Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Persconferentie 23 februari: langere avondklok en kappers en scholen (deels) open

De avondklok wordt verlengd, maar daar staan wel een paar voorzichtige versoepelingen tegenover. Dat maakte demissionair premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge dinsdagavond bekend in de persconferentie.

Het is dit weekend precies een jaar geleden dat de eerste besmettingen in Nederland werden ontdekt. “Een jaar later zijn we op weg naar het einde van de crisis, maar we zitten nog in een ongelofelijk lastige fase”, begon Rutte de persconferentie. “We zijn op weg naar een stapsgewijze opening van de samenleving.”

Advertentie

Rutte benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen zich aan de basisregels blijft houden. “De extra ruimte wordt extra verantwoordelijkheid”, zegt Rutte. “Ik zeg tegen iedereen: ons gedrag doet ertoe.”

Veel besmettingen

De besmettingscijfers zijn nog steeds te hoog. Dinsdagmiddag sprak het RIVM voor het eerst over een derde golf. In vergelijking met vorige week zijn aanzienlijk meer mensen besmet geraakt met het coronavirus. De afgelopen week waren namelijk 29.977 tests positief. Een week eerder waren dat er 25.229. Dat is een toename van bijna 19%. Daar moet wel bij worden gezegd dat er ook veel meer mensen zich afgelopen week hebben laten testen.

Avondklok verlengd

Hoewel de rechter vorige week oordeelde dat de wet voor de avondklok niet deugde, is er nu een nieuwe wet. De avondklok blijft dus voorlopig nog van kracht. De strenge maatregel wordt verlengd tot maandag 15 maart. Mensen mogen tussen 21.00 uur en 04.30 uur niet zonder geldige reden op straat zijn. Op maandag 8 maart volgt een persconferentie over een eventuele nieuwe verlenging van die maatregel.

Deze verlenging van de avondklok zorgt ervoor dat het kabinet op andere gebieden wat meer kan toe staan. “We doen iets heel spannends. Deze verruimingen zijn in deze fase niet gratis”, zegt Rutte. Hij kondigt de volgende vier voorzichtige versoepelingen aan:

1. Onderwijs

De middelbare scholen gaan vanaf 1 maart weer deels open. Het gaat om een aantal dagen per week, zodat de schelen weer fysiek les kunnen krijgen. Wel moeten ze natuurlijk anderhalve meter afstand houden. Dit geldt ook voor het mbo. De leerlingen kunnen gemiddeld minimaal één dag per week les krijgen.

2. Contactberoepen

Alle contactberoepen, zoals kappers, schoonheidsspecialisten en rij-instructeurs, mogen vanaf woensdag 3 maart weer aan de slag. Klanten dienen een afspraak te maken en er moet een checkgesprek plaatsvinden. Onder anderen fysiotherapeuten, dierenartsen en tandartsen waren al open. De enigen die nog niet aan het werk mogen zijn sekswerkers.

3. Winkels

Er komt wat meer ruimte om te winkelen. Zo kunnen we vanaf 3 maart weer shoppen bij niet-essentiële winkels. De winkels mogen niet zomaar hun deuren openen, want winkelen kan wel alleen op afspraak of via ‘click and collect’. Winkeliers mogen klanten ontvangen die zich minimaal vier uur van tevoren hebben aangemeld. Het gaat om maximaal twee klanten per verdieping, met een maximum van zes keer per uur. Hier geldt uiteraard wel de mondkapjesplicht.

4. Sporten

De regels om buiten te sporten worden voor jongeren versoepeld. Jongeren en jongvolwassenen tot 27 jaar mogen namelijk weer buiten sporten. Hier is wel belangrijk om zoveel mogelijk afstand te houden. De sportscholen blijven nog dicht.

Algemene regels

Tot de nieuwe persconferentie op maandag 8 maart blijft ook de bezoekregel van maximaal 1 persoon per dag van kracht. Uiteraard gelden tot die tijd ook nog steeds de algemene regels. We zetten ze nog eventjes voor je op een rij:

 • Werk thuis, tenzij het niet anders kan
 • Was vaak je handen
 • Hoest en nies in je elleboog;
 • Houd 1,5 meter afstand van anderen
 • Is het druk? Ga dan weg
 • Draag een mondkapje waar dat verplicht is
 • Klachten? Blijf thuis en laat je testen

De verkiezingen op 15, 16 en 17 maart spelen een belangrijke rol in het wel of niet verlengen van de avondklok. Weet jij nog niet op wie je gaat stemmen? Onze kieswijzer kan helpen:


Vragen over het coronavaccin? Dokter Rutger geeft antwoord:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 18 BN'ers doen mee aan het programma 'De verraders'

Over anderhalve week begint het programma De verraders. Aan dit spannende spel vol leugens en bedrog doen maar liefs achttien bekende Nederlanders mee.

Zij gaan op zoek naar de drie moordlustige verraders in hun midden.

Advertentie

Weerwolven

Het nieuwe RTL-programma is een mix tussen het razendpopulaire programma Wie is de mol? en het spel De weerwolven van Wakkerdam. Achttien BN’ers worden in een kasteel in Zuid-Limburg gedropt. Daar moeten ze met elkaar samenwerken om een grote zilverschat te winnen, maar dat is best lastig aangezien zich onder hen drie verraders bevinden. Zij doen er natuurlijk alles aan om zelf met de buit ervandoor te gaan. Het verschil met Wie is de mol? is dat je nu als kijker wél weet wie de verraders zijn.

Onschuldige kandidaten

Elke nacht mogen de verraders een medekandidaat ‘vermoorden’ om zelf dichterbij de schat te komen. Ondertussen proberen de overige deelnemers de valserikken te ontmaskeren zonder zelf ‘vermoord’ te worden. Zij mogen iedere dag iemand wegstemmen om zo de verraders te proberen te elimineren. Maar aangezien zij zelf ook mee mogen stemmen is dat heel moeilijk. Lukt het de kandidaten om de echte verraders te ontmaskeren of elimineren ze per ongeluk onschuldige kandidaten?

Een hoop BN’ers

De volgende bekende Nederlanders gaan de strijd aan, op zoek naar de drie verraders in hun midden:

 • Model Loiza Lamers (26)
 • Zangeres Samantha Steenwijk (34)
 • Presentator Jörgen Raymann (54)
 • Actrice/presentatrice Holly Mae Brood (26)
 • Journalist Sinan Can (43)
 • Acteur Loek Peters (46)
 • Actrice Abbey Hoes (26)
 • Basketballer Chatilla van Grinsven (30)
 • Wetenschapsjournalist Diederik Jekel (36)
 • Actrice en influencer Gaby Blaaser (34)
 • Oud-hockeyster Kim Lammers (39)
 • Goochelaar Steven Kazàn (35)
 • Komiek Edson da Graça (40)
 • Operazangeres Francis van Broekhuizen (45)
 • Actrice Barbara Sloesen (32)
 • Acteur Kees Boot (50)
 • Presentator Daan Nieber (40)
 • Voetbaltrainer Gertjan Verbeek (58)

De verraders is vanaf zaterdag 13 maart wekelijks om 21.30 uur te zien bij RTL 4.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door RTL (@rtl.nl)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: RTL.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ellemieke Vermolen deelt intieme foto van stilgeboren kindje

Vier jaar geleden werd het derde zoontje van Ellemieke Vermolen (44) en haar inmiddels ex-man Sergio Herman (50) stilgeboren. Ellemieke plaatst op deze emotionele ‘Joshadag’ een intieme foto op Instagram. 

De presentatrice deelt een foto waarop ze samen met Josha en Sergio Herman te zien is. Vandaag zou Josha 4 jaar zijn geworden. “Al 4 jaar zonder jou… maar altijd bij ons, voor altijd in ons hart”, schrijft Ellemieke Vermolen.

Advertentie

Ellemieke deelt foto op Joshadag

“Je was helemaal af, zo gaaf zo mooi. Alles erop en eraan. Tien vingertjes en tien teentjes… Ik heb ze geteld zoals elke mama dat doet. Het enige verschil was dat je stil was… geen gehuil en geen ontmoeting in elkaars ogen”, gaat ze verder. Elk jaar is het volgens Ellemieke op deze dag ‘Joshadag’: “De kinderen mogen kiezen wat ze willen doen vandaag. Ieder jaar is dat anders, alles mag en is oké.”

Ze sluit het bericht af met een boodschap voor alle moeders die dit ook hebben meegemaakt: “Weet dat de pijn minder wordt en het gemis soms groter… Zoals de zee: soms wild, soms kalm, eb en vloed. Laat het komen. Wees krachtig en lief voor jezelf, maar vooral trots op wie je nu bent!”

Sergio Herman over deze moeilijke periode

Sergio Herman vertelde een paar jaar geleden in LINDA. dat hij moeilijk over deze periode kan praten, vooral omdat het voor Ellemieke honderd keer erger is. “Zij heeft hem in haar buik gevoeld, zij heeft helemaal naar dat ene moment toegeleefd. Misschien wil ze er zelf ooit nog eens over praten, maar ik vind het moeilijk om dat voor haar te doen”, zei hij daar toen over.

“Die dag dat Ellemieke belde met het nieuws zal ik nooit meer vergeten. De eerste veertien dagen na de bevalling kwam ik zonder slaappil de nacht niet door. Toen ik weer begon te werken, stond ik elke avond onder de douche te kotsen van ellende omdat ik die verschrikkelijke beelden van de bevalling en ons dode kindje weer voor me zag.”

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: ANP

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prinses Alexia verhuist deze zomer naar het buitenland

Prinses Alexia (15) treedt in de voetsporen van koning Willem-Alexander. De middelste prinses maakt haar middelbareschooltijd af aan het United World College of the Atlantic (UWC Atlantic College) in Wales.

De RVD maakt dinsdagmiddag bekend dat prinses Alexia na de zomer in Wales opgaat voor haar Internationaal Baccalaureaat. Alexia zit nu in de vierde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet in Den Haag, maar zal in de zomer dus afscheid moeten nemen van haar klasgenootjes. Daar krijgt ze wel koninklijke schoolgenootjes als kroonprinses Elisabeth van België en de Spaanse prinses Leonor voor terug. Leonor begint ook na de zomer op de school in Wales.

Advertentie

Schooltijd prinses Alexia privé

In het bericht maakt de RVD nog eens duidelijk dat de periode van de schooltijd van de prinsessen privé is. “Op uitdrukkelijk verzoek van de ouders wordt een beroep gedaan op de media de persoonlijke levenssfeer van hun dochters te blijven respecteren.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RVD. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Ruim 2,4 miljoen senioren mogen deze maand stemmen per post

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft bekendgemaakt dat ruim 18% van het totaal aantal kiesgerechtigden in Nederland mag stemmen per post. Het gaat om zo’n 2,4 miljoen senioren van 70 jaar en ouder.

Deze mensen mogen hun stem per post uitbrengen vanwege het risico op een coronabesmetting. Uit de cijfers van het CBS blijkt dat in Utrecht en Urk het aandeel 70-plussers onder de kiesgerechtigden het kleinst is. 10% mag hier stemmen per post. Laren heeft de meest stemgerechtigde senioren: hier mag 32% van de inwoners stemmen per post.

Advertentie

Briefstemmen

Het stembiljet wordt thuisbezorgd, maar het is wel belangrijk dat er goed wordt gelezen hoe het briefstemmen werkt. Anders loop je de kans dat de stem ongeldig wordt verklaard. Momenteel zijn er in totaal 13,2 miljoen mensen in Nederland kiesgerechtigd. Sinds de vorige Kamerverkiezingen in 2017 zijn ruim 883.000 jongeren 18 jaar geworden. Hiervan mag 73.000 niet stemmen, omdat ze niet de Nederlandse nationaliteit hebben. 810.000 jongeren mogen dat dus wel.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.


voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien