Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Politie waarschuwt voor nieuwe fraudetruc via Marktplaats

De laatste tijd proberen oplichters steeds vaker mensen via hun smartphone te bereiken. Ze deden dat al via e-mails en berichten op WhatsApp, maar nu hebben ze weer een nieuwe manier gevonden.

De laatste weken neemt fraude via QR-codes namelijk flink toe. Roderik Looijs, hoofd van de eenheid Cybercrime van de politie Oost-Nederland bevestigde dat in een gesprek met de Gelderlander en ook televisieprogramma Opgelicht?! heeft al meerdere meldingen van deze fraude ontvangen. Niet alleen in de openbare ruimte, maar ook online.

Advertentie

Openbare ruimte
De eerste gevallen van deze fraude vonden plaats in de openbare ruimte. Mensen werden aangesproken door iemand die zijn parkeergeld moest betalen via een QR-code, maar geen pinpas op zak had. Via een QR-code kon het geld betaald worden en de mensen kregen van de fraudeur in ruil daarvoor wat contant geld. Het doel: via de QR-code krijgen de fraudeurs toegang tot de bankrekening van het slachtoffer die ze vervolgens plunderen. Maar het is niet bij alleen fraude in de openbare ruimte gebleven. De politie krijgt de laatste tijd steeds meer meldingen van fraude met QR-codes via Marktplaats. Dat is aan het oplopen tot tientallen meldingen per week. Vaak gaat het hierbij ook om grote bedragen.

Toename
Looijs zegt daarover tegen De Gelderlander: “QR-codefraude is hot. Er is een toename in meldingen en aangiftes. Je ziet dat criminelen er volop mee bezig zijn. Daarnaast is er ook meer aandacht voor het probleem bij de Fraudehelpdesk en komen gevallen vaker in de publiciteit.”

Marktplaats
Hoe gaat deze vorm van internetfraude dan precies in zijn werk? Meestal verwijst de QR-code naar een inlogpagina die precies lijkt op de pagina van jouw bank. In werkelijkheid gaat het om een nagemaakte pagina waarmee de criminelen jouw rekeningnummer en inloggegevens in handen krijgen. Deze QR-codes worden vooral via Marktplaats verspreid.

ING
Vooral klanten van ING moeten de komende tijd extra alert zijn voor deze vorm van fraude. Je kunt met een QR-code in de ING-app namelijk een tweede toestel toestemming geven om de app ook daarop te gebruiken. De criminelen sturen jouw op Marktplaats deze code om dus toegang te krijgen tot jouw app en bankrekening. Bij alle meldingen was ene Hans uit Vlissingen met telefoonnummer 0645471088 de dader. Hij gebruikt valse gegevens bij de advertenties.

Handmatig overmaken
Koop je iets op Marktplaats en vertrouw je de verkoper niet helemaal? Dring er dan op aan om het geld handmatig over te maken zodat je niet op een valse betaalomgeving terecht kunt komen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Opgelicht. Beeld: ANP

Maartje en de meisjes deel 58: “Ik voel me verdrietig, verward, opgelucht en verliefd. Een onmogelijke cocktail”

Maartje

Het stomende-seks-moment eindigt in een openhartig gesprek, waarin Maartje toegeeft dat Vera net te vroeg in haar leven komt, en dat Vera haar op haar beurt alle tijd gunt voor het goed oplossen met haar gezin.

Zullen we vanavond wandelen? app ik naar Suus. Ik heb behoefte aan klankborden en nu de kroegen dicht zijn, kunnen we nergens anders rustig praten zonder meeluisteraars. Bovendien praat het lopend wel lekker. Om 20.00 uur spreken we af op het hoekje bij de kerk. We lopen de lichtjesroute, een

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien