Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Heb jij al een outbox?

Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden.

Als je moeite hebt om iets weg te doen, kun je enorm aanhikken tegen opruimen. Angst om dingen los te laten is voor behoorlijk wat mensen een valkuil. Als je begint met het strenge idee: sorteren en meteen wegdoen, klamp je je misschien juist vast aan je spullen. De ‘outbox’ kan dan je bondgenoot zijn, omdat die je in staat stelt om je af te vragen of je iets nog nodig hebt zonder dat je meteen hoeft te beslissen wat je er mee moet doen.

Advertentie

Het principe
Om het outbox-principe toe te passen, kies je een ruimte die geen deel uitmaakt van je dagelijkse bezigheden, zodat het niet erg is dat het er tijdelijk wat rommelig is. Een kast of de logeerkamer zijn heel geschikt, maar het kan ook een hoekje naast de voordeur zijn. Het hoeft geen echte doos te zijn; het is een plek waar spullen wachten tot er over hun lot besloten is. Je hoeft nooit bang te zijn om iets in de outbox te doen.

Het klinkt simpel… en dat is het ook
Als iets een tijdje in de outbox zit, wordt het een gewoon voorwerp, waarover je makkelijker een beslissing kunt nemen. Het klinkt simpel, en dat is het ook, maar het kan écht goed werken als je je huis op een efficiënte manier op orde wilt houden. Om te zorgen dat de plek die je uitkiest geen gigantische rommelmagneet wordt, zijn er natuurlijk wel een paar spelregels.

Spelregels
Alles kan in de outbox, maar als je echt wilt opruimen moet je wél de discipline opbrengen om het na een week weer te bekijken.

Op dat moment heb je drie opties:

  • Je haalt alles er weer uit en bergt het op.
  • Je laat iets er nog een week in zitten omdat je nog geen besluit genomen hebt.
  • Je gooit het weg, geeft het weg of brengt het naar de kringloopwinkel.

caroline_griep Meer tips van Caroline? Je vindt ze op haar eigen site en op haar Facebookpagina.

Portretfoto: Suzanne Liem. Beeld: John Kramer

 

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien