Mina werd onvruchtbaar door chlamydia: "Mijn lot was bepaald: ik zou zelf geen kinderen kunnen krijgen"

Lang niet alle soa’s geven klachten. Daarom komt het nog altijd vaak voor dat vrouwen jarenlang rondlopen met een soa, zonder het door te hebben. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Het overkwam Mina (45) die zelfs onvruchtbaar werd door chlamydia.
Mina (45): “Zo lang ik me kan herinneren, heb ik veel klachten gehad tijdens mijn ongesteldheid. Ik had altijd vreselijke buikpijn en verloor soms zo veel bloed, dat ik flauwviel. Maar een aantal jaar geleden, waren de buikkrampen niet te houden.
Na heel veel ibuprofen en geen verbetering besloot ik me in het ziekenhuis te laten checken. “Heeft u chlamydia gehad?”, vroeg een arts aan me bij mijn zoveelste onderzoek. Dat had ik zeker. Op mijn 28e. En omdat mijn toenmalige vriend het niet aan me verteld had, kwam ik daar veel te laat achter. De sporen van de soa waren jaren later nog zichtbaar. Mijn eileiders waren zo hevig aangetast, dat ik onvruchtbaar bleek te zijn. En dat was een klap in mijn gezicht.”
Geen voorlichting
“Seksuele voorlichting heb ik nooit echt gekregen. Ik ben opgegroeid in een ingewikkeld gezin met veel problematiek en ruimte voor gesprekken over seksualiteit was er niet. Sterker nog, ik ben opgegroeid in de Hindoestaanse cultuur en daarin was en is sex en groot taboe. Het enige wat ik ooit heb gehoord over sex, is dat het slecht is en zeker voor het huwelijk uit den boze is. Vooral voor vrouwen. ‘Oh wee als ik je eens met een jongen naar huis gaat’, zei mijn moeder tijdens mijn tienerjaren. ‘Dan ben je nog niet jarig.’ Verder leerde ik niets over sex. Niets over anticonceptie en ook zeker niet over soa’s.”
Klachten
“Maar op mijn 28e kreeg ik er één. Ik had sex gehad met mijn toenmalige vriend en was niet op de hoogte van zijn klachten. Pas heel veel later, toen onze relatie al lang uit was, merkte ik dat er iets mis was. Chlamydia geeft lang niet altijd klachten, maar je kunt er soms jeuk of pijn van krijgen bij je vagina. Bij mij bleken die klachten inderdaad op chlamydia te duiden en direct kreeg ik een antibiotica kuur.”
Onvruchtbaar door chlamydia
“Ruim 10 jaar later, toen ik vanwege mijn buikpijn in het ziekenhuis terechtkwam, bleek dat die kuur destijds de laat was. De chlamydia-infectie had al te veel aangetast vanbinnen. Ik was onvruchtbaar geworden door de chlamydia.
In eerste instantie was ik daar vrij nuchter over. Omdat ik zelf geen gelukkige jeugd heb gehad, was mijn eigen kinderwens nooit zo sterk. Maar dat de keuze nu ineens gemaakt was, dat mijn lot bepaald was en dat ik nooit kinderen zou kunnen krijgen, dat raakte me later toch. Mede door dat nieuws en door ervaringen uit mijn verleden, raakte ik in een depressie. Ik had ineens zo veel te verwerken. Het werd me te veel.”
Accepteren
“Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik onvruchtbaar ben. Ik ben nu een paar jaar verder en mijn eierstokken zijn niet gaan rammelen. Dat zal vast te maken hebben met het feit dat ik geen relatie heb gehad de afgelopen jaren omdat ik hard aan mezelf heb gewerkt. Maar ik ben nu tevreden met hoe mijn leven is.”
Alleen
“Naast mijn zusje, weet niemand over mijn soa en mijn onvruchtbaarheid. Dat vind ik nog altijd wel lastig. Ik weet dat sex een groot taboe is in mijn omgeving, laat staan een soa. Daarom heb ik het nooit willen vertellen. Daarbij wist ik dat ik dit op eigen kracht zou kunnen verwerken. Ik ben altijd al zelfstandig en onafhankelijk geweest. Maar achteraf besef ik me dat het fijn was geweest om meer steun te ontvangen. Het is toch een heel heftige ervaring geweest en het was goed voor me geweest om daar met meer mensen over te kunnen praten. Nu stond ik er echt alleen voor.”
Schaamte
“Daarom doe ik nu ook mijn verhaal. Om andere vrouwen die dit meemaken te laten weten dat ze niet alleen zijn. En omdat ik heb ervaren hoe groot het taboe en de schaamte rondom dit onderwerp nog altijd is. In de Nederlandse cultuur, maar ook zeker in de Hindoestaanse cultuur. Dat moet veranderen, want dit kan iedereen overkomen.”
Sommige soa’s kun je dus hebben zonder het door te hebben. Dat kan verregaande gevolgen hebben. Dokter Rutger legt nog eens goed uit hoe dat zit en wanneer je groter risico op een soa hebt.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Interview: Eva Breda. Beeld: iStock.