Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Marjet (68) en Ineke (68) zetten zich in voor roze ouderen: "Dat je je laatste levensjaren open kunt zijn over wie je bent. Dat is mijn drijfveer"

De Pride 2020 vindt dit jaar niet fysiek plaats in Amsterdam. Maar dat houdt de ambassadeurs niet tegen. Zo ook Roze 50+-ambassadeurs Ineke Konijn (68) en Marjet Bos (68) niet. Ineke kwam na een ingewikkelde periode tijdens haar heterohuwelijk uit de kast en ook Marjet worstelde lange tijd met haar lesbische gevoelens. Inmiddels hebben de 2 vrouwen een relatie en maken zij zich hard voor andere roze ouderen. 

Advertentie

Het proces van realiseren dat je homoseksueel of lesbisch bent tot uit de kast komen, kan een enorme worsteling zijn. Hoe was dat voor jullie?

Ineke: “Ik zat al 16 jaar in een heterohuwelijk toen ik verliefd werd op een vrouw. Ik was weer een opleiding gaan volgen en viel als een blok voor de lerares. Het huwelijk met mijn man liep al een tijd niet goed, ik was erg ongelukkig. Mijn moeder dacht dat ik overspannen was. Maar dit verklaarde alles. Eerst durfde ik er niet aan toe te geven. Maar op een dag zei m’n moeder tegen me: ‘Kind, je moet nu voor jezelf gaan zorgen.’ Dat was het duwtje in de rug dat ik nodig had. En langzamerhand ben ik toen mijn lesbische gevoelens gaan ontdekken.”

En hoe was dat bij jou, Marjet?

Marjet: “Voor mij was het al heel vroeg duidelijk dat ik lesbisch was. Een ‘zandbakpot’ noem ik mezelf ook wel: toen ik in de zandbak speelde wist ik namelijk al hoe het zat! Ik herinner me nog een moment met mijn tante. Toen ik een jaar of 7 was vroeg ze me of ik al een vriendje had. ‘Ik vind meisjes leuker’, antwoordde ik bleu. ‘Dat gaat wel over’, zei ze terug. Mijn hele tienertijd heb ik daaraan gedacht. Ik merkte dat ik echt niet op jongens viel. Maar de opmerking van mijn tante zorgde ervoor dat ik nog jaren niet uit de kast durfde te komen.”

Hoe veranderde dat uiteindelijk bij je?

Marjet: “In mijn studententijd ontmoette ik een jongen die homo was en er ging een wereld voor me open. Ik durfde voor het eerst eerlijk te zeggen wat ik voelde. Pas toen ik op mijn 30e voor het eerst echt verliefd werd, heb ik het ook aan mijn ouders verteld en werd ik er opener over naar de buitenwereld. Totdat ik terug verhuisde naar Groningen. Ik ging werken en ging terug de kast in, in zekere zin. Ik vertelde aan bijna niemand dat ik lesbisch was. Als geestelijk verzorger wilde ik niet dat mijn geaardheid een barrière zou zijn voor mensen om met me te praten.”

Er heerst dus nog altijd een gevoel dat homoseksualiteit niet wordt gewaardeerd in de werksfeer.

Ineke: “Zeker, dat heb ik ook gemerkt. Als ergotherapeut werk ik veel 1 op 1 met mensen. Op een dag begon een cliënt van mij te tieren over homoseksuele mensen tijdens de Pride. ‘Wat een vieze mensen allemaal’, foeterde hij tegen me. ‘Kijk hoe vies ze er allemaal uitzien.’

Vreselijk, dat dat soort dingen nog altijd worden gezegd over niet-hetero’s. ‘Maar ik ben zelf ook lesbisch’, zei ik hem. ‘En ben ik een goede ergotherapeut?’. Hij moest toegeven van wel.”

Anno 2020 lijkt het soms alsof we er al zijn, alsof homoseksualiteit helemaal geaccepteerd is. Maar ik kan me voorstellen dat dit soort situaties ervoor zorgen dat homoseksueel zijn nog altijd angsten met zich meebrengt.

Ineke: “Ik voelde dat al toen ik er net achter kwam dat ik lesbisch was. Toen ik voor het eerst bij de psycholoog vertelde dat ik misschien op vrouwen viel zei ik ‘ik ben bang dat ik lesbisch ben’. Zo diep zat die angst.”

Marjet: “Vooral voor mensen van onze generatie is het moeilijk om uit de kast te komen. Wij zijn beiden 68 en zijn opgegroeid met het idee dat homoseksualiteit een taboe is.”

Ineke: “‘Die Wim Sonneveld, die is zó homo’, zeiden mijn ouders vroeger tegen me. Normaal was het niet. Pas toen ik in Amsterdam ging wonen en ging studeren, zag ik een andere kant. Daar dansten bij het COC de mannen met elkaar. Maar om zelf openlijk uit de kast te komen blijft eng. Je bent altijd bang om uitgesloten te worden.”

Hoe hebben jullie dat ervaren bij andere roze ouderen tijdens jullie werk in verzorgingshuizen?

Marjet: “Als geestelijk verzorger viel mij al jaren op dat ouderen gewoon niet open durven te zijn over homoseksualiteit. Zelfs niet bij mij, terwijl ik in mijn werk een vertrouwenspositie had. Een vrouw die haar echtgenote verliest kan daar in een verzorgingshuis amper over praten. Terwijl haar buurvrouw die net haar man verloren is wel alle steun van de wereld krijgt. Zo schrijnend.

Juist omdat onze eigen coming outs zo bevrijdend waren, willen we ons hard maken voor deze mensen. Zodat ook zij op een open en eerlijke manier kunnen leven. Toen ik met pensioen ging ben ik me dan ook gaan inzetten voor de organisatie Roze 50+. Het is zo belangrijk dat je je leven op een goede manier kunt afsluiten. Dat je laatste levensjaren vrolijk zijn en je open kunt zijn over wie je bent. Dat is mijn drijfveer.”

Op welke manier zetten jullie je in voor roze ouderen?

Ineke: “Marjet gaat samen met 2 muzikanten, Klaas en Vincent, bij verzorgingshuizen langs. Onder de naam Aal goud? geven ze een liedjes- en verhalenprogramma over homoseksualiteit. Wat ze doen is heel persoonlijk en mooi. En nog altijd heel erg nodig.

Homoseksuelen worden op straat nog altijd in elkaar geslagen. In de wandelgangen van verzorgingshuizen wordt nog altijd lelijk gesproken over homoseksuelen en veel medewerkers daar weten nog altijd niet dat er ook homoseksuele en lesbische bewoners bij hen wonen. Maar als je beseft dat 7% van de bevolking homoseksueel is, kan dat bijna niet. Ze zijn er wel, maar durven er niet voor uit te komen.”

Op welke manier brengt Aal goud? daar verandering in?

Marjet: “Als lesbische, homo en bi vertellen we onze eigen verhalen. Klaas en ik vertellen bijvoorbeeld hoe we als jonge jongen en meisje in een dorp op het Groningse platteland achter onze geaardheid kwamen. We zijn er niet om mensen uit de kast te trekken, maar om mensen de gelegenheid te geven iets te vragen. Meer over het onderwerp te leren. Door iets over onszelf te vertellen geven we ze een opening om iets over zichzelf te delen.”

Ineke: “Dat doen ze op een heel kwetsbare manier. Daarom werkt het zo goed.”

Wat brengt het programma teweeg in verzorgingshuizen? Is er sprake van meer acceptatie of openheid rondom homoseksualiteit?

Marjet: “De reacties zijn heel mooi. Laatst stak een meneer zijn vinger op en zei hij ineens: ‘We zijn allemaal Mens met een grote ‘M’. Deze man bleek een lesbische dochter te hebben en op deze manier liet hij zich uit over homoseksualiteit. Achteraf bleek deze man dementerend te zijn en had hij al 3 maanden geen zinnig woord gezegd. Maar onze voorstelling maakte dit bij hem los. Ineens was hij helder, duidelijk en stond hij op voor zijn dochter.

Een andere vrouw durfde na ons programma openlijk over haar kleinzoon te praten met haar medebewoners. Hij was homo en had een vriend in Engeland. Er zitten zo veel trotse oma’s in de verzorgingshuizen, maar deze vrouw durfde nooit openlijk over haar kleinzoon te praten.”

Ineke: “Na zo’n voorstelling komt er een nagesprek met de zorginstelling. Daar probeert Marjet ze warm te krijgen voor de Roze Loper. Als een zorginstelling zich daarbij aansluit gaan ze een traject in. Dat traject doen Marjet en ik samen. Hierin wordt gekeken naar hoe LHBTI-vriendelijk een zorginstelling is. Waar verbetering nodig is, gaan we aan de slag met speciale programma’s. Als een zorginstelling uiteindelijk helemaal voldoet aan de eisen, krijgen zij een roze loper. Daarmee tonen ze aan dat ook roze ouderen welkom zijn en zichzelf kunnen zijn in de instelling.”

Marjet: “Het is mooi om dit samen te kunnen doen. We zijn een goed team en gunnen alle ouderen dat ze kunnen leven in openheid. Net zoals wij.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Interview: Eva Breda. Beeld: Ineke en Marjet. 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Deze 4 ‘onschuldige’ slaapproblemen mag je niet negeren

Je wordt om het uur wakker of je hebt zelfs last van slapeloosheid: iedereen heeft weleens moeite met slapen. Als dit een paar keer in het jaar voorkomt is dat niet zo erg, maar wanneer je regelmatig last hebt van slaapproblemen moet je toch echt actie ondernemen.

Als je een van de volgende symptomen en signalen herkent, negeer ze dan niet en schakel de hulp in van een expert. Deze slaapproblemen zijn misschien minder onschuldig als ze lijken…

Advertentie

1. Je slaapt nooit aan een stuk door

Meestal komt dit dan door geluiden die je wakker maken, bijvoorbeeld wanneer je partner snurkt, midden in de nacht naar het toilet gaat of je buren die een feestje geven. Maar wanneer je regelmatig uit jezelf wakker wordt, zonder dat hier een logische reden voor is, is het verstandig om eens langs de huisarts te gaan. Dit kan namelijk duiden op slaapapneu.

Wanneer je last hebt van slaapapneu maken je hersenen je wakker, omdat je niet normaal ademt. Je schrikt dan eigenlijk gewoon even wakker, zodat je ademhalingsspieren ontspannen en weer goed gaat ademen. Daarna val snel weer in slaap. Wanneer dit ervoor zorgt dat je niet uitgerust wakker wordt, is het echt verstandig om een afspraak te maken bij de huisarts om te checken of je slaapapneu hebt en hoe dit het beste behandeld kan worden.

2. Je staat op met hoofdpijn

Wanneer je wakker wordt met hoofdpijn kan het zijn dat je last hebt van het zogenaamde ‘syndroom van de bovenste luchtwegweerstand’. Dit lijkt op slaapapneu, maar dan een mildere vorm. Wanneer je hier last van hebt, adem je niet goed in en uit en kan je lichaam de kooldioxide niet goed kwijt. Dit gas blijft dan in je lichaam hangen waardoor je hoofdpijn krijgt.

Het kan helpen om de dekens niet te ver over je hoofd te trekken voordat je in slaap valt. Zo zorg je ervoor dat je longen voldoende frisse lucht kunnen in- en uitademen, waardoor je geen hoofdpijn krijgt. Wanneer dit niet helpt is het toch verstandig om een afspraak te maken bij je huisarts en je slaapproblemen te bespreken.

3. Knarsetanden

Knarsetanden is vaak een gevolg van stress. Je wordt dan ’s nachts gedeeltelijk wakker van de stress, waardoor je verkrampt en begint met knarsetanden. Het lijkt onschuldig, maar dit kan nare gevolgen hebben voor zowel je nachtrust als je gebit. Word je ’s ochtends regelmatig wakker met een pijnlijke kaak of zere tanden? Ga dan langs de tandarts. Je krijgt dan waarschijnlijk een splint, dit is een soort bitje dat wordt aangemeten. Het zorgt ervoor dat je kaak niet gespannen raakt en je tanden beschermd blijven.

4. Je weet ‘s ochtends niks meer

Krijg je ’s ochtends van je partner te horen dat je je die nacht raar hebt gedragen? Neem dit dan serieus, zeker wanneer er geen logische reden voor is. Heb je bijvoorbeeld geen alcohol op? Dan kan dit gedrag kan duiden op parasomnia. Dit kan namelijk een gevaar zijn voor jezelf, maar ook voor anderen. Je kunt bijvoorbeeld gaan slaapwandelen of zelfs gaan slaaprijden. Leg aan je huisarts uit wat jij ’s nachts uitspookt, desnoods met hulp van je partner.

Dokter Rutger geeft 5 tips tegen slapeloosheid:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Sleepfoundation.org. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: vrouw Daley Blind onthult naam dochtertje en Claudia de Breij met een snor

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Dit keer in Sterren Scrollen: De vrouw van Daley Blind deelt de bijzondere naam van hun pasgeboren dochter en Claudia de Breij heeft een snor.

Advertentie

Patrick Martens

Hoera! Visagiste Nikkie de Jager is vandaag jarig en mag 27 kaarsjes uitblazen. Om dat te vieren deelt Patrick Martens een schattig kiekje van de twee Wie is de mol?-vrienden.

Miss Montreal

Sanne Hans is in de oude fotoalbums gedoken en deelt een grappig kiekje van haar allereerste clubtour. “Piepklein waren we hier”, schrijft ze.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Miss Montreal (@missmontreal_)

Candy-Rae Fleur

Daley Blind en zijn vrouw Candy-Rae Fleur zijn begin februari voor de tweede keer ouders geworden. Precies een maand na de geboorte maken ze de naam van het kleine meisje bekend: Lemae Lourdes. Ook plaatst Candy Rae een lief kiekje.

Claudia de Breij

Net als de rest van Nederland is ook Claudia al héél lang niet naar de kapper geweest. Ze heeft zelfs een snor gekregen… op Instagram deelt ze het resultaat. Zelf is ze best tevreden. “Toch heb ik echt een goed hoofd voor een snor”, schrijft ze.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Claudia de Breij (@claudiadebreij)

Gerard Joling

Ook Gerard kan het niet laten een grapje te maken over de kappers die woensdag eindelijk weer open mogen en deelt een kiekje van zijn lange haren. Hij lijkt Pippi Langkous wel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Gerard Joling (@gerard_joling)

Jochem Myjer

Jochem kan niet wachten totdat alles weer kan en deelt een lijstje met dingen waar hij het meest naar verlangt. Zo wil hij dolgraag weer met vrienden, familie en collega’s knuffelen, naar een voetbalwedstrijd, popconcert of theater en naar de kroeg.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Jochem Myjer (@jochemmyjer)

Richard Groenendijk stuurde zijn grote liefde tien keer weg:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Instagram. Beeld: Brunopress

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Déze 3 sterrenbeelden vermijden discussies

Hoewel genoeg sterrenbeelden juist op zoek zijn naar confrontatie, trekken deze sterrenbeelden zich liever terug. Ze hebben namelijk een hekel aan discussies

Veel mensen vinden het lastig om niet in discussie te gaan als een ander het bloed onder zijn of haar nagels vandaan haalt. Toch blijven deze sterrenbeelden de rust zelve:

Advertentie

Stier

Stieren hebben graag gelijk en geven niet graag iemand anders gelijk. Dit doen ze alleen om ruzies te voorkomen. In sommige situaties zouden ze een discussie gegarandeerd winnen, maar toch heeft de Stier hier vaak geen zin in. Dit heeft te maken met hun gevoelige karakter. Ze proberen het altijd voor iedereen goed te doen.

Weegschaal

Een Weegschaal houdt niet van argumenten en dus is de kans groot dat ze het niet wint tijdens een discussie. Daarom probeert ze ze maar gewoon te vermijden. Weegschalen zijn vaak erg emotioneel. Ze zijn bang dat hun argumenten dat de ander een argument als afwijzing of belediging wordt opgevat en durft daarom haar eigen mening niet uiten.

Steenbok

Steenbokken vinden discussies tijdverspilling. Ze zijn behoorlijk eigenwijs en geven zich niet zo snel over, waardoor ze geen zin hebben met anderen in discussie te gaan. Zo’n woordenwisseling kan al gauw úren duren en daar zit niemand op te wachten. Bovendien hebben andere mensen hierdoor ook zelden zin om met dit sterrenbeeld in discussie te gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Freundin.de. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Jill was prostituee: “Ik zat zo diep verwikkeld in die aparte wereld, dat ik de realiteit niet meer zag"

Jill (41) werkte prostituee en bracht als escort ruim een jaar door in de harem van een rijke prins in Brunei. “Ik ontdekte een rood lampje achter de spiegel. Ik  werd paranoïde van het idee dat ik altijd en overal werd bespied.”

“De functie stond duidelijk omschreven in het contract: escort, prostituee dus. Maar in mijn fantasie ging ik een spannend avontuur tegemoet: ik zou bakken met geld verdienen en prins Jefri zou ook echt mijn prins op het witte paard zijn. Met die gedachte stapte ik op het vliegtuig.”

Advertentie

Jill (41) was, op 18-jarige leeftijd, op weg naar Brunei, een klein oliestaatje in Zuidoost-Azië. Ze werkte al een paar maanden als escort in haar thuisland Amerika toen ze werd benaderd voor een klus bij prins Jefri Bolkiah, de jongste broer van de sultan van Brunei, één van de de rijkste mannen ter wereld. Salaris: een kleine 10.000 euro per week. Verblind door het grote geld en vol drang naar avontuur, ging Jill erheen: “Prins Jefri stond bekend als een enorme playboy. Ik was nieuwsgierig naar hem.”

Groot paleis

Bij aankomst in Brunei leek ze in een sprookje te zijn beland. “Er stond een Mercedes met chauffeur en geblindeerde ramen voor me klaar op het vliegveld”, vertelt ze. “Ik werd naar een ontzettend groot paleis gereden, met verschillende zwembaden en tennisbanen. Het was heel indrukwekkend. Ik verbleef, met een ander meisje, in één van de gastenverblijven. Diezelfde avond ontmoette ik de prins voor het eerst. Alle meisjes die waren ingehuurd om de prins te plezieren – we waren zeker met z’n veertig meiden – werden naar een feestzaal gebracht; het terrein was zo groot dat we in golfkarretjes naar de zaal toe werden gereden. We dronken champagne en wachtten op de prins. Toen hij binnenkwam, keek iedereen om. Hij was knap en charismatisch. Toen hij zich aan me voorstelde, vond ik hem erg beleefd. Maar ook arrogant: hij was het gewend dat hij het middelpunt van de belangstelling was en genoot daarvan.”

Slaapkamer

Dat prins Jefri meer wilde dan alleen een leuk feestje organiseren, daar kwam Jill snel achter. “Op een ochtend werd er op mijn deur geklopt: één van de butlers van de prins vertelde me dat ik me zo snel mogelijk moest klaarmaken. Ik werd naar een kantoor gereden, waar ik in een kamer moest wachten. De deur werd op slot gedaan, zodat ik opgesloten zat. Ik vond het vervelend, maar ik raakte niet in paniek. Na urenlang wachten kwam de prins binnen, die een zijdeur van het kantoor opende. Verrassing: er zat een grote slaapkamer achter. Terwijl hij mij uitkleedde, schakelde ik mijn gevoel uit. Prins Jefri gebruikte geen condoom. Toch liet ik hem zijn gang gaan: het was net alsof ik geen stem had. Ik vind het moeilijk om hieraan terug te denken: dat ik niet voor mezelf opkwam. Ik wilde alleen maar de prins gelukkig maken.”

Seksverslaafd

Alle vrouwen in de harem vochten om de aandacht van de prins. “Ik werd helemaal meegezogen in dat spel”, blikt Jill terug. “Prins Jefri manipuleerde ons. Hij was duidelijk seksverslaafd en koos iedere dag één of meerdere vrouwen uit met wie hij sex had. Als hij je een avond had gekozen, flirtte hij soms een dag later expres met iemand anders en negeerde hij jou. Zo voedde hij de onderlinge strijd tussen ons. Ik vond het hard en gemeen, maar ik zat zo diep verwikkeld in die aparte wereld, dat ik de realiteit niet meer zag. Ik dacht dat ik verliefd was op de prins.”

Prostituee of prinses

Jill heeft niet alleen het bed gedeeld met de prins, maar ook met zijn broer: de sultan. “Op een dag werd ik in een helikopter naar een enorm luxe suite in Kuala Lumpur gevlogen. Ik had verwacht dat prins Jefri zou binnenkomen, maar het was de sultan. Ik herkende hem van de bankbiljetten van Brunei.” Ook door prins Jefri werd Jill steeds vaker uitgekozen: ze mocht mee op luxe zakenreisjes en shoppingstripjes, waarbij ze werd overladen met designerkleding en juwelen van honderdduizenden euro’s. “Soms voelde ik me zijn vriendin. Ik bracht weleens een hele nacht met hem door. Ik voelde me een prinses.”

Jaloezie

Haar populariteit bij de prins zorgde voor jaloezie bij de andere vrouwen. “Ze roddelden over me of negeerden me compleet. Ik begon het leven steeds zwaarder te vinden in de harem. De druppel was toen ik ontdekte dat we stiekem werden gefilmd. Toen de spiegel in mijn badkamer los was gaan zitten, ontdekte ik daarachter een rood lampje. Ik werd paranoïde van het idee dat ik altijd en overal werd bespied. Uiteindelijk kon ik er niet meer tegen, heb ik mijn spullen gepakt en ben ik naar huis gegaan, met koffers vol kleding en sieraden. Eenmaal thuis ben ik uit de prostitutie gestapt: ik ben gaan studeren en schrijfster geworden. En inmiddels ben ik getrouwd en hebben mijn man en ik een zoontje uit Ethiopië geadopteerd. Nu vind ik geld en avontuur helemaal niet meer belangrijk: mijn man en zoontje zijn alles voor me.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Helene van Santen. Beeld: Getty Images

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien