Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Rolien startte de Oudertelefoon: "Voor luchtige opvoedkwesties, maar ook bij mishandeling"

Door de coronacrisis zitten meer en meer gezinnen thuis met elkaar. En niet voor iedereen is dat fijn en veilig. De Kindertelefoon ontving deze maanden meer telefoontjes dan ooit. ‘Maar waar bellen ouders naartoe als ze met een probleem zitten?’, dacht Rolien Sandelowsky. Daarom startte zij de Oudertelefoon: “Structurele verandering in een gezin, begint bij de ouders.”

Rolien: “’Huh, is er nog geen hulplijn voor ouders?’, is vaak de reactie op de Oudertelefoon. Dat dacht ik ook toen ik met het idee kwam om er één op te zetten. Als ouders een kind hebben dat niet wil eten, als ze structuur in het gezin missen, maar ook als er sprake is van misbruik of mishandeling in het gezin is het niet duidelijk waar ouders makkelijk, gratis en anoniem terecht kunnen. En ik vond dat er daarvoor iets moest komen.”

Advertentie

Voorbereiding

“Het concept ontstond door de coronacrisis. Ik woonde destijds in Portugal en mijn werk lag volledig stil. Toen het idee voor de Oudertelefoon ontstond, heb ik me daar dan ook volledig op gestort. Al gauw vond ik drie compagnons. Samen deden we al het voorwerk en zetten we lijntjes uit naar verzekeraars en vrijwilligers. We stelden een prachtig team samen met vrijwilligers uit de medische sector, de pedagogiek en de psychologie en toen kon de Oudertelefoon officieel gelanceerd worden.”

De Oudertelefoon

“Het concept van de Oudertelefoon is simpel: ouders kunnen bellen, of online met ons chatten, voor allerlei problemen. Voor zware problematiek in het gezin, maar ook voor huis-, tuin- en keukenvragen. Juist dat laagdrempelige is belangrijk. Mensen die niet zo gauw een hulplijn inschakelen, omdat dat te serieus voelt, moeten met de Oudertelefoon durven bellen.”

Structurele verandering

“Of het nou een vraag, een zorg of een probleem is, of gewoon het kwijt willen van je verhaal: bellen is altijd een goed idee. De meeste problemen waar we als volwassenen namelijk mee kampen, zijn een gevolg van de trauma’s die ontstaan in de eerste zes levensjaren als kind; door die opvoeding aan te pakken, kunnen we dus een heleboel winst boeken. Want structurele verandering in een gezin, begint bij de ouders.”

Lancering

“Op 1 mei ging de Oudertelefoon officieel open en de telefoontjes en chats druppelden al gauw binnen. En mensen namen inderdaad contact met ons op voor de meest uiteenlopende kwesties. Zo waren veel mensen tijdens de coronacrisis op zoek naar handvatten, nu ze ineens met thuisstuderende kinderen zaten. Maar ook belden er ouders met zwaardere problemen. Ouders die hun kinderen mishandelen, bijvoorbeeld.”

Moeilijke gesprekken

“Dat zijn moeilijke gesprekken om te voeren. Onze vrijwilligers kunnen namelijk niet zomaar een situatie even oplossen. Zij bieden vooral als luisterend oor en gaan met de ouder in kwestie in gesprek. Zo komen de beller en de vrijwilliger samen tot een passende oplossing of volgende stap. Dat kan zijn: praat erover met je partner of kinderen. Maar ook: klop aan bij deze instantie, die kan je helpen. Gelukkig hebben we, met behulp van trainers van de Kindertelefoon, onze telefonisten een goede cursus gegeven en hebben zij de juiste gesprekstechnieken onder de knie.”

Eerste stap

“De Oudertelefoon is er namelijk niet om alle problemen op te lossen. Wij zijn vooral een eerste stap naar verandering. Bij ons kunnen ouders anoniem hun verhaal doen, zonder dat een instantie zoals Jeugdzorg er meteen bij betrokken raakt. Maar toch betekent een telefoontje naar de Oudertelefoon al een heleboel. Het betekent dat je de problemen in je gezin ziet, of realiseert dat je als ouder ergens mee moet stoppen. Vervolgens gaan we samen kijken wat goede stappen voor jou zijn om te ondernemen. Ik ben dankbaar dat wij die eerste schakel naar hulp kunnen zijn. En ook voor ouders met een simpele vraag of een opvoeddilemma staan we altijd klaar. Want ouder zijn is niet altijd makkelijk en dan is het heel fijn dat er iemand is bij wie je altijd aan kunt kloppen.”

De vrijwilligers van de Oudertelefoon staan iedere doordeweekse dag tussen 9.00-15.00 uur voor je klaar via de chat en telefoon, en op donderdagavond tussen 19.00-22.00 uur. Telefonisch kun je de Oudertelefoon bereiken op 085-130 46 58 (normaal tarief) of via hun website. Daar vind je ook talloze boekentips, podcasts en antwoorden op veelgestelde vragen.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Interview: Eva Breda. Beeld: iStock. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren scrollen: Mark Rutte verlost van coronakapsel en feest in huize Bauer

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Hoera! Frans junior, de zoon van Frans (47) en Mariska (45) Bauer, is vandaag zestien jaar geworden. Hoog tijd om hun zoon in het zonnetje te zetten op Instagram.

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Frans Bauer (@fransbauer)

Nadia Moussaid (37) deelt alvast een voorproefje van het programma On Stage waar Soundos El Ahmadi (37) vanavond de hoofdgast is.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Nadia Moussaid (@_nadiamoussaid)


Mark Rutte (54) heeft een bezoekje aan de kapper gebracht. Tijdens een vragenrondje op Instagram vertelt hij dat zijn kapsel ‘redelijk gelukt is’. “Ik heb het iets langer gelaten dan gewoonlijk, omdat het verschil met de afgelopen weken anders zo groot is. Maar het voelt wel heerlijk.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Mark Rutte (@markopinsta)

Nikkie Plessen (35) spendeert de zaterdag op de bank met haar twee kids, alle drie in matchende joggingpakken.

Hoe leuk is deze legpuzzel waar Carice van Houten (44) deze zaterdag mee bezig is?

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Carice van Houten (@leavecaricealone)

Ai! TVOH-kandidaat Jasper heeft een pijnlijke geval gemaakt. Zijn coach Jan Smit (35) deelt een foto van zijn gehavende gezicht.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door JAN SMIT (@jansmit)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Coronamaatregelen hebben effect: nul griepgevallen deze winter

Dat we vaker onze handen wassen, mondkapjes dragen en afstand houden blijkt niet alleen effectief te zijn tegen het coronavirus: uit cijfers van kennisinstituut Nivel blijkt namelijk dat er deze winter ook geen enkel officieel geval van de griep in Nederland is vastgesteld.

Volgens experts toont dit aan dat ook griepdoden met maatregelen te voorkomen zijn, zo meldt het AD.

Advertentie

Geen enkel positief geval

Huisartspraktijken in Nederland laten regelmatig monsters analyseren op de aanwezigheid van virussen, maar deze winter werd er geen enkel positief geval aangetroffen. “We volgen het influenzavirus niet zo goed als het coronavirus, maar alles wijst erop dat de circulatie van influenza is gestopt. In de monsters van huisartsen vinden we het niet en ook bij ziekenhuizen wordt het virus niet aangetroffen, zo vertelt Mariëtte Hooiveld tegenover de krant.

Ook in andere landen weinig griepgevallen

Uit de cijfers van Nivel blijkt dat mensen wel met griepachtige klachten bij de huisarts zijn geweest, maar geen enkele keer bleek het ook daadwerkelijk om de griep te gaan. In plaats daarvan ging het meestal om corona-, rhino- of enterovirus te gaan. Ook in de rest van West- en Noord-Europa zijn deze winter bijna geen griepgevallen vastgesteld. “Hoewel er continu op griep getest is, is het aantal gevallen overal kleiner dan gedacht. In februari en maart 2020 maakte influenza een opmars op het noordelijk halfrond, wat normaal is voor die tijd. Maar vanaf half maart, toen corona echt opkwam, vertoonde het aantal griepgevallen plots een scherpe daling. Sindsdien zit het influenzavirus op een laag niveau,” zo vertelt een woordvoerder van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO.

Verklaringen

Dat er zo weinig griepgevallen zijn zou volgens deskundigen zomaar te maken kunnen hebben met het grotendeels stilvallen van het internationale vliegverkeer, maar ook met het feit dat aanzienlijk meer mensen zich deze keer hebben laten vaccineren tegen de griep. Helaas betekent dit niet dat het griepvirus ooit nog zal verdwijnen. “Er is altijd influenza, zoals er altijd corona zal zijn,” zo voorspelt viroloog Ab Osterhaus. Hij verwacht zelfs dat het virus mogelijk komende winter zal toeslaan als de coronamaatregelen zijn losgelaten. “Vergelijk het maar met een vijandelijk leger dat een slag verliest, en zich daarna terugtrekt van het strijdtoneel om zich verscholen in de bosjes te beraden op een nieuwe strategie. Na zo’n periode kan een virus harder toeslaan.” aldus Osterhaus.

Dokter Rutger: zó werkt de griepprik

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AD. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien