Cinderella Classic 4-seizoenen dekbed nu vanaf € 69,95!

Zoek binnen:

Susan Smit over lessen in de liefde

Schrijfster Susan Smit (40) heeft een autobiografisch boek geschreven over de liefde. In ‘En dan de liefde. Lotgevallen van een romantica’ is ze openhartig over haar eigen liefdesleven en de lessen die ze uit haar relaties heeft geleerd. “Ik moest diep gaan tijdens het schrijven.”

Wat betekent de liefde voor jou?
“Het is het allerbelangrijkste in mijn leven en ik denk in het leven van de meeste mensen. We kunnen er eindeloos over blijven praten met vriendinnen, het houdt ons enorm bezig. We zijn vaak op zoek naar veiligheid en bevestiging, en tegelijkertijd willen we allesverterende passie. Maar die twee dingen gaan niet samen. Het beste voor je relatie is werken aan de relatie met jezelf. Dat is één van de belangrijkste lessen in de liefde.”

Advertentie

Je geeft meer tips in het boek. Wat heb je zelf geleerd in de liefde?
“O, zoveel. De belangrijkste les is dat je de ander niet moet proberen te veranderen of te redden. Dat laatste heb ik weleens in een relatie gedaan, maar dan word je meer een strenge juf in plaats van een vriendin. Over deze relatie vertel ik ook in het boek. Ik vroeg me af: hoe kan het dat ik mezelf zo heb verloren in die relatie? Het is heel makkelijk om de schuld bij hem te leggen, maar ik wilde zelf bij hem zijn. Dat gaf stof tot nadenken. Ik moest diep gaan tijdens het schrijven.”

Je noemt het een echt vrouwenboek. Waarom?
“Het boek is geschreven door een vrouw voor vrouwen. Ik weet waar wij mee worstelen, ik ken onze gesprekken. Ik hoop dat het boek inspirerend en herkenbaar is, dat vrouwen tijdens het lezen zien: O, kijk, dat heeft zij ook.”

Je bent al een paar jaar samen met Peter Veldhoven, met wie je twee kinderen hebt. Hoe houd je jullie relatie goed?
“Je moet nooit denken dat je de ander kent en kunt doorgronden, want dan kijk en luister je niet meer echt naar elkaar. Je moet geïnteresseerd blijven en aan je relatie blijven werken. En je moet oppassen dat je geen schermrelatie krijgt: Peter en ik houden één avond per week een schermloze avond, waarop we onze telefoons, laptops en de televisie uitzetten. Dan verandert de sfeer gelijk.”

Wat is het meest romantische dat hij voor jou heeft gedaan?
“Laatst zei hij tegen mij: pak je tas, de kinderen zijn bij mijn moeder en we gaan een weekendje weg. We zijn toen naar een prachtig kasteel in Limburg gegaan. Ik hou enorm van verrassingen.”

En jij voor hem?
“Ik stop weleens lieve briefjes in zijn koffer als hij op zakenreis gaat. Iets soortgelijks heeft Peter ook een keer voor mij gedaan: hij heeft in het hele huis papiertjes met mooie teksten verstopt: in de koelkast, mijn laptop, overal lagen ze. Heel lief.”

Het boek En dan de liefde. Lotgevallen van een romantica is nu verkrijgbaar. Prijs: €17,50. 

Libelle.nl mag 10 exemplaren weggeven! Lees hoe je kunt winnen.

Fotografie: Danique van Kesteren

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien