Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Lara (44) heeft last van tinnitus (oorsuizen): "7 jaar geleden was het er ineens"

Lara (44) heeft tinnitus, oftewel oorsuizen. Dat betekent dat ze voortdurend een harde piep hoort in haar oor, iets wat haar leven behoorlijk ontwricht. “Ik lig ’s nachts soms uren wakker van het lawaai in mijn hoofd.”

“Ik heb een cd met meerdere tinnitus-geluiden. Soms laat ik die aan mensen horen om duidelijk te maken wat ik de hele dag hoor. Vaak schrikken mensen. ‘Zo hard?’, zeggen ze dan. Het is geen lichte ruis of brom die ik de hele dag hoor, maar een harde hoge pieptoon, zo’n geluid dat de televisie vroeger maakte als er opeens geen beeld meer was. Ik hoor het in beide oren en het is nooit een seconde weg. Het is nooit stil in mijn hoofd. Daar is het weer, is de eerste gedachte als ik wakker word en zo val ik ook in slaap, altijd bewust van het geluid.”

Advertentie

Afleiding

“De nachten zijn het zwaarst. Vaak lees ik ’s avonds even een tijdschrift en val ik wel in slaap, maar als ik wakker word, bijvoorbeeld omdat mijn man later naar bed gaat, kan ik soms uren wakker liggen. In de nacht wordt alles groter en lijkt ook het geluid harder. Vaak ga ik dan maar naar beneden, en luister ik wat muziek: Milow, Coldplay of operamuziek. Dat is fijn, muziek leidt me af van het geluid. Ook buiten wandelen kan helpen. Met de geluiden van de wereld om me heen en de wind om mijn hoofd heb ik minder last van mijn tinnitus. Verder is yoga belangrijk voor me. Als ik ontspannen ben, is het geluid beter te verdragen. Mijn truc is dus: afleiding. Ik probeer mijn aandoening ook te relativeren. Ik heb een fijne man, vier mooie kinderen, een leuk leven. Ik heb geen levensbedreigende ziekte en ik wil ook niet dat de tinnitus mijn leven gaat beheersen, maar het idee dat de piep nooit meer zal verdwijnen grijpt me zo nu en dan naar de keel. Er zijn mensen met tinnitus die depressief worden of soms zelfs een einde aan hun leven maken. Dat kan ik me goed indenken. Je moet stevig in je schoenen staan om hier dag in dag uit mee om te kunnen gaan.”

Erfelijk

“Zeven jaar geleden was het er ineens. We waren net met het gezin op vakantie geweest in Zuid-Frankrijk en reden terug over de Route du Soleil, toen ik de piep opeens hoorde. Mijn man was ziek en met vier jonge kinderen achterin was het best stressen onderweg. Misschien heeft dat de tinnitus getriggerd. Ik dacht nog: dat geluid komt van het geraas over die autobaan en trekt straks wel weg, maar na vier dagen hoorde ik het nog. Bovendien merkte ik dat ik steeds minder hoorde. Wat praat iedereen toch zacht, dacht ik aanvankelijk, maar ik bleek dus inmiddels behoorlijk gehoorverlies te hebben. Ik kreeg een gehoortoestel. Nader onderzoek, een jaar geleden, maakte duidelijk dat ik in beide oren otosclerose heb: overmatige botgroei in het middenoor. In mijn geval ook in het slakkenhuis. Het is erfelijk en wordt aangewakkerd door hormonen en waarschijnlijk heeft de geboorte van mijn tweeling negen jaar geleden het proces versneld. Mijn moeder heeft ook een gehoortoestel nodig en ook mijn vader heeft last van oorsuizen, dus het zit echt in de familie. Ik ben altijd iemand geweest die erg van gezelligheid en veel mensen houdt, maar ik merk dat mijn slechthorendheid en tinnitus me steeds meer beperken. Door mijn gehoortoestellen gaat een één-op-één gesprek nog goed, maar als er veel mensen zijn, dan lukt het me niet meer om een gesprek te volgen. Afgelopen zondag hadden we hier thuis bijvoorbeeld een verjaardag. Er waren dertig mensen, maar ik heb de hele middag amper iets van de gesprekken kunnen verstaan. Dat vind ik heel moeilijk.”

Spelbreker

“Ik ben nog jong en wil midden in het leven staan, maar zo veel drukte vreet energie en het verergert het geluid in mijn oren. Ik ben altijd gek geweest op grappen en grollen, maar het lukt me niet meer om zo ad rem te zijn en ik voel me steeds meer een toehoorder. Dat voelt soms best eenzaam. Oud en nieuw vierden we altijd gezellig met vrienden, maar afgelopen jaarwisseling was ik voor het eerst alleen met mijn gezin. ‘Door dat stomme gehoorprobleem van jou kan er niemand meer komen’, zei mijn oudste van 15. Daar schrok ik van. Als je 70 of 80 bent, kun je nog denken: jammer, maar ik heb een mooi leven gehad. Maar nu voel ik me soms een enorme zeurpiet. De spelbreker. Ik moet nu eenmaal op mijn gezondheid letten en zorgen dat ik in balans blijf, anders gaat het niet goed.”

Om de beurt praten

“Door mijn gehoorprobleem heb ik 50% minder energie dan iemand die goed hoort. Als ik te veel sociale dingen heb, hou ik te weinig energie over voor mijn werk – ik ben van origine jurist, maar doe nu projecten voor de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden, en dat vind ik ook belangrijk. Mijn beperking vraagt de nodige aanpassingen van mijn gezin. Aan tafel moeten de vier kinderen bijvoorbeeld om de beurt praten, anders kan ik het niet volgen. Mijn man vindt het ook moeilijk. Hij praat best onduidelijk en voor hem is het lastig om constant goed te articuleren. Soms zegt hij iets terwijl hij wegloopt en heb ik geen idee wat hij zegt. ‘Je weet toch dat ik je zo niet versta’, kan ik dan geïrriteerd zeggen, maar ik begrijp ook dat het onmogelijk is om altijd aan mij te denken.”

Afleiding

“Afgelopen mei ben ik geopereerd aan de otosclerose in mijn rechteroor. Mijn eigen kno-arts zei dat er niets aan mijn gehoorprobleem te doen was, maar de arts die ik consulteerde voor een second opinion zag wel mogelijkheden. Door die operatie hoor ik rechts nu iets beter. Maar de piep in mijn oren zal er altijd blijven, daar valt niets aan te doen. De kans is groot dat ik op een gegeven moment een implantaat zal moeten, maar dat probeer ik zo lang mogelijk uit te stellen. Het is een zware operatie met een lang revalidatieproces. Het belangrijkste is nu dat ik lekker bezig blijf, met mijn gezin en mijn baan. Dus niet de hele dag op de bank naar het geluid in mijn oor luisteren, want dan slaat de paniek toe. Ik wil op een wijze manier omgaan met mijn beperking. Als het geluid me te veel wordt, pak ik de fiets en ga ik lekker de natuur of de stad in. Dan lukt het me om het geluid voor even te ‘parkeren’.”

N.B. Lara werd vóór de coronacrisis geïnterviewd. 

Hoe herken je gehoorproblemen? Dokter Rutger legt het uit:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Rosa Koelemeijer. Bewerking: Elselien van Dieren. Fotografie: Bernice van Wissen

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: wat zijn Fieldlab-evenementen (en wat als het feest wordt afgelast?)

Een branche die sinds corona behoorlijk op z’n gat ligt (en dat is nog zacht uitgedrukt), is die van de evenementen. En oh, wat smachten vele Nederlanders naar een feestje. Sinds het voorjaar hoopt de evenementensector met zogenaamde Fieldlab-evenementen feestvierders op een veilige manier bij elkaar te laten komen. Maar wat houdt zo’n evenement precies in? En wat als het feest niet doorgaat?

Krijg je in dat geval bijvoorbeeld je geld terug, en hoe? Libelle ging op onderzoek uit.

Advertentie

Wat zijn Fieldlab-evenementen?

Fieldlab-evenementen zijn bijeenkomsten die alleen kunnen doorgaan onder strenge voorwaarden. En die voorwaarden kunnen vervolgens weer per evenement verschillen. In veel gevallen moeten bezoekers zich in elk geval voor het feest laten testen, en in sommige gevallen ook erna. Zo hoopt de organisatie dat bezoekers op een veilige manier bij elkaar kunnen komen en dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. En met de uitkomsten weer te leren over het gedrag van bezoekers.

De term ‘Fieldlab’ betekent eigenlijk dat het evenement plaatsvindt in een ‘omgeving waar organisaties en bedrijven samenwerken voor een experiment’. De afgelopen maanden vonden er al verschillende Fieldlab-evenementen plaats. Zo mochten eind maart 5000 gelukkige voetbalfans naar een WK Interland-wedstrijd in de ArenA. En halverwege april vonden in Utrecht de 3FM Awards plaats, waar 1500 muziekliefhebbers bij aanwezig waren. Het Songfestival in Rotterdam wordt ook een ‘Fieldlab’. In Ahoy mogen in mei negen keer 3500 mensen naar het zangspektakel.

Onderzoeken

Ook de komende tijd staan er verschillende Fieldlab-evenementen op de agenda. De onderzoekers creëren steeds andere situaties voor de bezoekers, zodat ze continu kunnen monitoren hoe mensen op wisselende omstandigheden reageren. Zo kijken ze onder meer naar verschillende manieren om te controleren op bijvoorbeeld temperatuur en sneltesten op locatie. Maar ook naar leeftijd en luchtkwaliteit. Zo vinden sommige evenementen binnen plaats, en andere buiten.

Na een dergelijk evenement gaan de onderzoekers aan de slag met een analyse. Die hopen ze binnen enkele weken na afloop van het feest klaar te hebben. Met de resultaten hopen ze voor organisatoren helder te krijgen hoe ze veilig en verantwoord evenementen kunnen organiseren de komende tijd.

Wat als het feest niet doorgaat?

Dat kan natuurlijk ook. We hebben allemaal gezien hoe 538 Oranjedag in Breda tóch afgeblazen werd. En dat nadat er 10.000 dolgelukkige feestvierders een kaartje hadden weten te bemachtigen. Gemeente Breda besloot vanwege veiligheidsredenen geen vergunning te verlenen. Op de website van het radiostation staat dat iedereen die een kaartje heeft gekocht het bedrag automatisch teruggestort krijgt.

Een kaartje overkopen via bijvoorbeeld Marktplaats is in dit soort gevallen dus niet handig. Op de website van Back to Live – het overkoepelende fieldlab-initiatief – staat tussen de veel gestelde vragen dan ook dat toegangsbewijzen niet overdraagbaar zijn. Mocht het feest dus onverhoopt niet doorgaan, zoals in het geval van 538 Oranjedag – dan kan het nog knap lastig worden om je centen terug te krijgen.

En wat als je positief getest bent voor het evenement?

Dan blijf je natuurlijk thuis. Alle bezoekers van Fieldlab-evenementen moeten voor aanvang van zo’n pilot-feestje een negatief testresultaat overhandigen. Laat je je vooraf testen en krijg je een positieve PCR-test terug, dan vergoedt de organisatie de kosten voor je toegangsbewijs. Dat is dan misschien enigszins een pleister op de wond. Hier moet je wel zelf achteraan en kun je aanvragen bij de ticketaanbieder van het evenement waar je naartoe zou gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid, Metronieuws, Back to Live, Radio 538. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: wat zijn Fieldlab-evenementen (en wat als het feest wordt afgelast?)

Een branche die sinds corona behoorlijk op z’n gat ligt (en dat is nog zacht uitgedrukt), is die van de evenementen. En oh, wat smachten vele Nederlanders naar een feestje. Sinds het voorjaar hoopt de evenementensector met zogenaamde Fieldlab-evenementen feestvierders op een veilige manier bij elkaar te laten komen. Maar wat houdt zo’n evenement precies in? En wat als het feest niet doorgaat?

Krijg je in dat geval bijvoorbeeld je geld terug, en hoe? Libelle ging op onderzoek uit.

Advertentie

Wat zijn Fieldlab-evenementen?

Fieldlab-evenementen zijn bijeenkomsten die alleen kunnen doorgaan onder strenge voorwaarden. En die voorwaarden kunnen vervolgens weer per evenement verschillen. In veel gevallen moeten bezoekers zich in elk geval voor het feest laten testen, en in sommige gevallen ook erna. Zo hoopt de organisatie dat bezoekers op een veilige manier bij elkaar kunnen komen en dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. En met de uitkomsten weer te leren over het gedrag van bezoekers.

De term ‘Fieldlab’ betekent eigenlijk dat het evenement plaatsvindt in een ‘omgeving waar organisaties en bedrijven samenwerken voor een experiment’. De afgelopen maanden vonden er al verschillende Fieldlab-evenementen plaats. Zo mochten eind maart 5000 gelukkige voetbalfans naar een WK Interland-wedstrijd in de ArenA. En halverwege april vonden in Utrecht de 3FM Awards plaats, waar 1500 muziekliefhebbers bij aanwezig waren. Het Songfestival in Rotterdam wordt ook een ‘Fieldlab’. In Ahoy mogen in mei negen keer 3500 mensen naar het zangspektakel.

Onderzoeken

Ook de komende tijd staan er verschillende Fieldlab-evenementen op de agenda. De onderzoekers creëren steeds andere situaties voor de bezoekers, zodat ze continu kunnen monitoren hoe mensen op wisselende omstandigheden reageren. Zo kijken ze onder meer naar verschillende manieren om te controleren op bijvoorbeeld temperatuur en sneltesten op locatie. Maar ook naar leeftijd en luchtkwaliteit. Zo vinden sommige evenementen binnen plaats, en andere buiten.

Na een dergelijk evenement gaan de onderzoekers aan de slag met een analyse. Die hopen ze binnen enkele weken na afloop van het feest klaar te hebben. Met de resultaten hopen ze voor organisatoren helder te krijgen hoe ze veilig en verantwoord evenementen kunnen organiseren de komende tijd.

Wat als het feest niet doorgaat?

Dat kan natuurlijk ook. We hebben allemaal gezien hoe 538 Oranjedag in Breda tóch afgeblazen werd. En dat nadat er 10.000 dolgelukkige feestvierders een kaartje hadden weten te bemachtigen. Gemeente Breda besloot vanwege veiligheidsredenen geen vergunning te verlenen. Op de website van het radiostation staat dat iedereen die een kaartje heeft gekocht het bedrag automatisch teruggestort krijgt.

Een kaartje overkopen via bijvoorbeeld Marktplaats is in dit soort gevallen dus niet handig. Op de website van Back to Live – het overkoepelende fieldlab-initiatief – staat tussen de veel gestelde vragen dan ook dat toegangsbewijzen niet overdraagbaar zijn. Mocht het feest dus onverhoopt niet doorgaan, zoals in het geval van 538 Oranjedag – dan kan het nog knap lastig worden om je centen terug te krijgen.

En wat als je positief getest bent voor het evenement?

Dan blijf je natuurlijk thuis. Alle bezoekers van Fieldlab-evenementen moeten voor aanvang van zo’n pilot-feestje een negatief testresultaat overhandigen. Laat je je vooraf testen en krijg je een positieve PCR-test terug, dan vergoedt de organisatie de kosten voor je toegangsbewijs. Dat is dan misschien enigszins een pleister op de wond. Hier moet je wel zelf achteraan en kun je aanvragen bij de ticketaanbieder van het evenement waar je naartoe zou gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid, Metronieuws, Back to Live, Radio 538. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Schilderij ophangen zonder boren? Zo kun je dat het beste doen

Het is het meest voor de hand liggend om een schilderij op te hangen aan een spijker of schroef, maar soms heb je deze optie niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een huurhuis woont waar je geen gaatjes in de muur mag maken of misschien weet je niet hoe je een boor moet gebruiken. Maar hoe kun je nu een schilderij ophangen zonder te boren?

Dit klinkt misschien onmogelijk, maar een schilderij ophangen zonder te boren is hartstikke makkelijk! Je hebt hier namelijk verschillende alternatieven voor.

Advertentie

Zelfklevende strips

Zo zijn er zelfklevende strips die je kunt gebruiken om een schilderij of een fotolijstje aan op te hangen. Deze strips kun je aan de achterkant van het lijstje plakken en vervolgens zo op de muur bevestigen. Naderhand kun je de strip ook weer makkelijk van je muur af halen zonder dat er lelijke restjes achterblijven. Hou er wel rekening mee dat als je een heel zwaar en groot schilderij hebt, deze strips dat gewicht niet kunnen dragen. Dit is meer een optie voor lichte lijstjes.

Schilderij ophangen zonder boren: zelfklevende spijkers

Net als zelfklevende strips heb je ook nog zelfklevende spijkers. Deze spijkers kunnen maximaal 2kg aan. Je plakt de strip die hierbij hoort op de muur, bevestigt vervolgens de klevende spijker aan de kleefstrip en je kunt je schilderijtje ophangen. Dit is misschien wel de makkelijkste manier voor het ophangen van een schilderij zonder te boren.

Schilderij ophangen aan touwtjes

Als het je er om gaat dat je geen lelijke gaatjes in je muur krijgt, kun je er ook nog voor kiezen om een schilderijrails te bevestigen en je schilderij hieraan te hangen door middel van een touwtje. Helaas heb je hier wel een boor voor nodig, want je moet de rails natuurlijk wel ophangen. Het voordeel is echter dat je achteraf geen lelijk gaatjes midden in je muur hebt.

Op de sidetable of op de kast

Als je een schilderij niet aan de muur op kunt of wilt hangen, dan kun je ook de meubels in huis slim gebruiken. Het staat namelijk ook heel leuk om een schilderij op een sidetable, ladekastje of tv-meubel neer te zetten. Zo kun je een schilderij toch neerzetten, maar hoef je niet te boren.

Zo hang je binnen 15 seconden een schilderij aan de muur met een vork:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wonen&co. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Schilderij ophangen zonder boren? Zo kun je dat het beste doen

Het is het meest voor de hand liggend om een schilderij op te hangen aan een spijker of schroef, maar soms heb je deze optie niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een huurhuis woont waar je geen gaatjes in de muur mag maken of misschien weet je niet hoe je een boor moet gebruiken. Maar hoe kun je nu een schilderij ophangen zonder te boren?

Dit klinkt misschien onmogelijk, maar een schilderij ophangen zonder te boren is hartstikke makkelijk! Je hebt hier namelijk verschillende alternatieven voor.

Advertentie

Zelfklevende strips

Zo zijn er zelfklevende strips die je kunt gebruiken om een schilderij of een fotolijstje aan op te hangen. Deze strips kun je aan de achterkant van het lijstje plakken en vervolgens zo op de muur bevestigen. Naderhand kun je de strip ook weer makkelijk van je muur af halen zonder dat er lelijke restjes achterblijven. Hou er wel rekening mee dat als je een heel zwaar en groot schilderij hebt, deze strips dat gewicht niet kunnen dragen. Dit is meer een optie voor lichte lijstjes.

Schilderij ophangen zonder boren: zelfklevende spijkers

Net als zelfklevende strips heb je ook nog zelfklevende spijkers. Deze spijkers kunnen maximaal 2kg aan. Je plakt de strip die hierbij hoort op de muur, bevestigt vervolgens de klevende spijker aan de kleefstrip en je kunt je schilderijtje ophangen. Dit is misschien wel de makkelijkste manier voor het ophangen van een schilderij zonder te boren.

Schilderij ophangen aan touwtjes

Als het je er om gaat dat je geen lelijke gaatjes in je muur krijgt, kun je er ook nog voor kiezen om een schilderijrails te bevestigen en je schilderij hieraan te hangen door middel van een touwtje. Helaas heb je hier wel een boor voor nodig, want je moet de rails natuurlijk wel ophangen. Het voordeel is echter dat je achteraf geen lelijk gaatjes midden in je muur hebt.

Op de sidetable of op de kast

Als je een schilderij niet aan de muur op kunt of wilt hangen, dan kun je ook de meubels in huis slim gebruiken. Het staat namelijk ook heel leuk om een schilderij op een sidetable, ladekastje of tv-meubel neer te zetten. Zo kun je een schilderij toch neerzetten, maar hoef je niet te boren.

Zo hang je binnen 15 seconden een schilderij aan de muur met een vork:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wonen&co. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien