Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Suzanne (29) kreeg twee keer corona: "Die laatste keer was zó heftig, dat gun je niemand"

Halverwege maart was ze een van de eerste coronapatiënten in haar gemeente. Suzanne hoopte na twee weken flink ziek te zijn geweest dat dit het was. Maar in oktober testte ze wéér positief. En die tweede keer was zowel fysiek als mentaal veel zwaarder dan de eerste keer. “Ik was zó benauwd, het was doodeng.”

Het begon de eerste keer met hoesten. “Eigenlijk dacht ik aan een longontsteking”, vertelt Suzanne. “Maar omdat ik zelf in het ziekenhuis werk, heb ik me wel meteen laten testen. Toen had je nog helemaal geen teststraten, dus er kwamen twee ‘marsmannetjes’ helemaal ingepakt bij mij thuis langs. Een bizarre gewaarwording. Ik testte negatief, maar de klachten bleven aanhouden. Bij een tweede test bleek ik toch corona te hebben.”

Advertentie

Veel pijn

Suzanne bleef een paar weken thuis. “Ik kon alleen maar rechtop zitten of op mijn buik liggen van de pijn, vooral tussen m’n schouderbladen. En ik hoestte veel. Gelukkig hield ik mijn smaak en reuk en voelde ik me verder best prima. M’n hoofd werkte in elk geval nog, dus ik probeerde vanuit huis zoveel mogelijk te blijven werken.”

Toch waren het geen makkelijke weken voor Suzanne. “Ik woon alleen op een bovenverdieping en je mag natuurlijk de deur niet uit als je positief bent getest. Destijds was het voor veel vrienden ook een ver-van-je-bed-show. Afgezien van mij kenden ze niemand anders die ziek was. Ik was die keer gelukkig niet heel ziek, maar de muren komen echt op je af. En het was ook allemaal spannend, gek en nieuw.”

Twee keer corona

De nasleep viel gelukkig mee en een relatief klachtenvrije zomer volgde. Maar in de nacht van 12 op 13 oktober werd Suzanne bezweet en met een lijf vol spierpijn wakker. Een griepje, dacht ze. Een tweede keer corona? Dat kon het toch niet zijn? Eenmaal op haar werk aangekomen leek het wel weer te gaan. Tot Suzanne om 11 uur een kop koffie met haar collega’s dronk. “Uit het niets was ik mijn reuk en smaak verloren. Ik ben meteen door de teststraat op mijn werk gegaan. Tegen m’n collega’s grapte ik nog dat ik m’n spullen wel meteen mee zou nemen voor het geval ik weer thuis kwam te zitten. ‘Pas op hoor, dat is de goden verzoeken!’, grapten ze terug. Om half 5 kreeg ik de uitslag: ik bleek toch wéér positief. Dan weet je echt niet wat je ziet.”

Het duurde vervolgens paar dagen voordat ze klachten ontwikkelde. Suzanne: “Het was een compleet ander ziektebeeld dan de eerste keer. Maandagmiddag belandde ik weer thuis; donderdag werd ik ineens ontzettend benauwd. Van een paar meter naar de keuken wandelen raakte ik al buiten adem en werd het zwart voor mijn ogen. Die nacht lag ik letterlijk naar lucht te happen. Het was doodeng. Alsof ik onder water zwom en het niet ging halen om weer boven te komen.”

Zuurstoftekort

Artsen twijfelden om haar op te nemen, maar de huisarts raadde aan om met een saturatiemeter (zuurstofmeter) alles nauw in de gaten te houden. “Gezonde mensen hebben een waarde tussen de 95 en 99, ik zat structureel op of zelfs onder de 90. Ik was zo benauwd dat ik niet eens meer in volledige zinnen kon spreken. Als mijn ouders boodschappen hadden gebracht, redde ik het niet om de trap weer op te klimmen zonder een keer te gaan zitten onderweg. Ik ben jong, gezond en rook niet. Dat beangstigt je wel.

Ook was ik bang of de medicatie wel aan zou slaan. In zo’n situatie moet je rustig blijven, maar als je zo benauwd bent gaat dat gewoon niet. Corona is niet alleen lichamelijk zwaar, maar ook emotioneel gezien een mentaal spelletje. En juist omdat het die tweede keer ook zo heftig was, ben ik bang om het straks ook nog een derde keer op te lopen. Het is echt onbekend terrein, we weten niet of dat überhaupt kan.

Harde lockdown is noodzakelijk

Die harde lockdown vind ik vreselijk, maar het is wel nodig. We doen allemaal veel en veel te veel. Als we het nu goed aanpakken, zijn we er hopelijk weer sneller uit. Wat ik heb meegemaakt, gun ik niemand. En je ziet: ook op mijn leeftijd en met gezonde longen kun je het oplopen.

*de naam Suzanne is in verband met privacy gefingeerd. Bij de redactie is haar echte naam bekend.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

  • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
  • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
  • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
  • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
  • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Stinkt het in huis? Controleer deze 5 plekken dan eens

Dat je huis 24/7 ruikt naar de geur van je favoriete kaars of geurstokjes, is de wens van velen. Maar in werkelijkheid krijg je op wekelijkse basis te maken met etensluchten, de geur van je huisdier of een eigenaardig luchtje uit de badkamer. 

Het kan in huis nu eenmaal niet altijd ruiken alsof het de cosmetica-afdeling van een luxe warenhuis is. Maar wat je wél kunt doen als je huis ‘stinkt’, is de volgende dingen controleren. Zo kom je vast in de kortste keren van onaangename geurtjes af.

Advertentie

Wat te doen als je huis stinkt?

De oorzaak van de vieze geur in huis vind je misschien op een onverwachte plek. Van het beddengoed tot de vaatwasser: het kan geen kwaad om de volgende mogelijke probleemgebieden even te checken als je last hebt van ongewenste luchtjes.

1. Prullenbak

Laten we beginnen met een logisch probleemgebied: de prullenbak. Van kruimels tot een laagje vocht dat er in achterblijft: vaak is een prullenbak het probleem als het thuis niet meer zo lekker ruikt. Wat je kunt doen is je vuilniszak dagelijks in de afvalbak gooien en regelmatig de prullenbak goed schoonmaken met een sopje. Strooi vervolgens bakpoeder op de bodem, et voilà: van nare geuren heb jij geen last meer in huis.

2. Bed

Beddengoed kan een van de redenen zijn waarom het in je slaapkamer niet fris meer ruikt. Gedurende de nacht transpireer je en laten we niet vergeten dat je ook haren en huidcellen verliest. De tent laten doorluchten is aan te raden, net als je beddengoed wekelijks wassen. Je kunt onzuiverheden krijgen als je je beddengoed niet regelmatig verschoont. Net als de kans om een infectie op te lopen of een allergie te ontwikkelen.

Lees ook:
Draait jouw beddengoed in elkaar in de droger? Zo los je dat op

3. Honden-/kattenmand

Huisdieren zijn onderdeel van je gezin, maar net zoals mensen kunnen ook zij stinken. Als ze haren verliezen, krijgen bacteriën de kans om zich te verspreiden. Onderhoud de vacht van je geliefde viervoeter en maak wekelijks hun mand en kleed goed schoon. Regelmatig stofzuigen om de haren op te zuigen is ook belangrijk.

Als het in huis naar urine ruikt, is het zaak om te achterhalen waar je huisdier precies geplast heeft voordat er schimmel ontstaat. Hieronder zie je hoe je de plek het snelst schoonmaakt.

4. Vaatwasser

De vaatwasser is een broedplaats voor schimmel en vieze luchtjes. Als je vindt dat je huis stinkt, kun je de vaatwasser eens checken. Maak het filter leeg na een draaibeurt, geef de vaatwasser eens per twee maanden een goede schoonmaakbeurt en let ook op de randen van de vaatwasser. Haal hier regelmatig een sopdoek langs om vuil en achtergebleven etensresten te verwijderen zodat het niet gaat stinken.

5. Wasmand

Je weet vast wel dat het niet verstandig is om natte kleding (of handdoeken) al in de wasmand te gooien, maar wie weet is het toch de reden waarom er een rare geur in de badkamer hangt. Op vochtige plekken hebben bacteriën nu eenmaal meer de kans om zich te verspreiden en daardoor ruikt het niet meer fris in huis. Gooi natte kleding of direct in de wasmachine, of laat het eerst drogen op een plek waar het niet vochtig wordt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real simple, Bond cleaning. Beeld: Getty Images

huis stinkt

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Esther (56): "Je moet zuinig zijn op je huid"

Sophie (18) vindt haar moeder Esther (56) een knappe verschijning die ook nog eens vol passie haar werk in de ouderenzorg doet.

Libelle samen met L’Oréal Paris

Advertentie

Sophie: “Mijn moeder levert een bijdrage aan een gelukkiger leven voor ouderen met een zorgvraag. Ze bedenkt bijvoorbeeld nieuwe woon-zorgconcepten voor mensen met dementie en zit altijd vol creatieve ideeën. Het is een drukke baan, maar ik zie met hoeveel liefde ze dit werk doet. Ik vind dat ze er heel goed uitziet, er is nog geen rimpel te ontdekken. Mijn vriendinnen geloven het vaak niet als ik vertel dat mijn moeder 56 jaar is. Ze wordt ook altijd jonger geschat. Op tijd beginnen met smeren is haar geheim, zei ze laatst, dus dat doe ik nu ook. Omdat ze het belangrijk vindt dat mijn zusje en ik onze huid ook goed verzorgen, verrast ze ons regelmatig met een lekkere crème of tonic. Ik hoop dat ik ze ook heb, die goede genen.”

De juiste verzorging

Esther: “Ik ben blij en trots dat Sophie zo lief over mij praat, ondanks dat ik vaak druk ben met mijn werk in de ouderenzorg. Omdat ik dementie van dichtbij heb meegemaakt, mijn vader had het ook, vind ik het extra waardevol om in deze fase iets voor iemand te kunnen betekenen. Toen ik zo oud was als Sophie leerde ik van mijn moeder dat je zuinig moet zijn op je huid. Iedere ochtend en avond crème gebruiken en altijd je make-up verwijderen. Ik werd op mijn 38ste moeder van Sophie en drie jaar later werd haar zusje geboren. Een jong gezin houdt me jong, denk ik, maar ik heb ook de goede genen van mijn moeder geërfd. Ik vind het leuk om er goed uit te zien en mezelf te verzorgen, dus gebruik ik goede producten. Ik hoop dat ik dat aan mijn dochters door kan geven.”

Stevigere huid

Net zo’n mooie huid als Esther? Na de overgang kan de huid aan stevigheid verliezen. Van dagelijks smeren met L’Oréal Paris Age Perfect Collageen Expert, verrijkt met geconcentreerde Collageen Aminozuur fracties, wordt de huid zichtbaar strakker en steviger.*

  1. Verstevigt
  2. Hydrateert
  3. Vermindert pigmentvlekken

* Klinische test op 42 vrouwen na 4 weken

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Winnen: het boek 'Onderweg' over Francine's pelgrimstocht van 580 kilometer

Journalist Francine Postma had stiekem genoeg van het drukke gezinsleven. Dus trok ze haar wandelschoenen aan en vertrok ze voor een pelgrimstocht van 580 kilometer. Daar schreef ze het boek Onderweg over.

Wat doe je als je uitgeput bent en stiekem genoeg hebt van je gezin? Je kunt bij de pakken neer gaan zitten of je besluit een lange wandeling te maken. Francine Postma deed het laatste, want er moest iets veranderen in haar leven. Ze liep gedurende 5 weken in haar eentje het St. Olavspad, het bijna 600 kilometer lange pelgrimspad van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoette ze verschillende mensen met wie ze uiteenlopende gesprekken voerde. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen.

Advertentie

 

Win: Onderweg van Francine Postma

Libelle mag 10x het boek Onderweg (€ 20 Uitgeverij Fjord) weggeven. Meedoen? Vul dan onderstaand formulier in.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien