Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Ronald Kramer uit 'Ik Vertrek' over coronacrisis: "Ik heb voor hetere vuren gestaan"

In 2008 liet Ronald Kramer samen met zijn gezin zijn vertrouwde leven in Nederland achter. Hij deed mee aan Ik Vertrek en begon een pannenkoekenrestaurant in Oostenrijk. Al snel groeide dat restaurant uit tot iets groters: Hotel Sonnenlicht. Ondanks vele tegenslagen weet Ronald een succesvolle onderneming op te bouwen in Oostenrijk. En dan komt het coronavirus.

Ronald: “We zaten nog net in de laatste weken van een succesvol winterseizoen toen 13 maart alles in Oostenrijk dichtging. Natuurlijk was dat even schrikken. Zeker toen het ernaar uitzag dat deze situatie lang ging duren. Heel even dacht ik: oké, wat gaan we nu doen? Slaan we het zomerseizoen dit jaar over? Maar al gauw besefte ik me dat ook dat goed zou komen. Ik heb hier in Oostenrijk voor hetere vuren gestaan.”

Advertentie

Lastige periode

“Toen ik hier 12 jaar geleden kwam met mijn vrouw, vier kinderen en de camera’s van Ik Vertrek hebben we een lastige periode gehad. De opstart was moeizaam, er moest erg veel geïnvesteerd worden en uiteindelijk overleed mijn vrouw. Ik bleef over met mijn vier kinderen. Maar uiteindelijk zie je dan dat, wat er ook gebeurt, alles toch wel weer doordraait. Die periode heeft me veel grijze haren bezorgd. Toen het coronavirus dan ook kwam wist ik al snel dat ik dit aan kon. We hebben zo veel doorgemaakt hier, dit kon er ook nog wel bij.”

Genoten

“En dus hebben we vanaf 13 maart het hotel en restaurant dichtgegooid en genoten van een paar maanden niets. Onrustig was ik niet. Vanaf april gaan wij namelijk een tijdje het laagseizoen in. De periode dat we hier dus echt niets mochten, liepen we niet onoverkoombaar veel mis.”

Grenzen dicht

“Wel kwamen er steeds meer annuleringen binnen voor de zomerperiode. De grenzen van ons land waren dicht, dus niemand kon naar ons toe komen. Toen de horeca in Oostenrijk vanaf 1 juni weer open mocht, zijn wij dan ook dicht gebleven. Wat had het voor zin als er toch geen toeristen het land binnen mochten komen? Toen de grenzen op 12 juni open gingen, besloten wij alles ook weer open te gooien. Maar toch bleef het stil. Er was nog weinig vertrouwen vanuit de toerist om naar een ander land af te reizen.”

Verrassend

“Even bleef het rustig, tot vorige week. Het toerisme kwam ineens denderend op gang en in 2 dagen tijd zijn we zowat tot eind augustus volgeboekt! Dat was heel erg fijn en verrassend. Daarbij zijn een aantal grote reserveringen blijven staan. Zo zijn er deze zomer twee huwelijksfeesten, waarvoor ons hele hotel is afgeboekt.”

Geluk

“Daarbij is het mijn geluk dat ik al 12 jaar hier zit. Ik heb door de jaren heen veel geïnvesteerd en gespaard. Daardoor wist ik al gauw dat we het ook zouden halen als we deze zomer helemaal niemand zouden ontvangen. Ik besef me goed dat dat niet voor iedereen geldt. Als je net begint of net veel kosten hebt gemaakt, is dit een pittige tijd.”

Goed geregeld

“Toch is het hier in Oostenrijk goed geregeld. De belasting voor de hotellerie is naar 5% gegaan. Bijzonder weinig dus! Daarbij zijn er goede maatregelen, wordt er veel getest en kun je verschillende tegemoetkomingen krijgen als ondernemer.”

Onbezorgd

“Ook als je hier als vakantieganger komt, zul je van een onbezorgde vakantie kunnen genieten. In ons hotel en zwembad hebben we goede maatregelen, waardoor er weinig risico is. Maar echt veel van die maatregelen zul je als toerist niet merken. We willen vooral dat iedereen een fijne, onbezorgde vakantie heeft bij ons. En dat je ondanks corona gewoon kunt genieten van de bergen, het uitzicht en de frisse lucht hier in Oostenrijk. Omdat we merken hoe fijn mensen het vinden om even weg van alle coronastress te zijn, zijn onze appartementen nu ook te huur voor september en oktober. Zo hopen we nog veel meer mensen even een momentje rust te kunnen geven in deze hectische tijden.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Eva Breda. Beeld: Ronald Kramer.

Lees meer

Anne-Wil: “Ik hoop zo dat de baby haar alles zal brengen waarnaar ze zo verlangt”

Anne-Wil heeft twee kinderen, vijf kleinkinderen, is getrouwd met Han en werkt in een exclusieve boetiek. Ze vergeet spontaan de coronaregels als ze Manon feliciteert.

Lees hier het Dagboek van Willeke, de kleindochter van Anne-Wil. 

Zaterdag

Terwijl ik probeer mijn aandacht bij de klanten te houden, dwalen mijn gedachten toch steeds af naar Manon. Zwanger. Eindelijk. Ze heeft niet eens zo veel gezegd toen ze me belde om het te vertellen. Haar stem k

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien