Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Nancy (47) werkt bij de politie: 'Calamiteiten vind ik leuk'

Nancy Vos (48) is stedelijk coördinator school en veiligheid bij de politie Oost-Brabant. Nancy is getrouwd, heeft twee kinderen van 21 en 17 jaar oud en werkt 27 uur per week.

“’Nancy Vos, politie Den Bosch’, zo neem ik altijd mijn telefoon op – mijn naam lijkt ervoor te zijn gemaakt. Zo ook die maandag vorig jaar, toen ik werd gebeld dat een docent in de stad zelfmoord had gepleegd door van het dak van de school te springen. ‘Ik kom er meteen aan’, zei ik.

Advertentie

Vertrouwensband
Toen ik twaalf jaar geleden begon als stedelijk coördinator school en veiligheid ben ik bij alle middelbare scholen langsgegaan om me voor te stellen en te vertellen dat ik graag in nauw contact met hen wilde staan. Als zij zouden bellen, beloofde ik, zou ik altijd te bereiken zijn, ook ’s avonds, ook in het weekeinde. Omdat ik die belofte waarmaak, hebben we geleidelijk een vertrouwensband kunnen opbouwen. Scholen bellen me nu over van alles: pesten, mishandeling, een meisje dat via sexting in het loverboy-circuit terecht dreigt te komen, een overval die in de buurt is gepleegd. Na zo’n telefoontje zorg ik ervoor dat de zaak ook bij ons intern wordt opgepakt als dat nodig is, of wordt doorgestuurd naar een van de hulpinstanties waarmee we samenwerken.

Twee keer per jaar brengen we alle schoolleiders bij elkaar en geef ik een presentatie, bijvoorbeeld over wat je moet doen als er ooit in Nederland een schoolshooting zou voorkomen, of over drugs. Door dit soort bijeenkomsten leren de betrokkenen elkaar kennen en schamen ze zich niet meer om hun problemen te delen of om de politie in school te krijgen. Dat is gewoon geworden. En zo kunnen wij zaken voorkomen of sneller oplossen. Sinds december 2017 doen ook de basisscholen in Den Bosch mee.

Uniform
Het mooie aan mijn functie is dat ik zowel repressief als preventief bezig ben. Ik beteken iets voor de politie, maar vooral ook voor de burger. Het is leuk om met jeugd te werken, want dat is een groep die je vaak nog echt kunt helpen en kunt vormen. En je kunt hun beeld van de politie nog sturen. Dat is zeker nu belangrijk, omdat wij steeds vaker als een soort vijand worden gezien. Het is schokkend hoe collega’s soms worden behandeld op straat. Dus ook daarom is het goed om al vroeg een band met de jeugd op te bouwen.

Je kunt een school heel chagrijnig en autoritair binnenstappen, maar je bereikt meer als je een beetje met de leerlingen meegaat. Ik ben meestal niet in uniform, want ze kennen me toch wel. Net zoals je moet blijven sporten om goed je werk te kunnen blijven doen, moet je bij de politie ook met je tijd meegaan. Dat betekent, vind ik, dat je nu goed met je mobiele telefoon overweg moet kunnen. Dat hoort er nu bij en de investering die je doet, betaalt zich gegarandeerd terug. Je hoeft niet alles te weten, maar wel wat whatsapp, instagram en snapchat zijn en wat die kinderen daarmee doen. Dat is namelijk hun leven.

Regie
Van de scholen van mijn kinderen weet ik ook van alles, maar dat hebben ze gelukkig nooit vervelend gevonden. Alhoewel, als ik een klasgenoot van mijn zoon op zijn drugsgebruik moet aanspreken, vindt hij dat wel even moeilijk. Toen het een keer om vrienden van hem ging die ik ook persoonlijk kende, bracht ik mijn boodschap licht, maar wel heel duidelijk: dit is een waarschuwing, de volgende keer moet je mee naar het bureau.

Toen ik die maandag na de zelfdoding van de docent bij de betrokken school aankwam, heb ik samen met de directie meteen de regie genomen. Ik wist wat er moest gebeuren: de kinderen moesten naar de gymzaal om ze toe te spreken; er moest een mail naar alle ouders om te vertellen wat er was gebeurd; slachtofferhulp moest worden ingeschakeld, ook voor de leraren; de burgemeester moest op de hoogte worden gebracht, want dit ging groot nieuws worden. En vooral: de pers moest buiten de deur gehouden worden, ook uit respect voor de nabestaanden. Dat bedenk ik allemaal in een minuut, bij wijze van spreken.

Ik ben een doener en ik moet bekennen: calamiteiten vind ik leuk. Dan kun je echt iets betekenen, door ervoor te zorgen dat het voor alle betrokkenen ondanks alles zo goed mogelijk verloopt. In dit geval lukte dat heel goed, ook door alle verbindingen die ik in de loop der jaren had gelegd met verschillende instanties. Op zo’n moment ben ik enorm trots dat ik bij de politie werk.”

Elke dag de beste berichten van Libelle in je mailbox? Dat kan

Interview: Liddie Austin  Fotografie: Robert Alexander

Libelle Legt Uit: zijn superfoods écht gezond?

Ze zijn goed voor je hart, je krijgt er meer energie van of je valt ervan af: superfoods beloven wonderen voor onze gezondheid. Maar maken ze die ook waar? En hoe zit het met de duurzaamheid?

Mogen we even voorstellen: de gojibes, afkomstig uit Azië en in Tibet ‘geluksbes’ genoemd. Ziet eruit als een rood-roze rozijn en schijnt een geneeskrachtige werking te hebben. En ken je maca al, een Peruaans knolgewas vol vitaminen en mineralen waarvan de tot poeder gemal

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien