Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Marjet (68) en Ineke (68) zetten zich in voor roze ouderen: "Dat je je laatste levensjaren open kunt zijn over wie je bent. Dat is mijn drijfveer"

De Pride 2020 vindt dit jaar niet fysiek plaats in Amsterdam. Maar dat houdt de ambassadeurs niet tegen. Zo ook Roze 50+-ambassadeurs Ineke Konijn (68) en Marjet Bos (68) niet. Ineke kwam na een ingewikkelde periode tijdens haar heterohuwelijk uit de kast en ook Marjet worstelde lange tijd met haar lesbische gevoelens. Inmiddels hebben de 2 vrouwen een relatie en maken zij zich hard voor andere roze ouderen. 

Advertentie

Het proces van realiseren dat je homoseksueel of lesbisch bent tot uit de kast komen, kan een enorme worsteling zijn. Hoe was dat voor jullie?

Ineke: “Ik zat al 16 jaar in een heterohuwelijk toen ik verliefd werd op een vrouw. Ik was weer een opleiding gaan volgen en viel als een blok voor de lerares. Het huwelijk met mijn man liep al een tijd niet goed, ik was erg ongelukkig. Mijn moeder dacht dat ik overspannen was. Maar dit verklaarde alles. Eerst durfde ik er niet aan toe te geven. Maar op een dag zei m’n moeder tegen me: ‘Kind, je moet nu voor jezelf gaan zorgen.’ Dat was het duwtje in de rug dat ik nodig had. En langzamerhand ben ik toen mijn lesbische gevoelens gaan ontdekken.”

En hoe was dat bij jou, Marjet?

Marjet: “Voor mij was het al heel vroeg duidelijk dat ik lesbisch was. Een ‘zandbakpot’ noem ik mezelf ook wel: toen ik in de zandbak speelde wist ik namelijk al hoe het zat! Ik herinner me nog een moment met mijn tante. Toen ik een jaar of 7 was vroeg ze me of ik al een vriendje had. ‘Ik vind meisjes leuker’, antwoordde ik bleu. ‘Dat gaat wel over’, zei ze terug. Mijn hele tienertijd heb ik daaraan gedacht. Ik merkte dat ik echt niet op jongens viel. Maar de opmerking van mijn tante zorgde ervoor dat ik nog jaren niet uit de kast durfde te komen.”

Hoe veranderde dat uiteindelijk bij je?

Marjet: “In mijn studententijd ontmoette ik een jongen die homo was en er ging een wereld voor me open. Ik durfde voor het eerst eerlijk te zeggen wat ik voelde. Pas toen ik op mijn 30e voor het eerst echt verliefd werd, heb ik het ook aan mijn ouders verteld en werd ik er opener over naar de buitenwereld. Totdat ik terug verhuisde naar Groningen. Ik ging werken en ging terug de kast in, in zekere zin. Ik vertelde aan bijna niemand dat ik lesbisch was. Als geestelijk verzorger wilde ik niet dat mijn geaardheid een barrière zou zijn voor mensen om met me te praten.”

Er heerst dus nog altijd een gevoel dat homoseksualiteit niet wordt gewaardeerd in de werksfeer.

Ineke: “Zeker, dat heb ik ook gemerkt. Als ergotherapeut werk ik veel 1 op 1 met mensen. Op een dag begon een cliënt van mij te tieren over homoseksuele mensen tijdens de Pride. ‘Wat een vieze mensen allemaal’, foeterde hij tegen me. ‘Kijk hoe vies ze er allemaal uitzien.’

Vreselijk, dat dat soort dingen nog altijd worden gezegd over niet-hetero’s. ‘Maar ik ben zelf ook lesbisch’, zei ik hem. ‘En ben ik een goede ergotherapeut?’. Hij moest toegeven van wel.”

Anno 2020 lijkt het soms alsof we er al zijn, alsof homoseksualiteit helemaal geaccepteerd is. Maar ik kan me voorstellen dat dit soort situaties ervoor zorgen dat homoseksueel zijn nog altijd angsten met zich meebrengt.

Ineke: “Ik voelde dat al toen ik er net achter kwam dat ik lesbisch was. Toen ik voor het eerst bij de psycholoog vertelde dat ik misschien op vrouwen viel zei ik ‘ik ben bang dat ik lesbisch ben’. Zo diep zat die angst.”

Marjet: “Vooral voor mensen van onze generatie is het moeilijk om uit de kast te komen. Wij zijn beiden 68 en zijn opgegroeid met het idee dat homoseksualiteit een taboe is.”

Ineke: “‘Die Wim Sonneveld, die is zó homo’, zeiden mijn ouders vroeger tegen me. Normaal was het niet. Pas toen ik in Amsterdam ging wonen en ging studeren, zag ik een andere kant. Daar dansten bij het COC de mannen met elkaar. Maar om zelf openlijk uit de kast te komen blijft eng. Je bent altijd bang om uitgesloten te worden.”

Hoe hebben jullie dat ervaren bij andere roze ouderen tijdens jullie werk in verzorgingshuizen?

Marjet: “Als geestelijk verzorger viel mij al jaren op dat ouderen gewoon niet open durven te zijn over homoseksualiteit. Zelfs niet bij mij, terwijl ik in mijn werk een vertrouwenspositie had. Een vrouw die haar echtgenote verliest kan daar in een verzorgingshuis amper over praten. Terwijl haar buurvrouw die net haar man verloren is wel alle steun van de wereld krijgt. Zo schrijnend.

Juist omdat onze eigen coming outs zo bevrijdend waren, willen we ons hard maken voor deze mensen. Zodat ook zij op een open en eerlijke manier kunnen leven. Toen ik met pensioen ging ben ik me dan ook gaan inzetten voor de organisatie Roze 50+. Het is zo belangrijk dat je je leven op een goede manier kunt afsluiten. Dat je laatste levensjaren vrolijk zijn en je open kunt zijn over wie je bent. Dat is mijn drijfveer.”

Op welke manier zetten jullie je in voor roze ouderen?

Ineke: “Marjet gaat samen met 2 muzikanten, Klaas en Vincent, bij verzorgingshuizen langs. Onder de naam Aal goud? geven ze een liedjes- en verhalenprogramma over homoseksualiteit. Wat ze doen is heel persoonlijk en mooi. En nog altijd heel erg nodig.

Homoseksuelen worden op straat nog altijd in elkaar geslagen. In de wandelgangen van verzorgingshuizen wordt nog altijd lelijk gesproken over homoseksuelen en veel medewerkers daar weten nog altijd niet dat er ook homoseksuele en lesbische bewoners bij hen wonen. Maar als je beseft dat 7% van de bevolking homoseksueel is, kan dat bijna niet. Ze zijn er wel, maar durven er niet voor uit te komen.”

Op welke manier brengt Aal goud? daar verandering in?

Marjet: “Als lesbische, homo en bi vertellen we onze eigen verhalen. Klaas en ik vertellen bijvoorbeeld hoe we als jonge jongen en meisje in een dorp op het Groningse platteland achter onze geaardheid kwamen. We zijn er niet om mensen uit de kast te trekken, maar om mensen de gelegenheid te geven iets te vragen. Meer over het onderwerp te leren. Door iets over onszelf te vertellen geven we ze een opening om iets over zichzelf te delen.”

Ineke: “Dat doen ze op een heel kwetsbare manier. Daarom werkt het zo goed.”

Wat brengt het programma teweeg in verzorgingshuizen? Is er sprake van meer acceptatie of openheid rondom homoseksualiteit?

Marjet: “De reacties zijn heel mooi. Laatst stak een meneer zijn vinger op en zei hij ineens: ‘We zijn allemaal Mens met een grote ‘M’. Deze man bleek een lesbische dochter te hebben en op deze manier liet hij zich uit over homoseksualiteit. Achteraf bleek deze man dementerend te zijn en had hij al 3 maanden geen zinnig woord gezegd. Maar onze voorstelling maakte dit bij hem los. Ineens was hij helder, duidelijk en stond hij op voor zijn dochter.

Een andere vrouw durfde na ons programma openlijk over haar kleinzoon te praten met haar medebewoners. Hij was homo en had een vriend in Engeland. Er zitten zo veel trotse oma’s in de verzorgingshuizen, maar deze vrouw durfde nooit openlijk over haar kleinzoon te praten.”

Ineke: “Na zo’n voorstelling komt er een nagesprek met de zorginstelling. Daar probeert Marjet ze warm te krijgen voor de Roze Loper. Als een zorginstelling zich daarbij aansluit gaan ze een traject in. Dat traject doen Marjet en ik samen. Hierin wordt gekeken naar hoe LHBTI-vriendelijk een zorginstelling is. Waar verbetering nodig is, gaan we aan de slag met speciale programma’s. Als een zorginstelling uiteindelijk helemaal voldoet aan de eisen, krijgen zij een roze loper. Daarmee tonen ze aan dat ook roze ouderen welkom zijn en zichzelf kunnen zijn in de instelling.”

Marjet: “Het is mooi om dit samen te kunnen doen. We zijn een goed team en gunnen alle ouderen dat ze kunnen leven in openheid. Net zoals wij.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Eva Breda. Beeld: Ineke en Marjet. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Laat je inspireren: 6 ideeën voor een ontdekkingsreis in de Gelderse streken

Als we iets hebben geleerd van de pandemie, is het wel dat je Nederland niet uit hoeft om een vakantiegevoel te krijgen. Met deze tips wil je er meteen op uit om de veelzijdigheid van de Gelderse streken te ontdekken.

Libelle samen met Gelderse streken

Advertentie

Park Sonsbeek

Het Arnhemse stadspark Sonsbeek is een geliefde plek onder de inwoners van de stad. Het groene, heuvelachtige landschap is de perfecte locatie voor een stevige wandeling of een picknick op het gras. Boven op de zogenoemde Hartjesberg staat Stadsvilla Sonsbeek: een monumentaal pand dat in 1744 werd gebouwd en sinds 2000 is omgetoverd tot locatie voor speciale gelegenheden en horecagelegenheid. Bestel een lekker hapje en drankje in het Grand Café of geniet van een borrel op het terras.

Burgers’ Zoo

Ga op wereldreis in Burgers’ Zoo en ontdek de meest uitlopende natuurgebieden: van de savanne van Oost-Afrika tot het tropische koraalrif van het Indo-Pacifische gebied. Tijdens deze avontuurlijke expeditie kom je de meest diverse dieren tegen. Bewonder het wildlife in de Safari, sta oog in oog met haaien en pijlstaartroggen in het aquarium en ontdek het verblijf van de chimpansees. Zin in een avontuurlijke ontdekkingsreis? Reserveer je bezoek.

Burgers' Zoo

Molenbeeksepad

Het Molenbeeksepad is een van de zogenoemde Klompenpaden: een lokale wandelroute over boerenland en landgoederen. Wandel door het bos, over de hei, langs beekdalen en historische plaatsen in de prachtige buitengebieden van Wolfheze, Heelsum en Renkum. Blauwe klompjes markeren de wandelroute van 17 km, die zowel linksom als rechtsom gelopen kan worden. Liever een kortere wandeling? Neem dan de alternatieve route van 9 km. Let op: wegens loslopend vee zijn honden op deze route niet toegestaan.

Park en Kasteel Rosendael

Zodra je het park Rosendael binnenwandelt, waan je je in de Middeleeuwen. Bewonder de vijvers, fonteinen en kunstwerken in een van de oudste parken van Nederland en ervaar hoe de hertogen van Gelre leefden tijdens een rondleiding in het kasteel. Veel van de oorspronkelijke interieuronderdelen zijn bewaard gebleven, waaronder een prachtige collectie meubels en eeuwenoude familieportretten. Reserveer je tickets en zie ze met eigen ogen.

Rosendael

Rondje Pontje

Wil je de Gelderse streken op de fiets ontdekken? Dan is Rondje Pontje zeker een aanrader. Zoals de naam al een beetje verklapt, steek je bij deze fietstocht drie rivieren over met een veerpontje. Zo vaar je over de Waal, het Pannerdensch Kanaal én de Rijn. De fietstocht is 40 km lang en leidt je onder andere door het prachtige Nationaal Landschap De Gelderse Poort, waar je zomaar een kudde rode geuzen tegen kunt komen. Tip: check van tevoren wel even de vaartijden van de pontjes. Zo weet je zeker dat het pontje vaart en of de vaartijden op elkaar aansluiten.

Nationaal Park Veluwezoom

Als je optimaal wilt genieten van de regio Arnhem, dan kan een dagje in het Nationaal Park Veluwezoom natuurlijk niet missen. Dit gebied ligt tussen Brummen en Wageningen in en biedt 5.000 hectare aan bos, heide, stuifzand en landgoederen. Veluwezoom heeft voor ieder wat wils: bewonder de grazende IJslandse pony’s terwijl je op de Posbank staat, wandel tussen kleine watervallen en beekjes in het Renkums Beekdal of bezoek oude kastelen en buitenplaatsen. En daarna kun je natuurlijk lekker bijkomen in een van de restaurants of brasseries.

Overnachting

Enthousiast geworden over de Gelderse streken? In de regio valt nog veel meer te beleven! Maak je uitstapje compleet door een overnachting te boeken en trakteer jezelf op een heerlijke getaway.

Gelderse Streken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kijkers 'Koningin Máxima: een leven vol muziek' geraakt door bijzonder duet

Zondagavond werd Koningin Máxima: een leven vol muziek uitgezonden: de registratie van het concert in Koninklijk Theater Carré, dat door de stichting Méér Muziek in de Klas cadeau werd gedaan aan hun (bijna) jarige erevoorzitter, koningin Máxima.

Koningin Máxima zet zich als erevoorzitter van de stichting Méér Muziek in de Klas in voor muziekonderwijs op alle scholen in Nederland. Afgelopen week bezocht de koningin verschillende scholen in het land om hierover in gesprek te gaan.

Advertentie

Máxima ontvangt bijzonder verjaardagscadeau

Na afloop trakteerde de stichting de koningin voor haar verjaardag op een concert in Koninklijk Theater Carré in Amsterdam. Samen met koning Willem-Alexander, prinses Beatrix en prinsessen Amalia, Alexia en Ariane genoot ze van verschillende muziekoptredens. In Koningin Máxima: een leven vol muziek zien we haar veel lachen, we zien haar meezingen, maar we zien haar ook geëmotioneerd raken van de prachtige muziek.

Bijzondere optredens

En ook de kijker heeft dankzij de televisie-uitzending ontzettend kunnen genieten van de optredens. Er traden verschillende steengoede artiesten op, onder andere Tania Kross, Jeroen van der Boom, Roel van Velzen en Carel Kraayenhof. Maar er was één duet waar de kijkers wel heel enthousiast over waren.

Kijkers genieten van duet

Dat is het duet van Danny de Munk en Senna Willems. Die laatste kun je kennen van televisieprogramma’s als We want more en The voice kids. Samen vertolkten zij het nummer Omarm me, een liedje dat van origine van de band Bløf is. Ze werden begeleid door de 9-jarige pianiste Hanna Zhang. De kijkers van Koningin Máxima: een leven vol muziek hebben erg genoten van het prachtige duet en uiten op Twitter hun lof voor zowel de zangers als de piepjonge pianiste.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door DANNY DE MUNK (@dannydemunk)

Máxima 50-special: dit verzweeg Máxima voor haar ouders

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: AVROTROS, Twitter. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien