Libelle Beauty cadeaubox met 77% korting!

Zoek binnen:

Harvey en Irma: dít is hoe orkanen en stormen aan hun namen komen

Momenteel heeft de hele wereld het over orkaan Irma, die een enorme ravage aanricht op onder meer het eiland Sint Maarten. 

Irma is volgens meteorologen de zwaarste orkaan ooit: er zijn al windstoten van 350 kilometer per uur gemeten op het eiland in de Caribische Zee.

Advertentie

Wereldnieuws
Ter vergelijking: in Nederland is de hardste windstoot ooit gemeten er één van 202 kilometer per uur. Irma komt na Sint Maarten nog langs de zuidelijke Bahama’s, de Dominicaanse Republiek, delen van Haitï en Cuba en zal in de nacht van zondag op maandag de Amerikaanse staat Florida bereiken. De orkaan valt nog altijd in de zwaarste categorie en is, logisch, momenteel wereldnieuws.

Meer dan 21
Overal lees en hoor je dus over Irma. Maar hoe komen orkanen en stormen eigenlijk aan hun naam? Nou, daar zit een serieus systeem achter. Het National Hurricane Center in Amerika bepaalt namelijk alle namen. Die zijn al vastgelegd voor een periode van 6 jaar en er zit een volgorde in: zo worden mannen- en vrouwennamen met elkaar afgewisseld. Er staan 21 namen per jaar ‘klaar’: de letters Q, U, X, Y en Z worden overgeslagen. Het gebeurt eigenlijk bijna nooit dat ze allemaal worden gebruikt in 1 kalenderjaar. Maar áls er meer dan 21 orkanen zijn in 1 seizoen, dan worden de namen van het Griekse alfabet erbij gehaald; Alpha, Beta, Gamma, Delta…

Uitzonderingen
Toch komen sommige namen opeens niet meer voor in de recyclebare lijst. Een naam wordt alléén van de lijst afgehaald als die laatste storm met die ene naam heel veel levens heeft geëist of bijzonder veel schade heeft aangericht, zoals bijvoorbeeld bij Katrina (2005) en Sandy (2012) het geval is geweest. Dan komt er een nieuwe naam voor in de plaats die uiteraard met dezelfde letter begint.

Benieuwd of ‘jij’ nog eens aan de beurt bent? Zo zullen de orkanen (rondom de Atlantische Oceaan) ná Irma dit jaar gaan heten:

Jose
Katia
Lee
Maria
Nate
Ophelia
Philippe
Rina
Sean
Tammy
Vince
Whitney

En dit is het lijstje voor 2018:

Alberto
Beryl
Chris
Debby
Ernesto
Florence
Gordon
Helene
Isaac
Joyce
Kirk
Leslie
Michael
Nadine
Oscar
Patty
Rafael
Sara
Tony
Valerie
William

In 2019 zijn deze namen aan de beurt:

Andrea
Barry
Chantal
Dorian
Erin
Fernand
Gabrielle
Humberto
Imelda
Jerry
Karen
Lorenzo
Melissa
Nestor
Olga
Pablo
Rebekah
Sebastien
Tanya
Van
Wendy

Daar komt Julia aan
Windstoten met een snelheid van minstens 62 kilometer per uur zijn ‘een officiële storm’ en krijgen een naam. Let wel: er zijn voor de orkanen rondom de Grote Oceaan andere namen dan voor de stormen rondom de Atlantische Oceaan (die staan hier niet tussen, dus). En dan rest nog 1 vraag: wáárom gebruiken we ‘gewone’ mensennamen voor het weer? Dat is omdat het zo duidelijker is over welke storm er wordt gepraat. Er kunnen namelijk meerdere orkanen tegelijkertijd actief zijn in een bepaalde gebied en vroeger, vooral op schepen, zorgde dit voor verwarring. Je wilt dan niet per ongeluk de verkeerde kant op varen – en dus heten stormen vanaf 1953 bijvoorbeeld Julia, Bertha, Peter of Sam.

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: NHC. Beeld: iStock

Zo ziet deze week (14 juli t/m 20 juli) eruit volgens jouw numeroscoop

Numeroscoop

Er is een gloednieuwe week aangebroken. Dus tijd voor een nieuwe numerologische weekvoorspelling. Ben jij benieuwd wat jou deze week te wachten staat?

Numerologie is een studie over de getallen in je leven. Het is een eeuwenoude wiskundige wetenschap die gebaseerd is op het idee dat het hele universum een systeem is dat te ontrafelen valt naar basiselementen: nummers. Gebeurtenissen en persoonlijkheden ontwikkelen zich niet in het wilde weg, maar hebben samenhang en betekenis. De getallen helpen ons om onszelf en de wereld om ons heen beter te begrijpen.
Numerologie werkt

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien