Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Marjet (68) en Ineke (68) zetten zich in voor roze ouderen: "Dat je je laatste levensjaren open kunt zijn over wie je bent. Dat is mijn drijfveer"

De Pride 2020 vindt dit jaar niet fysiek plaats in Amsterdam. Maar dat houdt de ambassadeurs niet tegen. Zo ook Roze 50+-ambassadeurs Ineke Konijn (68) en Marjet Bos (68) niet. Ineke kwam na een ingewikkelde periode tijdens haar heterohuwelijk uit de kast en ook Marjet worstelde lange tijd met haar lesbische gevoelens. Inmiddels hebben de 2 vrouwen een relatie en maken zij zich hard voor andere roze ouderen. 

Advertentie

Het proces van realiseren dat je homoseksueel of lesbisch bent tot uit de kast komen, kan een enorme worsteling zijn. Hoe was dat voor jullie?

Ineke: “Ik zat al 16 jaar in een heterohuwelijk toen ik verliefd werd op een vrouw. Ik was weer een opleiding gaan volgen en viel als een blok voor de lerares. Het huwelijk met mijn man liep al een tijd niet goed, ik was erg ongelukkig. Mijn moeder dacht dat ik overspannen was. Maar dit verklaarde alles. Eerst durfde ik er niet aan toe te geven. Maar op een dag zei m’n moeder tegen me: ‘Kind, je moet nu voor jezelf gaan zorgen.’ Dat was het duwtje in de rug dat ik nodig had. En langzamerhand ben ik toen mijn lesbische gevoelens gaan ontdekken.”

En hoe was dat bij jou, Marjet?

Marjet: “Voor mij was het al heel vroeg duidelijk dat ik lesbisch was. Een ‘zandbakpot’ noem ik mezelf ook wel: toen ik in de zandbak speelde wist ik namelijk al hoe het zat! Ik herinner me nog een moment met mijn tante. Toen ik een jaar of 7 was vroeg ze me of ik al een vriendje had. ‘Ik vind meisjes leuker’, antwoordde ik bleu. ‘Dat gaat wel over’, zei ze terug. Mijn hele tienertijd heb ik daaraan gedacht. Ik merkte dat ik echt niet op jongens viel. Maar de opmerking van mijn tante zorgde ervoor dat ik nog jaren niet uit de kast durfde te komen.”

Hoe veranderde dat uiteindelijk bij je?

Marjet: “In mijn studententijd ontmoette ik een jongen die homo was en er ging een wereld voor me open. Ik durfde voor het eerst eerlijk te zeggen wat ik voelde. Pas toen ik op mijn 30e voor het eerst echt verliefd werd, heb ik het ook aan mijn ouders verteld en werd ik er opener over naar de buitenwereld. Totdat ik terug verhuisde naar Groningen. Ik ging werken en ging terug de kast in, in zekere zin. Ik vertelde aan bijna niemand dat ik lesbisch was. Als geestelijk verzorger wilde ik niet dat mijn geaardheid een barrière zou zijn voor mensen om met me te praten.”

Er heerst dus nog altijd een gevoel dat homoseksualiteit niet wordt gewaardeerd in de werksfeer.

Ineke: “Zeker, dat heb ik ook gemerkt. Als ergotherapeut werk ik veel 1 op 1 met mensen. Op een dag begon een cliënt van mij te tieren over homoseksuele mensen tijdens de Pride. ‘Wat een vieze mensen allemaal’, foeterde hij tegen me. ‘Kijk hoe vies ze er allemaal uitzien.’

Vreselijk, dat dat soort dingen nog altijd worden gezegd over niet-hetero’s. ‘Maar ik ben zelf ook lesbisch’, zei ik hem. ‘En ben ik een goede ergotherapeut?’. Hij moest toegeven van wel.”

Anno 2020 lijkt het soms alsof we er al zijn, alsof homoseksualiteit helemaal geaccepteerd is. Maar ik kan me voorstellen dat dit soort situaties ervoor zorgen dat homoseksueel zijn nog altijd angsten met zich meebrengt.

Ineke: “Ik voelde dat al toen ik er net achter kwam dat ik lesbisch was. Toen ik voor het eerst bij de psycholoog vertelde dat ik misschien op vrouwen viel zei ik ‘ik ben bang dat ik lesbisch ben’. Zo diep zat die angst.”

Marjet: “Vooral voor mensen van onze generatie is het moeilijk om uit de kast te komen. Wij zijn beiden 68 en zijn opgegroeid met het idee dat homoseksualiteit een taboe is.”

Ineke: “‘Die Wim Sonneveld, die is zó homo’, zeiden mijn ouders vroeger tegen me. Normaal was het niet. Pas toen ik in Amsterdam ging wonen en ging studeren, zag ik een andere kant. Daar dansten bij het COC de mannen met elkaar. Maar om zelf openlijk uit de kast te komen blijft eng. Je bent altijd bang om uitgesloten te worden.”

Hoe hebben jullie dat ervaren bij andere roze ouderen tijdens jullie werk in verzorgingshuizen?

Marjet: “Als geestelijk verzorger viel mij al jaren op dat ouderen gewoon niet open durven te zijn over homoseksualiteit. Zelfs niet bij mij, terwijl ik in mijn werk een vertrouwenspositie had. Een vrouw die haar echtgenote verliest kan daar in een verzorgingshuis amper over praten. Terwijl haar buurvrouw die net haar man verloren is wel alle steun van de wereld krijgt. Zo schrijnend.

Juist omdat onze eigen coming outs zo bevrijdend waren, willen we ons hard maken voor deze mensen. Zodat ook zij op een open en eerlijke manier kunnen leven. Toen ik met pensioen ging ben ik me dan ook gaan inzetten voor de organisatie Roze 50+. Het is zo belangrijk dat je je leven op een goede manier kunt afsluiten. Dat je laatste levensjaren vrolijk zijn en je open kunt zijn over wie je bent. Dat is mijn drijfveer.”

Op welke manier zetten jullie je in voor roze ouderen?

Ineke: “Marjet gaat samen met 2 muzikanten, Klaas en Vincent, bij verzorgingshuizen langs. Onder de naam Aal goud? geven ze een liedjes- en verhalenprogramma over homoseksualiteit. Wat ze doen is heel persoonlijk en mooi. En nog altijd heel erg nodig.

Homoseksuelen worden op straat nog altijd in elkaar geslagen. In de wandelgangen van verzorgingshuizen wordt nog altijd lelijk gesproken over homoseksuelen en veel medewerkers daar weten nog altijd niet dat er ook homoseksuele en lesbische bewoners bij hen wonen. Maar als je beseft dat 7% van de bevolking homoseksueel is, kan dat bijna niet. Ze zijn er wel, maar durven er niet voor uit te komen.”

Op welke manier brengt Aal goud? daar verandering in?

Marjet: “Als lesbische, homo en bi vertellen we onze eigen verhalen. Klaas en ik vertellen bijvoorbeeld hoe we als jonge jongen en meisje in een dorp op het Groningse platteland achter onze geaardheid kwamen. We zijn er niet om mensen uit de kast te trekken, maar om mensen de gelegenheid te geven iets te vragen. Meer over het onderwerp te leren. Door iets over onszelf te vertellen geven we ze een opening om iets over zichzelf te delen.”

Ineke: “Dat doen ze op een heel kwetsbare manier. Daarom werkt het zo goed.”

Wat brengt het programma teweeg in verzorgingshuizen? Is er sprake van meer acceptatie of openheid rondom homoseksualiteit?

Marjet: “De reacties zijn heel mooi. Laatst stak een meneer zijn vinger op en zei hij ineens: ‘We zijn allemaal Mens met een grote ‘M’. Deze man bleek een lesbische dochter te hebben en op deze manier liet hij zich uit over homoseksualiteit. Achteraf bleek deze man dementerend te zijn en had hij al 3 maanden geen zinnig woord gezegd. Maar onze voorstelling maakte dit bij hem los. Ineens was hij helder, duidelijk en stond hij op voor zijn dochter.

Een andere vrouw durfde na ons programma openlijk over haar kleinzoon te praten met haar medebewoners. Hij was homo en had een vriend in Engeland. Er zitten zo veel trotse oma’s in de verzorgingshuizen, maar deze vrouw durfde nooit openlijk over haar kleinzoon te praten.”

Ineke: “Na zo’n voorstelling komt er een nagesprek met de zorginstelling. Daar probeert Marjet ze warm te krijgen voor de Roze Loper. Als een zorginstelling zich daarbij aansluit gaan ze een traject in. Dat traject doen Marjet en ik samen. Hierin wordt gekeken naar hoe LHBTI-vriendelijk een zorginstelling is. Waar verbetering nodig is, gaan we aan de slag met speciale programma’s. Als een zorginstelling uiteindelijk helemaal voldoet aan de eisen, krijgen zij een roze loper. Daarmee tonen ze aan dat ook roze ouderen welkom zijn en zichzelf kunnen zijn in de instelling.”

Marjet: “Het is mooi om dit samen te kunnen doen. We zijn een goed team en gunnen alle ouderen dat ze kunnen leven in openheid. Net zoals wij.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Eva Breda. Beeld: Ineke en Marjet. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 28 februari: "Vissen, geef jezelf een shotje endorfine"

De tarotkaart die voor zondag 28 februari is getrokken is ‘Schildknaap van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: men krijgt kansen. Een concrete, solide aanbieding die ook bij iemand past. Men kan er iets mee. Liefde: gelegenheid om blijvende ervaringen op te doen. Men geniet van een duurzame relatie. Werk: er komt een voorstel voor een nieuwe baan, andere functie en/of hogere verdiensten.

Advertentie

Ram

Home is where the heart is. Jij hebt het vandaag thuis gezellig met je dierbare(n). Je toont meer begrip dan anders voor je medemens. Vertaal dit in goede gesprekken over de toekomst – samen.

Stier

Zet in op iets bijzonders vandaag, iets dat je graag wilt bereiken of waarnaar je verlangt. Schroom niet voor rode wangen. Jezelf blootgeven is eng, spijt van iets dat je niet deed, is erger.

Tweelingen

Laat onzekerheden je niet tegenhouden om ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand. Die baan of relatie die net een maatje te groot is voor je, daagt uit om het beste in jezelf te wekken.

Kreeft

Je wilt graag bevestiging van anderen – en die krijg je waarschijnlijk ook. Toch is tevreden zijn met jezelf het alle belangrijkste. Ga vandaag voor jezelf, ook als je anderen teleur moet stellen.

Leeuw

Een erotische sfeer is gemakkelijk op te roepen vandaag. Trek je samen terug en je krijgt het gevoel eeuwig in bed te willen liggen. Let wel op: dromen kunnen bedrog blijken.

Maagd

Elke visie – ook al lijkt die voor jou raar – kan een leuke eyeopener voor je zijn. Zoek dus vooral contact met mensen die je uitdagen. Je leert snel, dus ook een goede dag voor studie.

Weegschaal

Op jezelf zijn is geen aanrader vandaag: samen is het motto. Vraag iemand om hulp en je merkt dat jouw dankbaarheid de ander voedt. Alsof je een plant nieuwe aarde en water geeft.

Schorpioen

Ontmoetingen zijn goud. De ‘Een-persoon-op-visite’ regel werkt in je voordeel, het geeft je de kans op diepgaande gesprekken. Hoe zijn jullie veranderd ten opzichte van vroeger?

Boogschutter

Mis je het verliefde gevoel van vroeger? Roep het weer op door iets te ondernemen wat de vlinders deed kriebelen. Waarop viel je bij je partner? Single: wat waardeer je aan jezelf?

Steenbok

Easy like Sunday morning. Deze Commodores-tune past helemaal in je straatje nu. Als je al actief bent, heeft het te maken met klusjes in huis, of sporten. Gezellig en nuttig gaan samen.

Waterman

Doe je moeite om echt naar anderen te luisteren – en stel je je oordeel uit? Dan is dit een topdag. Is er iets dat je aan je leven wilt veranderen, dan zaai je hiervoor vandaag de zaadjes.

Vissen

Artistiek bezig zijn krijgt vandaag een fysieke uitlaatklep. Heb je een partner, dan genieten jullie enorm van elkaars lichaam. Single: geef jezelf een shotje endorfine en sla de hand aan jezelf.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: waar komt het woord 'boterham' eigenlijk vandaan?

Waarschijnlijk eet je het iedere dag bij het ontbijt of de lunch, maar heb je enig idee waarom een snee brood ook wel een boterham wordt genoemd?

Als je er even bij stilstaat, is ‘boterham’ eigenlijk best een gek woord. Heeft het iets met boter en ham te maken, of zit er meer achter?

Advertentie

Met boter besmeerd

De herkomst van het woord boterham is niet helemaal duidelijk. Boter verwijst naar iets dat met boter wordt bereid of besmeerd, dat is best logisch. Vandaag de dag smeren we nog steeds eerst boter op onze boterham. Toch verwijst ham niet naar dat plakje ham dat je weleens op je brood eet.

Stuk eten

Er zijn verschillende verklaringen bedacht voor de herkomst van laatste deel van het woord. Eén ding is zeker: ham heeft niets met broodbeleg te maken. Sommigen zeggen dat het een verkorte versie is van het woord ‘hammie’. Dit betekende in een ver verleden namelijk ‘afgesneden stuk eten’. Etymologen vermoeden dat het is afgeleid van een weide, landstreek of hoek dat ook ‘ham’ werd genoemd.

Geen dunne sneetjes

Anderen zeggen dat de spelling vroeger boteram of boterram was. Een rammel is namelijk een ouderwetse benaming voor een snee brood. In Vlaanderen noemt men geroosterde broodjes wel eens ‘rammekes’ en in sommige Nederlandse dialecten spreekt men ook wel van ‘bammetjes.’ Maar ham zou ook ‘brok’ of ‘homp’ kunnen betekenen. Ze aten vroeger namelijk geen mooie dunne sneetjes brood, maar hompen. Een ‘boterhomp’ komt aardig in de buurt van een boterham en zou dus een beboterd stuk brood betekenen.

Drie verrassende dingen die je met brood kunt doen:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Onze taal, Willem Wever. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Wie is de mol?' noemen eerste deel finale 'slaapverwekkend'

Na de Wie is de mol?-aflevering van zaterdag 27 februari, zijn de kijkers eigenlijk niet veel wijzer geworden over wie nu toch de mol is. Ze zijn dan ook een tikje teleurgesteld in de finale.

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Langdradige monoloog

Net als ieder seizoen wordt ook dit jaar pas in de allerlaatste aflevering bekendgemaakt wie de mol is. Toch konden de kijkers dat niet waarderen.

Dit seizoen staan Rocky, Charlotte en Renée in de finale. De aflevering begint met twee opdrachten, waarbij ze voor de laatste keer de pot kunnen spekken met wat extra geld. Daarna volgt een langdradige monoloog van Rik van de Westelaken, waarin hij per finalist uitlegt waarom ze een goede mol zouden zijn en wat dan hun tactiek zou zijn geweest. En zoals altijd eindigt de aflevering met een executie.

Meer van verwacht

Ondanks dat Charlotte aan het eind van de aflevering een rood scherm kreeg en dus verliezend finalist blijkt, vonden de kijkers het een saaie aflevering. Bij een finale verwacht je natuurlijk een spectaculaire aflevering, maar niets blijkt minder waar. Op Twitter laten kijkers weten dat ze er meer van hadden verwacht. Vooral de monoloog van Rik vinden ze slaapverwekkend. “Maak mij over een kwartiertje maar wakker”, schrijft iemand op Twitter. Een ander reageert met: “Iedereen die WIDM nog gaat terugkijken: doe maar niet. Heel saai!” Bovendien zaten niet veel mensen op Charlotte en hebben ze eigenlijk niks aan de onthulling van de verliezend finalist.

Kortom: kijkers moeten nog even geduld hebben, want volgende week wordt tijdens de echte finale pas écht bekend wie de mol is.

Pen jij elk seizoen fanatiek mee met de WIDM-afleveringen om de mol te onthullen? Noteer alle opvallende acties in je eigen Molboekje 2021:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wie is de mol?, Twitter. Beeld: Avrotros

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 8 dingen wist je nog niet over Tupperware

Tupperware is al sinds 1938 onverwoestbaar. Toch heeft het bedrijf slecht nieuws voor alle fans: het bedrijf stopt vanaf 1 maart met de verkoop en met de Tupperwareparty’s. 

Vrijwel ieder huishouden heeft er wel iets van in de keukenkastjes staan en terecht ook: de luchtdicht afsluitbare bakjes zijn ideaal voor het bewaren van kliekjes en voor georganiseerde types die hun koelkast graag op orde hebben. Daarom: acht dingen die je nog niet wist over Tupperware.

Advertentie

1. Tupperware is ontdekt door Earl Tupper in 1938

Toen Earl Tupper tijdens de Grote Depressie (in Amerika) zijn hoveniersbedrijfje verloor, vond hij werk in een plasticfabriek. Daar kocht hij een paar machines op die vorm geven aan plastic en sloeg thuis aan het knutselen. Na de Tweede Wereldoorlog kwam de eerste Tupperware-commercial nadat een Amerikaans chemiebedrijf Earl vroeg iets nuttigs te doen met hun plastic.

2. De deksel is gebaseerd op een pot verf

Door het slimme ontwerp van de deksel kun je het bakje vacuüm verpakken om eten zo lang mogelijk vers te houden. Het ontwerp is geïnspireerd door de deksel op een pot verf.

3. Het eerste product, de ‘Wonderbowl’, maakte een boer-geluid bij het sluiten

Het allereerste Tupperware-product liet een soort boertje als je het bakje dichtdeed. Met dat bijzondere kenmerk werd wereldwijd geadverteerd. Jaren later werd er in de comedyserie Seinfeld nog naar verwezen. “Een boer houdt de boel vers.”

4. Tupperware sloeg totaal niet aan in de winkels

Tupperware werd helemaal niet goed verkocht in de winkels. Klanten snapten niks van die gekke sluiting. Gevolg: Tupperwareparty’s!

5. De eerste Tupperwareparty werd in 1949 gehouden door een alleenstaande moeder uit Detroit

Het idee voor een Tupperware party is bedacht door Brownie Wise. Ze wilde haar vriendinnen graag laten zien hoe Tupperware werkt. En in 1951 waren die feestjes inmiddels zo populair dat Earl Tupper besloot het product helemaal uit de winkels te halen en alleen nog maar te verkopen via Tupperwareparty’s.

6. Tupperware is volgens het Guinness Book of Records een van de grootste uitvindingen van de 20e eeuw

Andere producten op die lijst: de walkman en de Rubik’s kubus. Maar computers dan gek genoeg weer niet.

7. Vandaag de dag wordt wereldwijd iedere 1,4 seconde een Tupperwareparty gehouden

Zo’n party klinkt behoorlijk tuttig, maar zelfs in dit tijdperk verzamelen vrouwen zich nog steeds massaal om zich te vergapen aan het plastic onder het genot van een hapje en een drankje. Alleen al in Frankrijk worden ieder jaar al 500.000 Tupperwareparty’s gehouden.

8. Tupperware blijft een miljardenbedrijf

De familie Tupper is schathemeltjerijk en nog altijd stroomt het geld binnen. In 2014 maakte het bedrijf een winst van 2,64 miljard (!) dollar.

Zó krijg je die vieze aanslag uit je Tupperware bakjes:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Good Housekeeping. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien