Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Tessa heeft misofonie: "Als ik eetgeluiden hoor, borrelt er agressie op"

‘Haat voor geluid’, ofwel misofonie, is een aandoening die 20% van de bevolking in lichte mate heeft. Maar slechts bij een paar mensen neemt het hun hele leven over. Zo ook bij Tessa Leurink (45), die van kinds af aan een hevige vorm van misofonie heeft. “Als ik eetgeluiden hoor, herken ik mezelf niet meer.”

Tessa (45): “Slikgeluiden, een kuchje of krakende chips halen iets in me naar boven wat ik niet uit kan leggen. Zodra ik eet-, mond- of keelgeluiden om me heen hoor, word ik gek. ‘Oh, ik kan er ook echt niet tegen als iemand luid nootjes eet’, reageren mensen vaak als ik erover praat. Maar misofonie is veel meer dan dat. Als ik eetgeluiden hoor, herken ik mezelf niet meer. Dan borrelt er agressie in me naar boven en moet ik even weglopen. Thuis doe ik er dan ook alles aan om minder geluid om me heen te hebben. Met het gezin eten doen we met de radio aan en bij de televisie eten we worstjes of kaas in plaats van krakende snacks. Leuk is het niet, maar ik heb leren leven met mijn misofonie.”

Advertentie

Sfeer verzieken

“Als kind was ik al extreem gevoelig voor geluid, alleen was er toen nog geen naam voor. Mensen vonden me vooral chagrijnig, moeilijk en een grote zeur. Ontbijten met het gezin was voor mij bijvoorbeeld een drama. Zo veel eetgeluiden om me heen kon ik niet aan. Maar mijn ouders zetten het weg als een ochtendhumeur. ‘Iedere ochtend verziek je de sfeer’, zeiden ze tegen me. ‘Ga maar wat anders doen terwijl wij ontbijten.’ Ze wisten niet beter en zo was het voor mij én voor hen beter.”

Overal

“Nog jaren ging het zo door. Ik was altijd die zeur en stond vaak op het punt van ontploffen. Het was ook niet makkelijk om mijn irritatie in toom te houden. Eten is namelijk overal. Thuis, op school, op werk, in het vliegtuig, in de trein, op een feestje. Waar je ook komt: er wordt op een zeker moment gegeten.”

Herkenning

“Lang wist ik niet wat er met me aan de hand was. Was ik hoogsensitief? Als ik mezelf daarover informeerde, herkende ik wel een aantal dingen. Maar écht overtuigd was ik niet. Tot ik op een dag op een stuk stuitte over misofonie. Het was alsof er iets klikte. Alles viel op zijn plaats. ‘Dit ben ik!’, dacht ik toen ik las over de klachten. Ik ben me er toen meer en meer in gaan verdiepen en er ging een wereld voor me open.”

Misofonie

“De borrelende agressie vanbinnen, het type geluiden, de klachten die je overhoudt aan te veel geluid. Alles klopte voor mij. Toen misofonie bij mij was vastgesteld ben ik het direct gaan delen met mijn omgeving. Zie je wel, ik was geen zeur. Het is echt een aandoening.”

Omgaan met misofonie

“Inmiddels weet ik een paar jaar dat ik misofonie heb en is er veel veranderd. Ik heb maniertjes gevonden om beter om te kunnen gaan met geluiden en mijn omgeving houdt rekening met me. Zo neemt mijn partner bepaalde activiteiten op zich, die voor mij te intens zijn. Als mijn dochter bijvoorbeeld naar de bioscoop gaat, gaat hij mee. Ik kan niet tussen al die krakende popcorn en kauwende mensen zitten. Als ik toch eens sporadisch mee naar de bioscoop of het theater ga, draag ik oordoppen. Je verstaat alles dan een stukje minder goed, maar zo houd ik het wel vol.”

Rekening houden

“Ik vind het lief dat iedereen zo zijn best doet om rekening met me te houden. Ik wil ze dat zelf namelijk niet opleggen. Natuurlijk wil ik wel eens iets zeggen als ik me aan een geluid van iemand irriteer. Zo weet ik precies wie van mijn vrienden er luid eet, kleine hapjes neemt, een vervelend kuchje heeft, zwaar ademt of hard slikt. Maar ik zeg er niets van, omdat ik ze niet wil beperken in hun gedrag. Verrassend genoeg heb ik de minste moeite met mijn 11-jarige dochter. Het klinkt triest, maar door de jaren heen heeft zij leren leven met mijn aandoening. Inmiddels eet ze op zo’n manier dat ik het bijna niet hoor. Dat is fijn, maar ik voel me schuldig dat het zo moet.”

Misofonie-therapie

“Daarbij lijkt het alsof mijn klachten door de jaren heen erger worden. Dat baart me zorgen. De laatste tijd lees ik veel over therapie bij misofonie. Wie weet dat ik dat wil gaan doen in de toekomst om mijn klachten in toom te houden. Maar voor nu houd ik het bij mijn grenzen aangeven. En loop ik even weg als ik merk dat ik begin te koken. Dat is het beste voor iedereen.”

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Beeld: iStock.

 

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Slaap je slecht? Het zou zomaar aan je slaapkamer kunnen liggen

Op tijd naar bed gaan, geen alcohol drinken voor het slapengaan en weinig koffie drinken: het zijn allemaal dingen die kunnen bijdragen aan een goede nachtrust. Maar wat als al deze tips niet werken? Het zou zomaar kunnen dat de inrichting van je slaapkamer dan de grote boosdoener is.

Deze vijf tips zorgen voor een rustgevende slaapkamer.

Advertentie

Geef je muur een ander kleurtje

De kleuren in je slaapkamer kunnen een grote invloed hebben op je nachtrust, dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse Nationaal Sleep Foundation. Zo zouden de meeste tinten blauw een kalmerend effect hebben op je gemoedstand en brein, waardoor je ontspannen in slaap valt. Heb je liever geen blauwe muur? Een koele, neutrale kleur zoals grijs of zilver werkt ook.

Minder licht

Neem de verlichting in je slaapkamer eens onder de loep. Heb je veel grote lampen in je kamer? En geven deze een heel fel licht? Een overdaad aan fel licht kan er namelijk voor zorgen dat je moeilijker in slaap valt. Koop daarom een dimmer voor op je lampen of kies voor een klein leeslampje dat weinig licht geeft op je nachtkastje.

Zorg voor goede raamverduistering

Voor een goede nachtrust is het belangrijk dat je slaapkamer zo donker mogelijk is. Zorg daarom voor een goede raamverduistering. Koop bijvoorbeeld een verduisterend (rol)gordijn. De kans is groot dat je ineens veel beter slaapt.

Andere lakens

Wanneer je nieuwe lakens koopt is het belangrijk dat je op de stof let. Mijd stoffen uit synthetische materialen zoals polyester of nylon, die je lichaamswarmte vasthouden. Kies in plaats daarvan voor een stof die beter ademt én zacht is, zoals bijvoorbeeld 100% katoen.

Vervang je kussen

Wanneer je op een slecht kussen slaapt kun je last krijgen van hoofd-schouder- en rugklachten. Een goed kussen is daarom essentieel voor een goede nachtrust. Zorg er daarom voor dat je een op een comfortabel kussen slaapt met een goede neksteun.

Déze zelfgemaakte thee zorgt voor een goede nachtrust:

De leukste artikelen van Libelle ontvangen in je mailbox? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: HLN.be. Beeld: Shutterstock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Met dít stuk fruit kun je uitstekend de badkuip poetsen

We hebben vaak een kast vol met schoonmaakmiddelen staan, terwijl een hoop dingen uit je keukenkastje – of in dit geval je fruitschaal – ook zijn geschikt. Met een grapefruit kun je namelijk hartstikke goed je badkuip poetsen.

Ligt er toevallig nog een grapefruit in de keuken die net niet meer lekker genoeg is voor een sapje? Gooi ‘m dan niet weg. In combinatie met zout zorg je voor een blinkende badkuip én een heerlijk ruikende badkamer.

Advertentie

Grapefruit en zout

Strooi royaal zout over een halve grapefruit en maak de badkuip vervolgens nat met water. Strooi een beetje zou over de bodem en gebruik de halve grapefruit om het bad te schrobben. Zorg dat je tijdens het schrobben in de grapefruit knijpt, zodat het sap eruit komt. Het zuur helpt de zeepresten en andere vlekken weg te krijgen en het zout zorgt voor een scrubeffect. Tot slot kun je de badkuip schoonspoelen met lauwwarm water.

Klaar met de badkuip poetsen? Met dit alledaagse middeltje worden de badkamertegels weer stralend wit

Wil jij meer lifehacks? Dat kan! Je kunt nu via je telefoon, tablet of Google Home (slimme speaker) praten met Libelle. Open de Google Assistent app op je telefoon en zeg: ‘Hé Google, praat met Libelle!’ Weten hoe je dat precies doet? Klik hier!

Libelle Voice

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Margriet. Beeld: Getty Images

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Eindelijk weten we het: dít is de mol van 'Wie is de mol?' 2021

Wekenlang hebben we onszelf afgevraagd wie de mol is. Zaterdagavond werd er tijdens de finale van WIDM eindelijk duidelijk wie dit jaar de saboteur onder de kandidaten was.

Pas op, dit artikel kan spoilers over de aflevering bevatten.

Advertentie

Finale Wie is de mol?

Alle deelnemers van het seizoen kwamen samen voor de finale. Rik praat nog even met ze na over het seizoen. Hoe hebben zij het ervaren? En wie waren hun mollen? Verder was er dit jaar géén live publiek aanwezig vanwege het coronavirus.

Om erachter te komen wie dan echt dé mol van dit seizoen is, gaan we terug naar Tsjechië. Daar praat Rik nog één keer tegen de twee finalisten: voetbalster Rocky Hehakaija en actrice Renée Fokker. Wie van de twee zal vandaag haar ware identiteit onthullen? En na lang kijken met zweethandjes, werden de kijkers uit hun lijden verlost: Renée Fokker is de mol. Dit maakt Rocky automatisch de winnaar.

Reacties

Op Twitter zijn de reacties over de mol wisselend. Hoewel een deel het goed had geraden, zijn er ook mensen die het niet hadden zien aankomen. Zo schrijft iemand: “Het leek mij te doorzichtig om een actrice te kiezen als mol, dus ik heb Renee nooit verdacht.”


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Avrotros.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kate Middleton gespot in betaalbare oorbellen van déze winkelketen

De outfits van royals bewonderen vinden we heerlijk en het is extra leuk als er iets tussen zit dat ook geschikt is voor onze portemonnee. Kate Middleton verscheen vrijdag in een online meeting waar ze oorbellen van slecht vijf pond droeg.

De oorbellen die Kate droeg zijn klassieke, zilveren ringen van de Britse winkelketen Accessorize. Women & Home laat weten dat deze oorbellen slechts vijf pond kosten. Eerder zagen we Kate al eens in een jurkje van Zara en van & Other Stories.

Advertentie

Meeting

De meeting waar Kate en William aanwezig waren was een belangrijke, maar ook een heftige afspraak. In 2019 lanceerden Kate en William namelijk de crisislijn Shout en daarom gingen ze vrijdag online in gesprek met de jonge Jack en zijn ouders.

Ergste nachtmerrie

Jack kampte met depressieve gevoelens en zelfmoordgedachtes. Hij stond op een hoge brug toen hij besloot om contact op te nemen met Shout. In de meeting vertelt Kate tegen de moeder van Jack dat ze zich niet kan voorstellen hoe dit moet zijn geweest voor haar. “Het is de ergste nachtmerrie van elke ouder.”

Deze vier items neemt Kate Middleton altijd mee in haar handtas:


Wil je praten over zelfdoding of wil je hulp op dit gebied? Bel 113 of gratis: 0800-0113. Ook kun je gaan naar de website van 113 Zelfmoordpreventie.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Women & Home. Beeld: Brunopress.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien