Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Libelle Legt Uit: moet je nog een vaccin als je al corona hebt gehad?

In een razendsnel tempo hebben drie farmaceuten een effectief vaccin tegen het coronavirus ontwikkeld. Maar heeft zo’n vaccin eigenlijk nog wel zin als je het coronavirus al hebt gehad?

Een goed werkend vaccin kan een eind maken aan de pandemie. Bij een vaccin krijg je hele kleine virusdeeltjes toegediend in je lichaam. Deze zijn te klein om je daadwerkelijk ziek te maken, maar zorgen er wel voor dat je immuunsysteem de ziekteverwekker voor een volgende keer onthoudt. Je lichaam weet dankzij het vaccin welke antistoffen het op het virus af moeten sturen. Hierdoor word je niet ziek als je besmet raakt.

Advertentie

Infectie

Je zou zeggen dat als je al een keer corona hebt gehad, je lichaam óók weet welke antistoffen helpen om niet ziek te worden. Toch heeft het volgens immunoloog Cécile van Els (RIVM, Universiteit Utrecht) wel degelijk zin om je te laten inenten. “Je kunt er niet van uitgaan dat je na een infectie voldoende beschermende immuniteit hebt”, legt ze uit in de Volkskrant

Meerdere keren corona

Enerzijds zijn er onderzoeken waaruit blijkt dat je wel degelijk beschermd bent als je eenmaal besmet bent geweest, maar aan de andere kant zijn er genoeg mensen die twee keer corona opliepen in een paar maanden. Daaruit blijkt weer dat we niet ‘covidproof’ zijn als we de ziekte hebben doorstaan. Nadat je het virus hebt gehad, verdwijnen de antistoffen tegen corona snel weer uit het bloed.

“Waarschijnlijk is de ene bescherming de andere niet,” zegt Van Els. “Hoe goed je beschermd bent, zou weleens kunnen afhangen van, onder meer, hoeveel virus je immuunsysteem heeft gezien. Als je iedereen op hetzelfde niveau wilt hebben, moet je vaccineren.”

Annet en Frank werkten in de corona-brandhaard: “Heftige tijd voor ons gezin”:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Volkskrant. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je een gladde huid na het scheren? Zó voorkom je scheerbultjes

Als je je ooit hebt geschoren, weet je dat scheerbultjes vrijwel onvermijdelijk zijn. Er zijn een paar eenvoudige stappen die kunnen helpen deze vervelende bultjes te voorkomen. 

Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het scheren groeien, omkrullen en terug in je huid prikken. Die haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, toch vangen ze snel bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een soort ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken. Het is niet echt een infectie, maar de huid kan wel opzwellen en rood worden.

Advertentie

Oplossingen

Als je grof, dik en krullend haar hebt, heb je meer kans op scheerbultjes. Maar dat betekent niet dat je deze bultjes niet kunt voorkomen. Een oplossing is om het haar te (laten) verwijderen met laserontharing. Er groeit dan geen haar meer terug, waardoor je ook geen bultjes meer hebt. Verder kun je natuurlijk stoppen met scheren en het haar gewoon laten groeien.

Tips voor de perfecte scheerbeurt

Mocht je je toch willen scheren, dan is het ten eerste belangrijk om je huid regelmatig te exfoliëren. Je verwijdert dan de dode huidcellen, waardoor er tijdens het scheren minder obstakels zijn en de kans op irritaties kleiner is. Verder is slim om vochtinbrengende scheerschuim of -gel te gebruiken. Het scheermesjes glijdt dan met minder wrijving over je huid, waardoor de kans op irritaties kleiner is.

Niet te veel mesjes

Daarna moet je goed naar de haargroei kijken. Scheer nooit tegen de richting in. Verder is het advies om een scheermesje te kopen met minimale mesjes. Hoe meer mesjes, hoe groter het risico op scheerbultjes. Meerdere mesjes zorgen voor stoppeltjes in plaats van een gladde huid. Enkele mesjes zijn minder gevoelig voor je huid en veroorzaken daardoor minder bultjes.

Libelle’s Daphne harste haar benen in plaats van ze te scheren- zo beviel het haar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well+good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Wil je een gladde huid na het scheren? Zó voorkom je scheerbultjes

Als je je ooit hebt geschoren, weet je dat scheerbultjes vrijwel onvermijdelijk zijn. Er zijn een paar eenvoudige stappen die kunnen helpen deze vervelende bultjes te voorkomen. 

Scheerbultjes ontstaan door haartjes die na het scheren groeien, omkrullen en terug in je huid prikken. Die haartjes zijn dikwijls maar een millimeter lang, toch vangen ze snel bacteriën op. Als die in je huid dringen, ontstaat er een soort ontsteking waardoor de rode bultjes opduiken. Het is niet echt een infectie, maar de huid kan wel opzwellen en rood worden.

Advertentie

Oplossingen

Als je grof, dik en krullend haar hebt, heb je meer kans op scheerbultjes. Maar dat betekent niet dat je deze bultjes niet kunt voorkomen. Een oplossing is om het haar te (laten) verwijderen met laserontharing. Er groeit dan geen haar meer terug, waardoor je ook geen bultjes meer hebt. Verder kun je natuurlijk stoppen met scheren en het haar gewoon laten groeien.

Tips voor de perfecte scheerbeurt

Mocht je je toch willen scheren, dan is het ten eerste belangrijk om je huid regelmatig te exfoliëren. Je verwijdert dan de dode huidcellen, waardoor er tijdens het scheren minder obstakels zijn en de kans op irritaties kleiner is. Verder is slim om vochtinbrengende scheerschuim of -gel te gebruiken. Het scheermesjes glijdt dan met minder wrijving over je huid, waardoor de kans op irritaties kleiner is.

Niet te veel mesjes

Daarna moet je goed naar de haargroei kijken. Scheer nooit tegen de richting in. Verder is het advies om een scheermesje te kopen met minimale mesjes. Hoe meer mesjes, hoe groter het risico op scheerbultjes. Meerdere mesjes zorgen voor stoppeltjes in plaats van een gladde huid. Enkele mesjes zijn minder gevoelig voor je huid en veroorzaken daardoor minder bultjes.

Libelle’s Daphne harste haar benen in plaats van ze te scheren- zo beviel het haar:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Well+good. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien