50% korting op dagentree bij verschillende wellness resorts >

Zoek binnen:

Sandra Ysbrandy: het Nederlandse antwoord op Nigella Lawson

We kennen haar als culinaire sidekick van Irene Moors en Carlos Boszhard bij ‘Life 4 you’ en daarvoor chefte ze de dis bij elkaar voor ‘Het familiediner’: Sandra Ysbrandy, het Nederlandse antwoord op Nigella Lawson. Als je haar ziet, ruik je meteen de geur van appeltaart.

Dit klinkt misschien wat Vrouw Holle-achtig, en dat doet haar geen recht. Hoewel ze ongetwijfeld fantastische appeltaarten bakt, ziet Sandra eruit alsof ze elk moment haar schort af zou kunnen doen om naar een rodeloper-event te gaan. Dat, terwijl ze achteloos uitlegt hoe het dittemedatje heerlijk smaakt bij de zussemezo-ovenschotel die ze in een handomdraai op tafel zet. Koken, zinnige dingen zeggen en er ab fab uitzien? Zij wel dus.

Advertentie

Geen wonder dat ze het ‘lekker’ deed op televisie. Alleen duurde dat maar voor even, want samen met Life 4 you werd ook Sandra van de buis gehaald. Het Nederlandse publiek was ontroostbaar, want de gezelligste televisiemiddag van de week werd haar zomaar ontnomen.

Ook voor de Nederlandse Nigella was het even slikken, want Sandra voelde zich prima thuis in de studio. Carlo en Irene zijn inmiddels ingewisseld voor Dirk Zeelenberg en Kim Lian van der Meij, en Sandra? Sandra komt terug als Sandra. Het nieuwe programma heet Thuis op zondag, “een gezellig familieprogramma op de zondag tijdens borreltijd,” legt de televisiekok desgevraagd uit.

Wat kunnen we verwachten?
“Denk aan een zitkamer, een open haard, zoutjes en drankjes. Er zullen Bekende Nederlanders te gast zijn, maar ook Onbekende Nederlanders, en het gaat over entertainment, lifestyle en koken.”

Hoe omschrijf je jouw kookstijl?
“Ik noem het zelf ‘vintage cooking’, het hoeft van mij allemaal niet haute cuisine met ingewikkelde liflafjes. Ik heb maar één missie: terug naar de basis. Alles wordt tegenwoordig in hapklare brokken verkocht en ik ben bang dat de kennis verdwijnt. Ik heb een oogstaandeel in een nabijgelegen biologische tuinderij, wat betekent dat ik iedere week groenten mag oogsten. Dat betekent: de bieten uit de grond trekken, schoonmaken, koken enzovoorts. Dat doe ik samen met mijn zoontjes, op die manier probeer ik hen respect voor eten bij te brengen.”

Je kookt tijdens de uitzending. Ben je niet bang dat het misgaat?
Dat zou op zich niet erg zijn. Thuis mislukt er wel eens iets. Ik wil dat mensen zich herkennen in wat ik op de televisie doe. Dat het dicht bij ze staat. Veel gerechten bereid ik thuis voor, zodat ik aan de kijkers de verschillende, cruciale, momenten in het bereidingsproces kan laten zien. Een jachtschotel moet nu eenmaal een paar uur rustig garen en die tijd heb ik niet op televisie.

Wat me altijd opvalt, is dat je in staat bent hele gesprekken te voeren tijdens het koken. Hoe dan?
“Helemaal in het begin moest ik me ook wel concentreren, maar inmiddels is het een tweede natuur om dingen aan de kijker uit te leggen terwijl je aan het koken bent. Dirk (Zeelenberg, red.) is een ongelooflijke bourgondiër die boordevol vragen zit, vragen die een kijker thuis ook zou kunnen hebben, dus zo kletsen we er aardig op los.”

Eten is hot. Instagram staat vol met #foodporn, elk zichzelf respecterend tv-programma heeft een chef, 24Kitchen is een zender die alleen maar over koken gaat, en dan hebben we het nog niet eens over de bloggers gehad. Hoe komt dit? Kan jij dit verklaren?
“Ik denk dat mensen onder andere door de crisis meer nadruk leggen op de gezelligheid thuis. En bij gezelligheid speelt eten een grote rol.”

Heb jij dogma’s in de keuken, zoals bijvoorbeeld superfoods? Ik zie jou regelmatig met roomboter, room en andere vette producten in de weer…
“Ik heb nooit meegedaan aan de gekte rondom superfoods. Daar geloof ik niet in. En ik kan ook niet zonder koolhydraten, dat vind ik gewoon veel te lekker. Mijn dogma is: eet 3x per dag vers en gezond. Ik houd allerlei blogs bij, lees boeken, maar ik volg geen diëten. Zoek het vooral dichtbij huis, al die liters brandstof die worden verbruikt om bepaalde producten van ver te halen, zijn slecht voor het milieu, terwijl Nederland zoveel moois te bieden heeft. Maar daar gebruik van!”

Je hebt het roer flink omgegooid: van bankier naar chef…
“Ja klopt. En toch heeft ‘eten’ er altijd ingezeten. Ik heb braaf mijn middelbareschooldiploma behaald waarna ik in de lijn der verwachtingen ging studeren. Mijn ouders hebben altijd gezegd: ‘Alles wat je met je handen doet, is een hobby’. Met andere woorden: leuk dat koken, maar daar verdien je de kost niet mee. Ik ben bij de bank gaan werken, maar op een gegeven moment heb ik besloten naar mijn hart te luisteren. In deze beslissing werd ik door mijn man gesteund. Maar de reacties waren wisselend, met name van mijn ouders. Die begrepen niet dat ik bereid was mijn leaseauto, pensioenvoorziening, hypotheekrenteaftrek, kortom: alle zekerheden die bij een gouden kooi komen kijken, inruilde voor een onzeker bestaan. Het was een drastische beslissing, maar gelukkig werden mij, onder meer door mijn oude werkgever, flink wat cateringopdrachten gegund. En het gaat nu natuurlijk fantastisch, maar mijn ouders hebben het er lang moeilijk mee gehad.”

Vanwaar je liefde voor eten?
“Dat heb ik van mijn moeder. Die kookte heel Nederlands, er lagen destijds nog niet zoveel ‘exotische’ producten in de schappen. Maar elke keer als er iets nieuws was, dan probeerde ze het uit. Ik hielp altijd mee in de keuken. Het waren geen kunstwerkjes, maar wel sfeermakers. Mijn zusje heeft een cateringbedrijf gehad, dus eigenlijk zat het koken er bij ons thuis echt wel in. Behalve bij mijn vader, die kon nog geen ei bakken. Maar inmiddels is hij voorzitter van Cuisine Culinaire, die is door ons aangestoken.”

Waar houd jij absoluut niet van? Qua eten.
“Ik ben niet zo dol op orgaanvlees, maar ik houd wel weer erg van kippenlevertjes. Nee, ik zal specifieker zijn: ik vind hersentjes en niertjes nog steeds niet zo aantrekkelijk als product. Maar als iemand ze voor me klaarmaakte, dan zou ik het wel eten.”

Heb jij een guilty pleasure?
“Warme rijstebrij met een klont roomboter en bruine basterdsuiker. Als mijn vader vroeger op reis was, mochten we zelf bepalen wat we ’s avonds aten. Voor mij was dat dan warme rijstebrij. Niet als toetje, maar als avondeten. En nog altijd vind ik dat een grote zaligheid.”

Wie kookt er thuis?
“Ik meestal. Behalve als ik aan het werk ben, dan kookt mijn man voor onze 3 zoons. Mannenavond: dikke biefstukken met frites, en naar alle waarschijnlijkheid eten ze dat voor de televisie op.”

Waar doe jij inspiratie op?
“Als ik met vakantie ben, probeer ik altijd alle nieuwe dingen te eten. Sowieso fotografeer ik in elk restaurant waar ik eet de menukaart. In Nederland vind ik restaurant Rijsel en Hotel De Goudfazant ontzettend lekker koken. Ze zijn een ster in puur koken zonder opsmuk. Een kip is een kip.”

Je eet altijd lekker, en je ziet er uit alsof je nog steeds in je trouwjurk zou passen. “Hoe doet ze dat?” hoor ik mezelf denken…
“Daar werk ik hard voor, ik ren 3x per week 15 kilometer hard. Daarvoor in de plaats hoef ik van mezelf geen concessies te doen in mijn eetgedrag. Maar dat heeft als keerzijde dat ik, zelfs tijdens vakanties, altijd hardloop. Ook als ik geen zin heb, sleep ik mezelf van de bank af.”

‘Thuis op Zondag’ is vanaf 20 september elke zondagmiddag om 17.00 uur te zien op SBS6

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien