ik houd van je. Kom morgenochtend alsjeblieft gezond weer terug …

Liefs & XXX, Michael.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: LinkedIn/Michael Renssen. Beeld: Michael Renssen.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meeste coronabesmettingen op dit moment in noorden van Noord-Holland

Het noorden van Noord-Holland kampt op dit moment met de grootste coronabrandhaard van ons land. Vooral in de steden Den Helder en Hoorn zijn er veel coronabesmettingen vastgesteld.

In de afgelopen twee weken werd bij 4600 mensen uit het noorden van Noord-Holland corona ontdekt.

Advertentie

Coronabesmettingen in Noord-Holland

Hoe het komt dat er daar nu veel coronabesmettingen zijn, dat is niet bekend. De GGD Hollands Noorden zegt hierover: “We krijgen het nog niet scherp. Het zit over alle leeftijdsgroepen. Als er bijvoorbeeld een festival uit de hand is gelopen, zou je het zo kunnen duiden, maar dat is er niet. Dit loopt al een aantal weken en het wil nog niet dempen.”

Hoorn

Met name Hoorn is momenteel een coronabrandhaard te noemen. In de afgelopen twee weken werden daar 861 mensen positief getest. Ter vergelijking: in Amsterdam waren dat er 324, in Rotterdam 334, in Utrecht 217 en in Den Haag 266.

Het gevaar

De GGD is bang dat de besmettingen leiden tot nóg meer besmettingen en dat het zichzelf zo in stand houdt: “Als er veel besmettingen zijn, worden ook veel andere mensen besmet. Hoe hoger het aantal besmettingen om je heen, hoe groter de kans dat jij ook besmet raakt. Als je in een omgeving met weinig besmettingen bent, is de kans klein dat jij het virus oploopt.”

Coronamaatregelen

Het hoge aantal besmettingen ligt volgens de GGD niet aan het schaatsweer van de afgelopen tijd en de drukte die hiermee gepaard ging: “Dit is al een langere periode gaande.” En ook komt het volgens hen niet door het niet naleven van de coronaregels: “Incidenten heb je natuurlijk overal, maar wij hebben niet het beeld dat mensen wat aanrommelen. Wij hebben de indruk dat de regio zich acceptabel aan de maatregelen houdt.”

Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Linda. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Onthuld: met dít nummer gaat Jeangu Macrooy naar het Songfestival

Dit jaar zal Jeangu Macrooy (27) Nederland gaan vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival met het liedje Birth of a new age. Het nummer is vanaf nú te luisteren.

De onthulling van het nummer heeft de zanger donderdagavond gedaan middels een ‘live première’ op YouTube, Instagram en Facebook. Tegelijkertijd was de onthulling ook in verschillende televisieprogramma’s te zien.

Advertentie

Jeangu Macrooy onthult Birth of a new age

Benieuwd naar Birth of a new age: dé Nederlandse Songfestival-inzending van dit jaar? Luister het liedje hier:

Jeangu over het nummer

Voorafgaand aan de onthulling zei Jeangu over het nummer: “Ik geloof er heel erg in en ben er heel erg enthousiast over, net als vorig jaar bij Grow. Ik hoop natuurlijk dat iedereen het nummer voelt en begrijpt en het mooi vindt.”

Zenuwen

Dat de onthulling live was, zorgde voor extra zenuwen bij de zanger: “Het is natuurlijk spannend, het eerste moment dat het nummer naar buiten gaat en dat iedereen het hoort. Je wil natuurlijk dat het helemaal goed gaat. En dit jaar is anders dan vorig jaar: we beginnen met een live optreden. Dat is altijd spannend, maar tegelijkertijd is dat ook wat het magisch kan maken”, aldus Jeangu in RTL Boulevard. Hij heeft expres gekozen voor een live onthulling: “Straks in Rotterdam is het ook gewoon live, dus we vonden het een goede manier om het zo te beginnen.”

Direct naar de finale

In mei vindt het Eurovisie Songfestival plaats in Ahoy Rotterdam. Op 18 en 20 mei vinden de halve finales plaats en op 22 mei staat de finale gepland. Jeangu Macrooy mag de halve finale overslaan en staat direct in de grote finale, dankzij de winst van Duncan Laurence in 2019. Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit en Nikkie de Jager zullen het spektakel presenteren.

Opvolger van Grow

Birth of a new age is de opvolger van het liedje Grow. Vorig jaar onthulde Jeangu het nummer Grow nog bij de De wereld draait door, maar wegens de coronacrisis werd het Eurovisie Songfestival afgelast. Hij heeft het liedje dan ook nooit op het Songfestival-podium ten gehore kunnen brengen. Alle deelnemers die vorig jaar mee zouden doen, werden verplicht om dit jaar een nieuw liedje in te zenden.

Geen ‘normaal’ Songfestival

Hoe deze editie van het Eurovisie Songfestival er precies uitgaat zien, is nog niet helemaal duidelijk. Dit is afhankelijk van hoe de coronacrisis zich de komende maanden ontwikkelt. Wat wel zeker is, is dat het feest niet in de ‘normale’, uitbundige vorm door kan gaan. Er zullen dan ook geen grote bezoekersaantallen naar de locatie komen. Eerder liet de organisatie van het Eurovisie Songfestival weten hoopvol te zijn over wat er allemaal mogelijk is, en onthulde ze verschillende scenario’s.

Er is nu al een Songfestival-rel rondom presentator Cornald Maas

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: YouTube, RTL Boulevard. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Volgende week start 'Onze boerderij in Europa': Yvon Jaspers licht tipje van de sluier op

Op donderdag 11 maart gaat Onze boerderij in Europa van start. Presentatrice Yvon Jaspers licht alvast een tipje van de sluier op en vertelt wat we van dit seizoen kunnen verwachten.

In het KRO-NCRV-programma trekt Yvon Jaspers samen met een aantal bekende Boer zoekt vrouw-stellen Europa door per camper. Achter het stuur treffen we ook een oude bekende: boerin Bertie!

Advertentie

Yvon Jaspers over Onze boerderij in Europa

Yvon trekt met de stellen door Europa, op zoek naar bijzondere boerenbedrijven. Daar kunnen de stellen inspiratie opdoen voor hun eigen boeren business. Yvon vertelt hoe haar idee voor het programma tot stand is gekomen: “De afgelopen jaren heb ik een agrarische studiebeurs gekregen waarmee ik veel boeren over de hele wereld heb bezocht. Dat was bijzonder leerzaam en opende mijn ogen. Ik zag hoe boeren waar ook ter wereld zich met elkaar verbonden voelen: wij voeden de wereld. Ik zag ook hoe verfrissend en leerzaam het is om eens te kijken bij collega’s in het buitenland. Steeds als ik op zo’n erf stond dacht ik: hier zou ik onze eigen boeren mee naartoe moeten nemen.”

Déze landen zijn bezocht

Dat is werkelijkheid geworden! Yvon heeft met de Boer zoekt vrouw-koppels Denemarken, Duitsland en Zwitserland bezocht. “Het ene moment zijn we in Denemarken bij een bedrijf met een paar duizend schapen, het volgende moment zijn we boven in de Alpen koeien aan het melken. De keer daarna vergapen we ons aan de grootste paardenfokkerij van Europa met olympisch kampioenen om daarna in Duitsland in een grote ton druiven te stampen voor de wijn”, onthult Yvon.

Stof tot nadenken

Volgens Yvon geeft het programma stof tot nadenken: “We zien het Europese agrarische landschap aan ons voorbij trekken. Het zet je aan het denken. Hoe voeden wij de wereld en is die manier ook toekomstbestendig?”

Eerste aflevering

Donderdag 11 maart is de eerste aflevering te zien op NPO 1. In die aflevering duikt Yvon met de Texelse schapenboer Jan en zijn Rianne de camper in. Ze gaan naar Denemarken om mee te draaien in het boerenbedrijf van Sjaak en Jacqueline, die maar liefst 220 melkkoeien hebben. Dat belooft wat!

Dít is waarom Yvon Jaspers verliefd is op Zweden

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wendy van Dijk heeft de schaar in het haar gezet en verrast fans met korte coupe

Wendy van Dijk verrast vriend en vijand met een compleet nieuwe look. De presentatrice heeft de schaar in het haar gezet en gaat vanaf nu met kortere lokken door het leven.

Op Instagram deelt ze een filmpje waarin ze trots haar nieuwe kapsel laat zien.

Advertentie

Wendy van Dijk gaat voor korte coupe

Bij het filmpje schrijft ze: “Ik heb het gedurfd!! Waaaah! #nieuwhaar”. Hieruit blijkt dat Wendy behoorlijk wat moed heeft moeten verzamelen om het nieuwe kapsel aan te durven.

Mari van de Ven

Ook noemt ze visagist en haarstylist Mari van de Ven bij het filmpje. “You’re the best”, laat ze hem weten. We kunnen dus wel concluderen dat Mari haar nieuwe kapsel mogelijk gemaakt heeft. Ook Mari deelt de video op Instagram en schrijft hierbij: “The bob it is”. Wendy laat weten dat de knipbeurt heeft plaatsgevonden voor de opnames van Wie van de drie?, de spelshow die ze presenteert op SBS6.

Reacties

In de Instagram-post vraagt Wendy aan haar volgers wat ze van haar nieuwe look vinden. De lovende reacties stromen binnen. “Ontzettend gaaf!” en “Staat je geweldig”, klinkt het onder haar volgers.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Wendy van Dijk (@wendyvandijk3)

Dit is waarom Wendy van Dijk vroeger woedeaanvallen had

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien