Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Jessica had psychische problemen: “In een poging rust te vinden, stak ik mezelf in brand”

Jessica liep jarenlang rond met een geheim. Ze kreeg een burn-out die overging in een depressie. Uiteindelijk kreeg ze psychische problemen. 

Jessica (37): “In 2006 studeerde ik af aan de kunstacademie. De toekomst lag voor me open, maar ik was uitgeput en voelde me incompetent. Ik was veel te lang doorgegaan zonder voldoende aandacht te besteden aan mijn psychische gezondheid. Op de middelbare school had ik al last van faalangst en ik ontwikkelde een dwangstoornis. Op de kunstacademie bezweek ik onder de prestatiedruk. Ik kreeg een burn-out die overging in een depressie. In plaats van erover te praten en hulp te zoeken, dwong ik mezelf om nog meer m’n best te doen. Voor mijn gevoel functioneerde de hele wereld normaal, behalve ik. Ik was een teleurstelling, ongeschikt om te leven. In een wanhopige poging om rust te vinden, heb ik mezelf in 2006 in het huis van mijn ouders in brand gestoken. Bang voor de pijn was ik niet, ik wilde letterlijk in rook opgaan. Maar toen ik het wanhopige geblaf van onze hond hoorde, drong tot me door dat hij het ook niet zou overleven. Ik moest hem redden en rende zwaargewond naar buiten voor hulp.”

Advertentie

Coma

“Vlak voordat de deuren van de ambulance werden gesloten, begreep de verpleegkundige dat ik de brand zelf had aangestoken. Mijn moeder voelde hoe haar vriendelijke houding omsloeg naar kil en afstandelijk. Mijn ouders en hulpverleners besloten toen dat het mijn keuze was om het ware verhaal te vertellen wanneer ik daar klaar voor was. Vijf weken lang lag ik in coma. Toen ik weer bij kennis was, kreeg ik stukje bij beetje te horen wat er was gebeurd. Dat het huis deels was uitgebrand, dat de hond het had overleefd. Op dat moment had ik vrede met de beslissing om de ware toedracht van de brand te verzwijgen. Thuis waren we sowieso voorzichtig met praten over psychische problemen door wat mijn vader had meegemaakt met zijn moeder, die aan een bipolaire stoornis leed. Als je niet wilde dat mensen een raar beeld van je kregen, kon je maar beter zwijgen.”

Moe van het zwijgen

“Het eerste jaar na de brand werd volledig in beslag genomen door mijn fysieke herstel. Daarna kwam de psychische klap. Ik werd opgenomen op een PAAZ, ik werd volgestopt met pillen en kwam veertig kilo aan. Nu was ik verbrand én dik. Tien jaar lang volgden diverse opnames. Ik probeerde te overleven, zocht naar wat ik nog waard was als mens. Door er niet over te praten en mijn brandwonden te verstoppen, hoopte ik gewoon mee te mogen doen in de maatschappij. Maar doordat ik mijn geheim met niemand deelde, dreef ik steeds verder af van alles en iedereen. Ik zag het leven eigenlijk niet meer zitten. Maar op mijn 34e verjaardag vertelde mijn zusje dat ze zwanger was. Wat een geschenk. Ik kreeg een nieuwe rol in het leven, ik werd tante. Ik kon nu toch niet afhaken? Het gevoel dat ik iets voor iemand zou kunnen betekenen, gaf me hoop. Ik besefte dat ik psychisch niet kon herstellen als ik mijn geheim bewaarde. Als ik mezelf wilde accepteren, moest mijn hele ik kunnen bestaan, inclusief mijn psychische aandoening en mijn brandwonden. Ik was zo moe van het zwijgen. Ik kon mijn rugzak niet meer dragen én uit het zicht houden.”

Volop steun

“Vorig jaar koos ik voor openheid, stap voor stap. Tijdens een training tot ervaringsdeskundige heb ik voor het eerst mijn hele verhaal verteld. Doodeng, maar mijn medecursisten waren tot tranen geroerd en haalden kracht uit mijn verhaal. Dat gaf me moed. Ik dacht dat ik iedereen kwijt zou raken als ik eerlijk was over mezelf, maar niemand wees me af. Eigenlijk is de reactie altijd: ‘Wat erg dat je dit helemaal alleen hebt moeten doorstaan.’ Hierdoor is afgelopen jaar eindelijk mijn psychisch herstel en de verwerking van de brand begonnen. Door de steun, herkenning en erkenning die ik nu kan ontvangen, kan ik positief naar de toekomst kijken. Ik durf ook zichtbaar te zijn. Niet alleen door gewoon een korte broek te dragen, ook door mijn verhaal te delen. Schuld en schaamte groeien in eenzaamheid, bij mij hebben die twaalf jaar de tijd gehad om te groeien.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interviews: Martieke Ordelmans. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Functioneel en stylish: zó ziet je nachtkastje er een stuk mooier uit

Op het nachtkastje van de gemiddelde vrouw zijn drie dingen steevast te vinden: een glas water, een boek en een handcrème. Toch hoeft het niet alleen een functionele opbergplek te zijn, want je kunt er ook een mooie eyecatcher voor in de slaapkamer van maken.

Met deze tips en inspiratie krijg je dat voor elkaar.

Advertentie

Opgeruimd staat netjes

Je nachtkastje kan zowel functioneel als stylish verantwoord zijn. Dit hoeft niet veel te kosten, en is gemakkelijk te doen. Hoe? Nou, door een kastje op de kop te tikken met een lade erin. Hier kun je de benodigdheden simpelweg in opruimen, en de rest van het kastje gebruiken om een paar mooie items tentoon te stellen. Een bosje droogbloemen en een klein schilderijtje of mooi boek, en je bent klaar.

Anders dan anders

Een nachtkastje hoeft niet daadwerkelijk een kastje te zijn! Je kunt ook gaan voor een ander meubelstuk, om zo je slaapkamer van een persoonlijke touch te voorzien. Ga bijvoorbeeld voor een krukje, of een tweedehands stoeltje. Pluspunt: je voorkomt ermee dat je heel veel prullaria neerlegt, omdat er simpelweg de ruimte niet voor is.

Herinneringen bij elkaar

Je hoeft een nachtkastje niet alleen maar als een functioneel iets te beschouwen, maar je kunt het ook heel gemakkelijk gebruiken om er een paar dierbare items op uit te stallen. Zo kun je er voor het slapengaan én zodra je wakker wordt naar kijken, als een soort klein altaartje. Denk bijvoorbeeld aan dingen als een foto, bloemen waar je blij van wordt of een prentenboek vol herinneringen.

Zweven is leven

Waarom staan als je ook kunt zweven? Precies! Doe het eens anders en hang je nachtkastje op in plaats van het gewoon neer te zetten. Dit oogt direct speels, uniek en is nog handig tijdens het stofzuigen oog. Extra handig: je kunt er ook nog iets ónder zetten, waardoor je meer met de ruimte naast je bed doet dan wanneer je voor een staand kastje gaat. Ideaal voor kleinere ruimtes, dus.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Pinterest. Beeld: Getty, Pinterest

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Dit is er geworden van de Von Trapp-kinderen uit 'The Sound of Music'

Het is alweer 56 jaar geleden dat het waargebeurde verhaal The Sound of Music werd verfilmd. De film over Maria en ‘haar’ Von Trapp-kinderen was een groot succes, maar inmiddels zijn die kinderen natuurlijk al láng geen kinderen meer. Zó gaat het nu met de acteurs en actrices.

Julie Andrews, de actrice die Maria speelde, werd wereldberoemd. Maar de andere acteurs bleven niet allemaal in de spotlights. Sommigen raakten in de vergetelheid, anderen zij zelfs al overleden.

Advertentie

Charmian Carr (Liesl Von Trapp)

Helaas is Charmian in september 2016 op 73-jarige leeftijd overleden aan dementie. Op haar 16e bemachtigde ze als student de rol van Liesl. Na deze grote rol speelde ze een aantal rollen in series op televisie, maar nadat ze in 1967 in het huwelijksbootje stapte, verdween ze uit de showbizzwereld. Ze startte een interieur ontwerpbureau en schreef twee boeken over haar ervaring met het maken van The Sound of Music.

Nicholas Hammond (Friedrich Von Trapp)

Hij startte zijn carrière op Broadway en speelde de hoofdrol in Lord of the Flies. Daarna bemachtigde Nicholas de rol van Friedrich in The Sound of Music. Daarna bleef hij wel actief in de filmwereld, want hij speelde onder andere rollen in Hawaii Five-O en The Brady Bunch. Ook speelde Nicholas Spiderman in film The Amazing Spider Man, voordat hij in de jaren ’80 gastrollen speelde in meer tv-shows, waaronder The Love Boat en Magnum, P.I. In 1986 verhuisde hij naar Australië, waar hij – inmiddels 70 jaar – nog altijd woont.

Heather Menzies (Louisa Von Trapp)

Na The Sound of Music speelde Heather gastrollen in shows als Bonanza en T.J. Hooker. Na de dood van haar tweede echtgenoot in 2002, verliet ze de schijnwerpers en startte ze The Robert Urich Foundation, een organisatie die geld inzamelt voor kankeronderzoek en ondersteuning biedt aan kankerpatiënten. Heather Menzies stierf op kerstavond in 2017 nadat ze een maand eerder de diagnose terminale hersenkanker had gekregen. Ze werd slechts 68 jaar.

Duane Chase (Kurt Von Trapp)

Duane zat nog op de middelbare school toen hij Kurt speelde in The Sound of Music. Na het filmen van de succesvolle muziekfilm ging hij verder met zijn studie. Uiteindelijk studeerde hij af in geologie. Momenteel woont hij – inmiddels 70 jaar – in Washington en werkt hij in de natuur en bosbouw. De spotlights heeft hij achter zich gelaten.

Angela Cartwright (Brigitta Von Trapp)

Op 13-jarige leeftijd kreeg Angela de rol van Brigitta in The Sound of Music, voordat ze een hoofdrol kreeg in de tv-serie Lost In Space. Daarna stopte ze vrijwel met acteren, en nu is ze – inmiddels 68 jaar -al ruim 30 jaar fotograaf in haar woonplaats Los Angeles.

Debbie Turner (Marta Von Trapp)

Na The Sound of Music verliet Debbie de showbusiness en ging verder met school. Daarna richtte ze bloemen- en evenementenbureau Debbie Turner Originals op. Sinds 1985 woont ze – inmiddels 64 jaar –  in Minnesota, waar zij en haar man Richard hun vier dochters opvoedden.

Kym Karath (Gretl Von Trapp)

Op slechts 3-jarige leeftijd begon Kym met acteren. Na The Sound of Music had ze gastrollen in tv-shows als The Brady Bunch en Lost In Space. Daarna verhuisde ze naar Parijs, waar ze kunstgeschiedenis studeerde en als model werkte. Nadat ze was getrouwd en een gezin had gesticht, stopte ze tijdelijk met acteren. Ze is inmiddels 62 jaar oud en mede-oprichtster van de Aurelia Foundation, een non-profitorganisatie voor volwassenen met een handicap.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Mamamia. Beeld: BrunoPress.

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

WIDM-kandidaat Charlotte Nijs: "Het spel maakt je echt gestoord"

Net als ieder jaar wordt ook ditmaal de finale van Wie is de Mol? uitgesmeerd over twee afleveringen, wat de kijker thuis niet écht kan waarderen. Charlotte Nijs moest zaterdag op de valreep het spel verlaten, en nu vertelt ze over haar ervaringen met het spannende spel.

Ze laat weten dat ze het veel heftiger en zwaarder vond dan ze in eerste instantie had gedacht.

Advertentie

Finale

In de finale stonden Rocky, Charlotte en Renée. Zaterdag moest Charlotte op de valreep het spel verlaten, waarmee het verlossende antwoord op de vraag wie de Mol is steeds dichterbij komt. Nog een week, en dan weten we eindelijk wie de Mol van het 21e seizoen is: Rocky of toch Renée?

“Echt gestoord”

Zoals iedere afvaller is ook Charlotte te gast in de Wie is de Mol?-podcast. Ze vertelt over het spel: “Het is echt moeilijk. Je bent gewoon continu bezig met het observeren van anderen. Het is echt gestoord”. Ze laat weten het dan ook flink onderschat te hebben. “En wat ze daar allemaal wel niet vragen. Dat heb je als televisiekijker niet door.”

Vragenlijsten

Over het maken van de test en de intense vragen, vertelt de journalist dat ook dát pittiger is dan ze had gedacht. “Die zijn zo gedetailleerd. En dan moet je ook nog met elkaar ouwehoeren om los te peuteren wat de antwoorden op de vragenlijsten van anderen zijn. En er wordt ook nog heel veel gelogen”, aldus Charlotte.

Ze vervolgt: “Ik had geen idee, ik dacht: wat overkomt me? En overal waar een camera bij is, kan een vraag over gesteld worden. De dagen zijn lang, de camera’s zijn er vaak. Ik heb het echt onderschat.”

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Charlotte Nijs (@charlottehvnl)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kim Kötter deelt zoete foto van haar drie zoontjes: "De Reesema's"

Onlangs zijn Kim Kötter (38) en haar man Jaap Reesema (36) voor de derde keer ouders geworden. Hun derde zoontje heeft de naam Ted Siewertsz van Reesema gekregen. Op Instagram toont Kim nu een zoete foto van haar grote trots: alledrie haar zoontjes Mick, Youp en Ted bij elkaar.

En dat zorgt voor een stortvloed aan liefdevolle reacties.

Advertentie

Verrassing

Dat Kim Kotter zwanger raakte, was een grote verrassing voor het bekende koppel. Hun Mick en Youp kwamen namelijk allebei ter wereld met behulp van ivf. “Mijn ouders, schoonouders en mijn hele familie hadden het allemaal niet aan zien komen. Ze dachten allemaal dat het om iemand anders ging, maar het is geen grapje: het gaat echt om ons” vertelde ze eerder.

“En ik vind het echt zó fijn dat het out in the open is en ik gewoon mijn buik kan laten gaan. Iedereen mag het weten: we krijgen een baby!”, aldus de trotse ouders na de bekendmaking van de zwangerschap in Kims vlog.

De Reesema’s

De bevalling liet lang op zich wachten, want Kim beviel pas met 42 weken. Inmiddels is de kleine Ted – wiens naam ‘godsgeschenk’ betekent – gezond en wel ter wereld gekomen. En daar zijn Jaap en Kim ontzettend dankbaar voor. Op Instagram plaatst trotste moeder Kim Kötter dan ook een kiekje van hun zoons, met als bijschrift ‘De Reesema’s’.

De reacties onder de foto stromen binnen. “Van harte! Dit worden hartenbrekers”, schrijft presentarice Shelly Sterk onder het plaatje.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KIM KÖTTER (@kimkotter)

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTL Boulevard. Beeld: Brunopress

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien