Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Columnist Peter Heerschop: "De dood was voor mijn moeder blijkbaar niet helemaal onverwacht"

Peter Heerschop (60) is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is hij – tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een ‘Libelle-man’! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online. In deze column vertelt hij over zijn moeder, die deze maand overleed.

Ze was 87, mijn moeder. Dat is al een hele mooie leeftijd. Ze was niet meer enorm mobiel. Nog wel heel helder. Haar man, mijn vader, is al 11 jaar dood. Ze mist hem sinds die dag. Ze was 87. Ergens hield ik er wel rekening mee. Maar toch ook niet.

Advertentie

Dood

Mijn zus belt ’s avonds en ik weet al wat ze gaat zeggen. Of ik denk het te weten. Afgelopen jaren, als zij belde op niet direct logische tijden dacht ik voor ik opnam: “Er is iets met ma”. En dat was dan vaak ook zo. Gevallen, of duizelig. En dan ging het de volgende dag weer beter. Maar nog voor ik haar hoorde huilen, wist ik: mijn moeder is dood. En dat was ook zo.

Ze spreekt het uit. “Ik kom eraan”, is alles wat ik kan zeggen. Verdriet en ongeloof slaan naar binnen. Die ene zin verstomt alles. Stil. Zo stil als alleen kan bij de dood. Ik wist dat het zou kunnen gebeuren. Ze was 87. Maar het is toch onverwacht. Voor mij. Voor ons.

Voorbereid

Was het voor haar ook onverwacht? Niet helemaal, blijkt in de dagen erna. Met mijn broer en zus denken we na over de tekst en de foto’s op de rouwkaart. Het luistert precies, maar we zijn het eens na twee uur overleggen. Die middag, als we in diverse laatjes op zoek zijn naar eventueel belangrijke papieren, vinden we de rouwkaart zoals moeder die zelf al had gemaakt. Met haar tekst en afbeeldingen. Haar ontwerp. Dat had ze al voorbereid.

Verder zoekend vinden we enveloppen. Voor elk kind en kleinkind een envelop. Met daarin foto’s en bewaarde brieven en tekeningen en noem maar op. Voor iedereen een afscheidsenvelop? Het komt op mij over alsof ze dit afgelopen jaar allemaal heeft gedaan. Toch rekening houdend met ..? Afspraken werden niet meer voor over maanden gemaakt… Was ze bang? Nee. Ik kan gelijk nee zeggen.

‘Komt wel goed’

Want wanneer er minder goede berichten kwamen van de trombosedienst of ander medisch onderzoek, zei ze altijd rustig: “Nou ja, dat is nu eenmaal zo, en dat komt wel goed.” Afgelopen jaar in de lockdown zei ze nadrukkelijk tegen ons, haar kinderen: “Jullie mogen gewoon langskomen, ik wil niet de laatste jaren van mijn leven zonder dat ik jullie kan zien. En maak je over mij geen zorgen. Als ik ‘het’ krijg hoef ik niet naar de ic.”

Verder hield ze heel goed rekening met alle regels. Maar ze was niet bang. Het touwtje uit de brievenbus, dat was bij mijn moeder. Als wij daar iets van zeiden, antwoordde ze: “Wat valt er hier nou te halen? En mij nemen ze ook niet mee.”

Wekker

Soms hoorde ze ’s morgens de wekker niet. En geloof me, die stond echt hard. Maar niet voor haar, zonder gehoorapparaat. Dan kwam de buurvrouw – met de sleutel of via het touwtje – haar wakker maken. Stond er toch opeens zomaar een vrouw van buiten in de kamer. Ik zou me kapot schrikken. Mijn moeder niet. Die zei dan: “Goedemorgen, wil je ook een kopje koffie?” Dat was mijn moeder. Ze hield er rekening mee. Ze was niet bang. En toch kwam het onverwacht. Ik denk voor ons allebei.

Herinneringen

Ik loop door het huis. Veel opgespaarde spullen. Die klopten precies wanneer mijn moeder ertussen zat. Nu mijn moeder er niet tussen zit, ziet alles er anders uit. Opeens is het oud spul. Alles is oud. Alles is van vroeger. Maar de herinneringen zijn opeens weer nieuw. Nieuwer dan ooit.

Mijn moeder.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Peter Heerschop. Foto: Robert Alexander.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Musetta verving een aantal oude elektrische apparaten en bespaart nu €250 aan stroom per jaar

Nieuwe apparaten – zoals koelkasten of vriezers – gebruiken minder energie dan oudere. Musetta Blaauw (38) kocht voor een tientje een elektriciteitsmeter, omdat ze wilde weten hoeveel stroom de 10 jaar oude apparaten in haar huis eigenlijk verbruikten. Inmiddels heeft ze flink bespaard dankzij deze ‘groene gewoonte’. 

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Musetta: “Ik zou iedereen aanraden een elektriciteitsmeter te kopen. Die stop je net als een wereldstekker tussen je apparaten en het stopcontact, op het scherm zie je hoeveel stroom je verbruikt. Het leverde bij ons thuis verrassende inzichten op.”

Stekker eruit

“Zo kwamen we erachter dat onze oude wasmachine ook als hij uitstaat een paar watt per uur verbruikt. Dat lijkt weinig, maar per jaar ben je zo €20,- tot €30,- kwijt. Alleen omdat je de stekker in het stopcontact laat zitten! Als je van alle apparaten de stekker eruit trekt, kan dat dus voor een aardige besparing zorgen.”

Flink verbruik

“Ook sloegen we aan het rekenen en kwamen we tot de conclusie dat we de oude wasmachine en losse vriezer beter konden vervangen. We hadden een tafelmodel vrieskast van 10 jaar oud, die 24 uur per dag aanstond. Wat een stroom verbruikte dat ding! We wilden de vriesruimte graag behouden, want we vinden het fijn om 1 keer per week brood te kopen en in te vriezen. Met 3 pubers en een kleuter heb je een flinke voorraad nodig.”

Energielabel A

“We besloten uiteindelijk de vriezer te vervangen voor een koelvriescombinatie met energielabel A (het meest zuinige energielabel voor koelkasten), nu kunnen we ook een voorraadje melk en groente inkopen. We gingen er dus op vooruit qua comfort én we verbruiken minder stroom. Binnen 2 of 3 jaar hebben we het spiksplinternieuwe apparaat terugverdiend. Zoveel energiezuiniger zijn de nieuwe modellen dus.” 


Een energiemeter laat zien hoeveel stroom je apparaten in huis gebruiken

Beter voor het klimaat

“Het is een flinke investering natuurlijk. En het voelt misschien gek om apparaten te vervangen als ze het nog doen, maar voor ons was de berekening snel gemaakt: dit scheelt ons minimaal €250,- per jaar aan elektriciteit. En koelkasten en vriezers zijn zoveel zuiniger geworden, dat vervanging uiteindelijk beter is voor het milieu. Zo dragen we gemakkelijk ons steentje bij aan het klimaat.” 

Meer groene gewoontes van Musetta 

Musetta heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk energie kunt besparen en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Plaats een tijdsklok: “We hebben een tijdsklok op de boiler in de keuken gezet om elektriciteit te besparen. ’s Nachts gebruiken we toch geen warm water.”
  • Gebruik de droger minder: “De droger gebruiken we nauwelijks meer. Alleen nog voor de handdoeken, omdat ze anders zo ruw worden.”
  • Minder vlees eten: “We eten een stuk minder vlees dan een paar jaar geleden. In de pastasaus doe ik nu in plaats van 500 gram, 200 gram gehakt.”
  • Koop kleding die kwalitatief goed is: “Zo kunnen broertjes en zusjes het ook dragen. Dit stimuleren we ook in mijn kinderkledingwinkel in Groningen.”
  • Verduurzaam verder: “We hebben zonnepanelen, een inductiekookplaat en een warmtepomp geïnstalleerd. Daardoor hebben we geen gasrekening meer en maar een minimale stroomrekening.” 

Energie én geld besparen

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Wil je ook energie én geld besparen? Kijk op iedereendoetwat.nl voor handige tips. Hier lees je ook meer over energielabels. Die geven aan hoe energiezuinig apparaten zijn.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lief: Angelique ziet haar kleinzoon voor het eerst in 'All you need is love'

De Nederlandse Kim woont al enkele jaren in Amerika met haar vriend Tyler en hun vier maanden oude zoontje Hudson. Door corona heeft Angelique haar kleinzoon nog nooit in het echt gezien. In All you need is love zorgt Robert ten Brink voor een mooie hereniging. 

Kim was vier jaar oud toen ze samen met haar ouders naar Amerika verhuisde, vanwege het werk van haar vader. “Toen mijn ouders later scheidden, ging ik met mijn moeder naar Nederland. Ik vond het in Amerika alleen leuker en ben daar later weer naar teruggegaan”, legde ze via FaceTime uit. Daar leerde ze Tyler kennen. De twee wonen nu samen in Houston, Texas. Ondanks de afstand was de band tussen moeder en dochter altijd heel hecht. “Ik heb haar heel erg gemist.”

Advertentie

Chemo

Het is voor Kim eigenlijk een wonder dat ze moeder is geworden, vertelde ze aan Robert. “Vijf jaar geleden werd ik ziek, ik had non-hodgkinlymfoom, een soort kanker. Ik heb ruim een half jaar chemo gehad, waarna ik kreeg te horen dat ik waarschijnlijk nooit kinderen zou kunnen krijgen.” Die boodschap kwam hard aan bij Kim, maar niet veel later gebeurde het onmogelijke: ze was toch in verwachting.

Een wonder

Kim was voor de zekerheid een traject ingegaan om eitjes in te laten vriezen. “Het was echt een wonder”, vertelt ze. Haar moeder Angelique was natuurlijk door het dolle heen en wilde het eerste het beste vliegtuig naar de Verenigde Staten pakken om haar dochter te feliciteren met dit geluk. Corona gooide roet in het eten, want door de aangescherpte regels mocht ze niet van- en naar Amerika reizen.

Mooie hereniging

Angelique heeft het er heel moeilijk mee gehad dat ze er niet voor haar dochter kon zijn. “Ik kon de zwangerschap al niet meemaken, maar toen het kindje geboren was lukte het ook niet daarheen te gaan”, vertelde Angelique met een brok in haar keel. Haar geluk kon dan ook niet op toen Robert haar vertelde dat Kim, Tyler en kleinzoon Hudson buiten op haar stonden te wachten. Een prachtig weerzien volgt, waarbij zowel moeder als dochter compleet door het dolle heen is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: All you need is love, Twitter. Beeld: Rtl

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Lief: Angelique ziet haar kleinzoon voor het eerst in 'All you need is love'

De Nederlandse Kim woont al enkele jaren in Amerika met haar vriend Tyler en hun vier maanden oude zoontje Hudson. Door corona heeft Angelique haar kleinzoon nog nooit in het echt gezien. In All you need is love zorgt Robert ten Brink voor een mooie hereniging. 

Kim was vier jaar oud toen ze samen met haar ouders naar Amerika verhuisde, vanwege het werk van haar vader. “Toen mijn ouders later scheidden, ging ik met mijn moeder naar Nederland. Ik vond het in Amerika alleen leuker en ben daar later weer naar teruggegaan”, legde ze via FaceTime uit. Daar leerde ze Tyler kennen. De twee wonen nu samen in Houston, Texas. Ondanks de afstand was de band tussen moeder en dochter altijd heel hecht. “Ik heb haar heel erg gemist.”

Advertentie

Chemo

Het is voor Kim eigenlijk een wonder dat ze moeder is geworden, vertelde ze aan Robert. “Vijf jaar geleden werd ik ziek, ik had non-hodgkinlymfoom, een soort kanker. Ik heb ruim een half jaar chemo gehad, waarna ik kreeg te horen dat ik waarschijnlijk nooit kinderen zou kunnen krijgen.” Die boodschap kwam hard aan bij Kim, maar niet veel later gebeurde het onmogelijke: ze was toch in verwachting.

Een wonder

Kim was voor de zekerheid een traject ingegaan om eitjes in te laten vriezen. “Het was echt een wonder”, vertelt ze. Haar moeder Angelique was natuurlijk door het dolle heen en wilde het eerste het beste vliegtuig naar de Verenigde Staten pakken om haar dochter te feliciteren met dit geluk. Corona gooide roet in het eten, want door de aangescherpte regels mocht ze niet van- en naar Amerika reizen.

Mooie hereniging

Angelique heeft het er heel moeilijk mee gehad dat ze er niet voor haar dochter kon zijn. “Ik kon de zwangerschap al niet meemaken, maar toen het kindje geboren was lukte het ook niet daarheen te gaan”, vertelde Angelique met een brok in haar keel. Haar geluk kon dan ook niet op toen Robert haar vertelde dat Kim, Tyler en kleinzoon Hudson buiten op haar stonden te wachten. Een prachtig weerzien volgt, waarbij zowel moeder als dochter compleet door het dolle heen is.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: All you need is love, Twitter. Beeld: Rtl

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Hilarisch ‘Chateau meiland’-fragment: Martien helpt Maxime bij zwangerschapsaankondiging

Op 17 maart maakten Maxime Meiland (25) en haar nieuwe liefde Leroy Molkenboer (29) bekend in blijde verwachting te zijn van een kindje in een vrolijke video op Instagram. Maar om die video te maken is er eerst heel wat gestuntel aan vooraf gegaan, zo zagen we in de aflevering van donderdagavond.

In de video zien we hoe Maxime, Leroy en Claire (haar dochter uit een eerdere ‘relatie’) met z’n drieën in de tuin zitten. Als de camera even naar boven verschuift en daarna weer naar beneden gaat, staat er ineens een lege stoel naast Claire met blauwe en roze ballonnen. Ballonnen die overigens bijna ingewisseld waren voor een rode zwaan. Maxime merkt in de aflevering op: “Dan lijkt het alsof ik van een zwaan ga bevallen.”

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Baby nadoen

Uiteindelijk kiezen ze voor ballonnen en is het de taak aan Erica om de stoel net neer te zetten wanneer de camera even wegduikt. “Stoeltje, stoeltje!”, moedigt Martien Erica aan. Leroy vroeg Martien: “Doe jij een baby na? Dan weten wij dat de drone omhoog moet.” Martien laat zich dat geen tweede keer zeggen: “Bleh, bleh, bleh”, horen we hem uitkramen. Eh, dat klinkt toch iets eerder op een schaap of geit, dan op een baby. Op Twitter stromen de reacties binnen: ‘Wordt er nou een geitje óf een baby geboren…?’.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Dit huis kochten de zwangere Maxime en Leroy:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron & beeld: SBS

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien