Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

NOS-presentator Amber Brantsen had anorexia: "Nog altijd een taboe"

Op Instagram vertelt nieuwslezer Amber Brantsen (30) openhartig over de eetstoornis die haar leven domineerde: anorexia. Ze schreef er een boek over, in de hoop het taboe rondom mentale ziekten te doorbreken. 

“Zo’n 11 jaar geleden kreeg ik anorexia. Inmiddels ben ik al jaren weer kerngezond, maar niet eerder werd ik zo door het leven getest als toen”, begint de presentatrice haar bericht op Instagram in een bericht over haar boek dat in de herfst zal verschijnen.

Advertentie

Taboe

Met haar boek wilt ze niet enkel een mooi overwinningsverhaal vertellen. “Nog altijd is praten over mentale ziekten een taboe”, vertelt ze in haar Instagram-post. Zo geeft ze als voorbeeld dat veel mensen vanuit privacyoverwegingen vanuit een andere naam spreken als ze al een interview geven over hun strijd tegen een mentale ziekte zoals een eetstoornis. “Uiteraard staat het iedereen vrij om daarvoor te kiezen als dat beter voelt. En toch vraag ik me dan af: waarom voelt deze persoon zich niet vrij om over zijn of haar mentale ziekte te praten? En ook: wat kan ik doen om het taboe te helpen doorbreken?”

Confronterend

Daarom spreekt ze zelf open over haar verleden. “Ik ben Amber en ik heb anorexia gehad. There, I said it“, zet ze dan ook op Instagram. In haar boek gaat ze meer in op alle details over haar jarenlange strijd. Toch valt het ook haar nog altijd zwaar om met het onderwerp bezig te zijn. “Mijn boek is vanaf oktober te lezen. Tot die tijd probeer ik de kracht te verzamelen om mijn verhaal met volle overtuiging naar buiten te brengen. Want ook ik vind het nog steeds heel confronterend.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Zo’n 11 jaar geleden kreeg ik anorexia. Inmiddels ben ik al jaren weer kerngezond, maar niet eerder werd ik zo door het leven getest als toen. . Nog altijd is het praten over mentale ziekten een taboe. Mensen die hun verhaal doen in tijdschriften of kranten krijgen vaak ‘uit privacyoverwegingen’ een andere naam. Uiteraard staat het iedereen vrij om daarvoor te kiezen als dat beter voelt. En toch vraag ik me dan af: waarom voelt deze persoon zich niet vrij om over zijn of haar mentale ziekte te praten? En ook: wat kan ik doen om het taboe te helpen doorbreken? . Ik ben Amber en ik heb anorexia gehad. There, I said it. . Het afgelopen jaar schreef ik er een boek over. Niet omdat het zo’n mooi verhaal is, maar in de hoop het stigma er – op z’n minst – een beetje af te halen. . Mijn boek is vanaf oktober te lezen. Tot die tijd probeer ik de kracht te verzamelen om mijn verhaal met volle overtuiging naar buiten te brengen. Want ook ik vind het nog steeds heel confronterend. . #ikbennietgek #jijbentnietgek #ggz #anorexia #eetstoornis #ziekzijnisgeentaboe #uitgeverijPrometheus . 📸 @sjaantje / Studio Spijkerkade . 👕👖 @hannasuurlandstyling . management @myrthemvp

Een bericht gedeeld door Amber Brantsen | NOS (@amberbrantsen) op

Heb jij moeite om je lichaam te omarmen? Vlogger Guusje geeft je wat tips om van je eigen lichaam te leren houden.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Brunopress

Lees meer

Tessel Tindert: “Hij noemde mijn dochter Julie een lekker wijf”

Als ik thuis kom na mijn bezoek aan Taco blijkt mijn opnameapparaatje niet gewerkt te hebben. Maar ik vind het niet erg, ik moet er eerlijk gezegd niet aan denken om deze avond nog eens te beluisteren.

Ik schenk een groot glas wijn in, schud wat nootjes in een bakje en laat het bad vollopen. In het warme water laat ik Taco letterlijk van me afglijden. Ik overdenk de avond, de vier maanden dat ik met hem heb gedate, zijn leugens, zijn bedrog, mijn gevoel over hem. Zou ik nu niet in bad zitten, dan zou ik God op mijn blote knoeien bedanken dat hij me niet verliefd op deze man

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien