Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Partij Kiezen met Libelle: Het fotoalbum van Liane den Haan (50PLUS)

Op 17 maart mogen we weer stemmen. Om in de sfeer te komen, krijgen we de komende tijd een beeld van de mens áchter de politicus. Deze keer: Liane den Haan (50PLUS).

We kennen Natalia Liane den Haan (53) allemaal als politicus, maar wie is ze als mens? Hoe was haar jeugd, wie zijn haar dierbaren? Libelle zocht het voor je uit.

Advertentie

5 feitjes over Liane den Haan:

Kinderen: Lotte (20), Laurens (19) en Lara (17)
Opleiding: Verpleegkunde en avondstudie bedrijfskunde
Eerste baan: Coördinator catering en partyservice
Woont met: twee jongste kinderen en moeder
Favoriete band: “Tarkan. Ik ben gek op Turkije, ik kom er graag”

Fotoalbum

Liane is op 18-jarige leeftijd haar vader verloren, die volgens haar een rustige man was die genoot van zijn familie. “Na zijn dood heb ik een jaar bij mijn moeder in bed geslapen omdat ik bang was dat er ook iets met haar ging gebeuren.” Deze foto met haar vader is dan ook erg dierbaar voor de lijsttrekker.

politici - liane met vader

Ook haar moeder heeft een foto ingestuurd voor het fotoalbum. Je ziet Liane hier als klein meisje dat staat te helpen in de keuken. “Dit was en bén jij, altijd helpen”, zegt haar moeder over deze foto.

Politici - Liane altijd helpen

De dood van haar vader was een drijfveer voor Liane om een opleiding te doen waarbij ze mensen kon helpen. Ze wilde eigenlijk naar de Hogere Hotelschool, maar koos voor verpleegkunde. Weetje: ze heeft uiteindelijk nooit als verpleegkundige gewerkt.

Politici - Liane afgestudeerd

Niet alleen Liane als hummeltje hoort in haar fotoalbum te staan, ook háár hummeltjes komen erin voor. “Dit vind ik zo’n grappige foto, die doet me aan mezelf denken. Mijn kinderen staan op een soort podiumpje op te treden. Ik deed dat vroeger met mijn nichtjes ook altijd.”

Politici - kinderen Liane

De politicus woont samen met haar moeder én haar jongste kinderen in een heel groot huis. Ze spreekt vol lof over haar moeder: “Mijn moeder is een sterke vrouw die er altijd is voor mij. Ze werkt nog steeds vier dagen in de week. Ze moppert nooit en is altijd positief.” In het huis hebben moeder en dochter allebei een eigen appartement, dus écht samenwonen is het niet. Het voordeel is wel dat Liane zo voor haar moeder kan zorgen als ze hulpbehoevend wordt, dan hoeft ze niet naar een verpleeghuis.

Politici - Liane met haar moeder

Er is nog een inwoner van het huis van Liane, maar dat is een blaffende viervoeter. Haar hond is haar beste maatje, hij voelt het altijd aan als er iets is en geeft Liane veel rust.

Politici - Liane hond

Afgestudeerd verpleegkundige die jaren later de lijsttrekker van politieke partij 50PLUS is. Had Liane dit altijd voor ogen? “In eerste instantie leek 50PLUS me niet een club waar ik bij wilde horen. Het is erg gericht op de huidige ouderen en ik wil juist verbinding met de nieuwe generatie.” Het ‘pensioenpartij’ imago klopt niet, vindt ze. Het is veel meer dan dat. Op deze foto zie je Liane met haar hoofd belangenbehartiging Artie, vorige woordvoerder Renée en huidige woordvoerder Bernadet.

Politici - Liane met medewerksters

Als ze niet aan het werk is, brengt ze graag tijd door met haar vriendinnen en haar kinderen. Zo heeft haar zoon haar zover gekregen om een motorrijbewijs te halen. Als ze geslaagd is (haar zoon is dat al), wil ze met hem gaan toeren door Noorwegen of Finland. “Weet je dat het heel ontspannend is, motorrijden? Je denkt alleen maar aan de motor, er is geen tijd om te piekeren.”

Politici - Liane motor

Als de terrassen weer open mogen en concertzalen volledig mogen uitverkopen, dan is er een kans dat je Liane samen met haar vriendinnen bij De Toppers tegenkomt. Één van haar vriendinnen vindt de mannen namelijk helemaal geweldig. “Die zorgt ervoor dat we ieder jaar in thema gaan. Stiekem vinden wij dat natuurlijk allemaal heel leuk.”

Politici - Liane toppers

2016 was een heftig jaar voor de politicus. Ze kreeg een nierbekkenontsteking met een bloedvergiftiging. “Mijn jongste dochter was heel bang dat ik dood zou gaan. Toen ik beter was, wilde zij iets van ons samen: een tattoo.” Liane stemde toe, moeder en dochter hebben gekozen voor een mooi ontwerp op hun pols.

Politici - Liane tattoo

Toen Liane 47 werd, ze was toen even oud als haar vader ooit mocht worden, begon ze met hardlopen. “Ik eet gezond en drink en rook niet, maar vond dat ik toch maar eens moest bewegen terwijl ik eigenlijk niet echt van sport houd. Dit is de finish van mijn eerste loop. Ik lach hier wel, maar ik was echt helemaal op.”

Politici - Liane loopt hard

Partij Kiezen met Libelle… Columniste Ebru Umar legde de politicus de vragen voor. Wordt het ja? Of wordt het nee? De pingpongbatjes geven het antwoord.

Libelle Kieswijzer:


Beeld: Privé

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dít vindt prins Harry nu echt van de populaire serie 'The crown'

Prins Harry vertelt in een gesprek met vriend en talkshowhost James Corden hoe hij denkt over The crown, de populaire Netflix-serie over het leven van de Britse koninklijke familie.

Vanwege de waanzinnige kostuums, koninklijke juwelen en prachtige decors is The crown absoluut het kijken waard. Niet voor niets dat de serie rondom Queen Elizabeth bij iedereen zo geliefd is. Maar wat vinden de royals er zelf eigenlijk van?

Advertentie

Koninklijk leven

“Het is duidelijk fictie”, zegt Harry tijdens de bekende carpool karaoke. “Ze doen niet alsof ze ons zijn, maar wat je ziet is wel losjes op de waarheid gebaseerd. Heel accuraat is de serie niet, maar die geeft wel een idee van hoe het leven van de koninklijke familie eruitziet. En welke druk je ervaart als je taken altijd voorrang moet geven boven je familie.”

Roddelpers

De prins heeft daarom veel meer respect voor de fictieve serie The crown dan voor de verhalen die de roddelpers over hem en zijn geliefden schrijft: “In die artikelen wordt alles als een feit gepresenteerd. Daar heb ik echt problemen mee.”

Megxit

In de uitzending van de talkshow van James Corden was de prins ook openhartig over alle media-aandacht rondom de ‘Megxit’. Vorige week bevestigde Buckingham Palace namelijk dat Harry en Meghan ‘niet meer zouden terugkeren als werkende leden van de koninklijke familie’. Sindsdien wordt er veel over hem en zijn vrouw geschreven. Het koppel woont momenteel in Los Angeles en verwachten een tweede kindje.

Meghan dook zelf ook nog even op in de carpool karaoke. Tijdens het FaceTimen onthulde ze zelfs de liefkozende bijnaam voor haar man.

Bekijk hieronder de ‘carpool karaoke’ van James Corden en prins Harry:

Dít is wat koningin Máxima vindt van de populaire serie The Crown:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: James Corden. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: slaap je nu echt beter met rood licht?

Het blauwe licht van schermen is slecht voor je nachtrust, terwijl je van rood licht juist slaperig wordt en sneller in slaap valt. Maar slaap je ook echt beter?

Voor een goede nachtrust is het verstandig om zeker twee uur voor het slapengaan geen televisie meer te kijken en je smartphone en tablet aan de kant te leggen. Het blauwe licht uit schermen onderdrukt de productie van het slaapopwekkende hormoon melatonine. Hierdoor duurt het langer om in slaap te komen.

Advertentie

Blauw of rood

Uit onderzoek blijkt dat dat rood licht in slaap vallen juist makkelijker maakt. Proefpersonen werden eerst vijf minuten in het donker gezet. Vervolgens keken ze de ene keer vijf minuten in rood licht en de andere keer in blauw licht. Vervolgens werd het opnieuw vijf minuten donker. Daarna volgde een taak in het donker: ze moesten zo snel mogelijk op een knop te drukken bij het horen van een toon. Deze reactietest kregen de deelnemers ook voor de lichtbehandeling.

Minder alert

Wat bleek? Bij blauw reageerden de proefpersonen voor en na de lichtbehandeling even snel, terwijl als ze rood licht zagen ze een paar milliseconden trager waren. Ook was hun hartslag tijdens de taak na de rode lichtbehandeling hoger, wat aangeeft dat het ze meer moeite kostte. Rood licht maakt dus minder alert, wat in principe handig is als je wil slapen.

Oogpupillen

Tijdens het onderzoek werd ook naar de pupillen gekeken. Toen de deelnemers na de blootstelling aan blauw licht weer in het donker zaten, bleef hun pupil nog een tijdje kleiner. Bij rood licht was dit juist andersom. Hun oogpupillen bleven na de lichtbehandeling vergroot. “Voor ons een aanwijzing dat rood licht mogelijk iets doet met de pigmentcellen die de biologische klok aansturen”, zegt slaaponderzoeker Wisse van der Meijden.

Meer onderzoek nodig

Maar hoe bruikbaar is een wat roder licht voor slapelozen? Om daar antwoord op te kunnen geven, moeten de wetenschappers nog meer onderzoek doen. Van der Meijden: “Wij deden het slaapexperiment overdag. Van blauw licht weten we dat het juist ’s avonds schadelijk effect heeft, via de onderdrukking van melatonine. Voor rood licht kan het voor het effect ook uitmaken op welk tijdstip je blootgesteld bent. We moeten dus nog een keer ’s avonds testen.”

Slaapproblemen? Pien en Juul delen 10 tips voor een heerlijke nachtrust:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Nemo kennislink, Healthline. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien