Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Mina werd onvruchtbaar door chlamydia: "Mijn lot was bepaald: ik zou zelf geen kinderen kunnen krijgen"

Lang niet alle soa’s geven klachten. Daarom komt het nog altijd vaak voor dat vrouwen jarenlang rondlopen met een soa, zonder het door te hebben. Dat kan ernstige gevolgen hebben. Het overkwam Mina (45) die zelfs onvruchtbaar werd door chlamydia. 

Mina (45): “Zo lang ik me kan herinneren, heb ik veel klachten gehad tijdens mijn ongesteldheid. Ik had altijd vreselijke buikpijn en verloor soms zo veel bloed, dat ik flauwviel. Maar een aantal jaar geleden, waren de buikkrampen niet te houden.

Advertentie

Na heel veel ibuprofen en geen verbetering besloot ik me in het ziekenhuis te laten checken. “Heeft u chlamydia gehad?”, vroeg een arts aan me bij mijn zoveelste onderzoek. Dat had ik zeker. Op mijn 28e. En omdat mijn toenmalige vriend het niet aan me verteld had, kwam ik daar veel te laat achter. De sporen van de soa waren jaren later nog zichtbaar. Mijn eileiders waren zo hevig aangetast, dat ik onvruchtbaar bleek te zijn. En dat was een klap in mijn gezicht.”

Geen voorlichting

“Seksuele voorlichting heb ik nooit echt gekregen. Ik ben opgegroeid in een ingewikkeld gezin met veel problematiek en ruimte voor gesprekken over seksualiteit was er niet. Sterker nog, ik ben opgegroeid in de Hindoestaanse cultuur en daarin was en is sex en groot taboe. Het enige wat ik ooit heb gehoord over sex, is dat het slecht is en zeker voor het huwelijk uit den boze is. Vooral voor vrouwen. ‘Oh wee als ik je eens met een jongen naar huis gaat’, zei mijn moeder tijdens mijn tienerjaren. ‘Dan ben je nog niet jarig.’ Verder leerde ik niets over sex. Niets over anticonceptie en ook zeker niet over soa’s.”

Klachten

“Maar op mijn 28e kreeg ik er één. Ik had sex gehad met mijn toenmalige vriend en was niet op de hoogte van zijn klachten. Pas heel veel later, toen onze relatie al lang uit was, merkte ik dat er iets mis was. Chlamydia geeft lang niet altijd klachten, maar je kunt er soms jeuk of pijn van krijgen bij je vagina. Bij mij bleken die klachten inderdaad op chlamydia te duiden en direct kreeg ik een antibiotica kuur.”

Onvruchtbaar door chlamydia

“Ruim 10 jaar later, toen ik vanwege mijn buikpijn in het ziekenhuis terechtkwam, bleek dat die kuur destijds de laat was. De chlamydia-infectie had al te veel aangetast vanbinnen. Ik was onvruchtbaar geworden door de chlamydia.

In eerste instantie was ik daar vrij nuchter over. Omdat ik zelf geen gelukkige jeugd heb gehad, was mijn eigen kinderwens nooit zo sterk. Maar dat de keuze nu ineens gemaakt was, dat mijn lot bepaald was en dat ik nooit kinderen zou kunnen krijgen, dat raakte me later toch. Mede door dat nieuws en door ervaringen uit mijn verleden, raakte ik in een depressie. Ik had ineens zo veel te verwerken. Het werd me te veel.”

Accepteren

“Inmiddels heb ik geaccepteerd dat ik onvruchtbaar ben. Ik ben nu een paar jaar verder en mijn eierstokken zijn niet gaan rammelen. Dat zal vast te maken hebben met het feit dat ik geen relatie heb gehad de afgelopen jaren omdat ik hard aan mezelf heb gewerkt. Maar ik ben nu tevreden met hoe mijn leven is.”

Alleen

“Naast mijn zusje, weet niemand over mijn soa en mijn onvruchtbaarheid. Dat vind ik nog altijd wel lastig. Ik weet dat sex een groot taboe is in mijn omgeving, laat staan een soa. Daarom heb ik het nooit willen vertellen. Daarbij wist ik dat ik dit op eigen kracht zou kunnen verwerken. Ik ben altijd al zelfstandig en onafhankelijk geweest. Maar achteraf besef ik me dat het fijn was geweest om meer steun te ontvangen. Het is toch een heel heftige ervaring geweest en het was goed voor me geweest om daar met meer mensen over te kunnen praten. Nu stond ik er echt alleen voor.”

Schaamte

“Daarom doe ik nu ook mijn verhaal. Om andere vrouwen die dit meemaken te laten weten dat ze niet alleen zijn. En omdat ik heb ervaren hoe groot het taboe en de schaamte rondom dit onderwerp nog altijd is. In de Nederlandse cultuur, maar ook zeker in de Hindoestaanse cultuur. Dat moet veranderen, want dit kan iedereen overkomen.”

Sommige soa’s kun je dus hebben zonder het door te hebben. Dat kan verregaande gevolgen hebben. Dokter Rutger legt nog eens goed uit hoe dat zit en wanneer je groter risico op een soa hebt. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Eva Breda. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 5 sterrenbeelden zijn het best in lange relaties

Voor de één is vrijheid een must en voor de ander is het helemaal niets. Sommige sterrenbeelden zijn nou eenmaal meer bestemd voor langdurige relaties in plaats van losse scharrels. En dit zijn ze.

Advertentie

1. Stier

Stieren staan bekend als koppige mensen die niet gek zijn op verandering. En guess what? Ook in hun relaties is dit een ding. Ze stellen hoge eisen. Maar wanneer een Stier de juiste tegenkomt, dan is het niet voor even. Het sterrenbeeld Stier wordt gekenmerkt door de planeet Venus. En laat dat nou net de planeet van de liefde en romantiek zijn. Dat betekent dat de Stier naast stabiliteit ook een hoop warmte te geven heeft. Ze verrast haar partner graag en is niet bang om haar liefde uit te spreken.

2. Kreeft

Kreeften zijn gevoelige mensen en staan dichtbij hun emoties. No way dat al die emoties worden verspild. Kreeften zijn juist op zoek naar iets échts, iets bijzonders, iemand die al die warmte terug kan geven. Daarbij staat bij Kreeft de familie en het gezin op nummer één. Zij doet er dan ook alles aan om ervoor te zorgen dat ze een stabiel en fijn gezin creëert en is dan ook echt op zoek naar iets voor op de lange termijn.

3. Weegschaal

De gebalanceerde Weegschaal zal niet snel gaan voor een turbulente relatie met veel ups en downs. Zij gaat liever op zoek naar rust en stabiliteit. Wanneer ze dat heeft gevonden, zal ze haar partner overladen met liefde. Weegschaal is namelijk een sterrenbeeld dat ook in verbinding staat met liefdesplaneet Venus. Weegschalen zullen er dan ook voor zorgen dat de liefde altijd levend blijft in de relatie, maar dan zonder al te veel poespas.

4. Schorpioen

Net als Stier, is Schorpioen wat we noemen een van de ‘vaste’ sterrenbeelden. Dit houdt in dat deze sterrenbeelden vaak standvastig, overtuigd, koppig, eigenwijs en eigenzinnig zijn. De Schorpioen weet wat ze wilt en als ze dat heeft, houdt ze dat ook graag zo. Precies zo is de Schorpioen in haar relaties. Ze gaat niet actief op zoek naar een lange relatie, maar zodra het haar overkomt en ze merkt dat het goed zit, geeft ze alles en kun je voor altijd op haar bouwen.

5. Steenbok

Steenbokken zijn erg relatie georiënteerd. Ze gaan graag op zoek naar iemand die hun tijd en energie waard is. Het is bij veel Steenbokken een doel om écht zo iemand te vinden en te settelen. En wanneer een Steenbok een doel zet voor zichzelf, doet ze er alles aan om dat te behalen. Steenbokken zijn warme, sociale mensen die behoefte hebben aan goede gesprekken, sterke banden en sociaal contact en zijn met die eigenschappen dan ook gemaakt voor lange relaties.

Vind jij het toch nog lastig, zo’n lange relatie? Deze stellen vertellen je wat hun geheim is én ze doen een interessant experiment dat iedere relatie goed zal doen. 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Bustle. Beeld: iStock. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze drie molacties van Splinter zijn wel heel verdacht

Op internet speculeert heel Nederland zich een ongeluk. Want wie is nou de mol van 2021? We moeten nog even afwachten voordat we dat zeker weten. Maar déze drie mollenacties lijken te wijzen naar Splinter. 

De Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 16 januari deed weer veel stof opwaaien. De uitzending zat weer vol spannende plot twists en molacties. Vooral Splinter hield de gemoederen van de kijkers bezig. Hij deed namelijk een boel verdachte dingen.

Advertentie

Holy mol-y

Zijn eerste molactie zagen we al aan het begin van de aflevering. Splinter loopt enthousiast het hotel in waar de eerste opdracht zal plaatsvinden. “Holy moly!”, roept hij uit als hij het hotel betreedt. Ja, daar zit het woord ‘mol’ in. Maar wat dit nog verdachter maakt, is dat de mol uit het zeventiende seizoen van Wie is de mol?, deze uitspraak al eens deed. Verwijst Splinter met zijn uitspraak naar één van zijn mollencollega’s?

Oeps!

Ook tijdens het eerste spel weet Splinter de verdenkingen op zich te vestigen. Om uit een kamer te kunnen ontsnappen, moeten de deelnemers allerlei vragen beantwoorden. Splinter vertelt zijn partner Rocky dat hij eerlijk antwoord heeft gegeven op de vragen. Maar toch kleurt zijn scherm rood bij één van de vragen. “Huh, wat heb ik dan ingevuld?”, zegt Splinter quasi verbaasd. Of was het opzet?

‘Mol’

In diezelfde opdracht waagt Splinter een poging om de code te kraken. Hij en zijn teampartner hebben namelijk bedacht dat het woord ‘mol’ wel eens hét woord zou kunnen zijn dat hun vrijheid zal verschaffen. En drie keer raden wie dat woord eigenhandig intypt: Splinter.

Zou dé mol het woord ‘mol’ daar hebben geschreven? Of is ook dit te wijten aan toeval? Op die antwoorden zullen we nog een paar weken moeten wachten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rtl boulevard. Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Schulden van gedupeerden bij toeslagenaffaire worden kwijtgescholden

Gedupeerden van de toeslagenaffaire krijgen eindelijk goed nieuws te horen: de schulden die zij hebben bij overheidsinstanties worden kwijtgescholden. Dit maakte staatssecretaris Van Huffelen van Financiën maandagavond bekend. 

Vanaf het moment dat de de gedupeerde gezinnen van de Belastingdienst te horen kregen dat zij frauders zouden zijn, zijn zij in grote financiële problemen geraakt. Uiteindelijk bleek de Belastingdienst te streng te zijn geweest, waardoor duizenden gezinnen onterecht van fraude werden beschuldigd. Eerder al kregen de gedupeerden te horen dat zij €30.000 zouden krijgen van het kabinet. Dit als compensatie voor de nare periode die zij achter de rug hebben.

Advertentie

Kwijtschelden

Maandagavond komt daar nog meer goed nieuws bij. Om te voorkomen dat de €30.000 aan compensatie direct ingeleverd moet worden bij schuldeisers, worden de schulden van de toeslagouders bij overheidsinstanties kwijtgescholden. Ondanks dat de Belastingdienst vorige week nog aangaf niet af te zien van de vorderingen, heeft ook zij besloten de schulden kwijt te schelden.

Meer schuldeisers

Ook andere publieke instellingen, zoals de Sociale Verzekeringsbank, het CAK en de gemeenten doen mee. Van Huffelen roept meer schuldeisers nu op om hetzelfde te doen. “Ik hoop dat de ouders dan het hele bedrag kunnen overhouden.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Van nepbont tot wol: zo kun je verschillende soorten winterjassen zelf wassen

Draag jij je winterjas ook maanden door, zonder hem op te frissen? Misschien wordt het dan tijd om je winterjassen te wassen. Maar let op: je kunt je winterjas niet zomaar in de wasmachine gooien. Zó moet het wel. 

Winterjassen wassen, je doet het vast niet regelmatig (wij niet in ieder geval…). Toch is het aan te raden om je winterjassen eens in de twee maanden een goede opfrisbeurt te geven. Maar hoe doe je dat? Dat ligt aan het materiaal van je jas.

Advertentie

1. Wol

We beginnen met goed nieuws: de wollen jas kun je namelijk wél in de wasmachine stoppen. Dat scheelt een hoop werk, niet waar? Het is wel belangrijk dat je de jas binnenstebuiten draait en in een wasnetje stopt, voordat je hem in de wasmachine stopt. Was hem vervolgens op een speciaal wolwasprogramma of draai een koud wasje. Zorg ervoor dat je wasmiddel gebruikt dat geschikt is voor wol. Achteraf kun je je jas liggend laten drogen, zodat hij niet uit model raakt.

2. Pufferjassen

Ook de pufferjas (of donsjas) kun je op deze manier wassen. Binnenstebuiten op een wolwasprogramma in de wasmachine. Het is belangrijk om van tevoren eventueel nepbont van je jas af te halen. Een kraag van nepbont komt namelijk niet mooi uit de wasmachine. Vervolgens kun je de puffer hangend laten drogen of in de wasdroger doen. Kies je voor dit laatste? Haal dan af en toe je jas uit de droger en schud hem even door elkaar. Zo blijft de vulling van de jas mooi verdeeld. Je kunt ook twee tennisballen toevoegen aan de was. Zo wordt het dons in de jas evenredig verspreid.

3. Nepbont

We zeiden het net al even: nepbont is niet geschikt voor de wasmachine. Wil je je nepbontjas toch opfrissen? Gebruik dan een niet al te agressieve vlekverwijderaar op de vieze plekken en was de jas daarna met de hand in koud water. Gebruik vervolgens nog een fijnwasmiddel om de stof extra op te schonen en spoel de jas grondig uit. Leg hem vervolgens plat neer en laat hem liggend drogen.

Is de jas droog? Check dan even of de haartjes niet aan elkaar zijn gaan klitten. Als dat wel het geval is kun je voorzichtig met een kammetje te werk gaan om het nepbont weer glad te krijgen.

Ben jij sowieso vaak je jas aan het schoonmaken omdat er continu pluisjes van je sjaal op zitten? Zó voorkom je dat!

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: Getty Images.

winterjassen wassen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien