Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Emma (34) heeft smetvrees: “Ik waste mijn handen tot bloedens toe”

Emma Poot (34) heeft last gehad van een ernstige vorm van smetvrees. Hoe zijn de coronamaatregelen voor haar? “Toen het slecht ging met mij, waste ik mijn handen tot bloedens aan toe.”

“In 2013 en 2014 heb ik een behandeling gekregen tegen mijn smetvrees, inclusief medicijnen. Het was eigenlijk een samenloop van verschillende omstandigheden. Ik zat in een rotperiode zonder werk. Al langer voelde ik mezelf nergens thuis. Uit nood werkte ik op een gegeven moment bij een callcenter waar ik het niet naar mijn zin had. Toen ik daar werd ontslagen, was het een verademing maar tegelijkertijd viel ik in een gat.”

Advertentie

Alle stoppen sloegen toen door bij Emma. “Ik ben heel erg gaan letten op hygiëne. Mijn leven werd er totaal door overgenomen. Bij alles wat ik aanraakte, waste ik mijn handen tot ze bebloed, droog en rood waren. Ik had een afkeer voor crèmes en ik maakte de waslijn wel dertig keer op een dag schoon. Ik was eigenlijk overgenomen door een duiveltje.”

Controle hebben

“Vaak wordt er gezegd dat mensen met smetvrees bang zijn om ziek te worden, maar in mijn geval klopte dat niet helemaal. Ergens had het wel te maken met bacteriën, maar vooral met controle. Ik kon het gewoon niet loslaten. Mijn dagen werden overgenomen door schoonmaken en soms kwam ik mijn huis niet uit. Op een gegeven moment heb ik het aan mijn moeder verteld en samen zijn we naar een huisarts gegaan. Ik kreeg medicatie, kwam terecht op een wachtlijst voor een therapieplek en ter overbrugging ging ik naar crisisdienst om mijn hart te kunnen luchten.”

Corona

“In de jaren erna heb ik nog veel last van smetvrees gehad, maar momenteel is het niet meer zo dat het mijn leven beheerst. Het is niet volledig verdwenen, maar ik durf bijvoorbeeld weer naar de horeca en als ik ergens last van heb, speelt zich dat binnenshuis af. Op reis gaan, vind ik nog wel lastig. Toen corona kwam, scheelde het voor mij dat ik het ergste al had meegemaakt en goed in mijn vel zat. Ik weet hoe ik er mee moet omgaan, maar ik begrijp best dat dit voor bepaalde mensen een trigger kan zijn. Ik kon mezelf gelukkig behoeden voor een terugval.”

“Stiekem vind ik het ook wel fijn, overal die sanitizers en winkelmandjes die worden schoongemaakt. In de eerste instantie was ik wel een beetje in paniek, maar ik probeer van het goede van de mens uit te gaan. De meeste mensen wassen hun handen wel. Dat de regels soms aan de laars worden gelapt, vind ik moeilijk. We zijn er nog niet. Ik kan er boos om worden, maar ik probeer te beseffen dat het buiten mijn macht is.”

Anderen helpen

“Er zijn meer mensen met dwang dan je denkt. Ik vind het verdrietig om te zien dat zoveel mensen hiermee te maken hebben. Buitenstaanders kunnen het beste andere helpen door het gesprek aan te gaan en begrijpen wat een ander voelt. Ook heeft de vraag ‘wat is het ergste dat er kan gebeuren’ mee enorm door mijn therapie heen gesleept.”

Emma schreef het boek Storm in mijn gedachten – Wanneer smetvrees en dwang je hele leven overnemen. Momenteel is ze bezig aan haar 2e boek.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: privé 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry en Meghan 'openhartig' over spanning in familie in gesprek met Oprah

Dat prins Harry en Meghan Markle op 7 maart aanschuiven bij Oprah voor een groot interview kan je bijna niet ontgaan zijn. Het interview wordt voor de uitzending al breed uitgemeten in de media, maar hoeveel gaat het stel nou echt vertellen?

Een bron dichtbij het stel vertelt tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview. Als we deze bron mogen geloven, belooft dat een waar spektakel te worden waarin gevoelige onderwerpen niet gemeden worden. Ja, ze gaan het zeker over hun relatie met de Britse koninklijke familie hebben.

Advertentie

Openhartig interview Mehghan & Harry

De bron vertelt: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.” Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.” Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer is niet bekend. Die situatie zou momenteel nog heel gespannen zijn.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo bewaar je een halve avocado buiten de koelkast zonder dat de vrucht bruin wordt

Een avocado kun je nadat je ‘m open hebt gesneden helaas niet goed bewaren. De overgebleven helft wordt dan snel bruin en een stuk minder aantrekkelijk om nog te eten. Dat kun je met een simpel trucje oplossen.

Gooi je te vaak avocado weg omdat de overgebleven helft er niet zo smakelijk meer uitziet? Perfect rijp moet je ‘m eigenlijk meteen opeten, maar vaak heb je niet de hele vrucht nodig. In een zakje of aluminiumfolie in de koelkast lukt het niet om ‘m groen te houden, maar met dit trucje wel.

Advertentie

Avocado bewaren

Afgelopen zomer plaatste TikTok-gebruiker @KMag1 een video waarin ze liet zien hoe zij een halve avocado perfect groen houdt buiten de koelkast tot wel 24 uur na het verwijderen van de pit. Dat deed ze in drie stappen:

  1. Snijd de vrucht doormidden.
  2. Leg de helft met de pit in een (plastic) bakje gevuld met water met de pit naar beneden.
  3. Bewaar de avocado in het water tot je de vrucht weer nodig hebt. Zo blijft het 24 uur goed.

Buiten de koelkast

Op deze manier kun je avocado gewoon buiten de koelkast bewaren zonder dat het bruin wordt. De volgende dag zal de vrucht nog precies zo groen zijn als toen je ‘m opensneed en zelfs nog wat romiger dan de dag ervoor. Het water doet ook niets met de smaak. De bovenkant van de avocado is natuurlijk wel vrij nat geworden. Dat kun je oplossen door het droog te deppen met keukenpapier.

BEKIJK OOK: Zo kun je zien of je avocado (over)rijp is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Insider.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle draagt jurk in populaire modeprint voor de lente

De regenjassen uit haar Britse garderobe heeft Meghan Markle in het zonnige Californië niet meer nodig. Dikke jassen en truien zijn ingeruild voor vrolijke lente-jurken met zomerse prints.

Prins Harry en Meghan Markle waren dinsdag te zien in een livestream van Spotify, hun eerste publieke optreden nadat ze bekendmaakte dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. De twee zaten er stralend bij en vooral de prachtige jurk van Meghan viel meteen op.

Advertentie

Meghan Markle in jurk met citroenprint

Vanuit hun huis in Montecito in het Amerikaanse Californië deden de twee mee aan de livestream. Voor deze gelegenheid droeg Meghan een blauw A-lijnjurk van Oscar de la Renta met citroenprint, een van de populaire prints voor deze lente. Een perfect jurk om te dragen met een kleine babybuik. Maar de print is eigenlijk in alle varianten even leuk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy Monaghan (@studiosherbet)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YOLKE (@yolkegirl)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien