Libelle Vrijheid: verhalen om nooit te vergeten >

Zoek binnen:

Video over 'slutshaming' van studente Milou (21) gaat viral

Ze is het helemaal zat dat mannen van de Groningse studentenvereniging Vindicat haar een ‘hoer’, een ‘slet’ of een ‘laag wijf’ noemen, vertelt studente Milou Deelen op Facebook. Voor Internationale Vrouwendag maakte ze een indrukwekkende video, die al meer dan 360.000 keer is bekeken. 

Met het filmpje vraagt ze aandacht voor de vrouwonvriendelijkheid in het corps, waar ze zelf ook lid van is. “Als jongens seks hebben en hier openlijk over spreken, is dit tof”, schrijft ze. “Als meisjes – zoals ik – dit doen, daalt ons respect of onze waardigheid.”

Advertentie

Lied
Ze had de ‘hoofdrol’ in een traditioneel lied dat jongens zingen over ‘het laagste meisje van het jaar’, onder mannelijke corpsleden ging rond dat ze ‘te doen was’ voor een pakje peuken en een Smirnoff. “Ik schaamde me diep en voelde mij vernederd. Toen ik men hierop aanspraak, kreeg ik terug dat het maar een grap was.”

Bepaald niet grappig, vond Milou uiteraard. Met haar filmpje raakt ze een snaar: duizenden mensen hebben het bericht geliked en gedeeld.

Studentenvereniging Vindicat
Vindicat, dat eerder al in opspraak raakte na incidenten tijdens de ontgroening en vanwege een ‘bangalijst’ met vrouwelijke leden, steunt de studente. In een reactie bij krant Trouw zegt het bestuur: “Er is ongeveer een week geleden een eerste gesprek geweest om over haar situatie te praten en te kijken naar manieren om deze omgangsvorm binnen de vereniging uit te bannen.”

De originele post van Milou…

LEES OOK:

Bron: Trouw, Parool. Beeld: Kijk. 

De beste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

20 vragen aan Lex Uiting: “Er zijn anderen die beter zijn, maar ik kan óók iets”

Lex uiting - Libelle

Premium

Presentator Lex Uiting (33) bracht onlangs het nummer Danse Ôs Vreej uit, als eerbetoon aan 75 jaar vrijheid. Hij woont met zijn vriendin Suus in Amsterdam.

Waarom heb je het nummer Danse Ôs Vreej uitgebracht?
“Het is het meest persoonlijke liedje dat ik ooit heb geschreven. Het is het verhaal van mijn omaatje, zij is nu 90. Ik was bij haar op bezoek en ze vertelde over de oorlog, hoe ze tijdens de bevrijding al die jaren oorlog van zich heeft afgedanst.”

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien