Peter Heerschop (60) is acteur, cabaretier en schrijver. Maar sinds de eerste lockdown is hij – tot zijn eigen verbazing – ook nog iets anders: een ‘Libelle-man’! En dat maakt van hem een zeer geschikte columnist voor Libelle online. “Mannen geven alles altijd veel groter aan. Maar dat doen ze dus met een goede reden.”
“Dat doen dus de hersenen vanzelf.” Dat is de uitkomst van een troostend onderzoek. Troostend, vooral voor mannen. Dat onderzoek wijst uit dat mensen niet bewust overdrijven. Nee, ons brein overdrijft “uit zichzelf” om gebeurtenissen beter te onthouden. Dus bijvoorbeeld alle afmetingen van gevangen vissen of van welk deel van het lichaam dan ook. Je geeft – nogmaals: vooral als man – alles altijd veel groter aan. Maar dat doe je alleen om het beter te onthouden.
Beer
Je kent allemaal de manier waarop stellen hun vakantieverhalen vertellen*. Ik geef een voorbeeld:
Man: We liepen daar dus, en dan moet je nagaan. Het was zeker 40 graden.
Vrouw: Nou, het was wel warm, maar geen 40 graden. Ik denk iets van 30.
Man: Veel warmer. Het was bloedheet. Maar goed. En we hadden al uren niks meer gedronken.
Vrouw: Anderhalf uur.
Man: En ik zei ervoor nog, we hadden veel meer water mee moeten nemen.
Vrouw: Dat zei ik.
Man: En opeens horen we iets uit de struiken. Nog geen flauw idee wat het is.
Vrouw: Het was een beer.
Man: Wij dachten eerst, misschien een eekhoorn. Of een hertje. Maar wat staat er opeens?
Vrouw: Een beer.
Man: Een beer! Kolossaal beest. 2,5 meter hoog.
Vrouw: Hij was iets kleiner dan ik.
Man: Een monster. Die enorme klauwen Die tanden. Er gaat van alles door je heen.
Vrouw: Die beer schrok net zoveel van ons.
Man: Dus ik ga gelijk voor Annemiek staan. Ik dacht gelijk: als haar maar niks overkomt.
Vrouw: Beer was toen allang weg.
Man: Goed om te weten dat ik in zo’n situatie onbewust dus gelijk mensen ga beschermen.
Vrouw: Ja, 20 meter achter me.
Niet om te overdrijven
Snap je? Dat doet een man dus niet om te overdrijven, maar juist om de situatie beter te onthouden. Net als mannen van 40 die een doelpunt beschrijven dat zij per ongeluk met hun scheenbeen hebben gemaakt. Dan hebben ze het over een onwaarschijnlijke knal van zeker 30 meter afstand.
Zo ook bij mannen die uitleggen hoe hoog hun pijngrens ligt (maar heel bang zijn voor de tandarts), dat ze 44 graden graden koorts hadden (38,2), welke vrouwen hebben gesmeekt om voor hen te kiezen (hun moeder) en dat ze bepaalde dingen in bed eens zeven keer achter elkaar hebben gedaan (bijna twee keer). Of welke tijd ze hebben gedaan over 5 kilometer (heel langzaam), dat ‘de juf van wiskunde’ vaak aan hen heeft gevraagd om het aan de klas uit te leggen omdat zij het niet meer begreep (de tafel van 6), hoeveel frikandellen speciaal ze een keer achter elkaar hebben gegeten (drie en daarna heel misselijk), dat zij een keer vanuit een boom van 12 meter naar beneden zijn gesprongen (niet gesprongen, maar gevallen, van 2 meter hoogte) en dat ze 30 meter onder het ijs hebben gezwommen om een verdwaalde eend te redden (door het ijs gezakt vlak naast een paar ‘lachende’ eenden).
Meer hersenen
Dat doen ze dus niet om te overdrijven. Dat doen hun hersenen om de situaties beter te onthouden. Waarom mannen dit veel meer doen dan vrouwen komt volgens veel mannen omdat ze dus meer hersenen hebben.
Tenminste… volgens het onderzoek.
*Uit de tijd waarin we nog gewoon op vakantie mochten.
De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!
Tekst: Peter Heerschop. Foto: Robert Alexander.
Lees meer