Tas Shabbies Amsterdam: nu met 50% korting!

Zoek binnen:

Sorry, let niet op de rommel!

Personal organizer Caroline Griep geeft elke week de beste tips om je huis opgeruimd en geordend te houden.

Bij mij hangt op de ijskast een magneet met Excuse the mess, but we live here. En hoewel ik beroepshalve natuurlijk best een opgeruimd type ben, ben ik het helemaal eens met deze quote. Ik moet altijd een beetje lachen als ik bij mensen binnenkom en ze zeggen: “Let niet op de rommel hoor!” Want meestal is er (zelfs) in mijn georganiseerde ogen niets aan de hand. Toch lijkt het wel een ingesleten gewoonte om je voor de zekerheid alvast te verontschuldigen zodat anderen niet denken dat je eigenlijk een huishoudelijke slons bent.

Advertentie

Wat anderen vinden
Voor de Libelle van deze week schreef ik een artikel over schuldgevoelens. En ik viel van mijn stoel. Volgens een onderzoek van The Working Mother Research Intsitute voelt de helft van de moeders zich namelijk schuldiger over het huishouden dan over het hebben van te weinig tijd voor de kinderen. Waarom? Omdat we bezig zijn met ons afvragen wat anderen wel niet van ons rommelige huis zouden kunnen vinden… Ongelooflijk! Wat doen we onszelf aan?

Ontplofte bom
Wie heeft ons ooit wijsgemaakt dat we supervrouwen moeten zijn? Als je huis niet regelrecht smerig is, als het warmte uitstraalt en mensen zich welkom voelen, is er toch geen enkele reden om je ook maar ergens voor te verontschuldigen? Lijkt mij. “Kom binnen, er is hier vanmiddag een bom ontploft, want we hebben gebakken én gekleid, wil je een kop thee met een zelfgemaakt koekje?” klinkt vele malen gezelliger dan: “Sorry, ik had moeten stofzuigen, dus let niet op de hondenharen.”

In streven naar huishoudelijke perfectie schuilt geen enkele vreugde. Echt niet. En je er schuldig over voelen is verspilde energie. Zonde. En nergens voor nodig.

Volgende week leg ik uit hoe zelfs de onnozelste dingen tóch voor schuldgevoel kunnen zorgen. En wat je daaraan kunt doen natuurlijk!

caroline_griep Meer tips van Caroline? Je vindt ze op haar eigen site en op haar Facebookpagina.

Portretfoto: Suzanne Liem. Beeld: René Gonkel

 

Femke: “Ik gun Oscar een 2e leg, mochten wij ooit uit elkaar gaan”

Femke (40) is freelance journalist. Ze woont met Oscar en zoon Nathan (6) in Amsterdam. Iedere week schrijft ze in Libelle wat haar bezighoudt. Deze week: sterilisatie. 

Na een avondje fijn gezelschap en heerlijk eten fietste ik met een vriendin naar huis. Ze vertelde me dat haar man die dag een afspraak bij de uroloog had gehad om het over een sterilisatie te hebben. Hij kreeg 2 weken bedenktijd en een papiertje waarop stond wat de ingreep ging kosten: zo’n €500,-. Op hetzelfde papiertje stond ook hoeveel terugdraaien van de sterilisatie zou kosten: €4000,- euro.

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien