Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Hoera! Prinses Amalia viert 17e verjaardag: haar leven in foto's

Twee violen en een trommel en een fluit: de oudste dochter van onze koning en koningin blaast vandaag zeventien kaarsjes uit. Een mooie mijlpaal én een goed moment om het leven van Prinses Amalia tot nu toe op een rijtje te zetten, inclusief foto’s uit de oude doos.

Advertentie

Prinses Amalia

Amalia is vandaag 17 jaar geworden. De kroonprinses zit inmiddels al in de zesde klas van het Christelijk Gymnasium Sorghvliet. Ze volgt het profiel Economie en Maatschappij.

In haar vrije tijd zou Amalia gek zijn op muziek maken. Volgens het Koninklijk Huis heeft ze pianolessen gevolgd en zit ze op zangles. In dít filmpje (uit 2011) is te horen hoe Amalia een klassieke versie van een sinterklaasliedje zingt. Naast muziek maken heeft ze nog veel meer hobby’s: ze hockeyt, rijdt paard en skiet.

Na haar examen gaat de prinses studeren, maar momenteel denkt ze erover na om eerst een tussenjaar te nemen.

Het echte werk

Over een jaar wordt Amalia 18 en dan begint voor haar het ‘echte werk’. Vanaf dat moment neemt ze zitting in de Raad van State, ontvangt ze een grondwettelijke uitkering en zullen we haar vaker zien.

Het 18e levensjaar van de prinses is er dus niet zomaar één! Ter ere van deze speciale dag deelt het Koninklijk Huis dan ook een prachtige foto van Amalia om haar te feliciteren:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Koninklijk Huis (@koninklijkhuis)

En wat is er veel gebeurd in zeventien jaar. We blikken met wat foto’s uit de oude doos op terug op zeventien jaar Amalia:

Op 7 december 2003 werd Catharina-Amalia der Nederlanden geboren. Krap twee weken daarna werd deze foto geschoten van baby Amalia, haar kersverse ouders én oma.

Van het poppengezichtje van de Nederlandse kroonprinses zijn genoeg foto’s.

Amalia groeide op op het landgoed van Villa Eikenhorst in Wassenaar, waar ze ook op deze foto speelt. Ze is hier een dreumes van 1,5 jaar oud.

De Oranjes spenderen veel tijd in andere landen. Zo werd deze foto genomen bij het zomerhuisje in Tavarnelle, Italië in de zomer van 2006. Lijkt Amalia hier al op haar moeder?

Ook dit vrolijke gezinskiekje werd in Tavarnelle gemaakt in 2011.

Naarmate de kroonprinses ouder wordt, is ze steeds vaker te zien bij officiële gelegenheden. Op 30 april 2013 schitterde ze in dit zachtgele jurkje bij de troonafstand van Beatrix. Dit was ook meteen de laatste Koninginnedag die Nederland vierde.

Op diezelfde speciale Koninginnedag liet Amalia al zien dat zij een geboren kroonprinses is. Net zoals haar ouders wuifde ze naar de aanwezigen.

Prinses Amalia

In 2016 bewees Amalia dat officiële aangelegenheden heus niet altijd zo serieus hoeven te zijn. Op 27 april trapte ze een balletje in Zwolle ter ere van Koningsdag.

En ook een jaar later had Amalia lol op Koningsdag. Samen met haar ouders en zussen danste zij erop los in Tilburg. Deze dag vroeg dan ook wel om een beetje extra feest: het was haar vaders 50e verjaardag!

Naast alle officiële aangelegenheden die ze bijwoont, heeft Amalia ook genoeg eigen hobby’s en interesses. Zo is ze een groot sportliefhebber. Hier zie je haar samen met haar vader bij de finale van het Wereldkampioenschap vrouwenvoetbal in Frankrijk een jaar geleden, al zwaaiend naar de Oranjeleeuwinnen.

Ook skiën is een hobby van Amalia. Van kinds af aan staat ze al op de piste, waar ze ook regelmatig poseerde samen met haar zusjes. Hier zie je het drietal in 2013 in Lech.

En zo stonden de prinsessen er dit jaar bij.

Prinses Amalia

Dit voorjaar kon er nog net geskied worden, maar ook voor Amalia veranderde 2020 vanaf maart in een raar jaar. Vanwege het coronavirus werd Koningsdag dit jaar vanuit huis gevierd. Dat weerhield de Oranjes niet om het toch te vieren. Online trapte Amalia op deze foto de Kleedjesmarkt af.

De zomer van 2020 spendeerde het gezin grotendeels in Nederland. Dat zorgde voor prachtige beelden tijdens de zomershoot met het gezin, in de tuinen van Paleis ten Bosch.

Ook een paar mooie moeder-dochterplaatjes mochten tijdens die fotoshoot niet ontbreken.

Prinses Amalia is ook gewoon een tiener die op social media zit. Net als haar nicht prinses Eloise. Maar wat mag zij delen met de buitenwereld, als royal? Je ziet en hoort het in deze video.

Beeld: Getty Images.

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Belangrijke feiten en cijfers over alarmmiddel NL-Alert

Als er in onze omgeving een ramp gebeurt of een noodsituatie ontstaat, informeert de overheid ons via een NL-Alert. Deze melding op je mobiele telefoon vertelt wat er aan de hand is, wat we het best kunnen doen en waar we meer informatie kunnen vinden. Bij wat voor situaties wordt een NL-Alert ingezet? En wat als je ‘m niet ontvangt?

Libelle samen met de Rijksoverheid

Advertentie

Op 14 december 2012 werd NL-Alert voor het eerst ingezet bij een brand in het Groningse Tolbert. Sindsdien zijn er heel veel NL-Alerts uitgezonden tijdens allerlei incidenten. Het alarmmiddel wordt door de overheid ingezet bij uiteenlopende noodsituaties, zoals een grote brand, terroristische aanslag of onverwacht noodweer.

Verschillende situaties

In maart 2020 gebruikte de Rijksoverheid NL-Alert om mensen op te roepen thuis te blijven en drukke plekken te vermijden. Strandgasten kregen afgelopen zomer een NL-Alert om hen te waarschuwen voor gevaarlijke stromingen in zee. Hierbij was het advies om alleen tot kniehoogte het water in te gaan.

Via mobiel én schermen

Als je een NL-Alert ontvangt op je mobiele telefoon, hoor je een hard en doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan bij een appje of e-mail. Om zo veel mogelijk mensen te bereiken, wordt een NL-Alert ook getoond op digitale reclameborden en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

Wat als er tijdens de les een NL-Alert binnenkomt?

Onderstaande video laat zien in wat voor situatie een NL-Alert mensen bijvoorbeeld kan waarschuwen.

Geen NL-Alert ontvangen?

9 op de 10 Nederlanders lezen een NL-Alert direct na ontvangst. Maar wat als je in de buurt van een incident was, maar geen NL-Alert hebt ontvangen? Daar kunnen meerdere redenen voor zijn:

  • Je mobiele telefoon stond uit of in de vliegtuigmodus
  • Je had tijdelijk geen bereik
  • Je telefoon was verbonden met een zendmast buiten het getroffen gebied, die het NL-Alert niet uitzond

Controleberichten

De overheid zendt 2 keer per jaar een NL-Alert controlebericht uit, op de eerste maandag van juni en december rond 12.00. Met dit bericht kun je ervaren hoe het is om een NL-Alert te ontvangen. Ook checkt de overheid hiermee het bereik van NL-Alert. Maar liefst 9 op de 10 Nederlanders ouder dan 12 jaar ontvingen het controlebericht afgelopen december. Op maandag 7 juni 2021 wordt rond 12.00 uur weer zo’n controlebericht uitgezonden.

Kom in actie

Zie je een NL-Alert? Lees meteen het bericht, kom in actie en help anderen daarbij. Hier kun je meer informatie en antwoorden op veelgestelde vragen vinden. Een NL-Alert ontvang je automatisch, hiervoor hoef je niks te doen.

Deze campagne is mede mogelijk gemaakt dankzij een subsidie van het Fonds voor interne veiligheid van de Europese Unie in het kader van ‘Balancing Security and Mobility’.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Reacties op nieuwe spelshow 'Showcolade' lopen enorm uiteen

Zondagavond was de aftrap van het nieuwe MAX-spelprogramma Showcolade. De reacties op de show, die wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley (43), zijn zeer wisselend.

Het programma gaat over de kunst van het chocolade maken. Iedere week daagt Edsilia twee teams van BN’ers, onder leiding van teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis, uit om te ontdekken wat er van chocolade is gemaakt en wat niet. Er komen verschillende voorwerpen op de lopende band voorbij, maar niet alles is eetbaar. Denk je dat iets van chocola is? Dan is het tijd om je tanden erin te zetten.

Advertentie

Showcolade

De voorwerpen worden gemaakt door patissiers en chocoladespecialisten Robin Hoedjes, Boudewijn Nijmeijer en Marike van Beurden, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend. Het programma is geïnspireerd op het Japanse format Sokkuri Sweets.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering bestond het team van Remco uit Irene Moors en Berget Lewis en het team van Richard uit Carrie ten Napel en André Dongelmans. Zij gingen de uitdaging vol enthousiasme aan en zetten overal hun tanden in. Helaas konden ze niet iedere kijker meeslepen, want de eerste aflevering kreeg lang niet alleen positieve reacties.

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe programma zijn erg wisselend. Zo zijn er veel kijkers die erg genoten hebben van Showcolade. Zij noemen het programma vermakelijk en vinden het leuk om te zien hoe de chocoladekunstwerkjes worden gemaakt. Maar er zijn ook negatieve reacties…

Negatieve reacties

Helaas is niet iedereen het met de positieve reacties eens. Er kwamen ook flink wat negatieve reacties binnen. Zo vinden sommigen het programma zo slecht dat ze het liever nooit meer zien en wordt het zelfs ‘minachting voor de kijker’ genoemd.

Zó veel kilo is Edsilia Rombley afgevallen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Reacties op nieuwe spelshow 'Showcolade' lopen enorm uiteen

Zondagavond was de aftrap van het nieuwe MAX-spelprogramma Showcolade. De reacties op de show, die wordt gepresenteerd door Edsilia Rombley (43), zijn zeer wisselend.

Het programma gaat over de kunst van het chocolade maken. Iedere week daagt Edsilia twee teams van BN’ers, onder leiding van teamcaptains Richard Kemper en Remco Veldhuis, uit om te ontdekken wat er van chocolade is gemaakt en wat niet. Er komen verschillende voorwerpen op de lopende band voorbij, maar niet alles is eetbaar. Denk je dat iets van chocola is? Dan is het tijd om je tanden erin te zetten.

Advertentie

Showcolade

De voorwerpen worden gemaakt door patissiers en chocoladespecialisten Robin Hoedjes, Boudewijn Nijmeijer en Marike van Beurden, die (inter)nationaal hun sporen hebben verdiend. Het programma is geïnspireerd op het Japanse format Sokkuri Sweets.

Eerste aflevering

In de eerste aflevering bestond het team van Remco uit Irene Moors en Berget Lewis en het team van Richard uit Carrie ten Napel en André Dongelmans. Zij gingen de uitdaging vol enthousiasme aan en zetten overal hun tanden in. Helaas konden ze niet iedere kijker meeslepen, want de eerste aflevering kreeg lang niet alleen positieve reacties.

Positieve reacties

De reacties op het nieuwe programma zijn erg wisselend. Zo zijn er veel kijkers die erg genoten hebben van Showcolade. Zij noemen het programma vermakelijk en vinden het leuk om te zien hoe de chocoladekunstwerkjes worden gemaakt. Maar er zijn ook negatieve reacties…

Negatieve reacties

Helaas is niet iedereen het met de positieve reacties eens. Er kwamen ook flink wat negatieve reacties binnen. Zo vinden sommigen het programma zo slecht dat ze het liever nooit meer zien en wordt het zelfs ‘minachting voor de kijker’ genoemd.

Zó veel kilo is Edsilia Rombley afgevallen

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Omroep Max, Twitter. Beeld: Omroep Max.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Deze quiz is voor jou' gunnen zwaar getroffen weduwe Miranda (55) de winst

Zondagavond speelden BN’ers in Deze quiz is voor jou voor Miranda (55). Dochter Laura gaf haar op omdat haar moeder veel verdriet en tegenslag heeft gekend.

BN’ers Viktor Brand en Evelien de Bruijn nemen het op tegen Marije Knevel en haar Wie is de mol?-collega Remco Veldhuis in de quiz. Dat laatste duo wint en haalt in de finale een prachtig bedrag voor Miranda op.

Advertentie

Miranda

Laura heeft haar moeder Miranda opgegeven voor Deze quiz is voor jou, en dat is niet zomaar. Ze heeft het ontzettend zwaar gehad: zo kwam haar zoon (en vader in spe) Maurice in 2007 in Bergen op een Halloweenfeest om het leven door zinloos geweld, en vervolgens overleed haar man Gerrit aan leverkanker.

Badkamer

In de periode dat haar zoon overleed, was haar man Gerrit net begonnen aan de verbouwing van de badkamer. Gerrit werd ziek van verdriet toen zijn zoon Maurice overleed. Daarna werd hij letterlijk ziek en is de badkamer nooit meer afgekomen. Dochter Laura legt uit: “Het is een ravage: het is vies, kapot en oud. Echt rampzalig. Ze had een spaarpotje, maar ons gezin had hulp nodig om het overlijden van Maurice te verwerken. De traumatoloog kostte een hoop geld en bleek achteraf niet te worden vergoed door de verzekering.”

Mooie prijs

Gelukkig weet het team van Marije Knevel en Remco Veldhuis een lekker bedrag voor Miranda vrij te spelen. Ze winnen maar liefst € 45.575,-. Wanneer Miranda te horen krijgt dat ze in Deze quiz is voor jou zit én zo’n mooie prijs heeft gewonnen, raakt ze ontzettend geëmotioneerd.

Reacties

Kijkers van Deze quiz is voor jou laten op Twitter weten dat ze Miranda deze winst én een prachtige nieuwe badkamer ontzettend gunnen.

Linda de Mol: “Ik heb James Bond laten schieten voor Sinterklaas”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: SBS, Twitter. Beeld: still SBS.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien