Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Nicoline Wisse Smit stuurt elke dag een brief aan iemand: "Het is zó'n mooi, tastbaar iets om te krijgen"

Het zijn gekke, onzekere tijden, waarin liefde belangrijker dan ooit is. Om iets liefdevols voor anderen te kunnen betekenen, schrijft ‘professor in de liefde’ Nicoline Wisse Smit élke dag een brief voor iemand anders op haar typemachine.

Halverwege maart, op de dag van de 1ste toespraak van minister-president Rutte, schreef Nicoline haar eerste ‘brievenbuspost’. Vele brieven volgden: van een vrolijke verjaardagswens tot rake brief voor iemand die niet lang meer heeft. Maar elke brief met liefde en aandacht geschreven.

Advertentie

Via social media stroomden de verzoeken al gauw binnen. De aanvrager van de brief geeft Nicoline een naam door, het adres en een korte toelichting. En er zijn ook mensen die een brief voor zichzelf aanvragen.

Niet altijd even makkelijk

Elke dag pakt Nicoline een nieuw verzoek uit de lijst. Al valt het schrijven haar soms ook best zwaar. Nicoline: “Afgelopen week schreef ik een brief voor een dame in een hospice. De envelop bleef onbeschreven: de dame is vrijdag begraven.”

En zo heeft de schrijfster meerdere voorbeelden. “Ik mocht even geleden namens een man die zijn dochter bij de MH17-ramp is verloren een brief schrijven aan zijn nichtje. Zij heeft na de vliegramp en het verlies van zijn dochter enorm veel voor hem betekend. Zij was zijn steun en toeverlaat. Nu zit ze met een burn-out thuis. Hij wilde heel graag iets voor haar doen, maar kon het simpelweg niet. Achteraf heb ik nog even contact gehad met de man en zei hij tegen mij dat ik precies heb gedaan wat hem zelf niet lukte: haar op deze manier een hart onder de riem steken. Dat raakte me ontzettend. Ik vind het mooi dat mijn woorden zoiets teweeg kunnen brengen”.

Liefdesbrieven aan de liefde

Voordat corona zijn intrede deed in Nederland, verscheen Ik min je. In dit boek deelt Nicoline liefdesbrieven aan de liefde. Door de crisis had Nicoline, die ook als trouwambtenaar werkt, opeens een lege agenda. De geplande activiteiten rondom de lancering van haar boek kwamen te vervallen. Om structuur in haar dag aan te brengen, besloot ze iets te doen waar ze energie van krijgt. Doorgaan met (liefdes)brieven schrijven, dus.

Elke brief die op de post gaat, is door Nicoline op de typemachine geschreven. Grappig detail: bij de presentatie van haar boek op Valentijnsdag bij boekenwinkel Scheltema in onze hoofdstad had Nicoline een aantal typemachines meegenomen. Daar zou ze die dag liefdesbrieven op tikken. Maar daar kwam niet veel van terecht. De genodigden vonden het veel te leuk om zelf achter het apparaat te kruipen.

Schrijven op gevoel

Nicoline: “Van veel mensen kreeg ik te horen dat het tikken zo ontspannend werkte. En dat ze het mooi vonden om vooraf na te denken over wat ze zouden schrijven. Je kunt op een typemachine immers geen delete-knop gebruiken. Zo zie ik het zelf ook. Ik denk na over wat ik wil schrijven. Daarna volg ik mijn gevoel. Tikken gaat bij mij met 2 vingers. Als ik na 2/3 van de brief merk dat ik ben afgedwaald, komt het aan op creativiteit om te voorkomen dat ik opnieuw moet beginnen.”

“Ik heb meerdere typemachines. Elke dag kies ik een andere uit”, gaat Nicoline verder. “Het geluid van de toetsen stelt me gerust en geeft vertrouwen. Het schrijven houdt mijn wereld groot, want ik moet me inleven in iemand anders. Én het zorgt elke dag voor een ommetje naar de brievenbus.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

En weer een brief. Raakt. De uitdagingen waar mensen mee te maken krijgen. Poh 🧡 #brievenbuspost #brievenbuspostintijdenvancorona #dagelijksepost

Een bericht gedeeld door Nicoline Wisse Smit 🧡 (@nicolinewissesmit) op

Schrijftips van Nicoline

Nicoline hoopt dat mensen meer brieven gaan sturen. Nicoline: “Een brief is zó mooi om te krijgen. Het is tastbaar en voelt echt als een cadeautje.” Weet je niet waar je moet beginnen? Dan heeft de schrijfster een paar tips:

  • Het maakt niet uit of je ervoor kiest om een brief(je) op je computer te schrijven of dat je het met pen en papier doet. Het gaat erom dat je het met aandacht en concentratie doet. Ook met aandacht voor jezelf. Denk na over waar je gaat zitten, zet een geurkaars aan. Creëer een fijne sfeer. Maak er een momentje van.
  • Noteer de plaats en datum van schrijven boven de brief. Dat geeft een brief bewaarwaarde en actualiteit. En zo kun je meteen zien hoe lang de post erover heeft gedaan.
  • Kies een passende aanhef en deel je brief vervolgens op in 3 delen. Duid in het begin waarom je deze brief schrijft. In het middenstuk volgt de inhoud. Maak er geen dagboek van, maar laat wel iets van jezelf zien. Vertel een leuke anekdoke. En laat in het slotstuk blijken wat er na het lezen ‘moet gebeuren’. Moet de ontvanger de brief bewaren, iets terug schrijven?
  • Onderteken de brief altijd met je eigen handschrift – ook als je op de computer hebt getikt. Je handschrift maakt het persoonlijk.

Benieuwd naar Ik min jehet boek van Nicoline Wisse Smit? Je kunt de bundeling liefdesbrieven uiteraard online bestellen, maar Nicoline hoopt juist dat je het bij de lokale boekhandel koopt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Kim van Weering. Beeld: Marjolein van Panhuys

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'De slimste mens' blij met finalekandidaten

De drie finalisten die vrijdagavond gaan uitvechten wie dit seizoen de slimste is in De Slimste mens zijn bekend. Kijkers waren vooral razend enthousiast over deelnemers Emma Wortelboer en Snollebollekes-zanger Rob Kemps.

In de aflevering van donderdagavond wisten Rob en Emma zich naast Andries Tunru te plaatsen. De cabaretier had gedurende het seizoen de meeste punten gescoord en mocht direct in de finale plaatsnemen. Op Twitter laten kijkers weten enorm blij te zijn met deze uitslag.

Advertentie

Onsportief

Dit betekent overigens ook dat Tijl Beckand het programma moet verlaten. Hij kwam al eerder onder vuur te liggen, omdat kijkers hem onsportief vonden tegenover Rob. De zanger nam het echter wel voor zijn concurrent op. Bij een foto van de opnames van de kwartfinale schrijft Rob: “Graag zou ik hier ook even een lans willen breken voor mijn collega en vriend Tijl Beckand. Tijl speelt het spel op zijn eigen manier en dat geeft in ieder geval energie aan het programma. Voor mij was de ironie van zijn commentaar direct duidelijk en we hebben er samen goed om gelachen.”

Reacties

Toch werd Tijl ook deze keer niet gespaard op Twitter. Mensen lieten massaal weten dat ze blij zijn dat de komiek eruit ligt. Pijnlijk, maar gelukkig zijn er ook kijkers die het voor hem opnemen. Zo schrijft iemand: “Ik ga Tijl missen. Hij maakte dit seizoen. Dank #Tijlbeckand. Ik snap werkelijk al die negatieve reacties niet.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD, Twitter. Beeld: KRO-NCRV

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zieke Melissa (24) in 'Jinek': “Mijn moeder zien lachen als we een spelletje spelen. Dat is geluk”

In enkele seconden stond het leven van de 24-jarige Melissa Kremer uit Hoorn totaal op z’n kop. Vorig jaar maart kreeg ze te horen dat ze opnieuw leukemie had en dit keer niet meer zou genezen. Met haar succesvolle blog, Instagram-account én boek wil ze iedereen duidelijk maken om van de ‘lichtpuntjes’ in het leven te genieten.

Ze schoof donderdagavond bij Eva Jinek aan tafel om te vertellen over haar proces. “Ik wil mijn verhaal delen om te inspireren”, zegt Melissa. “Hoe eng en zwaar het ook is, er zijn altijd nog kleine lichtpuntjes. Ik probeer nog steeds mijn geluksmomentjes te pakken.”

Advertentie

Een boek

De jonge Melissa kwam afgelopen week meerdere keren in het nieuws. Onder andere vanwege het prachtige eerbetoon van de politie. Ook haar blog en Instagram is populair waarop ze schrijft over haar leven met leukemie. “Ik wil niet anders gezien worden omdat ik doodga. Ik ben niet kanker, ik ben Melissa. Dat deel ik ook rauw op Instagram, echt mezelf.”

Verpleegkunde-opleiding

Kwaad bloed, zoals ze het noemt, kreeg ze voor het eerst in 2015. Toen dacht ze na een jaar genezen te zijn. “Ik dacht: oké, wat gaan we doen na dit? Na de chemo? We gaan weer studeren, we gaan weer verpleegkunde doen”, vertelt Melissa. Maar dit keer is het anders, dit keer wordt ze niet beter. “Nu ben ik bezig met gesprekken met de uitvaartondernemer. Die is vanochtend nog bij me langs geweest. Nu ben ik bezig met het uitzoeken van m’n urn, het zorgen dat ik m’n moeder en m’n broertje goed achterlaat.”

Jinek vraagt aan de positieve Melissa of ze de lichtpuntjes waar ze over sprak anders beleeft nu ze ziek is. Ze reageert: “Vroeger was een spelletje doen gewoon normaal. Nu zetten we een muziekje op en maken we er een momentje van. Als ik mijn moeder zie lachen als we een spelletje spelen, dat is puur geluk.”

Mijn kwaadbloed

Afgelopen week kondigde Melissa op Instagram aan dat haar levensdroom uitkomt: al haar belevenissen worden gebundeld in een boek, dat nog voor het is gedrukt al ongekend populair is. Er moet nog één hoofdstuk geschreven worden, maar in de voorverkoop zijn er binnen een halve dag al meer dan 10.000 exemplaren besteld. “Het is onwerkelijk”, zegt Melissa glunderend tegen Jinek.

Het boek is nog online te bestellen. 50 procent van de opbrengst gaat naar het onderzoek naar Hematologie. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: Jinek

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 7 vakantietripjes kun je dit weekend virtueel doen

Voorheen pakte je het liefste dezelfde dag nog het vliegtuig/auto/trein naar een zonnige bestemming, maar voorlopig zit dat er niet in. Wie een beetje troost zoekt om de reishonger te stillen: deze zeven vakantietripjes kun je virtueel doen.

Het kan ook anders: ga aankomend weekend eiland hoppen of op safari terwijl je gewoon op de bank zit.

Advertentie

Roadtrip door India

Maak een virtuele rondreis door India en stop bij de meest iconische bezienswaardigheden, zoals de Taj Mahal, Red Fort en Golden Temple. Vergeet niet om heerlijke (zelfgemaakte) Indiase gerechten op tafel te zetten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Beyza M. (@bmseventh)

Dwalen door New York

Velen dromen van een vakantie naar The Big Apple. Via deze website breng je maar liefst 48 uur door in New York zonder dat je daar een dure vliegticket voor hoeft te kopen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Discover NYC (@discover.n.y.c)

National Park

In een paar uur tijd bezoek je alle National Parks van de Verenigde Staten. Een ideale bezigheid voor een luie zondag op de bank: wandelen door het Grand Canyon National Park, zwemmen in de wateren van Grand Teton National Park en daarna nog langs Glacier National Park. Voelt het toch een beetje of je actief bezig bent geweest, maar dan zonder spierpijn.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Vanessa🌺 (@bae___nessa)

Net als in Frozen

Heb je kinderen of zijn je kleinkinderen op bezoek? Ga dan eiland hoppen op de Lofoten. Dit is een eilandgroep die ligt in het noorden van Noorwegen. De prachtige omgeving lijkt rechtstreeks uit de Disneyfilm Frozen te komen.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door LOFOTEN 🇳🇴 (@lofoten)

Drukste kruispunt ter wereld

Het drukste kruispunt ter wereld moet je een keer hebben gezien. Als je snel overprikkeld bent, is dit de ideale oplossing voor jou. Via deze livestream kijk je live mee op de Shibuya Crossing, de populairste oversteekplaats in Tokio.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Japan Photos Daily (@japandailies)

Op safari in Kenia

Staat een safaritocht hoog op jouw bucketlist? Bereid jezelf dan voor door deze webcambeelden te bekijken van Mpala Research Centre. Deze plek is gelegen in centraal Kenia en met een beetje geluk kun je nijlpaarden, zebra’s, olifanten of luipaarden spotten.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door David Chancellor (@chancellordavid)

Machu Pichu

Bezoek gratis een van de zeven wereldwonderen. Via deze link wandel je virtueel rondom de Machu Picchu. Op de site kun je zelfs uitleg krijgen van een gids.

Geen vakantie? Niet getreurd: zó haal je het vakantiegevoel gewoon in huis

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Flair. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voor alles een eerste keer: Máxima aan het werk zónder schoenen aan

Een groot deel van Nederland is inmiddels wel gewend om thuis te werken. Zo ook koningin Máxima. Nu doet zij dat niet in een comfortabele outfit en betrap je haar niet in een huispak, maar vandaag valt wél iets anders op. De koningin heeft het zichzelf gemakkelijk gemaakt en is zonder schoenen aan het werk. 

Je zou denken dat niemand tijdens de Zoom-meeting ziet dat Máxima wel of niet haar hoge pumps draagt, behalve de fotograaf die aanwezig is in het paleis.

Advertentie

Máxima zonder schoenen

In de winter zou je een paar warme pantoffels  aan de voeten van de koningin verwachten, maar niets is minder waar. De meetings doet ze tegenwoordig schijnbaar zonder schoenen aan, zo is te zien op deze foto.

Zoals altijd ziet Máxima eruit om door een ringetje te halen: ze draagt een simpele, maar nette jurk en haar haren zijn naar achter gekamd, zoals ze het de laatste tijd graag draagt. Daarnaast ziet het ernaar uit dat de koningin een heuse multitasker is. Tussen de bedrijven en het schrijven door is ze ook druk met haar tablet in de weer. Spotten we daar een pagina van bol.com op het scherm? Of probeert Máx in te loggen op Facebook? Wie het weet, mag het zeggen.

Máxima

Koningin Máxima is de beschermvrouwe en erevoorzitter van verschillende organisaties en goede doelen. Maar wat haar écht nauw aan het hart ligt, is mentale gezondheid. Máxima wil het taboe rond psychische problemen doorbreken, zeker sinds de zelfmoord van haar zus Inés. Royaltyreporter Rick Evers vertelt hoe ze dat probeert te doen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien