Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Lisette (47) had tot haar bevalling geen idee dat ze zwanger was

Omdat ze pijn in haar rug had, maakte Lisette van Wijk ’s nachts haar man wakker. Terwijl hij ’s ochtends het ziekenhuis belde en Lisette nog even douchte, braken de vliezen. En op weg naar het ziekenhuis werd haar dochter geboren.

“Ik voelde me al een tijdje niet zo lekker en op een nacht merkte ik dat ik wat bloed verloor. Ik ging er meteen van uit dat het te maken had met de neurostimulator in mijn rug. Door een verwaarloosde hernia heb ik al jarenlang chronische pijn en door dat apparaatje wordt de pijn onderdrukt. Misschien was er in mijn rug iets ontstoken? Ik maakte mijn man wakker en we besloten de volgende ochtend het ziekenhuis te bellen. Terwijl ik me douchte, belde hij om een afspraak te maken. Ik had me net aangekleed toen er ineens een plons water uit mijn lichaam op de grond viel. Ook voelde ik pijn in mijn buik die ik herkende als weeën. Ik wist: dit is vruchtwater, mijn vliezen zijn gebroken en ik heb weeën. Dat besef was er meteen, maar het duurde wel even voordat mijn hersenen het verwerkten. Voel ik echt wat ik voel? Wat gebeurt er met mijn lichaam? Dit kan helemaal niet.”

Advertentie

Praktisch denken 

“Bijna direct nadat het vruchtwater brak, voelde ik de baby draaien in mijn bekken. Toen wist ik het helemaal zeker: ik krijg een kind. Ik riep mijn man, maar hoe moest ik hem dit duidelijk maken? Hij stond me onnozel en met grote ogen aan te kijken toen ik zei dat ik weeën had. Hij had nog steeds iemand van het ziekenhuis aan de telefoon. Die vroeg meteen hoever ik was maar ik had geen idee – ik wist tenslotte niet eens dat ik zwanger was. Op dat moment werden mijn man en ik allebei heel rustig. Automatisch kwamen we in een soort roes en handelden we praktisch. Er moest zo snel mogelijk een ambulance komen.”

Vol in de overgang

“Ik was in de volle overtuiging dat ik in de overgang zat. Ik had overgangsklachten zoals hartkloppingen, opvliegers en werd niet meer ongesteld. Ook het feit dat ik zwaarder was geworden, gooide ik op de overgang. Mijn buik, armen, benen, alles was dikker geworden. Niemand heeft iets gezien of gemerkt, ik zelf ook niet. Als 47-jarige moeder van 3 kinderen die denkt dat ze in de overgang zit, ben je helemaal niet bezig met een mogelijke zwangerschap. Natuurlijk heb ik me achteraf afgevraagd of ik het had kunnen weten, of ik iets over het hoofd had gezien. Maar nee, ik heb echt niets gemerkt. Onbegrijpelijk.”

Schoppen van de baby 

“Soms hoor je zo’n verhaal: van een jong meisje dat niet weet dat ze zwanger is en ineens bevalt van een baby. Ik heb dat altijd ongelooflijk gevonden; dat móet je toch voelen? Dat denk ik nog steeds, ook over mezelf. Ik ben moeder van 3 kinderen, hoe kan ik nou niet gevoeld hebben dat er een kind in mijn buik zat? Volgens de verloskundige kwam het mede doordat ik de placenta naar voren droeg en het kindje met haar beentjes naar achteren lag. Ik heb wel last gehad van mijn darmen, maar heb dat nooit herkend als het schoppen van een baby. De neurostimulator zendt trillingen uit; dat was de oorzaak van mijn darmklachten. Dacht ik.”

Zwanger

“Terwijl we wachtten op de ambulance was ik bang dat ze al zou komen, ik voelde dat het niet lang meer zou duren. Er ging van alles door me heen; was het kindje voldragen, leefde het wel, zou het niet gehandicapt zijn door alle pijnmedicatie die ik slik? Ik was in een shocktoestand, maar die gedachten waren er wel. Ons huis is niet makkelijk bereikbaar, dus het was een heel gedoe voordat ze me op de brancard en in de ambulance hadden. Ondertussen riep ik steeds dat ik het niet meer kon houden. We reden nog geen 200 meter toen ik gilde: ‘stoppen, nu komt het.’ Midden op de dijk, vlak bij ons huis, is ze geboren.”

Hetzelfde neusje 

“De verloskundige zei meteen dat ze voldragen was, dat ze goed ademde en dat het een meisje was. Ze werd op mijn buik gelegd en keek me aan, ze reageerde op mijn stem. Ik zei: ‘Och kind, jij hebt wél geweten dat ik er was, je zat in mijn buik en ik wist het niet. Kom er maar bij, ook jij bent mijn meisje.’ Gelukkig voelde ik direct een band. Ze had hetzelfde neusje als mijn andere 3 dochters. Wel voelde ik medelijden met haar en had ik een schuldgevoel. Ik nam het mezelf kwalijk dat ik niet wist dat ze bestond. De verloskundige zei meteen dat ik dat moest loslaten en dat ik van haar moest genieten. Zij was echt geweldig, zonder haar hadden we het niet gered. Ze was zo adequaat en bracht rust in de situatie. In de ambulance knipte mijn man de navelstreng door. We waren allebei heel emotioneel, zeiden niks en keken alleen maar naar elkaar en naar dit wonder op mijn buik.”

Methadon voor de baby

“Omdat mijn placenta niet kwam, verloor ik veel bloed en moesten we meteen door naar het ziekenhuis. Met mijn kleine meisje op m’n buik kwamen we daar aan. Er stond een team klaar om ons op te vangen en ik moest meteen door voor de placentaverwijdering. Toen ik bijkwam uit de narcose heb ik alleen maar gehuild. Ons kindje lag op de couveuseafdeling en het was een enorme geruststelling toen ook de artsen zeiden dat alles goed was. Toen we in het ziekenhuis waren aangekomen, zakte ik bijna weg door de hoeveelheid bloed die ik had verloren. Wel was ik nog zo alert om de artsen te vertellen over alle medicatie die ik had geslikt tijdens de zwangerschap. Daarom moest onze dochter direct de couveuse in om gemonitord te worden.”

Afkicken 

“We zijn nog 12 dagen in het ziekenhuis gebleven omdat ze moeite had met eten en moest afkicken van mijn medicatie. Ze heeft 5 dagen methadon gekregen. Dat klinkt naar, maar de artsen hebben me ervan overtuigd dat ze er niets aan over zal houden. De eerste dagen in het ziekenhuis vond ik moeilijk, daar kwam het besef wat er allemaal mis had kunnen gaan. Ik kreeg nachtmerries waarin onze dochter doodgeboren werd of zwaar gehandicapt was. Gelukkig werd dat minder toen we samen op een moeder-kindkamer kwamen te liggen. Het moment dat we naar huis mochten was dubbel; aan de ene kant wilde ik dolgraag naar mijn gezin, maar het voelde ook raar. Ik was zo chaotisch vertrokken en nu kwam ik thuis met een baby in mijn armen.”

Een naam 

“We hebben 2 weken de deur dichtgedaan, wilden alleen zijn met ons gezin om alles te verwerken en te wennen aan het nieuwe wondertje in huis. We hebben 3 oudere dochters, van 17, 14 en 6. Lotte, Anna en Doortje hebben hun zusje met open armen en veel liefde ontvangen. Ik heb zo veel bewondering voor de manier waarop mijn meiden hiermee om zijn gegaan. Met z’n allen hebben we de naam bedacht. De eerste dagen in het ziekenhuis was ze ‘baby van Wijk’. Dat vond ik naar, er moest zo snel mogelijk een naam komen. Het is Laura geworden. Een naam die ik na de geboorte van Doortje een keer hoorde en me ineens weer te binnen schoot. Vrienden en bekenden hebben ons geholpen met een babyuitzet. Na de geboorte van de 3e hadden we alles weggedaan; er zou toch geen kindje meer komen. Die eerste 2 weken alleen met ons gezin was goed. Er kwamen emoties los rond de bevalling die ik niet eerder had kunnen plaatsen. We hebben veel gepraat; ook over hoe mijn man en andere 3 dochters alles beleefd hebben.”

Onwerkelijk

“We zijn nu 4 maanden verder en het blijft onwerkelijk. Het is zo anders dan bij mijn andere 3 kinderen. Ik ben bezorgder en angstiger. Ik neem Laura overal mee naartoe en heb haar het liefst zo veel mogelijk in mijn armen. Ik heb het nodig om haar te voelen, zodat ik weet dat ze er werkelijk is. Sinds kort slaapt ze ‘s nachts door maar ik ga wel 6 keer kijken of alles goed is. Met mijn hand boven haar mondje check ik of ze nog ademt. De schuldkwestie is er nog steeds en ik heb het gevoel dat ik dingen moet inhalen. Bij mijn andere dochters had ik 9 maanden om me voor te bereiden en een band met ze op te bouwen.”

Schuldgevoel

“Ik ben iemand die alles bewaart; zwangerschapstesten, echofoto’s. Van Laura heb ik niets. Bij eerdere zwangerschappen kon ik over mijn buik wrijven, contact maken. Dat heb ik met Laura niet gehad, 9 maanden lang heb ik niets extra’s gedaan, nergens rekening mee gehouden, gegeten en gedronken wat ik wilde, medicijnen geslikt. Door mijn slechte gezondheid en mijn leeftijd is het een wonder dat ze gezond is. Het zal nog wel even duren tot ik dat schuldgevoel verwerkt heb, al geniet ik volop van haar. Ze kwam als een totale verrassing en we waren er niet op voorbereid, maar ze krijgt alle liefde van de wereld; van mij, van haar vader en van 3 lieve grote zussen.”

Interview: Annemieke Riesebos. Fotografie: Petronellanitta

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan over het verraad van haar vader: "Ik zou mijn kind nooit opzettelijk pijn doen"

In exclusieve beelden van het interview van Oprah met Meghan en Harry doet de hertogin van Sussex nog een boekje open over de slechte band tussen haar en haar vader, Thomas Markle. 

Meghan verloor contact met haar vader rond de tijd van haar huwelijk met prins Harry in 2018. Thomas sprak toen namelijk voortdurend met de Britse pers.

Advertentie

In nieuwe beelden van het Oprah-interview zegt Meghan dat ze het moeilijk vindt om haar vader hiervoor te vergeven. Deze beelden werden niet vertoond in het interview, maar CBS vond het toch de moeite waard om ze te delen.

Verraad van haar vader

“Voelde het als verraad toen je ontdekte dat je vader met de roddelbladen werkte?”, vraagt Oprah. Er valt een kleine stilte. Meghan is zichtbaar geraakt door de vraag en geeft eerlijk toe dat ze niet weet of ze zich wel op haar gemak voelt bij dit onderwerp.

Toch wil ze hier wel iets over zeggen. Ze legt uit dat ze haar vader de kans heeft gegeven de waarheid te vertellen, maar hij bleef ontkennen dat hij met de roddelbladen samenwerkte. “Toen ik het hem vroeg, zei hij: ‘Nee, absoluut niet'”, vertelt Meghan. Maar ze kwam er al snel achter dat hij loog. “Ik zei: ‘Ik wil dat je het me gewoon vertelt, want als je me de waarheid vertelt, kunnen we je helpen. Maar dat lukte hem niet.”

Opzettelijk

Dit heeft Meghan heel veel pijn gedaan. Ze kan dan ook niet geloven dat ze haar kinderen ooit dezelfde pijn zou bezorgen. “Ik kijk naar Archie, ik denk aan dit kind, en ik kan me echt niet voorstellen dat ik mijn kind opzettelijk pijn zou doen.” dus het is moeilijk voor mij om hem dat te vergeven.”

Zó willen prins Harry en Meghan hun kind gaan opvoeden:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Daily Mail, CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít zijn de heftigste uitspraken van Meghan en Harry uit Oprah's interview

In de nacht van zondag op maandag was het lang verwachte Oprah-interview van Meghan en prins Harry te zien in Amerika. Geen enkel onderwerp was off limits en dat zorgde voor heel wat heftige en opvallende uitspraken. 

Wil je het bijzondere gesprek met eigen ogen zien? Dan moet je nog even geduld hebben. In Nederland is het interview pas op dinsdag 9 maart om 20.30 uur op Net5 te zien. België is iets eerder, daar kun je het maandag 8 maart om 21.20 uur al zien op de zender Eén.

Advertentie

Kun je niet wachten? Lees dan snel verder, want wij zetten de opvallendste en heftigste uitspraken voor je op een rij:

Mentale gezondheid

Meghan vertelt dat het tijdens haar zwangerschap van Archie erg slecht ging met haar mentale gezondheid. “Ik schaamde me om het te zeggen tegen Harry omdat hij al te maken heeft gehad met verlies. Maar ik wist dat als ik het niet zou zeggen, ik het zou doen. Ik wilde gewoon niet meer leven”, legt ze uit. Maar hulp zoeken werd vanuit het koningshuis ten zeerste afgeraden. “Ik zei dat ik ergens heen moest voor hulp. Ik zei dat ik me nog nooit zo gevoeld had. Maar ik kreeg te horen dat dat niet kon, dat het niet goed zou zijn voor het instituut.”

Huidskleur Archie

Toen Meghan zwanger was van zoontje Archie zijn er verschillende gesprekken zijn geweest over zijn huidskleur. Volgens de hertogin van Sussex was het koningshuis namelijk bezorgd over hoe donker zijn huidskleur zou worden. “Er werd gesproken over dat hij geen beveiliging zou krijgen en geen titel en er waren zorgen en gesprekken over hoe donker zijn huid zou zijn bij geboorte”, vertelt ze aan Oprah.

Deze gesprekken werden niet met Meghan zelf, maar met Harry gevoerd. In het interview wil Harry niet ingaan op vraag van Oprah over welke koningsleden deze gesprekken met hem voerde. Later zegt Oprah in een reactie op het interview dat Harry alleen heeft gezegd dat zijn grootmoeder Elizabeth en grootvader Philip niet bij deze gesprekken zijn geweest.

Harry’s band met vader Charles

Harry heeft ook een boekje open gedaan over de band met zijn vader, prins Charles. Sinds de eerste gesprekken die Harry en Meghan met hem voerden over een minder zichtbare rol in het koningshuis, begon de band tussen vader en zoon al te verslechteren. “Hij nam de telefoon niet meer op als ik belde, omdat ik het heft in eigen handen nam”, zegt Harry. Inmiddels neemt Charles de telefoon weer op, al is de band nog steeds niet helemaal hersteld.

Kate maakte Meghan aan het huilen

Tijdens de voorbereidingen van haar huwelijk in 2018, heeft Meghan haar schoonzus Kate Middleton nooit aan het huilen gemaakt. Tegen Oprah zegt ze dat juist zíj in tranen was na een meningsverschil met Kate. “Ik zeg dat niet om iemand te kleineren, want de week van de bruiloft was heel heftig en Kate was ergens boos over.”

Ze trouwden drie dagen eerder al in het geheim

Gelukkig deelt het stel ook wat vrolijker nieuws. Zo blijken Harry en Meghan al eerder getrouwd te zijn. De royal wedding vond plaats op 19 mei 2018 in St George’s Chapel, maar officieel hebben ze drie dagen eerder elkaar al het ja-woord gegeven. “Niemand weet dit, maar we belden de aartsbisschop en we zeiden dat dit ding, dit spektakel, voor de wereld zou zijn. Maar we wilden dat onze verbintenis tussen ons zou zijn.” Een intieme ceremonie met z’n drietjes.

Geslacht tweede kindje

Ook verklappen ze of Archie een broertje of een zusje krijgt. Op Valentijnsdag maakten Meghan en Harry bekend dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. “We kunnen bevestigen dat Archie een grote broer wordt”, vertelde een woordvoerder van het stel destijds aan de BBC.Wat het geslacht van het tweede kindje is, was nog niet bekend. Maar daar brengt Meghan zondagavond verandering in. Zonder teveel poespas vertelt Meghan dat Archie een zusje krijgt!

Meghan Markle kijkt haar zwangerschapslooks af van dít stijlicoon:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: CBS. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zware windstoten en veel regen: het lijkt de komende week wel herfst

Door alle regen en windstoten tot 110 kilometer per uur lijkt het de komende week wel herfst. Dan is binnenblijven niet zo moeilijk meer.

De week begint rustig, maar vanaf woensdag neemt de wind geleidelijk in kracht toe. De lente staat voor de deur, maar komende week lijkt het wel herfst.

Advertentie

Veel regen

De zuidwestenwind zorgt in de kustgebieden voor vrij krachtige windstoten. De bewolking overheerst en in de middag volgt vanuit het noordwesten een heleboel regen. Lokaal kan deze week opgeteld 40 millimeter regen vallen. Dat is evenveel als normaal gesproken in een halve maand. De temperatuur stijgt naar zo’n 8 à 10 graden Celsius.

Bijna herfst

In de nacht naar donderdag wordt het onstuimig. De wind neemt in kracht toe en langs de kust komt een stormachtige wind te staan met kans op zeer zware windstoten tot 110 kilometer per uur. De temperatuur is wat hoger en stijgt naar 10 graden in het noorden en naar 12, lokaal 13 in het zuiden.

Wisselvallig

Gelukkig neemt de wind in de loop van de donderdag wel weer wat af, maar het blijft de rest van de week en in het weekend herfstachtig. Vanaf vrijdag neemt de wind weer in kracht af, maar de wisselvalligheid houdt wel aan. Er zijn veel wolkenvelden met dagelijks kans op enkele buien. Af en toe kan het zonnetje doorbreken, maar de temperaturen blijven rond de 8 à 11 graden.

Voortaan loop je een stuk vrolijker met je paraplu door die plensbui:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weeronline, Buienradar. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Solliciteren maar: dít bedrijf zoekt iemand die smaken van paaseitjes test

Opzoek naar je droombaan? Zoek niet verder! Budgetsupermarkt Aldi heeft namelijk een geweldige vacature. Het bedrijf zoekt iemand die de smaken van paaseitjes test.

Je leest het goed: je kunt nu een carrière in paaseitjes eten beginnen én je wordt ervoor beloond.

Advertentie

Vacature: paaseitjes testen

Aldi Ierland zoekt een hoofdofficier op het gebied van paaseitjes. Een mooie titel voor een belangrijke functie, want je wordt dan verantwoordelijk voor alle paaseitjes die verkocht worden bij de supermarktketen.

Solliciteren maar!

Je mag de smaken van de eitjes op professionele wijze beoordelen en krijgt daar een beloning voor: een hele grote berg paaseitjes. Klinkt goed, toch?

Eisen

Er zijn wel een paar eisen waar je als kandidaat aan moet voldoen. Allereerst moet je natuurlijk gek zijn op chocolade. En je moet een kenner zijn: jij moet immers beoordelen welke smaken wel en niet goed genoeg zijn voor in de schappen. Ook mag je natuurlijk niet te snel misselijk worden, je moet namelijk flink wat eitjes achter elkaar kunnen eten.

Wil je solliciteren? Dat kan tussen 8 en 12 maart. Lees hier wat de voorwaarden zijn.

Om je vingers bij af te likken: deze heerlijke chocoladetaart voor Pasen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Vriendin. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien