Het weekend belooft fris, maar zonnig te worden. Velen zullen daarom lekker naar buiten gaan. Maar wat zijn de risico’s op besmetting in de buitenlucht? En áls je dan buiten met de buurvrouw afspreekt, hoe doe je dat veilig?
De Belgische viroloog Steven Van Gucht legde op de briefing van het Belgisch Crisiscentrum uit waarom de kans op besmetting in de buitenlucht een stuk kleiner is dan binnen, maar “niet nul”.
Afstand en masker
Het is hiervoor belangrijk om de werking van druppels te snappen. “Grote druppels, die we vooral uitstoten bij het spreken, vallen snel neer en reiken niet verder dan 1 meter. Daarom is die afstand zo belangrijk”, zo legt Van Gucht uit. Een mondmasker – die je zo thuis in elkaar flanst – helpt om die druppels geen kans te geven. “Het vangt grote druppels op voordat die kunnen verdampen tot kleinere druppels.”
Maar daar gaat het vaak mis: mensen zijn geneigd om het mondmasker af te zetten om samen een snack of drankje te nuttigen, maar ook om te kletsen. En dan schuiven we vaak ook dichter op elkaar. Van Gucht merkt dat op dezelfde manier de meest risicovolle interacties plaatsvinden, vlak voor of na een activiteit, bij de verplaatsing of nabespreking. Zo geldt voor verplaatsing dat carpoolen volgens hem een groter risico vormt dan het openbaar vervoer.
Buiten minder besmettingen
Wat maakt de buitenlucht dan zoveel beter? Uit meerdere onderzoeken blijkt namelijk dat het risico om buiten besmet te worden een heel stuk lager ligt dan binnen. “Maar vijf tot tien procent van de besmettingen wordt buiten opgelopen”, aldus Van Gucht. “Kleine druppels, de zogenaamde aerosolen, vervliegen en verdunnen in de buitenlucht zeer snel door hun klein volume. Binnen kunnen die zowel op korte als lange afstand besmettelijk zijn. Ze blijven voor onze mond hangen en stapelen zich op.”
De viroloog vergelijkt de wolk aerosolen met sigarettenrook. Ook die blijft binnen veel meer hangen, zeker wanneer de ramen gesloten blijven. “Buiten kunnen die niet opgebouwd worden en is superverspreiding heel uitzonderlijk.”
Daarbij is het buiten ook makkelijker om afstand te houden en kan het UV-licht van de zon het virus ook doden op oppervlaktes. Maar we moeten onthouden dat de kans op besmetting niet nihil is. “Als je dicht bij elkaar staat is het buiten evengoed mogelijk om elkaar te besmetten. Het risico hangt af van het aantal contacten, de dichtheid en de duur”, klinkt het nog.
Veilig afspreken
De viroloog geeft nog een paar tips om op een zo veilig mogelijke manier buiten af te spreken.
- Spreek buiten af in beperkte kring.
- Vermijd drukke plaatsen, markthallen of halfopen tenten.
- Wees extra waakzaam op risicomomenten waar de aandacht vermindert: houd afstand bij het nuttigen van een snack of drank en draag verder je mondmasker.
- Slecht weer? Zet in geen geval de activiteit binnen verder. Ga terug naar huis.
- En daaropvolgend: combineer binnenactiviteiten niet met buitenactiviteiten. Denk aan een buitenkamp met overnachtingen, dat is dus geen goed idee.
Tegelijk met dit zonnige weer laaien ook de hooikoortsklachten weer op. Zó herken je het verschil tussen hooikoorts en corona:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
1
Bron: Briefing Crisiscentrum. Beeld:
Lees meer