Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Susila over haar vader Johan Cruijff: "Zijn gezondheid ging ineens hard achteruit"

Vandaag is het alweer vijf jaar geleden dat Johan Cruijff op 68-jarige leeftijd overleed. Libelle sprak in juni 2019 met Susila (49), één van zijn twee dochters. Vanwege Johans vijfde sterfdag herplaatsen wij het interview.

Ze bleef het liefst uit de schijnwerpers. Maar tegelijkertijd wil Susila de naam van haar overleden vader hoog houden. “Het geeft steun dat mensen nog zo veel aan hem denken. Nog steeds worden we als familie dagelijks aangesproken door mensen die hem hebben gekend. Er zijn zo veel bijzondere, ontroerende en hartverwarmende verhalen.”

Advertentie

“Pas nog vertelde een vrouw met tranen in haar ogen dat mijn vader haar leven heeft veranderd met zijn Foundation. Dat raakte me enorm. Natuurlijk wist ik dat hij bijzonder was, maar pas sinds zijn overlijden realiseer ik me hoe belangrijk hij is geweest voor de rest van de wereld. Wat hij écht heeft betekend. En hoe trots ik ben dat ik zijn naam mag dragen.”

Vaderskindje

“Mijn vader en ik hebben altijd een hechte band gehad. Misschien omdat we veel op elkaar lijken: koppig, overtuigd van ons gelijk en rechtdoorzee. Mijn moeder heeft mij weleens verteld dat ik als baby’tje doodziek werd als papa een paar dagen het land uit was. Zo gehecht was ik aan hem. Dat is nooit veranderd. Mijn vader was er – ondanks zijn drukke agenda – echt voor mij, mijn zus Chantal en mijn broer Jordi. Hij bracht ons naar school, ging met ons naar de dokter en elke vakantie deden we iets leuks.”

“In de zomer gingen we vaak naar ons huis in de bergen. Dan speelden we domino of trapten we samen een balletje. Geweldig vond hij dat. Hij was de gangmaker in ons gezin. Altijd vrolijk en in voor gekkigheid. Toch had hij ook een andere, strenge kant. We moesten altijd goed ons best doen en hard werken – verwend werden we zeker niet. Als tiener vroeg ik hem een keer om een tientje, waarop hij zei: ‘Ga eerst mijn auto maar wassen, Suus’. Dat vond ik als 16-jarige belachelijk, maar later begreep ik waarom hij dat deed. Hij verloor zijn vader toen hij 12 was, en zag het als zijn taak ons te leren voor onszelf te zorgen voor als hij er niet meer zou zijn. Daar ben ik hem nog elke dag dankbaar voor.”

Bekende achternaam: Cruijff

“Papa was al bekend toen ik werd geboren, dus het was voor mij heel normaal dat hij op tv kwam en dat iedereen hem kende. Bovendien is hij ook altijd heel gewoon gebleven. Hij deed zelf boodschappen, wandelde met de hond en sprak op dezelfde manier tegen de koning van Spanje als tegen de mensen op straat. Wel vond ik het gek dat mensen bijna hysterisch werden als ze hem tegenkwamen op straat. Hij was toch gewoon mijn vader?”

“In mijn puberteit had ik daar wel moeite mee. Ik vond het irritant dat mensen bij het horen van mijn achternaam ‘Cruijff’ meteen naar mijn vader vroegen, terwijl ik dacht: ik ben zelf ook nog iemand. Daarom zette ik me af. Net als iedere puber was ik soms flink brutaal tegen mijn vader. Maar echt last hebben we nooit gehad van zijn bekendheid. Misschien ook omdat mijn ouders ons uit de publiciteit hielden en mijn vader privé en werk goed kon scheiden. Op het moment dat hij de sleutel in het slot stak, was hij echt thuis. We konden op geen enkele manier aan hem merken of hij had gewonnen of verloren. Daar heb ik veel bewondering voor. Ik denk niet dat ik dat zelf had gekund.”

“Tijdens wedstrijden kon mijn vader hard zijn voor zijn spelers, maar hij nam ze na afloop maar wát graag mee naar huis. Soms zaten ze uren bij ons aan de keukentafel. Hij gaf veel om zijn jongens, deed alles voor ze en probeerde uit iedere speler het allerbeste te halen. Ik had het gevoel dat dat niet altijd werd gezien. De media schilderden hem vaak negatief af en hij kreeg bakken met kritiek over zich heen. Dat vond ik moeilijk.”

“Een keer zat ik op de tribune toen supporters lelijke dingen naar hem schreeuwden. Mijn vader had een dikke huid, maar ik kon er niet mee omgaan. Misschien is dat ook wel de reden dat ik al die jaren uit de publiciteit ben gebleven. Al die aandacht hoeft voor mij ook niet. Dat ik mij nu toch wat vaker laat zien, doe ik puur en alleen voor mijn vader. Om zijn naam en nalatenschap in ere te houden. Dat weegt voor mij zwaarder dan mijn eigen gevoel.”

Een groot hart

“Een van de belangrijkste lessen die ik van mijn vader meekreeg, is dat je moet klaarstaan voor mensen die het minder hebben. Hij had een groot hart en trok zich het leed van anderen aan. Het was voor ons geen verrassing toen hij kwam met het idee voor de Johan Cruyff Foundation. Een stichting waarmee hij alle kinderen – ook met een beperking – de kans wilde bieden om te sporten. Een paar jaar voordat mijn vader ziek werd, ging ik steeds vaker met hem mee op pad. Het idee was dat ik zijn Foundation beetje bij beetje zou overnemen. Dat was een bijzondere tijd, waarin ik papa nog beter heb leren kennen.”

“Elke keer als mijn vader met die kinderen bezig was, straalde hij van oor tot oor. Dan kwam het jochie in hem naar boven en was hij soms bloedfanatiek aan het voetballen met die kinderen op een veldje ergens midden in een woonwijk. ‘Kijk die glimlach, Suus’, zei hij dan. Hij werd daar zo intens gelukkig van. De Foundation was zijn vierde kind en al snel volgden het Cruyff College, de Cruyff Academy en het Johan Cruyff Institute. Daarmee bood hij topsporters de mogelijkheid om sport te combineren met een studie.”

“Dit kwam voort uit zijn eigen ervaring: hij heeft zijn opleiding nooit afgemaakt en was zich ervan bewust dat een flinke blessure zijn hele leven op z’n kop had kunnen zetten. Met deze opleidingen kon hij de nieuwe generatie sporters daarvoor behoeden. Hij heeft ons ook gepusht om een opleiding te volgen. ‘Die passie voor sport is leuk, maar zorg voor een plan B’, adviseerde hij ons. Een wijze les waarvan ik nu nog steeds profijt heb.”

Longkanker

“‘Elk nadeel heb z’n voordeel’, zei mijn vader altijd. Zelfs toen er bij hem longkanker werd ontdekt, bleef hij positief. Hij ging goedgehumeurd naar zijn chemo’s. Samen zouden de artsen en hij de kanker bestrijden. Even leek dat ook te lukken. ‘Ik sta met 2-0 voor’, riep hij na een reeks behandelingen. Helaas ging zijn gezondheid ineens hard achteruit. Dat zag niemand aankomen, zelfs de artsen niet. Die hadden hem nog een aantal jaar gegeven, dus als je dan ineens afscheid moet nemen, is dat heel zwaar. Ondanks het verdriet ben ik ergens ook dankbaar dat mijn vader niet heeft geleden. Hem langzaam zien wegkwijnen had ik nog veel erger gevonden. Nu was hij een week voordat hij overleed nog de vrolijke vader die hij altijd was geweest. In een diepgaand gesprek besloten we dat ik de Foundation na zijn overlijden voor mijn rekening zou nemen. Ergens wilde ik niets liever, maar ik vond het ook eng. Jarenlang hadden we alles samen gedaan en ineens stond ik er alleen voor.”

“Ik was bang dat de Foundation achteruit zou hollen zonder mijn vader, maar het tegenovergestelde gebeurde. Ik kreeg zo veel steun van sporters, voetballers en vrijwilligers. Ze wilden allemaal iets terugdoen voor mijn vader. Deze mensen gaven mij de kracht om uit de schaduw te stappen en het werk van mijn vader voort te zetten. Om de Foundation nog groter en beter te maken dan deze al was.”

Veel verdriet

“Naast alle prachtige projecten die er al lopen, lijkt het me mooi om te zorgen dat er ook in vluchtelingenkampen een Cruyff Court komt: een voetbalveld van kunstgras. Zo kunnen de mensen daar een paar uur per dag sporten en even alle ellende, pijn en verdriet vergeten. We zijn al een tijd bezig om dat te realiseren, maar helaas gaat dat allemaal niet zo makkelijk. Al heb ik er alle vertrouwen in dat het gaat lukken. Ik heb de genen van mijn vader en wij geven niet zomaar op.”

“We missen hem nog steeds heel erg. Vooral mijn moeder heeft veel verdriet. Ze trouwde op haar 19de met mijn vader, haar hele leven draaide om hem. Toch doet ze haar best. Zo is ze er tijdens de open dag van de Cruyff Foundation altijd bij. Dan heeft ze het gevoel dat ze dicht bij mijn vader is. Dat ze hem kan laten zien hoe trots ze op hem is en op alles wat hij heeft neergezet. Zelf mis ik vooral zijn aanwezigheid – zijn gezelligheid, zijn humor. En dat ik niet meer tegen hem kan praten. Ik mis mijn vader zoals hij was. Als familie geeft het ons steun dat mensen nog zo veel aan hem denken.”

Sterfdag

“Dat we op John Cruijff zijn sterfdag overspoeld worden met lieve berichtjes en hij overal ter wereld opnieuw wordt geëerd. Dat er stadions naar hem worden vernoemd en iedereen hem intens mist. Die steun is overweldigend en geeft ons kracht. Al is het ook weleens moeilijk om er altijd mee geconfronteerd te worden. Soms wil ik gewoon alleen zijn met mijn verdriet. Dan sluit ik mij af en ben ik even met mijn vader. Ik weet zeker dat hij daarboven alles op de voet volgt en ik ga ervoor zorgen dat hij vol trots kan neerkijken op alle mooie dingen die hij heeft neergezet in zijn leven.”

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Eline Doldersum. Fotografie: Petronellanitta.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: wat zijn Fieldlab-evenementen (en wat als het feest wordt afgelast?)

Een branche die sinds corona behoorlijk op z’n gat ligt (en dat is nog zacht uitgedrukt), is die van de evenementen. En oh, wat smachten vele Nederlanders naar een feestje. Sinds het voorjaar hoopt de evenementensector met zogenaamde Fieldlab-evenementen feestvierders op een veilige manier bij elkaar te laten komen. Maar wat houdt zo’n evenement precies in? En wat als het feest niet doorgaat?

Krijg je in dat geval bijvoorbeeld je geld terug, en hoe? Libelle ging op onderzoek uit.

Advertentie

Wat zijn Fieldlab-evenementen?

Fieldlab-evenementen zijn bijeenkomsten die alleen kunnen doorgaan onder strenge voorwaarden. En die voorwaarden kunnen vervolgens weer per evenement verschillen. In veel gevallen moeten bezoekers zich in elk geval voor het feest laten testen, en in sommige gevallen ook erna. Zo hoopt de organisatie dat bezoekers op een veilige manier bij elkaar kunnen komen en dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. En met de uitkomsten weer te leren over het gedrag van bezoekers.

De term ‘Fieldlab’ betekent eigenlijk dat het evenement plaatsvindt in een ‘omgeving waar organisaties en bedrijven samenwerken voor een experiment’. De afgelopen maanden vonden er al verschillende Fieldlab-evenementen plaats. Zo mochten eind maart 5000 gelukkige voetbalfans naar een WK Interland-wedstrijd in de ArenA. En halverwege april vonden in Utrecht de 3FM Awards plaats, waar 1500 muziekliefhebbers bij aanwezig waren. Het Songfestival in Rotterdam wordt ook een ‘Fieldlab’. In Ahoy mogen in mei negen keer 3500 mensen naar het zangspektakel.

Onderzoeken

Ook de komende tijd staan er verschillende Fieldlab-evenementen op de agenda. De onderzoekers creëren steeds andere situaties voor de bezoekers, zodat ze continu kunnen monitoren hoe mensen op wisselende omstandigheden reageren. Zo kijken ze onder meer naar verschillende manieren om te controleren op bijvoorbeeld temperatuur en sneltesten op locatie. Maar ook naar leeftijd en luchtkwaliteit. Zo vinden sommige evenementen binnen plaats, en andere buiten.

Na een dergelijk evenement gaan de onderzoekers aan de slag met een analyse. Die hopen ze binnen enkele weken na afloop van het feest klaar te hebben. Met de resultaten hopen ze voor organisatoren helder te krijgen hoe ze veilig en verantwoord evenementen kunnen organiseren de komende tijd.

Wat als het feest niet doorgaat?

Dat kan natuurlijk ook. We hebben allemaal gezien hoe 538 Oranjedag in Breda tóch afgeblazen werd. En dat nadat er 10.000 dolgelukkige feestvierders een kaartje hadden weten te bemachtigen. Gemeente Breda besloot vanwege veiligheidsredenen geen vergunning te verlenen. Op de website van het radiostation staat dat iedereen die een kaartje heeft gekocht het bedrag automatisch teruggestort krijgt.

Een kaartje overkopen via bijvoorbeeld Marktplaats is in dit soort gevallen dus niet handig. Op de website van Back to Live – het overkoepelende fieldlab-initiatief – staat tussen de veel gestelde vragen dan ook dat toegangsbewijzen niet overdraagbaar zijn. Mocht het feest dus onverhoopt niet doorgaan, zoals in het geval van 538 Oranjedag – dan kan het nog knap lastig worden om je centen terug te krijgen.

En wat als je positief getest bent voor het evenement?

Dan blijf je natuurlijk thuis. Alle bezoekers van Fieldlab-evenementen moeten voor aanvang van zo’n pilot-feestje een negatief testresultaat overhandigen. Laat je je vooraf testen en krijg je een positieve PCR-test terug, dan vergoedt de organisatie de kosten voor je toegangsbewijs. Dat is dan misschien enigszins een pleister op de wond. Hier moet je wel zelf achteraan en kun je aanvragen bij de ticketaanbieder van het evenement waar je naartoe zou gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid, Metronieuws, Back to Live, Radio 538. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Libelle Legt Uit: wat zijn Fieldlab-evenementen (en wat als het feest wordt afgelast?)

Een branche die sinds corona behoorlijk op z’n gat ligt (en dat is nog zacht uitgedrukt), is die van de evenementen. En oh, wat smachten vele Nederlanders naar een feestje. Sinds het voorjaar hoopt de evenementensector met zogenaamde Fieldlab-evenementen feestvierders op een veilige manier bij elkaar te laten komen. Maar wat houdt zo’n evenement precies in? En wat als het feest niet doorgaat?

Krijg je in dat geval bijvoorbeeld je geld terug, en hoe? Libelle ging op onderzoek uit.

Advertentie

Wat zijn Fieldlab-evenementen?

Fieldlab-evenementen zijn bijeenkomsten die alleen kunnen doorgaan onder strenge voorwaarden. En die voorwaarden kunnen vervolgens weer per evenement verschillen. In veel gevallen moeten bezoekers zich in elk geval voor het feest laten testen, en in sommige gevallen ook erna. Zo hoopt de organisatie dat bezoekers op een veilige manier bij elkaar kunnen komen en dat het coronavirus zich niet verder verspreidt. En met de uitkomsten weer te leren over het gedrag van bezoekers.

De term ‘Fieldlab’ betekent eigenlijk dat het evenement plaatsvindt in een ‘omgeving waar organisaties en bedrijven samenwerken voor een experiment’. De afgelopen maanden vonden er al verschillende Fieldlab-evenementen plaats. Zo mochten eind maart 5000 gelukkige voetbalfans naar een WK Interland-wedstrijd in de ArenA. En halverwege april vonden in Utrecht de 3FM Awards plaats, waar 1500 muziekliefhebbers bij aanwezig waren. Het Songfestival in Rotterdam wordt ook een ‘Fieldlab’. In Ahoy mogen in mei negen keer 3500 mensen naar het zangspektakel.

Onderzoeken

Ook de komende tijd staan er verschillende Fieldlab-evenementen op de agenda. De onderzoekers creëren steeds andere situaties voor de bezoekers, zodat ze continu kunnen monitoren hoe mensen op wisselende omstandigheden reageren. Zo kijken ze onder meer naar verschillende manieren om te controleren op bijvoorbeeld temperatuur en sneltesten op locatie. Maar ook naar leeftijd en luchtkwaliteit. Zo vinden sommige evenementen binnen plaats, en andere buiten.

Na een dergelijk evenement gaan de onderzoekers aan de slag met een analyse. Die hopen ze binnen enkele weken na afloop van het feest klaar te hebben. Met de resultaten hopen ze voor organisatoren helder te krijgen hoe ze veilig en verantwoord evenementen kunnen organiseren de komende tijd.

Wat als het feest niet doorgaat?

Dat kan natuurlijk ook. We hebben allemaal gezien hoe 538 Oranjedag in Breda tóch afgeblazen werd. En dat nadat er 10.000 dolgelukkige feestvierders een kaartje hadden weten te bemachtigen. Gemeente Breda besloot vanwege veiligheidsredenen geen vergunning te verlenen. Op de website van het radiostation staat dat iedereen die een kaartje heeft gekocht het bedrag automatisch teruggestort krijgt.

Een kaartje overkopen via bijvoorbeeld Marktplaats is in dit soort gevallen dus niet handig. Op de website van Back to Live – het overkoepelende fieldlab-initiatief – staat tussen de veel gestelde vragen dan ook dat toegangsbewijzen niet overdraagbaar zijn. Mocht het feest dus onverhoopt niet doorgaan, zoals in het geval van 538 Oranjedag – dan kan het nog knap lastig worden om je centen terug te krijgen.

En wat als je positief getest bent voor het evenement?

Dan blijf je natuurlijk thuis. Alle bezoekers van Fieldlab-evenementen moeten voor aanvang van zo’n pilot-feestje een negatief testresultaat overhandigen. Laat je je vooraf testen en krijg je een positieve PCR-test terug, dan vergoedt de organisatie de kosten voor je toegangsbewijs. Dat is dan misschien enigszins een pleister op de wond. Hier moet je wel zelf achteraan en kun je aanvragen bij de ticketaanbieder van het evenement waar je naartoe zou gaan.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Rijksoverheid, Metronieuws, Back to Live, Radio 538. Beeld: BrunoPress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Schilderij ophangen zonder boren? Zo kun je dat het beste doen

Het is het meest voor de hand liggend om een schilderij op te hangen aan een spijker of schroef, maar soms heb je deze optie niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een huurhuis woont waar je geen gaatjes in de muur mag maken of misschien weet je niet hoe je een boor moet gebruiken. Maar hoe kun je nu een schilderij ophangen zonder te boren?

Dit klinkt misschien onmogelijk, maar een schilderij ophangen zonder te boren is hartstikke makkelijk! Je hebt hier namelijk verschillende alternatieven voor.

Advertentie

Zelfklevende strips

Zo zijn er zelfklevende strips die je kunt gebruiken om een schilderij of een fotolijstje aan op te hangen. Deze strips kun je aan de achterkant van het lijstje plakken en vervolgens zo op de muur bevestigen. Naderhand kun je de strip ook weer makkelijk van je muur af halen zonder dat er lelijke restjes achterblijven. Hou er wel rekening mee dat als je een heel zwaar en groot schilderij hebt, deze strips dat gewicht niet kunnen dragen. Dit is meer een optie voor lichte lijstjes.

Schilderij ophangen zonder boren: zelfklevende spijkers

Net als zelfklevende strips heb je ook nog zelfklevende spijkers. Deze spijkers kunnen maximaal 2kg aan. Je plakt de strip die hierbij hoort op de muur, bevestigt vervolgens de klevende spijker aan de kleefstrip en je kunt je schilderijtje ophangen. Dit is misschien wel de makkelijkste manier voor het ophangen van een schilderij zonder te boren.

Schilderij ophangen aan touwtjes

Als het je er om gaat dat je geen lelijke gaatjes in je muur krijgt, kun je er ook nog voor kiezen om een schilderijrails te bevestigen en je schilderij hieraan te hangen door middel van een touwtje. Helaas heb je hier wel een boor voor nodig, want je moet de rails natuurlijk wel ophangen. Het voordeel is echter dat je achteraf geen lelijk gaatjes midden in je muur hebt.

Op de sidetable of op de kast

Als je een schilderij niet aan de muur op kunt of wilt hangen, dan kun je ook de meubels in huis slim gebruiken. Het staat namelijk ook heel leuk om een schilderij op een sidetable, ladekastje of tv-meubel neer te zetten. Zo kun je een schilderij toch neerzetten, maar hoef je niet te boren.

Zo hang je binnen 15 seconden een schilderij aan de muur met een vork:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wonen&co. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Schilderij ophangen zonder boren? Zo kun je dat het beste doen

Het is het meest voor de hand liggend om een schilderij op te hangen aan een spijker of schroef, maar soms heb je deze optie niet. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je in een huurhuis woont waar je geen gaatjes in de muur mag maken of misschien weet je niet hoe je een boor moet gebruiken. Maar hoe kun je nu een schilderij ophangen zonder te boren?

Dit klinkt misschien onmogelijk, maar een schilderij ophangen zonder te boren is hartstikke makkelijk! Je hebt hier namelijk verschillende alternatieven voor.

Advertentie

Zelfklevende strips

Zo zijn er zelfklevende strips die je kunt gebruiken om een schilderij of een fotolijstje aan op te hangen. Deze strips kun je aan de achterkant van het lijstje plakken en vervolgens zo op de muur bevestigen. Naderhand kun je de strip ook weer makkelijk van je muur af halen zonder dat er lelijke restjes achterblijven. Hou er wel rekening mee dat als je een heel zwaar en groot schilderij hebt, deze strips dat gewicht niet kunnen dragen. Dit is meer een optie voor lichte lijstjes.

Schilderij ophangen zonder boren: zelfklevende spijkers

Net als zelfklevende strips heb je ook nog zelfklevende spijkers. Deze spijkers kunnen maximaal 2kg aan. Je plakt de strip die hierbij hoort op de muur, bevestigt vervolgens de klevende spijker aan de kleefstrip en je kunt je schilderijtje ophangen. Dit is misschien wel de makkelijkste manier voor het ophangen van een schilderij zonder te boren.

Schilderij ophangen aan touwtjes

Als het je er om gaat dat je geen lelijke gaatjes in je muur krijgt, kun je er ook nog voor kiezen om een schilderijrails te bevestigen en je schilderij hieraan te hangen door middel van een touwtje. Helaas heb je hier wel een boor voor nodig, want je moet de rails natuurlijk wel ophangen. Het voordeel is echter dat je achteraf geen lelijk gaatjes midden in je muur hebt.

Op de sidetable of op de kast

Als je een schilderij niet aan de muur op kunt of wilt hangen, dan kun je ook de meubels in huis slim gebruiken. Het staat namelijk ook heel leuk om een schilderij op een sidetable, ladekastje of tv-meubel neer te zetten. Zo kun je een schilderij toch neerzetten, maar hoef je niet te boren.

Zo hang je binnen 15 seconden een schilderij aan de muur met een vork:

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Wonen&co. Beeld: Getty

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien