Misofonie of HSP? 10 tips van iemand met misofonie om ermee om te gaan

Krakende chips, een zware ademhaling of snerpende stemmen: voor sommige mensen beheersen deze geluiden hun leven. Zo ook bij Lavon (63). Van kinds af aan heeft zij misofonie. Ze kan op geen plek aanwezig zijn zonder volledig overprikkeld, nerveus en verdrietig te worden van de stemmen van anderen. Inmiddels heeft ze goed leren leven met haar aandoening en deelt zij haar tips om anderen met misofonie te helpen.
Maar ook voor iedereen die worstelt met hooggevoeligheid, kunnen deze tips van pas komen.
1. Plan afspraken op rustige tijdstippen
Lavon: “Als je last hebt van misofonie, kun je drukke tijdstippen in het openbaar beter vermijden. Ga niet lunchen in een lunchroom rond lunchtijd, bijvoorbeeld. Dan word je juist gek van de geluiden. Als je naar dat soort plekken gaat als het rustig is, doe je jezelf een groot plezier.”
2. Visite of verjaardagen in de ochtend
“Als ik visite bij mij thuis ontvang of een verjaardag vier, doe ik dat altijd in de ochtend. Als ik net heb geslapen en mijn dag rustig begin, ben ik nog niet overprikkeld. Op zo’n moment kun je veel meer hebben. Als het geluid van alle aanwezigen toch te veel wordt, weet je dat je in de middag even tot jezelf kunt komen.”
3. Visite buitenshuis
“Het liefst ontvang ik ook geen visite bij mij thuis, maar ga ik naar iemand toe. Het is fijn omdat je dan zelf in de hand hebt hoe laat je komt en hoe lang je blijft. Zo kun je, als er meer mensen komen, zorgen dat je er als eerste bent en kun je ook weer als eerste weg. Op die manier voorkom je dat je urenlang tussen allerlei geluidsprikkels zit.”
4. Openbaar maken
“Het beste is natuurlijk om open te zijn over je klachten. Praat erover met je omgeving. Het is echt niet zo dat je aan iedereen moet vragen of ze altijd rekening met je willen houden. Wel helpt het als ze weten waar je mee zit. Als je dan eens je grenzen aangeeft, bijvoorbeeld door eerder weg te gaan, begrijpen anderen waar dat vandaan komt.”
5. Leugentje om bestwil
“Het is een beetje tegenstrijdig met open zijn, maar wel echt nodig op zijn tijd: een leugentje om bestwil. Wil je wel afspreken met die vriendin, maar niet lunchen vanwege het geluid? Zeg dan dat je je niet zo lekker voelt en liever thuis afspreekt. Zelf zeg ik bij een uitnodiging bijvoorbeeld wel eens dat ik graag kom, maar later die dag nog een afspraak heb. Dan hoef ik niet de hele tijd te blijven.”
6. Veilig thuis
“Als geluiden je te veel worden, zorg dan dat je een fijne plek hebt waar je je terug kunt trekken. Mijn misofonie richt zich vooral op stemmen. Als ik even te veel stemgeluid om me heen heb gehad, vind ik het heerlijk om in mijn rustige huis thuis te komen. Ik heb er echt een veilige, sfeervolle omgeving van gemaakt waar ik even kan ontstressen zonder geluid.”
7. Eigen grenzen
“Hoe moeilijk het soms ook is: geef je eigen grenzen aan. Loop weg als iets je te veel wordt, zeg tegen mensen dat je even alleen wil zijn als je te veel geluid om je heen hebt. Het is lastig, maar je doet jezelf er een enorm plezier mee. Ik heb het geluk dat mijn dochter me helpt mijn grenzen aan te geven. Als we op een drukke plek zijn, zegt zij vaak al voor mij dat we beter ergens anders heen kunnen gaan. Dat is heel erg fijn.”
8. Juist geen yoga
“Bij misofonie wordt vaak de tip gegeven om yoga te gaan doen zodat je tot rust kunt komen. Ik zou zeggen: kijk of dat werkt voor jou. Voor mij is het namelijk helemaal niets. Juist met die stille omgeving zijn kleine geluidjes extra opvallend. Daardoor ga je er alleen maar meer op letten en kom je helemaal niet tot rust.”
9. Duidelijke afspraken met kinderen
“Als je kinderen hebt, is het nuttig goede afspraken met elkaar te maken. Zo weten mijn kinderen dat ik de volledige aandacht voor ze heb als we samenzijn, maar dat ze even rustig moeten doen als ik me terugtrek. Dan hoeven ze even niet mijn kamer in te komen. In ruil daarvoor kom ik ook nooit zomaar hun kamer binnen. Zo hebben we allebei onze eigen privacy en rust, die we erg waarderen.”
10. Niet meteen ‘ja’ zeggen
“Het is verleidelijk om meteen ‘ja’ te zeggen op een uitnodiging. Natuurlijk is het gezellig! Zelf heb ik geleerd dat je soms beter af kunt wachten of je eraan toe bent. En als je die dag merkt dat het te veel voor je is: doe het niet.”
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Beeld: iStock.