MAMMA MIA! nu tot € 15,- feestelijk voordeel >

Zoek binnen:

7 vragen aan: zanger en gitarist Martin van Moon About

Wat de driekoppige coverband Moon About zo speciaal maakt? Dat ze geen podium nodig hebben om een leuke show te geven, een doodgewone huiskamer volstaat. Libelle sprak met zanger en gitarist Martin de Wind. 

Hoe is Moon About ontstaan?
“Ronald (zang, drums en gitaar, red.) en ik hebben de band opgericht in 1994. We studeerden destijds in Enschede en waren al goed op weg om onze studie te verpesten, want we maakten liever muziek. We schreven onze eigen nummers en traden op in cafeetjes. Tien jaar geleden heb ik mijn baan opgezegd om van de muziek echt mijn beroep te maken.”

Wat maakt jullie band anders dan anderen?
“We spelen akoestisch en hebben geen geluidsinstallatie of een podium nodig om te spelen. Hierdoor roepen we niet van twintig meter afstand ‘waar zijn die handjes’, maar staan we vlak voor je neus. Dat maakt het heel intiem. We spelen pop- en soulhits die je mee kunt zingen, maar tegelijkertijd heel verrassend klinken door de akoestische instrumenten die we gebruiken.”

Welke artiest speel je het liefst?
“Ronald en ik zijn de band destijds begonnen omdat we ontdekten dat onze stemmen mooi bij elkaar passen. We zijn daarom veel gaan zingen van Simon & Garfunkel en The Everly Brothers. Nummers waarbij het echt op de stemmen aankomt, dat is heel leuk om te doen. Inmiddels zingt onze bassist Felix ook.”

Jullie spelen op bijzondere plekken. Welke is je het meest bijgebleven?
“Ik denk meteen aan een trouwfeest in een weiland. Het had geregend en het terrein was modderig, maar iedereen was vrolijk. De bruid droeg kaplaarzen onder haar witte jurk. Ik vond het geweldig dat ze zo lekker zichzelf bleef. We hebben ook op een kerstborrel in de Tweede Kamer gespeeld. Leuk om al die bekende gezichten eens in je publiek te zien.”

Over bekende gezichten gesproken, voor wie zou je weleens willen optreden?
“Een huiskamerconcert bij de koning zou wel erg leuk zijn. En dat hij dan gaat dansen in zijn spijkerbroek.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?
“Onszelf muzikaal blijven uitdagen. Door samen te werken met andere muzikanten, maar ook door zelf nieuwe dingen te leren. Ik speel bijvoorbeeld gitaar, maar sinds een tijdje ook contrabas. Het is leuk om dan tijdens een optreden iets nieuws te proberen, spelen met twee bassen tegelijk bijvoorbeeld. Op dat soort momenten voel ik me weer even die jongen die voor het eerst op het podium in dat cafeetje stond.”

Geen spijt dat je je baan hebt opgezegd?
“Absoluut niet. Ik had een baan waarin ik veel vergaderde en op kantoor zat, nu bezorg ik mensen een onvergetelijke avond.”

Hier vind je de speellijst en meer informatie over Moon About. 

Beeld: Edwin Oudenampsen.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien