Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Sorry, let niet op de rommel!

Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden.

Bij mij hangt op de ijskast een magneet met Excuse the mess, but we live here. En hoewel ik beroepshalve natuurlijk best een opgeruimd type ben, ben ik het helemaal eens met deze quote. Ik moet altijd een beetje lachen als ik bij mensen binnenkom en ze zeggen: “Let niet op de rommel hoor!” Want meestal is er (zelfs) in mijn georganiseerde ogen niets aan de hand. Toch lijkt het wel een ingesleten gewoonte om je voor de zekerheid alvast te verontschuldigen zodat anderen niet denken dat je eigenlijk een huishoudelijke slons bent.

Advertentie

Wat anderen vinden
Voor de Libelle van deze week schreef ik een artikel over schuldgevoelens. En ik viel van mijn stoel. Volgens een onderzoek van The Working Mother Research Intsitute voelt de helft van de moeders zich namelijk schuldiger over het huishouden dan over het hebben van te weinig tijd voor de kinderen. Waarom? Omdat we bezig zijn met ons afvragen wat anderen wel niet van ons rommelige huis zouden kunnen vinden… Ongelooflijk! Wat doen we onszelf aan?

Ontplofte bom
Wie heeft ons ooit wijsgemaakt dat we supervrouwen moeten zijn? Als je huis niet regelrecht smerig is, als het warmte uitstraalt en mensen zich welkom voelen, is er toch geen enkele reden om je ook maar ergens voor te verontschuldigen? Lijkt mij. “Kom binnen, er is hier vanmiddag een bom ontploft, want we hebben gebakken én gekleid, wil je een kop thee met een zelfgemaakt koekje?” klinkt vele malen gezelliger dan: “Sorry, ik had moeten stofzuigen, dus let niet op de hondenharen.”

In streven naar huishoudelijke perfectie schuilt geen enkele vreugde. Echt niet. En je er schuldig over voelen is verspilde energie. Zonde. En nergens voor nodig.

Volgende week leg ik uit hoe zelfs de onnozelste dingen tóch voor schuldgevoel kunnen zorgen. En wat je daaraan kunt doen natuurlijk!

caroline_griep Meer tips van Caroline? Je vindt ze op haar eigen site en op haar Facebookpagina.

Portretfoto: Suzanne Liem. Beeld: René Gonkel

 

Femke: “Ik neem me subiet voor om vanaf morgen de boel de boel te laten”

huishouden

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (7) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week is ze geïrriteerd over haar rol in het huishouden.

“Zullen we elkaar vertellen waar we goed in zijn?” We oefenen het al een tijdje, maar Nathan blijft het moeilijk vinden om zijn sterke punten op te sommen. Nu begint hij er zelf mee. “Ik ben goed in verhalen vertellen. Ik ben goed in lego bouwen. Ik ken alle automerken.” Hij gaat verbazingwekkend snel, deze avond. “Nu jij”, zegt hij plotseling. Mijn gedachten

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien