Hoera! Libelle is genomineerd. Stem nu >

Zoek binnen:

Nieuwe coronatest geeft na 45 minuten uitslag, proef start met voorrang onderwijzers en zorg

Er is een nieuwe sneltest ontwikkeld om het coronavirus vast te stellen. Deze wordt binnenkort uitgetest in een teststraat van de GGD in Amsterdam. De nieuwe test geeft binnen een uur weer of iemand het coronavirus heeft, terwijl dat nu nog 24 tot 48 uur duurt.

De nieuwe test zal tijdens het experiment voorrang geven aan mensen die bijvoorbeeld voor de klas staan of in de zorg werken. Ook zou de test nuttig kunnen zijn op bijvoorbeeld luchthavens: de test wordt verwerkt terwijl jij incheckt. Dit verwachten de onderzoekers van TNO, die samen met onder meer de GGD Amsterdam en het RIVM de test hebben ontwikkeld. Volgens het onderzoeksinstituut is de sneltest net zo betrouwbaar als de reguliere en kost het bovendien ongeveer de helft van de nu gebruikte PCR-test.

Advertentie

Sneller testen

Nog steeds is er voor de test een wattenstaafjesmonster nodig met weefsel uit de keel- of neusholte. Alleen de analyse die daarop volgt gaat een stuk sneller. “Het aantal tussenstappen wordt vereenvoudigd en verminderd”, aldus TNO-onderzoeker Bart Keijser aan EenVandaag. Daardoor is die een stuk goedkoper en is het resultaat veel sneller beschikbaar.

Teststraat

Op dit moment worden bezoekers in de teststraat getest volgens de zogeheten PCR-test. Bij de RAI worden binnenkort monsters van de GGD-teststraat zowel door de PCR-test, als de nieuwe test beoordeeld. De uitslagen hiervan worden later met elkaar vergeleken. Als de proef goed uitpakt kan de nieuwe test volgens TNO verder uitgerold worden en de druk bij de GGD’en verlagen.

Volgens TNO begint de proef waarschijnlijk op zijn vroegst eind volgende week. “Maar meer realistisch is dat het een week later zal zijn”, aldus een woordvoerder.

Niet de eerste sneltest

TNO is niet de enige met een sneltest, er zijn verschillende sneltesten op de markt. Wereldwijd zijn er voor zover bekend 168 in de omloop, in Nederland 23 die in verschillende fases van onderzoek en validatie zitten. Zo zijn er onder meer blaastests op komst, en zelfs ‘zwangerschapstests’ die binnen 15 minuten controleren. Daarbij wordt er gekeken of er viruseiwitten in een keelmonster zitten en geven dat aan met een streepje. De test van TNO is alleen al in een ver stadium in het onderzoek.

Libelle’s Dit is onze zorg-nummer telt maar liefst tien verschillende covers met tien verschillende vrouwen werkzaam in het Amphia Ziekenhuis. Hoofdredacteur Hilmar vertelt in deze video hoe deze wens zich vervulde:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: ANP, Radio EenVandaag, TNO. Beeld: iStock

Lees meer

Tessel Tindert: “Na een paar minuten kijk ik om en raak ik in paniek”

Robert

Robert en ik gaan naar een hotelletje in Noordwest-Frankrijk waar we eerder zijn geweest. In Picardië, aan de monding van de Somme, de rivier waarbij in de Eerste Wereldoorlog zo bloedig is gevochten.

Daar lagen de loopgraven van waaruit miljoenen Franse, Engelse en Duitse jongens de dood in werden gejaagd. ‘Schuldig landschap’, zeg ik tegen Robert als we er bijna zijn. Links en rechts strekken zich lappendekens van gele korenvelden en groene weiden met witte koeien uit tegen een decor van zachtglooiende heuvels. Robert kijkt me niet-begrijpend aan.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien