Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Schrijver James Worthy brengt prachtig eerbetoon aan overleden vader

Schrijver James Worthy heeft op zijn website een prachtig eerbetoon geschreven aan zijn overleden vader. De schrijver vertelt op ontroerende wijze over de lessen die zijn vader hem heeft bijgebracht en het gemis dat hij voelt nu hij er niet meer is.

Worthy begint zijn eerbetoon met het beschrijven van een scene waar hij afgelopen weekend getuige van was.

Advertentie

Ramen op een kier

De schrijver zag hoe twee mannen in pak zijn vader naar beneden droegen. “Ze droegen je naar beneden, terwijl je naar boven aan het gaan was. Het was half vier in de nacht. Vier uur daarvoor zat ik met vrienden op het terras op de hoek van de straat. We hadden het gezellig. Ik weet zeker dat je ons hoorde lachen en schreeuwen. De ramen van de huiskamer stonden op een kier. Het was drukkend weer.”

“Je was weg”

Om kwart over twaalf die nacht was Worthy teruggelopen naar zijn ouderlijk huis. “Ik draaide de deur open en liep naar de keuken om mijn gezicht en handen te wassen. Ik had wat sigaretten gerookt. Ik weet ook niet waarom. Met een schoon gezicht liep ik naar je toe. Jij, in je ziekenhuisbed. Je lag comfortabel. Ik scheen met de zaklamp op je borst om te kijken of je nog ademde. Je ademde. Ik gaf je een kus op je voorhoofd en zei dat ik fucking veel van je hield. Daarna liep ik naar mijn oude slaapkamer en plofte neer op het logeerbed. Mama klopte op de deur. Of ik even wilde komen kijken. We deden het grote licht aan en keken naar je. Het was iets voor half 1. Je was weg. Er tussen uitgeknepen via de openstaande ramen.”

“Een groter geschenk heb en zal ik nooit meer krijgen”

“Ik ben vaak blij geweest, ik heb ook veel om blij voor te zijn. Maar het feit dat jij op me hebt gewacht, terwijl ik met mijn vrienden aan het genieten was, zegt veel over wie je was. Toen ik geboren werd, deelde ik mijn begin met jou en afgelopen weekend deelde je jouw einde met mij. Een groter geschenk heb en zal ik nooit meer krijgen. En dat klinkt misschien gek. De dood als geschenk. Maar verdomme, wat was je ziek. En wat hebben jij en mam de afgelopen maanden de sterren van de hemel gespeeld. Liefhebben is een werkwoord, maar jullie hoefden er niet voor te werken. Het was er gewoon.”

Foutloze ouders

“Ik wil je bedanken voor alles. Voor de duizenden keren dat je me naar voetbaltraining bracht. Het spijt me dat ik geen prof ben geworden. De scouts zagen het verkeerd. Ik wil je bedanken voor je begrip. Je vertrouwen. Je zag wie ik was, voordat ik wist wie ik wilde worden. Ik was een bang jongetje, een doodsbang jongetje, maar dankzij jou en mam, jullie trotse ogen, ben ik precies geworden wie ik denk te moeten zijn. Zelfs als ik faalde, waren jullie trots op me. Ik heb zeven jaar over mijn havo gedaan en toch bleven jullie naar mij kijken alsof ik Isaac Newton was. Ik kon het nooit verkeerd doen, omdat jullie al foutloos waren.”

“Ik vind het moeilijk om me voor te stellen dat je er niet meer bent. Maar ik moet eerlijk tegen mezelf zijn. Je bent er niet meer. Ik heb je zelf zien gaan.”

“Ik ben zo trots op jou”

“Ik ga je niet missen, want als ik in de spiegel kijk zie ik je. Als ik naar mijn zoon kijk, zie ik je. James, James en James. Ik ben zo trots op mijn naam. En zo trots op jou. Alle vrienden die ik ooit heb gehad vonden jou cooler dan dat ze mij vonden. En terecht. Alle vriendinnen die ik ooit heb gehad, waren stiekem verliefder op jou dan dat ze op mij waren. En terecht. Ik ga je niet missen. Ik ga je niet missen. Ik mis je.”

“Professionele handvasthouders”

“Twee weken voordat je ging, zat ik naast je. Op woensdagochtend was ik je vaste oppas. Maar ik deed niet veel. Ik zat naast je en ik hield je hand vast. Samen keken we naar televisieprogramma’s die normaliter alleen door werklozen worden bekeken. Maar wij waren niet werkloos. Nee. We waren professionele handvasthouders.

Nu zijn vader er niet meer is, is het gemis enorm: “Ik ga je vingers missen. Ik mis je zwarte tasje. Ik mis de geur van je werkplaats. Ik mis dat je me leerde vissen en dat ik nog steeds niet weet hoe ik moet vissen. Maar dat maakt niet uit. Het ging niet om de hengel of om de karper. Het ging om de vader en de zoon. Dat is wat het leven is. Zo veel mogelijk tijd met elkaar doorbrengen. Niet naar de dobber kijken, maar naar elkaar.”

Verziekte droom

“Toen je zaterdagnacht naar beneden werd gedragen ging ik je voor. Ik had je telefoon bij me. Ik tikte je code in. 0007. En appte met jouw telefoon naar mijn telefoon dat je van me hield. Toen ik weer boven was, pakte ik mijn eigen telefoon en stuurde ik naar jouw telefoon dat ik ook van jou hield.”

“Vroeger, als we het over de dood hadden, zei je dat je je lichaam aan de wetenschap wilde schenken. Ik vond dat zo mooi. Ik droomde daar vaak over. Dat je hart naar iemand uit Friesland ging, je lever naar een vrouw uit Rotterdam en een stuk van je huid naar een jongen die kokend heet water over zijn armen had gekregen. Je vond dat zelf ook een mooie gedachte, maar toen werd je ziek. Alles wat je had willen schenken, werd door de kanker verdonkeremaand. Al je wonderschone organen belandden in een moddergevecht met de smerigste modderfokker van ons sterrenstelsel. En zodoende werd je droom om deze wereld op je vrijgevigst te verlaten volledig verziekt.”

“Toen je zaterdagnacht op reis ging naar een wereld waar modder niet bestaat, heb ik een plukje haar van je schedel geknipt. Dit plukje heb ik de volgende dag aan een bevriende wetenschapper gegeven. Hij gaat er iets mee doen, Dad. Wat, weet ik niet, maar ik weet bijna zeker dat hij met behulp van jouw grijze haartjes onze wereld gaat redden.”

Bijzonder getal

“Gisteren hebben we afscheid van je genomen. Gisteren, op jullie 44e trouwdag. 44. Het is een nummer dat vaker voorkomt in de geschiedenis van jullie ongeëvenaarde liefdeshistorie. Toen mama 44 was, werd ze onwel. Je dochter belde de huisarts op en hij zei dat mama naar alle waarschijnlijkheid aan het hyperventileren was. Jij vertrouwde het niet. Alle kleuren verlieten haar gezicht, wangen als stoepkrijt in de regen. Jij plukte wat ongestreken kleding van de strijkplank en kleedde haar aan. Bianca en ik keken uit het raam naar hoe je mama op de achterbank van onze auto neerlegde. Ik weet nog dat ik aan mijn zus vroeg of ze dacht dat het ernstig was. Ik had geen bloed gezien, dus ik dacht van niet.

“Je hebt het nog lang over die nachtelijke rit gehad. Over hoe bang je was. Zo bang dat je door rood racete en over wat pionnen reed die op de Amstelveenseweg stonden. Je had je rijbewijs kwijt kunnen raken in de nacht dat je je vrouw bijna verloor. Maar je raakte niets kwijt, en wij ook niet. Je redde haar leven. Mama is er nog steeds.

Groot gemis

“Ik mis je. Ik mis je sms’je als er voetbal op de televisie is, maar je er niet naar mag kijken van mama. Ik mis dat er een kroon uit je mond valt en dat je die kunsttand dan met bijzonder sterke lijm terug in je mond plaatst. Ik mis jij en ik op de tennisbaan en jouw gevloek als ik van die gekke tafeltennisballen sla. “Dat is geen tennis!”

“Ik mis dat je om mijn oude kleren vraagt, deze draagt en er prachtig uitziet. Ik mis je kussen en knuffels, jouw aftershave in mijn baard. Ik mis dat je tegen me zegt dat ik een steeds betere schrijver aan het worden ben en ik mis het om tegen jou te zeggen dat jouw goedkeuring de enige goedkeuring is die ik nodig heb. Ik mis je cheese on toast. Ik mis zelfs de doodzieke jij.

“Een paar dagen voordat je echt slecht werd, zat ik naast je bed. Je ging met een hand door mijn haar. Ik had je net je pillen gegeven. De morfine maakte je spiritueel. Je was altijd al mijn held geweest, maar opeens was je ook mijn goeroe. Ik vond dat mooi. Je was altijd wel wijs geweest, maar opeens sprak je het ook. Je sprak over de dood alsof je over een vakantieliefde sprak.

Wijze les

“In het verleden leerde je me meer over de wijsheden van de straat. Zo leerde je me ooit dat je een gevecht het beste voor een politiebureau kunt beginnen. Dit omdat er een kans bestaat dat je het gevecht verliest en tja, dan weet je in ieder geval dat de politie snel ingrijpt. Dus je kunt nooit heel erg verliezen als je een vechtpartij voor een politiebureau begint. Dit soort dingen leerde je me vroeger. Een paar dagen voordat je echt slecht werd, leerde je me iets wat ik nooit meer vergeet. Je stem was al bijna weg, maar ik hoorde je.”“

“Uitzichtloosheid is soms dus iets om naar uit te kijken,” zei je. En je had gelijk.

Je was niet bang

“De laatste vier maanden van je leven waren prachtig. De dood kroop naar je toe als een eenzame kat, maar je was niet bang, nee, je zette gewoon een schaaltje melk en wat brokjes voor hem neer. Je keek de dood in de ogen en je stelde de dood gerust. Zo groot was jij. Een wolkenkrabber van een man. Je was niet als de dood voor de dood, nee, je was als een vader voor de dood. En voor iedereen die je tegenkwam. Ik hou van je en ik zal een standbeeld voor je schrijven.”

“Alles was mooi en dat is het nog steeds.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: James-worthy.com. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Boerin Steffi over eerste weken als moeder: "Ik vond het akelig om haar te verschonen"

Vijf weken geleden beviel boerin Steffi van Sterre Yvon Madelon. Nu blikt de oud Boer zoekt vrouw-deelneemster terug op de eerste weken van het moederschap. 

In Rtl boulevard doet Steffi haar verhaal.

Advertentie

Yvon Jaspers

Vijf weken geleden kwam de zoveelste Boer zoekt vrouw-baby op de wereld: Sterre Yvon Madelon. Het kindje werd vernoemd naar Yvon Jaspers, want zonder haar bijdrage had de kleine Sterre nooit bestaan. Vlak na de bevalling vertelde Steffi al dat Yvon Jaspers direct naar het ziekenhuis kwam om de baby te bekijken. Nu moet ze daar best om lachen. “Ze is de eerste die Sterre heeft gezien”, zegt de boerin daarover. “Mijn ouders hebben haar ’s avonds pas gezien.” Steffi laat weten dat ze zich in een ‘achtbaan’ bevond na de bevalling en het op dat moment heel normaal vond dat de Boer zoekt vrouw-presentatrice even kwam buurten.

Te vroeg geboren

Gelukkig voor Steffi en Roel is die achtbaan nu tot stilstand gekomen en kunnen ze in alle rust wennen aan het ouderschap. En dat gaat hard, volgens Steffi. “Het went eigenlijk heel snel”, laat ze dan ook weten. “Vanaf minuut één is het alsof het nooit anders is geweest.” Toch waren niet alle aspecten van het moederschap makkelijk voor Steffi. Haar kindje werd een paar weken te vroeg geboren. “Ze was zo ielig. Ik vond het akelig om haar te verschonen”, laat ze dan ook weten.

Roel

Gelukkig heeft Steffi haar Boer zoekt vrouw-liefde aan haar zijde om haar te helpen. En dat doet hij met verve, volgens de boerin. Zo verschoonde Roel de luier van Sterre in het begin, toen Steffi dat nog lastig vond. Roel is dan ook ‘op-en-top vader’. “Ik had het al wel een beetje verwacht maar om het dan te zien is wel echt schattig. Hij is heel lief en hij appt een paar keer per dag hoe het ermee is.” Roel moet namelijk gewoon weer naar zijn werk toe en kan niet de hele dag bij Steffi en Sterre aanwezig zijn.

Boer zoekt vrouw-opa’s en -oma’s

Gelukkig heeft Steffi genoeg te doen in en om de boerderij en neemt ze Sterre tegenwoordig gewoon mee naar de dieren. En mocht ze toch ooit dringend hulp nodig hebben, kan ze altijd een beroep doen op de door haar benoemde Boer zoekt vrouw-opa’s en oma’s. Steffi heeft namelijk een paar BZV-stellen uitgekozen die fungeren als surrogaat grootouders voor de kleine Sterre. Het gaat om Jos en Dycke en Martin en Wilma.

Broertje of zusje

Sterre heeft nu dus al een grote familie. Maar in de toekomst lijkt het erop dat die familie nog groter zal worden. Zo heeft Steffi de grote wens om meer kinderen te krijgen. “Toen we hieraan begonnen waren we het erover eens dat het niet bij één kindje zou blijven”, zegt Steffi daarover. “Dat vinden we voor haar niet leuk. Ik heb zelf een goede band met mijn broertje en zusje, dus voor haar zou dat ook leuk zijn.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Steffi Verhagen (@verhagensteffi)

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Rtl boulevard. Beeld: Kro-ncrv.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Weet de ijzige kou ons land in maart nog één keer te vinden?

Met de lente in onze bol vragen we ons één ding af: zet dit zonnige weer ook in maart door?

Na de lente-explosie die we eind februari hebben gehad, brengt maart volgens Weeronline niet altijd lenteweer. Regelmatig kan namelijk een frisse wind vanaf de koude Noordzee opsteken en die tempert de temperatuur. Zeker in de kustgebieden wordt het op sommige dagen met wind van zee niet warmer dan 8 graden.

Advertentie

Combinatie frisse en lenteachtige dagen

Máár dat betekent niet dat maart een kille maand wordt. We zullen daarentegen regelmatig rustig weer krijgen zonder wind en waarbij de zon flink zal schijnen. Wanneer net als in februari een zuidenwind opsteekt, dan wordt het gelijk écht warm voor de tijd van het jaar. Aan hoeveel graden we dan moeten denken? “Een dikke 20 zit er dan in, zeker voor het zuiden en zuidoosten”, aldus meteoroloog Yannick Damen. De rokjes, mouwloze shirts, en korte broeken kunnen dus uit de kast, maar berg de winterjas ook nog niet op.

De gemiddelde temperatuur is door de combinatie van frisse en lenteachtige dagen normaal of iets hoger dan gebruikelijk. Gemiddeld komen we uit op 6,5 tot 7,0 graden tegenover de gebruikelijke 6,5 graden in maart. Begin maart zijn middagtemperaturen van 8-10 graden gebruikelijk, aan het eind van de maand is dat 10-12 graden.

Ook nog vrieskou

Ben je van plan om je planten te gaan snoeien? Wacht dan nog even. Over het algemeen ligt de temperatuur ’s nachts (ruim) boven het vriespunt, maar met zekerheid krijgen we nog een aantal nachten met vorst. Bescherm dus ook de nieuwe planten die je deze maand misschien al in je tuin zet tegen de vorst.

Dé tuintip van Loes: vergeet vooral dit niet als het vriest:

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Weeronline. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Aha! Dít kan de betekenis zijn van de jokerkaart in 'Wie is de mol?'

Na de Wie is de mol?-finale van zaterdagavond zijn er nog maar twee mensen in het spel. Maar wie van hen is de mol? Als dít de theorie achter die steeds terugkerende jokerkaart is, is dat Renée. 

Let op: dit artikel kan spoilers bevatten.

Advertentie

Jokerkaart

Regelmatig komt er een jokerkaart langs in Wie is de mol?. In de eerste aflevering zagen we deze al, toen kandidaten in ruil voor geld een joker zouden krijgen. Sommigen van hen tuinden in de streek van de mol en ontvingen geen waardevolle joker, maar een jokerkaart voor maar liefst €250.

Charlotte

Af en toe kwam de kaart weer terug. Zo zagen we in de aflevering van vorige week nog dat er een puzzel werd gelegd met een plaatje van diezelfde joker. En ook in de finale van Wie is de mol? komt de jokerkaart weer ter sprake. Volgens presentator Rik van de Westelaken had Charlotte Nijs in de eerste aflevering namelijk al eens dé hint naar de mol in haar handen. Daarmee had hij het over de envelop met de jokerkaart, die Charlotte in aflevering één kocht.

Rocky

Maar wat betekent die jokerkaart? Daarover zijn door het seizoen heen verschillende theorieën ontstaan. Zo dachten veel kijkers eerst dat de joker een verwijzing was naar Splinter met zijn extravagante kledingkeuzes. Ook wordt er een link gevonden tussen de kleurrijke kledingkeuzes van Rocky en de kleurrijke joker. Daarbij zouden de letters van het woord ‘joker’ ook het woord ‘rokej’ kunnen maken. Is dat een hint naar Rocky als mol?

Renée

Misschien, maar nu is er een nieuwe theorie opgedoken die wel heel waterdicht lijkt te zijn. De joker op de steeds terugkerende kaart zou naar Renée wijzen. Renée wilde namelijk als klein meisje heel graag clown worden. Ze ging bij Circus Riboet om te oefenen als clown, maar zette haar clownscarrière uiteindelijk niet door. Wel lijkt ze in haar leven nog eens een verwijzing naar het clownsleven te hebben gemaakt. Ze schreef namelijk een filmscenario onder de naam Valéry Boutade. En het Franse ‘boutade’ betekent dan weer ‘gegrap’ of – jawel – ‘gejoker’. Zou deze kaart een regelrechte hint naar Renée zijn?

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

1

Bron: Twitter, Omroep Gelderland. Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

De tarotkaart van 28 februari: "Vissen, geef jezelf een shotje endorfine"

De tarotkaart die voor zondag 28 februari is getrokken is ‘Schildknaap van Pentakels’. Wat betekent deze kaart voor jouw sterrenbeeld?

Deze kaart staat voor: men krijgt kansen. Een concrete, solide aanbieding die ook bij iemand past. Men kan er iets mee. Liefde: gelegenheid om blijvende ervaringen op te doen. Men geniet van een duurzame relatie. Werk: er komt een voorstel voor een nieuwe baan, andere functie en/of hogere verdiensten.

Advertentie

Ram

Home is where the heart is. Jij hebt het vandaag thuis gezellig met je dierbare(n). Je toont meer begrip dan anders voor je medemens. Vertaal dit in goede gesprekken over de toekomst – samen.

Stier

Zet in op iets bijzonders vandaag, iets dat je graag wilt bereiken of waarnaar je verlangt. Schroom niet voor rode wangen. Jezelf blootgeven is eng, spijt van iets dat je niet deed, is erger.

Tweelingen

Laat onzekerheden je niet tegenhouden om ‘ja’ te zeggen tegen iets of iemand. Die baan of relatie die net een maatje te groot is voor je, daagt uit om het beste in jezelf te wekken.

Kreeft

Je wilt graag bevestiging van anderen – en die krijg je waarschijnlijk ook. Toch is tevreden zijn met jezelf het alle belangrijkste. Ga vandaag voor jezelf, ook als je anderen teleur moet stellen.

Leeuw

Een erotische sfeer is gemakkelijk op te roepen vandaag. Trek je samen terug en je krijgt het gevoel eeuwig in bed te willen liggen. Let wel op: dromen kunnen bedrog blijken.

Maagd

Elke visie – ook al lijkt die voor jou raar – kan een leuke eyeopener voor je zijn. Zoek dus vooral contact met mensen die je uitdagen. Je leert snel, dus ook een goede dag voor studie.

Weegschaal

Op jezelf zijn is geen aanrader vandaag: samen is het motto. Vraag iemand om hulp en je merkt dat jouw dankbaarheid de ander voedt. Alsof je een plant nieuwe aarde en water geeft.

Schorpioen

Ontmoetingen zijn goud. De ‘Een-persoon-op-visite’ regel werkt in je voordeel, het geeft je de kans op diepgaande gesprekken. Hoe zijn jullie veranderd ten opzichte van vroeger?

Boogschutter

Mis je het verliefde gevoel van vroeger? Roep het weer op door iets te ondernemen wat de vlinders deed kriebelen. Waarop viel je bij je partner? Single: wat waardeer je aan jezelf?

Steenbok

Easy like Sunday morning. Deze Commodores-tune past helemaal in je straatje nu. Als je al actief bent, heeft het te maken met klusjes in huis, of sporten. Gezellig en nuttig gaan samen.

Waterman

Doe je moeite om echt naar anderen te luisteren – en stel je je oordeel uit? Dan is dit een topdag. Is er iets dat je aan je leven wilt veranderen, dan zaai je hiervoor vandaag de zaadjes.

Vissen

Artistiek bezig zijn krijgt vandaag een fysieke uitlaatklep. Heb je een partner, dan genieten jullie enorm van elkaars lichaam. Single: geef jezelf een shotje endorfine en sla de hand aan jezelf.

Meer voorspellingen? Op Libelle Premium vind je de Numeroscoop. In deze voorspelling geeft je geboortegetal inzicht in je persoonlijkheid. Bekijk het hier >

1

Tekst en voorspelling: Viola Robbemondt.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien