Lekker lezen: Libelle bookazines voor € 3,35

Zoek binnen:

Monique van de Ven: 'Sex? Als het moment daar is, gewoon doén'

Nog even en ‘Dokter Deen’ is weer op tv. Het is de vierde en meteen de laatste reeks van de mateloos populaire serie waarin Monique van de Ven (64) een huisarts op Vlieland speelt. Libelle sprak haar over relaties, #metoo en haar acteercarrière. 

Wat is het geheim om je huwelijk goed te houden?
“Je moet heel véél voor elkaar over hebben. Ik vind mensen vaak te egocentrisch. Ik kijk goed naar Edwin, ik luister naar hem en ik zie het wanneer hij me nodig heeft. Als hij vraagt: wil je dit script lezen, zeg ik altijd ja.”

Advertentie

Aandacht dus.
“Precies. Andersom geeft hij ook aandacht aan mij. We letten erop dat we er altijd voor elkaar zijn, dat we altijd naar elkaar luisteren, dat we áárdig zijn voor elkaar. Ik kan niet tegen mensen die niet aardig zijn. Natuurlijk, ik ben ook wel eens snappy, maar dan zeg ik sorry. En ik heb codewoorden om hem te waarschuwen. Als Edwin zich te veel afsluit, zeg ik: ‘Londen!’ Hij weet dan precies wat ik bedoel: ‘O ja, sorry!’ Klaar.”

En welk codewoord gebruikt hij voor jou?
“Dat heb ik niet nodig, geloof ik. Maar als ik aan het spelen ben, gelden míjn regels. Dan moet ik vroeg naar bed, moet ik me concentreren op het leren van mijn tekst en dan moet hij me niet lastigvallen. Dat zijn de afspraken die we samen maken. Kijk, we waren allebei al wat ouder toen we elkaar ontmoetten. Dan weet je al wie je bent en wat je nodig hebt.”

Jij en Edwin zijn al ruim dertig jaar samen. Moet je dan nog als vrouw je best blijven doen?
Hartgrondig: “Absoluut.”

Hoe doe je dat?
“Door er verzorgd uit te blijven zien. Door aantrekkelijk te blijven. Niet te veel uit te dijen. Door fysiek te zijn met elkaar, door intimiteit op te zoeken.”

Hoe houd je het dertig jaar leuk in bed?
“Geen énkel probleem. Ik begrijp mensen nooit als ze over sex zeuren. Van die vrouwen die zeggen: ‘Maar ik ben nu aan ’t lezen…’ Wegwerpgebaar. “Maak er gewoon niet zo’n big deal van. Als het moment daar is, gewoon doén. Ik heb het al vaker gezegd en ik zeg het nu weer: altijd ja zeggen! Tien minuten later kun je weer je boek pakken. Zo houd je er ook plezier in. Als je het moment steeds voorbij laat gaan, wordt het een ding, en krijg je ruzie. Ik zie het als eten en drinken – het hoort erbij. Maar het is wel heel belangrijk. Als je de sex loslaat, ben je” – ze knipt met haar vingers – “zó uit elkaar. Dan is er geen intimiteit meer en dan heb je niks.”

Het is niet makkelijk om ouder te worden. Of hebben jullie daar geen last van?
“Gelukkig heb ik goed licht in de badkamer.” Ze lacht. “En bij Edwin zie ik het niet eens. Voor mij is hij al die jaren dezelfde gebleven. Ik denk nog steeds: wat zijn je benen toch schattig. Maar naar onszelf kijken wij zo meedogenloos en kritisch. Edwin snapt daar niks van: ‘Wat is het probleem’, zegt hij, ‘ik hou van je, ik vind je prachtig!’”

Je krijgt dus genoeg bevestiging van hem.
Fijntjes: “Daar kun je zelf voor zorgen, hè. Als ik niet word bevestigd, doe ik gewoon zo.” Ze pakt mijn hand en streelt ermee over haar hoofd. “Dan weet-ie het weer.”

En waar ligt voor jou de grens bij cosmetische ingrepen?
Resoluut: “Ik wil niet meer verder gaan. Natuurlijk heb ik wel een en ander gedaan en overweeg ik wel eens wat. Maar ga ik daar nu echt beter van worden? Ik ben 65, who cares! Nee hoor, ik houd het voor gezien.”

MEER MONIQUE?
Je leest het hele interview in Libelle 9, nu in de winkel. “Het lijkt me heerlijk om niets meer te hoeven.”
Vanaf 1 maart is Monique te zien in Dokter Deen bij Omroep MAX.

 

Interview: José Rozenbroek. Beeld: Ester Gebuis. 

Columnist Hans: “Het nadeel van gespreksnarcisten? Ze vréten energie”

Hans

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in zijn leven. Deze week: gespreksnarcisten.

Gespreksnarcisme, ik had er nog nooit van gehoord. Een gespreksnarcist is iemand die gedurende een gesprek alleen maar over zichzelf wil spreken. Nu ik wist wat het was, moest ik meteen aan mijn buurvrouw Annemieke denken. Vorige week moest ik uitwijken voor een auto, waarbij ik van mijn fiets viel en mijn voet verstuikte. Dat liep een beetje moeilijk. “Wat heb jij nou?”, vroeg Annemieke, toen ik haar huis voorbij strompelde. “Van mijn fiet

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien