Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Waarom het OMT geen mondkapjes op drukke plekken in heel Nederland verplicht

Donderdagmiddag werd naar buiten gebracht dat Rotterdam en Amsterdam vanaf 5 augustus mondkapjes gaan verplichten op drukke plekken. Maar waarom geldt deze regel eigenlijk niet voor drukke gebieden in heel Nederland?

Het heeft alles te maken met het huidige bestrijdingsplan.

Advertentie

Verkleinen risico’s

Het Outbreak Management Team (OMT) liet eerder weten dat er geen gegrond bewijs is waarmee het verplichten van mondkapjes in heel Nederland doorgevoerd kan gaan worden. Dit heeft alles te maken met de huidige manier waarop Nederland het coronavirus bestrijdt. Die manier is niet gefocust op het volledig uitbannen van het virus, maar op het verkleinen van de gezondheidsrisico’s ervan voor de samenleving.

Te heftig

Het dragen van een mondkapje in het ov is een maatregel die is opgesteld aangezien onderzoek heeft aangetoond dat dit wel degelijk kan helpen om besmetting te voorkomen. Maar om het hele land op drukke plekken een mondkapje te laten dragen, wordt door het RIVM nu nog als een te heftige maatregel gezien. Dat meldt Nu.nl.

Besmettingsgraad

Wanneer er wel overgestapt wordt op een dergelijke verplichting, moet er veel veranderen aan de huidige situatie. Momenteel ligt de besmettingsgraad relatief laag: 2.0 personen per 100.000 inwoners worden positief getest op het coronavirus. Om over te stappen op een landelijke mondkapjesplicht, moet dit aantal fors stijgen volgens het RIVM.

Geen landelijke verplichting

Maar waarom wordt er momenteel dan getest met een mondkapjesplicht in Rotterdam en Amsterdam? Zowel in Amsterdam als Rotterdam zijn er veel meer besmettingen, namelijk  6.7 en 7.1 personen per 100.000 inwoners. Ondanks deze hoge cijfers in deze steden lijkt het er vooralsnog niet op dat er een landelijke verplichting komt. De reden? “Wij volgen niet het motto ‘better safe than sorry‘ van andere landen”, aldus een woordvoerder van het RIVM tegenover Nu.nl.

Heb je nog geen mondkapje in huis? In onderstaande video kun je zien hoe je er zelf een kunt maken:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nu.nl. Beeld: iStock

Lees meer

Leona Philippo spreekt voor één keer over haar geaardheid: “Als bij donderslag wist ik: het komt door háár” 

Leona

LHBTI... Dit zijn geen letters, maar dit gaat over mensen. En over houden van wie we willen. Daarom vertelt de biseksuele Leona Philippo haar verhaal. “Hoe meer openheid ik geef, hoe dichter bij we bij acceptatie komen.”

Leona Philippo (41) is singer-songwriter, actrice en motivational speaker. Met haar ex-vrouw kreeg ze Manuel (9). Zoon Tymon (2) kreeg ze alleen. Voor één keer spreekt ze publiekelijk over haar geaardheid.

“Ik ben helemaal niet bezig met mijn geaardheid, nooit geweest ook. Als er in interviews naar wordt gevraagd, ga ik er zelfs liever n

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien