Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Petra’s man werd aangeklaagd wegens seksueel misbruik: "Ik had geen idee wat waar was"

Als de man van Petra (52) uit het niets wordt gearresteerd, denken ze dat het om een vergissing gaat. Maar de politie moet wel degelijk Wim hebben. Een voormalige cliënte blijkt hem te hebben aangeklaagd wegens seksueel misbruik.

“Het is dinsdagochtend vroeg, 9 oktober 2012. Wim hoort op het erf geluiden en vermoedt indringers. Hij loopt in zijn ochtendjas naar buiten, waar hij door 4 mannen wordt vastgepakt. Ik zie hun schimmen door het raam en wil Wim helpen, maar op datzelfde moment komen een man en vrouw de slaapkamer binnen die me manen kalm te blijven. Eerst denk ik aan een overval, maar dan zie ik dat het politieagenten zijn. Dit is een vergissing, schiet door mijn hoofd. De politie heeft het verkeerde huis te pakken.

Advertentie

Bits wordt er gevraagd of er nog meer mensen thuis zijn en ik vertel dat Maxx, mijn zoon van 18, boven ligt. Met 4 man stormen ze naar boven en ik maak me grote zorgen om mijn kind, dat nietsvermoedend ligt te slapen. Ik vind het vreselijk dat ik niet naar hem toe mag om hem gerust te stellen, maar ik moet blijven zitten. De agenten kijken mij dreigend aan. Door het raam zie ik hoe Wim wordt afgevoerd, in de boeien geslagen als een levensgevaarlijke crimineel.

Ik begin te trillen en word woedend. Dit is zo’n belachelijke situatie. Ze maken een grote fout en dit ga ik niet pikken, denk ik boos. Pas veel later die dag hoor ik van de officier van justitie dat er géén vergissing is gemaakt. Ze moesten wel degelijk ons huis hebben. Of liever gezegd: mijn man. Wim is aangeklaagd door een ex-cliënte wegens seksueel misbruik.”

Iets té toegankelijk

“Toen ik Wim leerde kennen, was hij druk bezig met het opzetten van een stichting die hulp bood aan mensen voor wie de reguliere hulpverlening tekortschoot. Hij ving in zijn boerderij in ’t Harde getraumatiseerde mensen op: ex-drugsverslaafden en taakstraffers. Met hen ging hij sporten, praten en hij liet ze op het land werken. Wim heeft geen achtergrond in de hulpverlening. Hij heeft altijd op hoog niveau aan karate gedaan, is Europees kampioen geweest. Maar het slagingspercentage van zijn onorthodoxe aanpak was hoog. En nadat er een documentaire over de stichting werd gemaakt die meerdere malen op tv is geweest, kwamen de aanmeldingen van alle kanten. Wim deed alles op gevoel. Daardoor was hij soms wel iets té toegankelijk. De stichting liep volledig door ons privéleven heen. Alles speelde zich in en om ons huis af en iedereen liep bij ons binnen. Ik vluchtte geregeld met een kop koffie naar de slaapkamer: de enige plek waar ik rust had.”

Vrouwelijke intuïtie

“Op het moment dat Wim en ik gingen samenwonen, viel Jolande me meteen op. Een vrouw van een jaar of 23 die enorm aan hem klitte. Ze was een ex-cliënte, maar vond het lastig volledig op eigen benen te staan. Ze deed klusjes voor de stichting, verzorgde de paarden en sportte bij Wim. Volgens Wim zag ze hem als vaderfiguur. Noem het vrouwelijke intuïtie, maar ik voelde meteen dat er iets niet klopte. Jolande bleef dagelijks komen en zodra Wim in haar buurt kwam, werd haar houding uitdagender en haar stem hoger. Ook stuurde ze hem brieven en kaarten en ontweek ze mij. Elke keer dat ik Wim op haar gedrag aansprak, kregen we ruzie. Wim bleef keer op keer herhalen dat zij geen gevaar voor onze relatie betekende.”

Affaire

“Pas toen Wim al 5 weken in de gevangenis zat, hoorde ik dat mijn intuïtie al die tijd goed was geweest. Eerder had Wim in beperking gezeten, wat inhoudt dat hij alleen contact had met zijn advocaat en wij elkaar niet mochten spreken of zien. Zodoende wist ik al die tijd niet wat er waar was van de aangifte. Maar Wim en Jolande hadden wel degelijk een affaire met elkaar gehad, net voordat ik in beeld kwam. Jolande was toen cliënte-af, Wim al 6 jaar alleen, eenzaam en gevoelig voor aandacht. In 2012, ruim 8 jaar later, deed Jolande aangifte tegen Wim. Ze beweerde dat ze in 2004 seksueel was misbruikt. Een idiote beschuldiging, zeker omdat ik zelf had gezien hoe ze toen Wim en ik al een relatie hadden, om hem heen draaide en hoeveel moeite ze deed hem te verleiden. Ik geloofde er geen woord van. Misbruik is zo’n naar woord. Ik vind het verwerpelijk dat Wim als 45-jarige het bed deelde met een vrouw van 22, maar dit waren 2 mensen die samen een seksuele relatie hadden gehad. Wim zou nooit een vrouw dwingen tot sex, daar steek ik mijn hand voor in het vuur.”

‘Je bent jaloers’

“Maar mijn wereld stortte in toen ik Wim hoorde bekennen dat hij 8 maanden iets met Jolande had gehad. Dagenlang kreeg ik geen hap door mijn keel, ik was letterlijk kotsmisselijk van al zijn leugens. Als Wim mij eerlijk had verteld over hun relatie, weet ik zeker dat we niet in deze situatie waren gekomen. Wim zei dat hij mij niet had durven vertellen over hun verhouding, uit angst dat hij mij zou verliezen. Dat vind ik een zwak argument. Hij had mij die keuze moeten geven. In plaats daarvan maakte hij het juist moeilijker. Kreeg ik opmerkingen als ‘Je bent jaloers’ of ‘Je ziet spoken’ en droeg hij me op te investeren in mijn band met Jolande. Achteraf vind ik dat het ergste. Ik voelde me zo vernederd door hen.”

Grenzen

“Wim had veel spijt. Vanuit de gevangenis liet hij steeds weten hoeveel hij van me hield en vertelde hoe bang hij was me kwijt te raken. Ik heb wekenlang getwijfeld of ik hem zou verlaten. De leugens lieten zich niet zomaar wegpoetsen. Om rustig na te denken heb ik me een weekend opgesloten in een hotel aan de kust. Daar was ik los van alles. Ik besloot hem te vergeven. Ik was nog steeds woedend om zijn leugens en zijn gedraai, maar ik hield te veel van hem om hem nu in de steek te laten. Wim is een goede echtgenoot en een superlieve stiefvader voor mijn kinderen. Zij zijn altijd achter hem blijven staan en geloven net als ik ook niet in het seksueel misbruik.

Wel denk ik dat Wim moeite heeft met grenzen aangeven. Hij is een softie als het gaat om de zwakkeren in de maatschappij. Het is ook de reden dat we 4 honden en 4 katten hebben en diverse koeienkneusjes, allemaal afdankertjes of vondelingen. Wim wil de hele wereld redden en schroomde niet om iemand te knuffelen die het moeilijk had of zijn arm om hem of haar te slaan. Ik denk dat Jolande niet kon omgaan met zijn wisselende signalen. Wim wilde haar helpen, maar geen relatie meer. Hij had duidelijker moeten maken dat ze haar eigen leven moest leiden. Pas nadat wij al 2 jaar een relatie hadden, hield hij haar duidelijk op afstand. Wim vertelde dat hij het vervelend vond dat ze steeds inbreuk maakte op onze privacy en ze is met ruzie weggegaan.”

Huis beklad

“Ze heeft wat dat betreft haar gram gehaald. Wim kreeg uiteindelijk 2 jaar voorwaardelijk opgelegd, mede door allerlei dwalingen van justitie. Zijn half jaar in voorarrest in de gevangenis viel me zwaar. Gelukkig had ik veel aan mijn kinderen. Noëlle kroop vaak bij me in bed en Maxx liet de honden elke avond uit, omdat hij niet wilde dat ik alleen in het bos zou lopen. Ook had ik steun aan een heel lieve vriendin die regelmatig een wijntje kwam drinken en me hielp waar nodig. Want ondertussen ging de stichting failliet, gingen we er financieel bijna aan onderdoor en werd ons huis beklad. We hadden de publieke opinie tegen. Wim is hier in de buurt bekend en het nieuws van zijn veroordeling verspreidde zich vlug. Mijn ex-man werd gewaarschuwd: haal je dochter daar weg, want Wim zou ook Noëlle lastigvallen. Gelukkig ontkrachtte zij dat meteen, maar zijn naam was bezoedeld. Ik weet nog dat ik een stel bediende in het restaurant waar ik werk. Ik bracht de drankjes en de vrouw vroeg of ik een relatie had met Wim. Toen ik dat beaamde, zei ze neerbuigend: ‘Oké, daar gaat je fooi.”

Een trap na

“Wim en ik zijn nu een aantal jaar verder en het gaat weer goed, maar we zijn veranderd. Mijn vertrouwen in het rechtssysteem is aangetast, zowel door de inval die buiten elke proportie was, de aanklacht die niet klopte maar toch overeind bleef staan en de vele fouten in de rechtszaak. Volgens justitie heeft Wim zijn functie als hulpverlener misbruikt. Wim kon niet bewijzen dat Jolande geen cliënt meer was en dat was voor de rechter doorslaggevend om hem te veroordelen. Maar de veroordeling zelf was buiten proporties. De straf stond totaal niet in verhouding tot de aanklacht. Zijn advocaat heeft meerdere soortgelijke zaken bekeken, nergens was de straf zo hoog als bij Wim. Net na zijn gevangenisstraf was Wim gebroken. Mijn grote, sterke vent zat vol onmacht en wanhoop en het heeft maanden geduurd voordat hij erbovenop was. Wim wil ook niets meer te maken hebben met hulpverlening. Hij heeft zich 20 jaar dag en nacht ingezet voor de stichting, maar kreeg een trap na. Hij verdient nu zijn geld met de verkoop en bewerking van hout en ontfermt zich over de dieren op de boerderij.”

(Dag)boek

“Zelf schilder ik en geef ik exposities in de vele lege ruimtes van ons huis en ben ik bezig met het opzetten van een koffiehuisje. Ook heb ik een boek geschreven over wat ons is overkomen. Wim leerde zijn cliënten altijd dat je door middel van schrijven, praten en vechtsport trauma’s kon verwerken. Praten ging moeizaam en ik heb 2 slechte schouders, dus sporten kan ik niet, maar schrijven ging me goed af. Eerst in een dagboek, dat ik aan Wim gaf toen hij opgesloten zat, zodat hij mijn kant kon lezen. Later ben ik mijn notities gaan bundelen, voor familie en belangstellenden, maar dat werden er steeds meer en zo ontstond het idee er een echt boek van te maken.”

Dromen

“Deze situatie is een test geweest voor onze relatie, waardoor ik nu zeker weet dat we nooit meer uit elkaar gaan. Wim en ik zijn allebei types van ‘schouders eronder en weer door’. We hebben gelukkig ook heel veel lieve mensen in onze omgeving. Vriendinnen die voor me opkwamen, mijn kinderen die altijd achter ons zijn blijven staan. Dat Wim uiteindelijk niet meer de gevangenis in hoefde na zijn voorarrest is het belangrijkste. We gaan samen hard werken en dan komen we er ook financieel ooit wel bovenop. De toekomst ligt weer open voor ons, dus we mogen weer verwachtingen hebben, en dromen. Daar gaan we voor.”

Op basis van haar eigen ervaringen schreef Petra Keijl het boek: Met pek en veren – Als je man wordt beschuldigd van seksueel misbruik:

Elke dag de beste berichten van Libelle in je mailbox? Dat kan

Interview: Joan Makenbach. Fotografie: Petronellanitta

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Naar déze sterrenbeelden kun je het beste luisteren voor goed advies

Je hebt vast wel eens in een situatie gezeten dat je een vriend of vriendin om advies vroeg. Waarschijnlijk is het je ook opgevallen dat die ene vriendin altijd met goedbedoeld advies komt, dat je uiteindelijk toch niet echt uitvoert. Terwijl die andere vriend(in) wél vaak de juiste snaar weet te raken.

Grote kans dat die persoon één van deze sterrenbeelden is.

Advertentie

Stier

De stier heeft een goed gevoel voor persoonlijke relaties en houdt altijd rekening met verschillende perspectieven bij het vormen van een mening. De stier wordt gezien als een zeer reflecterend sterrenbeeld met een hoge emotionele intelligentie. Dat zorgt ervoor dat zij vaak nuttig advies geeft.

Leeuw

Een leeuw zet sowieso al graag de toon en wijst anderen maar al te graag in de goede richting. Als een leeuw érgens goed in is, dan is het wel iemand anders uit zijn comfortzone halen, zeker als het gaat om werkgerelateerde vragen. Daarnaast kan zit de leeuw er niet snel naast met haar mening. De leeuw kan je waardevol advies geven dat soms de rest van je leven meeneemt.

Boogschutter

Als de boogschutter ergens goed in is, dan is het wel in luisteren. Zowel in hun vriendenkring, als voor hun partner staan ze ijzersterk dankzij hun goede mensenkennis. Daardoor weten ze ook altijd goed advies te geven. De boogschutter kan de ander goed inschatten, waardoor ze goed weet in welke richting ze het advies kan geven. Vooral bij relatiekwesties kun je altijd vertrouwen op het advies van de boogschutter.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Voorlopig geen vakantie in het buitenland: negatief reisadvies verlengd

Begon jij stiekem ook al te dromen van een vakantie in het buitenland en was je misschien al wat plannen voor de eventuele bestemming aan het maken? Helaas: een vakantie zit er voorlopig niet in. Het negatieve reisadvies is namelijk verlengd tot 15 april. 

Het advies gold in principe tot 31 maart.

Advertentie

Negatief reisadvies

Vooralsnog geldt: ga niet naar het buitenland, tenzij het strikt noodzakelijk is. Hoewel deze maatregel was ingesteld tot 31 maart, zal het demissionaire kabinet het zeer waarschijnlijk verlengen naar 15 april. Dit werd geschreven door de Telegraaf en bronnen in Den Haag bevestigen dit nieuws.

Dit betekent dus ook dat het definitieve besluit nog niet genomen is, maar ingewijden zeggen dat dit een formaliteit is. Op maandagavond maken Rutte en De Jonge het nieuws waarschijnlijk bekend tijdens de persconferentie over de coronamaatregelen. Die persconferentie is een week vervroegd vanwege de verkiezingen op 15, 16 en 17 maart.

Zwemles

De verlenging van het negatieve reisadvies is overigens niet het enige wat Rutte en De Jonge morgen zullen aankondigen. Er is gelukkig ook beter nieuws: kinderen kunnen vanaf half maart weer zwemles krijgen in binnenbaden.

Gisteren werd al duidelijk dat het er geen grote versoepelingen zullen komen. Wel worden er voorbereidingen getroffen om de maatregelen over drie weken iets te versoepelen. Hiervoor moeten de besmettingscijfers wel eerst flink dalen. Als dat eenmaal gebeurt, kan het zelfs zijn dat de terrassen weer open kunnen en dat er weer fysiek onderwijs gegeven kan worden op hbo’s en universiteiten.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: NOS. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boswachters maken zich zorgen om broedseizoen: 'Dieren kunnen geen kant op'

Door corona gaan een hoop mensen wekelijks de hort op, en dan het liefst naar mooie plekjes in de natuur. Geef ze eens ongelijk, want veel andere opties zijn er niet. Maar boswachters maken zich zorgen om het broedseizoen van de dieren vanwege de drukte in de natuur. 

Advertentie

Kraamkamer van Moeder Natuur

Om de recreanten duidelijk te maken dat ze een beetje rustig aan moeten doen, hebben boswachters spandoeken opgehangen met de tekst: Welkom in de kraamkamer van Moeder Natuur. Maart is namelijk hét broedmoment van de dieren. De dieren zoeken plekken om zich te nestelen, te broeden en te baren. Maar door de drukte kan het zijn dat bijvoorbeeld vogels hier geen rustig plekje voor kunnen vinden. Als zij steeds moeten vluchten, dan komen de eitjes niet uit.

Maar ook planten en bomen vormen nu nieuwe knoppen en lopen weer uit. Er zijn wandelaars en fietsers die dwars door natuurgebieden trekken, en dat kan juist in deze periode extra veel schade aanrichten. Een hoop mensen willen zich wel aan de regels houden, maar in de praktijk gaat dat toch net even anders. Zo lopen er honden los waar dit niet mag, of wordt er heel veel afval achtergelaten in de natuur. En dat is schadelijk, legt boswachter bij Staatsbosbeheer Corien Koreman uit.

Hoogzwangere reeën

Dieren verschuilen zich overdag in het bos, maar als je als wandelaar buiten de wegen en paden gaat, verstoor je de rust van de dieren. Als voorbeeld neemt Corien hoogzwangere reeën die op het punt staan kalfjes te krijgen, of vogels die hun nestje op de grond bouwen. “Iedere keer als zij verstoord raken en moeten vluchten, verstoort hun ritme om een nestje et bouwen en eitjes te broeden. Dan komen die eitjes niet meer uit.”

Respect voor de natuur

Overigens wil Corien benadrukken dat ze mensen niet wil verbieden om naar de natuur te gaan, “maar houd je wel aan de regels”. Ze legt uit dat de regels vooral overtreden worden door mensen die normaal gesproken niet zo snel de natuur in gaan. “Als je je aan de regels houdt, dus op de paden blijven, geen afval achterlaten, je hond niet los laten lopen waar dat niet mag, dan ben je uiteraard welkom, dan kan het geen kwaad.” Goed om te weten: het broedseizoen is op 15 juli afgelopen.

Boswachter Hanne: “In de buurt van het Gooi? Ga wandelen op de Bantam”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Nieuws. Beeld: Getty Images.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Bizar: vrouw ontdekt heel appartement achter badkamerspiegel

Wat extra ruimte in ons huis kunnen we natuurlijk allemaal wel gebruiken, maar wat zou je doen als je er plotseling achterkomt dat er een heel appartement achter de badkamerspiegel te vinden is? De 26-jarige Samantha Hartsoe deed deze bijzondere ontdekking in haar badkamer én deelde alles op Tiktok. 

Advertentie

New York

Samantha woont met haar huisgenoten in een appartement in New York. Ze vonden het al langere tijd vreemd dat het steeds zo ontzettend koud was in de badkamer, ondanks dat er geen koude lucht uit de roosters kwam. In het eerste Tiktok-filmpje laat ze zien dat er een briesje in de badkamer staat: haar haar beweegt door deze koude ‘tocht’.

@samanthartsoeseriously never would I have expected to find this… and I documented all of it #mystery #fyp #nyc #secret #foryou #apartment #storytime♬ Mysterious – Andreas Scherren

Badkamerspiegel

Ze gaat verder op onderzoek uit en komt erachter dat die koude lucht vanachter de badkamerspiegel komt. Als ze deze een beetje verschuift, ziet ze dat de spiegel niet helemaal vastzit. Ze vraagt haar huisgenoten te helpen om de spiegel van de muur af te halen, om zo beter te kunnen zien wat erachter zit. En dan staan de drie huisgenoten voor een bizarre ontdekking: er zit een behoorlijk gat achter de spiegel. En dat niet alleen: verderop is een andere kamer te zien.

@samanthartsoeHOW IS THIS IN MY BATHROOM WALL #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp♬ Mysterious – Andreas Scherren

Horrorfilm

Het is het perfecte scenario voor een horrorfilm. En ondanks dat Samantha geen idee heeft wat er in deze andere kamer zit, en of er misschien wel iemand woont, gaat ze op verder onderzoek uit. Gewapend met een mondmasker, een zaklamp op haar hoofd én een hamer, wurmt ze zich door het gat. Ze ziet al snel dat er teken van leven is en loopt verder. Zo komt ze erachter dat ze in een compleet ander appartement staat.

Tocht

Het raam in dit appartement stond open, wat de kou in hun badkamer dan ook verklaard. Uiteindelijk verlaat ze het appartement door de voordeur, waarna ze op een heel andere plek in het appartementencomplex uitkomt. In de laatste video laat ze weten dat haar huisbaas morgen een telefoontje kan verwachten.

@samanthartsoeTRULY a new meaning to a “hole in the wall” #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #fyp #foryou♬ Oh No – Kreepa

@samanthartsoecrawled through a wall for this mystery so enjoy the finale 🕵🏻♀️ #mystery #nyc #apartment #secret #storytime #storytime #fyp #foryou♬ Mysterious – Andreas Scherren

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Tiktok. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien