Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Waarom steeds minder kinderen naar de tandarts gaan

Maar liefst honderdduizenden kinderen gaan nooit naar de tandarts. De verantwoordelijkheid ligt bij de ouders. Maar waarom brengen zij hun kinderen niet naar de tandarts?

Nederlandse tandartsen slaan alarm en eisen dat de zorgverzekeraars in actie komen.

Advertentie

Basiszorg
Het grootste probleem is namelijk dat veel ouders denken dat ze voor het bezoek aan de tandarts moeten betalen. Maar voor kinderen tot 18 jaar vallen tandartsbezoeken onder basiszorg, dus is het kosteloos. Volwassenen moeten daarentegen wel aanvullen verzekerd zijn.

Brief
Volgens de tandartsen gaat het om 600.000 kinderen. De Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT) vindt dat de zorgverzekeraars actie moeten ondernemen door bijvoorbeeld een brief te sturen naar de ouders met uitleg. In Schiedam hebben ze laatst een pilot gedaan in samenwerking met verzekeraar DSW. Dit bleek een succes, want de helft van de ouders bleek alsnog met hun kinderen naar de tandarts te zijn gegaan, schrijft het AD.

Geen succes
Toch zijn niet alle verzekeraars enthousiast. Sommigen willen niet eens meedoen met een proef. Het blijkt vanwege de aangescherpte privacywetgeving niet mogelijk om grote groepen verzekerden te selecteren en aan te schrijven. Daarom wenden de tandartsen zich tot Bruno Bruins, minister voor Medische Zorg en Sport. Ze hopen dat hij zorgverzekeraars eventueel kan dwingen om in actie te komen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: AD. Beeld: iStock

Memoires van een Maîtresse – Deel 39: “Misschien kun jij maar beter gaan”

memoires

Premium

Blijkbaar moet Sabine de trossen losgooien als het op geduld aankomt. De Kapitein doet uiterst vaag over hoe hun relatie nu verdergaat en haar telefoon is nog steeds in handen van Erik de IT-man.

Wanneer ik terugkom van de markt, staat mijn woonkamer bomvol mannen. Vandaag verhuist Thijs. Hij heeft een mooi appartement gevonden, 2 straten verderop. Het voelt ongemakkelijk, met mijn bloemen in mijn hand en al die grote beren die zich ook geen houding weten te geven. “Iemand koffie?” roep ik, maar uit de mokken die zij schalks in de lucht houden, weet ik dat mijn vraag m

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien