Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

"Natuurlijk hebben we weleens gedacht: wat doen we onze jongens aan?"

Mariska Min-Leliveld (40) en haar man Erik (40) zijn ouders van Sebas (10) en Leon (12). Sinds 2011 zijn ze ook pleegouders van Manisha (6) en Regina (8). “Dingen die voor onze jongens heel normaal waren, waren voor de meiden nieuw, vreemd of eng.”

“Manisha en Regina waren 1 en 3 jaar oud toen ze bij ons kwamen wonen. Een ruzie tussen hun vader en moeder was zo geëscaleerd, dat ze per direct uit huis waren geplaatst. Ik herinner me nog goed de eerste momenten bij ons thuis. Terwijl Manisha en Regina verlegen tegen elkaar aankropen, wilden onze zoons piraatje spelen. Ze renden met een denkbeeldig zwaard achter ze aan, maar voor de meiden was dat veel te heftig. Ze waren net weggerukt uit hun eigen omgeving en hadden geen idee wat er allemaal met ze gebeurde. Na een paar uur was onze jongste zoon er klaar mee. ‘Mama, nu mogen ze wel weer weg hoor’.”

Advertentie

Driftbuien
“De eerste weken waren voor ons allemaal erg wennen. Manisha had veel last van driftbuien. Zodra het woord ‘nee’ viel, ging ze op de grond liggen of met dingen gooien. Slapen was een drama. Brachten we haar ’s avonds naar bed, dan weigerde ze te gaan liggen en bleef ze gewoon rechtop in bed staan. Erik en ik komen allebei uit een warm en hecht gezin en proberen onze kinderen met net zo veel liefde op te voeden. Zijn de jongens een keer boos of verdrietig, dan weten we meestal waar dat vandaan komt. We kennen ze door en door, vanaf het begin, maar de meiden deden veel dingen waarvan we dachten: waarom doen ze dat nou? We wisten dat ze thuis niet de juiste aandacht kregen. Hun moeder had moeite met de dagelijkse verzorging en kon de meiden niet altijd geven wat ze nodig hadden. Het op tijd verschonen van luiers, het op vaste tijden eten: we denken dat dat niet altijd gebeurde. Dat Manisha in het begin niet in haar bedje wilde slapen, heeft er denk ik mee te maken dat ze het hele ‘tandenpoetsen, gezellig voorlezen en dan lekker slapen’-ritueel niet kende. Waarschijnlijk vielen zij en Regina altijd in slaap op de bank, voor de televisie. Logisch dus dat ze bij haar nieuwe bedje dacht: wat moet ik daarmee? Veel dingen die voor ons en onze jongens heel normaal waren, waren voor de meiden nieuw, vreemd of eng. Zaten we met z’n allen op de bank en zagen de meiden buiten, op grote afstand, de hond van de buren lopen, dan kropen ze tegen elkaar aan van schrik. Keer op keer legden we dan uit: ‘Dat is een hondje, daar hoef je niet bang voor te zijn. Kijk maar, wij zijn ook niet bang.’ Het was puzzelen, héél veel puzzelen.”

“Ik gun het ze zo dat ze hun dromen kunnen waarmaken”

‘Mama, ik ben er ook nog’
“Natuurlijk hebben we weleens gedacht: wat doen we onze jongens aan? Met name onze jongste had er in het begin veel moeite mee. Dan waren we bijvoorbeeld met z’n zessen aan het fietsen en zei ik tegen hem: ‘Fiets jij even alleen? Ik ga even naast de meiden fietsen.’ Jarenlang was hij de jongste geweest en nu waren er 2 kleine, vreemde meisjes die de aandacht van zijn mama opeisten. ‘Mama,’ zei hij toen weleens, ‘ik krijg veel minder aandacht van jou, dat vind ik niet leuk.’ Ik was in het begin zo bezig met het vinden van een nieuw ritme dat ik weleens vergat dat het voor de jongens ook niet makkelijk was. ‘Ach, kom, dat valt reuze mee’, zei ik dan tegen hem, maar achteraf gezien had ik daar gevoeliger voor moeten zijn en vaker iets met hem alleen moeten doen. Erik en ik wilden heel graag pleegkinderen, omdat we zelf uit liefdevolle gezinnen komen en samen met onze jongens een heel fijn leven hadden, maar zij hebben er natuurlijk niet om gevraagd. Ik ben er trots op dat ze het uiteindelijk zo goed hebben opgepikt. Leon, onze oudste, zei laatst: ‘Ik hou ongeveer evenveel van mijn pleegzusjes als van mijn broertje. Het voelt nu alsof het mijn zusjes zijn.’ Dat was heel mooi en bijzonder om te horen.”

Heel trots
“De meiden wonen inmiddels ruim 4 jaar bij ons en het gaat erg goed met ze. Regina was de eerste 9 maanden bij ons zo verlegen en timide, dat ze niet durfde te praten op school. Vorig jaar besloot ze opeens samen met onze jongste zoon naar de toneelschool te willen. Daar stond ze dan, tijdens haar eerste optreden, te zingen en dansen op het podium in een zaal vol mensen. Een jaar eerder zou ze van schrik achter de coulissen zijn gedoken, nu stond ze echt te stralen en te genieten. Immens trots was ik op haar. Dat is ons meisje en dat doet ze maar mooi, dacht ik. Ook op school gaat het erg goed. In het begin was er sprake van dat Regina naar het speciaal onderwijs zou moeten, maar nu mag ze misschien naar een plusklas. En Manisha, die ‘verveelt zich een beetje op school’ volgens haar juf, dus voor haar wordt nu nieuwe, uitdagendere leerstof gezocht. We zien de meiden steeds meer opbloeien en dat is zo bijzonder.”

Moeder
“Erik en ik zijn sinds vorig jaar de officiële voogden van de meiden dus de kans dat ze verder bij ons mogen opgroeien, is groot. Het contact met de moeder is goed en ook de vader is op afstand betrokken. Om de 3 weken gaan we met de meiden naar hun moeder toe of komt ze naar ons. Erik en ik zijn ‘mama’ en ‘papa’, zij is ook ‘mama.’ Ik heb veel respect voor de manier waarop ze met de situatie omgaat. Juist omdat ze zo veel van de meiden houdt, is ze in staat om ze los te laten. Manisha en Regina blijven ons allemaal verbazen. Het gaat goed met ze en als het zo doorgaat, kunnen ze later alles doen en worden wat ze willen. Regina zei laatst: ‘Ik wil later dokter en stewardess worden, mama.’ Dat zijn mooie momenten. Ik gun het ze zo dat ze hun dromen kunnen waarmaken en alles uit het leven mogen halen wat erin zit. Als onze jongens en meiden over 10 jaar denken: wat komen we uit een fijn en liefdevol gezin, wat hebben we veel leuke dingen gedaan samen, dan hebben we het goed gedaan.”

PS: Het aantal kinderen dat gebruik maakt van pleegzorg is de afgelopen 10 jaar toegenomen van 15.960 tot 21.880. Om die groei te kunnen opvangen, zoekt Pleegzorg Nederland met de campagne ‘Supergewone Mensen Gezocht’ 3500 nieuwe pleegouders. Om, lang of kort, een thuis te bieden aan kinderen die even niet thuis kunnen wonen. Lees meer op: www.supergewonemensengezocht.nl.

Interview: Manon de Heus. Beeld: Petronellanitta

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Diana kookt met groenten uit het seizoen: "Het is goedkoper én lekker afwisselend"

Diana Aben (49) heeft de ‘groene gewoonte’ om voornamelijk Nederlandse seizoensgroente en -fruit te kopen. Dat blijkt afwisselender te zijn dan gedacht én ze bespaart er ook nog eens geld mee.

Libelle samen met Rijksoverheid

Advertentie

Door het jaar heen schommelen de prijzen van groente en fruit nogal: een bakje aardbeien is in de winter een stuk duurder dan in de zomer. Én het kost meer CO2-uitstoot om dat bakje hier in de supermarkt te krijgen. Diana: “Ik vind het geen fijn idee dat sommige etenswaren een lange vliegreis moeten maken of in een verwarmde kas groeien, terwijl er zoveel lekkere groenten in Nederland buiten de verwarmde kas groeien. Daarom kies ik voor seizoensgroente en -fruit uit eigen land. Dat is ook nog eens voordeliger.”

Wat groeit wanneer

“Ik weet inmiddels precies wat wanneer groeit, dus groente en fruit uit het seizoen kopen gaat nu automatisch. Zo groeien in Nederland in de winter vooral wortelen, spruitjes en boerenkool. Ook is het in deze tijd van het jaar slim om te kiezen voor bewaargroenten, zoals pompoenen, witte, groene en rode kolen en knolselderij. Nu in het voorjaar is er weer heerlijke verse kleurige snijbiet of jonge sla uit de koude kas.” 

Afwisselende recepten

“Koken met Nederlandse seizoensgroenten hoeft ook helemaal niet eentonig of ingewikkeld te zijn. Knolselderij lijkt bijvoorbeeld een beetje saai, maar is heel lekker in schijfjes met olie en kruiden uit de oven. Dan nog wat plakken kaas erover: lekker zoet en hartig tegelijkertijd! Rode kool is weer lekker met rozijnen, kaneel en appel. En als ik wel de tijd en zin heb om lang in de keuken te staan, kijk ik in mijn kookboek van Ottolenghi voor extra inspiratie.” 


Diana: “In Nederland groeien zoveel lekkere groenten.” 

Groente uit het seizoen

“Ik koop seizoensgroenten en -fruitsoorten in de supermarkt en ik heb een groente-abonnement bij een moestuin in Haarlem. Ik betaal dan één keer per jaar een vast bedrag en mag iedere week verse groente komen plukken. Laatst had ik raapstelen geoogst en daar stamppot van gemaakt. Het is zo leuk om te zien hoe groenten eigenlijk groeien, ook voor kinderen! Toen mijn dochter nog klein was, vond ze het een heel avontuur om mee te gaan oogsten.” 

Benieuwd naar meer tips om duurzaam groente en fruit te kiezen? Hier vind je er meer informatie over.

Meer groene gewoontes van Diana

Diana heeft nog meer handige tips waarmee je gemakkelijk op het klimaat kunt letten en vaak ook nog voordelig uit bent:

  • Koop houdbare groenten en fruit: “Zoals zuurkool en bonen uit blik. Daar bespaar ik geld mee, want versproducten zijn beperkt houdbaar en dan komt het weleens voor dat ik het moet weggooien. In blik blijft iets een jaar goed.” 
  • Zet een frambozenstruik in je tuin: “Die hoef je maar één keer per jaar te snoeien en hij doet het makkelijk in de tuin. Heerlijk om verse frambozen zo van de struik te eten.” 
  • Koop eens een verspakket in de supermarkt: “Er zit precies in wat je nodig hebt en meestal bevatten die seizoensgroenten. En ze zijn vaak nog goedkoper ook.” 

Lees hier meer over de groene gewoontes van anderen, zoals de voordelen van een deelauto of hoeveel je kunt besparen door elektrische apparaten te vervangen.

Goed voor het klimaat én de portemonnee

Iedereen kan wel iets doen voor het verbeteren van het klimaat. Veel kleine stappen kunnen samen een groot verschil maken. Ook tijdens het boodschappen doen kun je een duurzame keuze maken die beter is voor het klimaat. Kijk op iedereendoetwat.nl waar je op kunt letten bij het kopen van groente en fruit en voor meer handige tips.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Oeps! We bewaren havermout al jaren verkeerd (en zo moet het wél)

Laat jij net als de meeste mensen havermout gewoon in het geopende pak zitten, omdat je ervan uitgaat dat het toch lang houdbaar is? Helaas klopt dit niet, want ook havervlokken zijn na een tijdje over datum. Helemaal als je het niet goed bewaard.

Het is hartstikke gezond om iedere dag met havermout te ontbijten. In principe zijn rauwe havervlokken minstens een jaar houdbaar. Daarna zijn ze vaak ook nog wel goed, mits je ze correct bewaard. Maar waar moet je dan op letten?

Advertentie

Grootste fout

Het belangrijkste is dat havermout altijd op een koele, donkere en droge plaats bewaard moet worden. Je kunt een pak havervlokken prima in de keuken bewaren, maar de kelder is nog beter. De grootste fout is om het na openen in de originele verpakking te laten. Als je de zak tijdelijk verfrommelt, is het voor voedselmotten heel makkelijk om in de havermout hun eitjes te leggen. Dit heb je vaak niet door, aangezien ze dezelfde kleur hebben als de havervlokken. Maar dit kan uiteindelijk wel leiden tot een onopgemerkte mottenplaag. Iew!

Luchtdicht bewaren

Het advies is dan ook om je havervlokken na openen in een luchtdichte bak of pot te bewaren. Zo is het beschermd tegen vocht, lucht en motten. Bovendien blijven de vlokken zo het lekkerst en langst goed. Maar hoe weet je nu of je havermout nog goed is? Gebruik hiervoor al je zintuigen. Havermout heeft bijvoorbeeld een zoete, nootachtige geur en een wit met lichtbruine kleur. Kijk daarnaast ook goed of je niks ziet bewegen en proef een vlokje om te checken of de havermout niet te droog is.

Waarom het zo ontzettend gezond is om met havermout te ontbijten:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

1

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien