Zó ziet de aangepaste routekaart met coronamaatregelen er momenteel uit

Tijdens de persconferentie van 2 februari gaf premier Mark Rutte aan dat de routekaart een update heeft gehad. Maar hoe ziet deze nieuwe routekaart eruit en wat is precies het verschil?
De routekaart laat zien welke maatregelen nodig zijn als er meer of minder besmettingen zijn. Je kunt zo makkelijk zien welke coronamaatregelen gelden voor thuisbezoek, werk, huwelijken, begrafenissen en crematies. Maar ook voor bijvoorbeeld horeca, onderwijs, kinderopvang en contactberoepen.
“We snakken allemaal naar zekerheid, naar een duidelijk plan”, zei premier Rutte tijdens de persconferentie. “Met de nieuwe routekaart kunnen we laten zien welke richting het opgaat.”
Nieuwe ontwikkelingen
In oktober presenteerde het kabinet de eerste versie van de routekaart, maar deze kan regelmatig worden aangepast vanwege nieuwe ontwikkelingen. Vanwege de Britse virusvariant is het nu dus tijd voor een nieuw exemplaar. Maar wat is het verschil met de oude?
In de nieuwe routekaart gaat versoepelen van maatregelen áltijd in kleine stapjes, terwijl het invoeren van nieuwe maatregelen juist snel gaat. Verder zijn de volgende punten veranderd in de nieuwe routekaart:
- De overheid kan verzwaren én versoepelen.
- Er staan meer maatregelen (verzwaringen) in de routekaart.
- Er staan meer maatregelen in de lagere risiconiveaus, zodat een versoepeling niet voor meer besmettingen zorgt.
- De maatregelen gelden op landelijk niveau en niet op regionaal niveau.
Juist omdat het virus grillig is, hebben we behoefte aan houvast. Daarom werken we – in alle onzekerheid van deze fase van de crisis – met een routekaart, die een update heeft gehad. Lees hier meer 👉 https://t.co/Eet8XLet0V pic.twitter.com/1NkhwOJQNF
— Hugo de Jonge (@hugodejonge) February 2, 2021
Per veiligheidsregio
Een groot verschil is dat in alle fases een alcoholverbod in het openbaar geldt van middernacht tot 06.00 uur en dat nachtclubs en discotheken gesloten blijven. Bovendien gaan de Rijksoverheid, de GGD’s, het RIVM en de 35 veiligheidsregio’s wekelijks bekijken hoe de situatie rond het coronavirus zich ontwikkelt. Daarna stelt het kabinet vast op welk risiconiveau een regio zit. Op welk niveau een regio zit, hangt af van het aantal positieve testen en het aantal ziekenhuisopnames.
Risiconiveau 4
De maatregelen kunnen dus per regio (gaan) verschillen, maar momenteel geldt een landelijke lockdown en is heel Nederland ingeschaald op risiconiveau 4 (zeer ernstig). Dat is het zwaarste niveau. Mocht dit (per regio) veranderen, dan kun je op de kaart die is toegevoegd aan het coronadashboard van de Rijksoverheid zien welk risiconiveau per veiligheidsregio van kracht is.
Klik híer voor de geactualiseerde routekaart.
Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Rijksoverheid. Beeld: Getty Images