Exclusieve artikelen en onbeperkt puzzelen voor € 2,99 per maand

Zoek binnen:

Schokkend: vrouw raakt oog kwijt na douchebeurt

De Belgische Petra van Kalmthout denkt wel twee keer na voordat ze weer onder de douche stapt. De vrouw raakte haar oog kwijt door een parasiet die in het kraanwater bleek te zitten.

Waarschijnlijk zat de parasiet in het water van een douche die ze nam terwijl ze haar contactlenzen in had, zo vertelt ze vrijdagochtend in het programma ‘Start Je Dag’ op Radio 2 Antwerpen.

Advertentie

Kraanwater
“Drie jaar geleden ben ik gaan zeilen en ik had mijn lenzen nog in”, zo begint Petra haar verhaal. “Achteraf heb ik een douche genomen en waarschijnlijk is het toen misgegaan. Er is kraanwater tussen mijn oog en de contactlens gekomen. Blijkbaar zat er een parasiet in het water die heel onschuldig is, behalve als hij zich op je oog kan nestelen.”

Kunstoog
Voor Petra begon vanaf dat moment een lijdensweg van drie jaar, inclusief een mislukte hoornvliestransplantatie. Sinds twee weken heeft ze een kunstoog. Volgens professor Carina Koppen, leidinggevende oogheelkunde van het  UZA, is het verhaal van Petra zeldzaam. “Meestal zien we bacteriële infecties bij contactlensdragers. Maar als deze parasiet toeslaat, dan lijdt de patiënt heel veel pijn en dat kan jaren duren.”

Altijd je lenzen uit
Het is volgens Koppen dan ook verstandig om extra voorzichtig te zijn met lenzen. “De parasiet acanthamoeba zit in zee-, vijver- en kraanwater. Ga je zwemmen of douchen, doe je lenzen dan zeker uit. Je lenzendoosje en de lenzen zelf mag je ook zeker niet met kraanwater spoelen”, waarschuwt professor Koppen.

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!  

Bron: HLN. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien