Laatste kans in Nederland: Whitney – a Tribute by Glennis Grace

Zoek binnen:

Zo steun je iemand die met kanker te maken krijgt

De diagnose ‘kanker’ zet ieders wereld op z’n kop. Wat doe je als je partner, beste vriendin of collega de vreselijke diagnose te verstouwen krijgt?

Het maakt niet zoveel uit
Melissa Reynen legt het uit. Zij is verpleegkundig specialist oncologische borstzorg in Leuven en begeleidt patiënten die met deze ziekte te maken krijgen. “Er bestaat helaas geen boek met woorden die je kunt gebruiken om te praten over een levensbedreigende ziekte”, begint ze. “Maar eigenlijk maakt het niet zo veel uit wat je precies doet. Of je nou een kaartje stuurt of ineens vreselijk moet huilen: alles is in elk geval beter dan niet reageren.”

Advertentie

Open houding
“Als je een gesprek aan wilt knopen, begin dan met een open vraag”, luidt het advies van Melissa. “Je doet niets verkeerd door te vragen hoe het met iemand gaat. En patiënten kunnen er zelf voor kiezen om te antwoorden. Veel mensen verontschuldigen zich voor die vraag, terwijl dat juist echt niet hoeft. Als de ander geen zin heeft om erover te praten, dan merk je dag gauw genoeg. Belangrijk is wel om vervolgens een open houding aan te nemen. Luister goed naar waar de ander mee zit.”

Eigen emoties
Wat je moet doen als degene die ziek is ineens aan jou vraagt hoe het met je gaat? “Gewoon eerlijk antwoorden”, zegt Melissa. “Patiënten kletsen volgens mij zo af en toe juist graag over iets anders. Pas wel op dat je ze niet belast met je eigen emoties. Dan kunnen ze het gevoel krijgen dat ze er moeten zijn voor hun omgeving, terwijl ze eigenlijk juist zelf troost nodig hebben. Maar vergeet daarentegen als familielid of vriend(in) niet voor jezelf te zorgen. Durf ook de tijd te nemen voor jezelf.”

Niet doen
“Natuurlijk zijn er ook een paar dingen die je echt niet moet doen. Vergelijken met andere mensen die bijna hetzelfde hebben meegemaakt bijvoorbeeld. Begin in elk geval niet over iemand die is overleden aan kanker. En voorkom misplaatste uitspraken. Patiënten krijgen – als alle behandelingen achter de rug zijn – wel eens te horen dat ze er beter uitzien, dat het dus allemaal vast ‘wel meeviel’. Terwijl je dan helemaal niet weet hoe diegene zich écht voelt.”

Contact
Op de vraag hoe vaak je iets van je moet laten horen, antwoord Melissa: “Laat regelmatig iets van je horen, maar overdrijf niet. Patiënten laten wel eens weten dat ze het vervelend vinden om zo overstelpt te worden met vragen. Dan hebben die appjes en belletjes het verkeerde effect. Wat je wel kunt doen, is meteen concrete hulp aanbieden. Koken, boodschappen doen of de kinderen van school halen. Patiënten die chemotherapie krijgen, hebben weinig of geen energie voor dat soort kleine dingen.”

Voor Libelle TV hield de ongeneeslijk zieke Corina een openhartig videodagboek bij. In die vlogs deelde ze met een lach en een traan lief en leed met ons. Zo liet ze in één van haar video’s nog een prachtige, symbolische tattoo zetten:

In augustus is Corina overleden aan de gevolgen van eierstokkanker. Hier kun je al haar vlogs op Libelle TV terugkijken.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN. Beeld: iStock

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien