Ouderorganisaties trekken aan de bel: "Steeds meer ouders zitten tegen een burn-out aan"

Veel ouders combineren tegenwoordig twee banen: door de scholensluiting moeten ze naast hun eigen baan ook leerkracht zijn voor hun kinderen. Zeven grote ouderorganisaties waarschuwen nu voor de gevolgen voor de mentale en fysieke gezondheid van de ouders.
Hierover schreven ze een brief naar de Tweede Kamer. Aanleiding hiervoor is het afschieten van het zogenoemde betaald coronaverlof door het kabinet.
Ouderorganisaties trekken aan de bel
Lobke Vlaming van Ouders&Onderwijs, een van deze ouderorganisaties, hoopt dat de brief leidt tot een stevig debat in de kamer. Tegen de Telegraaf zegt ze: “Het is wel heel gemakkelijk om te zeggen dat coronaverlof niet haalbaar is op korte termijn. Wij vinden dat er opnieuw overleg moet plaatsvinden. Ik neem aan dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is.”
Burn-out
Marjet Winsemius, directeur van Voor Werkende Ouders, vertelt over het onderzoek dat de stichting is begonnen. Zij onderzoeken hoe noodzakelijk het is om de scholen weer te openen. “Want de gevolgen voor kinderen en ouders zijn te groot. Ouders hebben mentaal en fysiek gezondheidsproblemen en zitten tegen een burn-out aan”, aldus Marjet Winsemius.
Noodopvang
Daarnaast is er nog een ander probleem, stelt Lobke Vlaming: “Wat de overheid zich niet realiseert, is dat er werkgevers zijn die de werknemer nog dwingen naar het werk te komen. Hoe moeten zij toezicht houden op hun kind thuis?” Er zouden daarnaast te weinig plekken zijn binnen de noodopvang, voor kinderen met ouders met een cruciaal beroep, waardoor deze ouders niet aan het werk kunnen. De ouderorganisaties hopen dat het betaald coronaverlof voor ouders opnieuw overwogen wordt, want dit kan volgens hen echt het verschil maken.
Burn-out? Door deze 3 fases moet je heen om volledig te herstellen
Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!
lees ook
Bron: Linda. Beeld: Getty Images