Mooie gatenplant: Monstera Deliciosa voor slechts € 22,95

Zoek binnen:

‘Moeders moeten praten over traumatische bevallingen’

Vrouwen zijn niet altijd openhartig over hun negatieve of traumatische ervaringen rond de bevalling. Stichting Geboortebeweging roept vrouwen op om deze verhalen te gaan delen. Hiervoor is een speciale hashtag in het leven geroepen: #genoeggezwegen.

De actie van Stichting Geboortebeweging gaat vrijdag van start. Elke dag zullen nieuwe verhalen van vrouwen worden gedeeld op hun Facebookpagina.

Advertentie

Zorgkeuzes
Ingeknipt worden zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven, of geen ruggenprik krijgen terwijl je daar juist wél om hebt gevraagd: volgens de stichting kijken veel vrouwen negatief terug op hun bevalling, omdat ze niet hun eigen zorgkeuzes mochten maken.

Dwang of intimidatie
“We denken misschien van niet, maar ook in Nederland is er sprake van (zachte) dwang, intimidatie of zelfs verbaal of fysiek geweld in de geboortezorg”, laat de stichting Geboortebeweging weten. Hoeveel vrouwen slachtoffer zijn, is onbekend omdat er niet over gesproken wordt.

Afhankelijk
Volgens de stichting gaat het in de geboortezorg nog te veel over richtlijnen en protocollen. Hierdoor krijgen vrouwen minder keus en worden ze soms zelfs onder druk gezet. Het is moeilijk voor vrouwen om hier tegenin te gaan omdat ze afhankelijk zijn van hun verloskundige, kraamverzorgster of gynaecoloog.

Voorbeeld van een ervaring van een vrouw

Voorbeeld van een ervaring van een vrouw (Bron: Geboortebeweging)

Bewustwording
Met de actie #genoeggezwegen hoopt de stichting mensen wakker te schudden. “Het is niet de bedoeling een schok te veroorzaken of daders te bestempelen. We willen alleen laten zien wat er gebeurt en vrouwen uitnodigen erover te praten. Zo worden we er bewust van dat dit in Nederland gebeurt en kunnen we zorgen dat het minder gebeurt.”

Ervaringen
Volgens de stichting krijgen vrouwen onder andere te maken met dit soort situaties:

  • Dat ze bang gemaakt worden als manier om ze te overtuigen van de noodzaak van een ingreep
  • Dat er iets met ze wordt gedaan terwijl ze daar geen toestemming voor hebben gegeven, of zelfs ‘nee’ of ‘ik wil dat niet’ hebben gezegd.
  • Dat ze allerlei voorschriften krijgen over wat ze ‘moet’ en ‘mag’ als je gaat bevallen
  • Dat ze langdurig alleen gelaten worden terwijl ze dat eigenlijk niet willen
  • Dat ze niet alleen gelaten worden, wanneer ze juist wel privacy willen
  • Dat ze het gevoel krijgen dat wat zij er als persoon van vinden, er niet toe doet

LEES OOK:

BEKIJK OOK: Stukje leedvermaak: mannen ervaren hoe een bevalling voelt

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Stichting Geboortebeweging

Anne-Wil merkt dat ze ouder wordt als Han haar op iets wijst

Vrouw zorgen

Premium

Anne-Wil heeft 2 kinderen, 5 kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze spreekt af met haar jeugdvriendinnen Helga en Agnes.

Zaterdag

Meteen na het ontbijt ben ik begonnen met het leeghalen van de kerstboom. Weg met dat ding! Andere jaren kan ik er bijna geen afscheid van nemen, nu kan hij me niet snel genoeg de deur uit zijn. Het is trouwens nog een heel karwei, en als ik klaar ben zitten de naalden tot onder mijn oksels, dwars door mijn trui heen. Het kan me allemaal niets schelen. [premium-verder-lezen] Ik maak de knijpertjes van de

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien