Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Gezellig initiatief in coronatijd: Susans hele straat gaat voor geveltuintjes

In een ellendige periode focussen op kleine dingen die het leven nét een stukje leuker maken. Dat is wat de buurtbewoners van Susan Aretz uit Leiden doen. Hoe? Met z’n allen de straat vergroenen door de aanleg van geveltuinen.

Susan: “Het initiatief voor de geveltuintjes komt van een vrouw uit mijn straat. Ik vind het zo fantastisch dat iemand zegt: ‘Ik wil dit al zo lang, maar ik had er nooit tijd voor.’ En dat ze het dan niet alleen voor zichzelf regelt, maar meteen voor de hele straat.

Advertentie

Meer aandacht voor elkaar

Omdat de wereld een beetje stilvalt, ga je meer in je eigen straat kijken. Zelf merk ik dat ik makkelijker bij de buren aanbel omdat iedereen nu zoveel thuis is. Ik kook voor mijn werk en heb best vaak eten of baksels over. Door corona is de drempel lager en bel ik gewoon overdag aan om eten uit te delen. Dat deed ik eerder eigenlijk nooit.

Het is misschien kneuterig, maar hoe tof is het dat met zoiets simpels als geveltuinen een straat een heel ander aanzien krijgt? Wij wonen hier nu acht jaar. Het is een vinexwijk gebouwd in 2007 en zoals dat gaat met vinex is het niet overal even groen.

Oog voor vergroening

De gemeente Leiden heeft oog voor vergroening. Zo is er een wildpluktuin in de straat en faciliteren ze nu dit geveltuinen-project in samenwerking met bewoners. ‘Als jullie zorgen dat iedereen in de straat tekent, zorgen wij dat het wordt aangelegd.’ Dat is het idee. De stoep wordt dus voor een deel opengebroken en er komt een strook van 45 centimeter breed waar bewoners zelf plantjes in kunnen zetten. Als echt de hele straat meedoet, zorgt de gemeente er ook nog voor dat je de juiste planten krijgt. Een ontzettend mooi initiatief om met je wijk of straat samen te zorgen voor meer kleur.

Geveltuintjes

Mijn man en ik roepen al jaren dat we iets met die voorkant moeten doen, maar dan komt de wereld ertussen en schuif je het voor je uit. Nu is die tijd er wel én doen we het met z’n allen. Dat vind ik zo leuk. Het is op dit moment nog te koud om bloemen en planten te planten, maar ik verwacht dat we dit voorjaar met de hele straat onze geveltuintjes staan te verzorgen. Iets dat ongetwijfeld ook na corona zorgt voor verbinding en meer saamhorigheid. Alle huizen hebben een tuin aan de achterkant, maar straks hebben we ook een reden om aan de voorkant bezig te zijn. Omdat ik zoveel kook lijkt het me te gek om van mijn geveltuin een mini-moestuin te maken met verschillende kruiden.

Buren

Als de geveltuinen straks worden aangelegd gaat iedereen meer naar buiten. Het is een eenvoudig initiatief, maar het zorgt nu al voor een community-gevoel. Waar je normaal gesproken als buren met elkaar optrekt als dingen niet goed gaan en dat bij de gemeente wilt claimen zie je nu een gezamenlijke wens om te zorgen dat de straat kleurrijker wordt. En het werkt aanstekelijk: toen de buurvrouw bij mijn buren aanbelde voor dit initiatief stond ik toevallig buiten. Zij wonen er net, maar waren ook meteen enthousiast. Dat wordt straks met elkaar borrelen bij de geveltuin.”

Iedere dag de best gelezen berichten van Libelle in je mailbox? Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Annemieke Riesebos. Beeld: Ashkan.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Prins Harry en Meghan 'openhartig' over spanning in familie in gesprek met Oprah

Dat prins Harry en Meghan Markle op 7 maart aanschuiven bij Oprah voor een groot interview kan je bijna niet ontgaan zijn. Het interview wordt voor de uitzending al breed uitgemeten in de media, maar hoeveel gaat het stel nou echt vertellen?

Een bron dichtbij het stel vertelt tegen zender E! wat we kunnen verwachten van het interview. Als we deze bron mogen geloven, belooft dat een waar spektakel te worden waarin gevoelige onderwerpen niet gemeden worden. Ja, ze gaan het zeker over hun relatie met de Britse koninklijke familie hebben.

Advertentie

Openhartig interview Mehghan & Harry

De bron vertelt: “Er is veel spanning tussen het stel en de koninklijke familie. In het interview zullen ze vertellen waar ze doorheen zijn gegaan. Meghan en Harry zijn opgelucht dat ze nu ver weg van alles zijn.” Omdat het stel ervoor heeft gekozen om definitief hun koninklijke werk neer te leggen, hoeven zij zich volgens deze persoon niet in te houden en zullen ze dus heel openhartig zijn. “Ze zullen heel open zijn over het effect van alle aandacht op hun mentale gezondheid en eigenlijk hun hele leven.” Of ze het ook zullen hebben over de relatie van prins Harry met zijn broer is niet bekend. Die situatie zou momenteel nog heel gespannen zijn.

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Elle.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Sterren Scrollen: Maxime deelt sneak peek nieuw programma en Monique neemt het op voor Mick

Wat doen de sterren vandaag? De online redactie gaat scrollend de dag door en zet de leukste kiekjes van bekend Nederland op een rijtje.

Maxime en Montana Meiland zijn bezig met leuke nieuwe dingen. Ook vriend Leroy draagt zijn steentje bij:

Advertentie

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Maxime Meiland (@maximemeiland)

Froukje de Both grijpt het mooie lenteweer aan om even lekker de tuin in te gaan:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Froukje de Both (@froukjedeboth)

De zomer komt steeds dichterbij, dus Sylvie Meis werkt weer hard aan haar ‘summer body’:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sylvie Meis (@sylviemeis)

De familie Roelvink is niet zo van de kleinigheidjes. Dave verraste zijn moeder op haar verjaardag met een nieuwe auto:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Dave Roelvink (@daveroelvink)

Monique Smit neemt het op voor haar vriend Mick, die meedeed aan Married at first sight. En ze gaat meteen voor hem opzoek naar een nieuwe liefde…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Monique Smit (@moniquesmit_insta)

 A haring a day… moet Douwe Bob gedacht hebben. Hij begon er woensdag zelfs zijn dag mee:

Als oppasoma moet je je aandacht er altijd bijhouden, weet ook Natasja Froger inmiddels:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Natasja Froger (@natasjafroger)

Irene Moors showt trots haar nieuwe click&collect-outfits uit haar favoriete winkel:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Irene Moors (@irene_moors)

Bas Smit is onder de indruk van het Zeeuwse uitzicht en zijn gezin:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Bas Smit (@bassmit)

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Talpa, Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Zo bewaar je een halve avocado buiten de koelkast zonder dat de vrucht bruin wordt

Een avocado kun je nadat je ‘m open hebt gesneden helaas niet goed bewaren. De overgebleven helft wordt dan snel bruin en een stuk minder aantrekkelijk om nog te eten. Dat kun je met een simpel trucje oplossen.

Gooi je te vaak avocado weg omdat de overgebleven helft er niet zo smakelijk meer uitziet? Perfect rijp moet je ‘m eigenlijk meteen opeten, maar vaak heb je niet de hele vrucht nodig. In een zakje of aluminiumfolie in de koelkast lukt het niet om ‘m groen te houden, maar met dit trucje wel.

Advertentie

Avocado bewaren

Afgelopen zomer plaatste TikTok-gebruiker @KMag1 een video waarin ze liet zien hoe zij een halve avocado perfect groen houdt buiten de koelkast tot wel 24 uur na het verwijderen van de pit. Dat deed ze in drie stappen:

  1. Snijd de vrucht doormidden.
  2. Leg de helft met de pit in een (plastic) bakje gevuld met water met de pit naar beneden.
  3. Bewaar de avocado in het water tot je de vrucht weer nodig hebt. Zo blijft het 24 uur goed.

Buiten de koelkast

Op deze manier kun je avocado gewoon buiten de koelkast bewaren zonder dat het bruin wordt. De volgende dag zal de vrucht nog precies zo groen zijn als toen je ‘m opensneed en zelfs nog wat romiger dan de dag ervoor. Het water doet ook niets met de smaak. De bovenkant van de avocado is natuurlijk wel vrij nat geworden. Dat kun je oplossen door het droog te deppen met keukenpapier.

BEKIJK OOK: Zo kun je zien of je avocado (over)rijp is:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Insider.com. Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Meghan Markle draagt jurk in populaire modeprint voor de lente

De regenjassen uit haar Britse garderobe heeft Meghan Markle in het zonnige Californië niet meer nodig. Dikke jassen en truien zijn ingeruild voor vrolijke lente-jurken met zomerse prints.

Prins Harry en Meghan Markle waren dinsdag te zien in een livestream van Spotify, hun eerste publieke optreden nadat ze bekendmaakte dat ze in verwachting zijn van hun tweede kindje. De twee zaten er stralend bij en vooral de prachtige jurk van Meghan viel meteen op.

Advertentie

Meghan Markle in jurk met citroenprint

Vanuit hun huis in Montecito in het Amerikaanse Californië deden de twee mee aan de livestream. Voor deze gelegenheid droeg Meghan een blauw A-lijnjurk van Oscar de la Renta met citroenprint, een van de populaire prints voor deze lente. Een perfect jurk om te dragen met een kleine babybuik. Maar de print is eigenlijk in alle varianten even leuk:

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Amy Monaghan (@studiosherbet)

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door YOLKE (@yolkegirl)


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Redonline.co.uk. Beeld: Instagram

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien