Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Olcay Gulsen openhartig over heftige jeugd: "Ik zag mijn vader mijn moeder slaan"

Olcay Gulsen (39) heeft al vaker laten doorschemeren dat haar jeugd niet altijd gemakkelijk was. Zo zag ze hoe haar vader haar moeder sloeg. Die vervelende ervaring wil ze nu gebruiken om de ernst van huiselijk geweld aan het licht te brengen: “Er rust een groot taboe op het onderwerp”, aldus Gulsen.

In haar docuserie Olcay & Huiselijk Geweld vertelt ze over haar ervaringen en praat ze met haar moeder en zussen. Met haar vader valt niet te praten, vertelt ze aan Grazia, hij is namelijk ernstig schizofreen.

Advertentie

Taboe

Volgens Olcay schamen te veel vrouwen zich om eerlijk te zijn over huiselijk geweld. Ook zij had daar last van: “Ik kwam een keer thuis toen ik mijn vader mijn moeder in elkaar zag slaan en ben snel teruggegaan naar school. Ik voelde me echt een egoïst dat ik me omdraaide voor wat er gebeurde. Maar het geweld was zo extreem dat ik het op een gegeven moment ook zat werd; je raakt een beetje verdoofd.”

Nooit veilig

Niet alleen haar moeder werd geslagen; ook Olcay werd geraakt als ze haar moeder probeerde te beschermen. “Ik heb me nooit veilig gevoeld thuis”, vertelt Gulsen. “Soms was het even rustiger, als mijn vader was opgepakt of opgenomen, maar dat was altijd van korte duur.”

Ziekte

De presentatrice heeft voor de docuserie met haar zussen en moeder gepraat over hun heftige verleden. Dat was pas voor het eerst. Met haar vader heeft ze niet gesproken: “Daar kun je geen gesprek mee voeren. Ik heb wel contact met hem, hij zit in een inrichting en ik zoek hem regelmatig op.” Sommige zussen zijn boos op hem, maar Olcay is niet. “Ik vind dat hij net zo goed slachtoffer is als wij dat waren. Hij had intensieve medische hulp nodig, maar die kreeg hij niet.”

Olcay belandde mede door haar jeugd in een depressie. Ook daar heerst een taboe over, vinden Libelle’s overgangvloggers Pien en Juul. Ze spraken daarom 3 vrouwen over hun depressie:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Grazia. Beeld: Brunopress

Lees meer

Johanna ter Steege: “Ik ben er best trots op dat ik een doorzetter ben”

Johanna

Actrice Johanna ter Steege (59) staat momenteel in de theaters met de monoloog Ik heet Lucy Barton. Ze woont samen met haar vriend in Rotterdam en heeft een dochter, Hanna (22).

Waarom moeten wij naar Ik heet Lucy Barton?
“Omdat het over ons allemaal kan gaan. Veel mensen zullen zich erin herkennen. Het is een intiem portret over hoe je je ontwikkelt in het leven en loskomt van familie.”

Wat is voor jou de grootste uitdaging in je rol van Lucy?
“Dat het waarachtig is wat ik doe. Het is een monoloog waarbij je la

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien