Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Thysia Huisman (47) werd op jonge leeftijd verkracht en durfde pas 28 jaar later aangifte te doen

Thysia Huisman (47) werd in Parijs verkracht door een bekende modellenagent en meisjesronselaar van Jeffrey Epstein. “Ik heb me heel lang geschaamd. Nu heb ik alleen maar spijt dat ik niet eerder aangifte heb gedaan.” Ze schreef het boek Close-up, over wat haar is overkomen.

Thysia werkt achter de schermen bij verschillende televisieprogramma’s. Ze heeft twee kinderen en woont samen.

Advertentie

Black-out

“Ik herinner me alleen flarden van die avond in Parijs, 1991. Maar wát ik me herinner staat in mijn geheugen gegrift. Ik weet nog dat we met z’n allen uit waren geweest, eigenlijk zoals we dat vrijwel iedere avond deden. En dat het vrij laat was toen we terugkwamen in zijn statige Parijse appartement. Dat hij een speciaal drankje voor me maakte en dat ik me na twintig minuten raar begon te voelen. Duizelig, misselijk. Dat geluiden van ver leken te komen en dat ik voelde hoe ik de controle over mijn lichaam verloor. Vanaf dat moment zijn mijn herinneringen fragmentarisch. Toen ik zei dat ik me echt heel raar voelde, nam hij me mee naar zijn slaapkamer. Hij zei dat ik op bed moest liggen om uit te rusten. Hij duwde me achterover. Dan een black-out. Hij zoende me en scheurde mijn shirt kapot. Black-out. Hij lag op mij en penetreerde me. Black-out.”

Modellenagent

“‘Hij’ is Jean-Luc Brunel. Een bekende en invloedrijke modellenagent met aanzien en een gigantisch netwerk. Niet lang voor deze nacht was hij in mijn leven gekomen toen ik aan hem werd voorgesteld in Brussel, op het kantoor van het modellenbureau dat mij vertegenwoordigde. Eens in de zoveel tijd kwam Brunel daar langs om nieuwe modellen te scouten. En ik bleek een van die modellen voor wie hij een glanzende toekomst in Parijs zag weggelegd. Ik zou het helemaal gaan maken, wist hij, en hij beloofde gouden bergen. Hij bood me zelfs aan om zonder huur te betalen in zijn appartement te wonen.”

Alarmbellen

“Natuurlijk vond ik hem een gladjakker met zijn snelle praatjes en zijn vreemde aanbod, maar mijn Belgische agent – een vrouw, nota bene – vond dat ik niet achterdochtig moest zijn. Zij kende hem goed en vertelde dat er meerdere meisjes in dat appartement logeerden. Dit aanbod was alleen weggelegd voor de meisjes in wie hij echt iets zag. Ik moest me vereerd voelen, vond ze. En dus besloot ik om mijn alarmbellen te negeren en de stap naar Parijs te wagen.”

Seksuele toespelingen

“Achttien was ik, en ik voelde mij klaar om de wereld in te stappen; vreemde toestanden zouden mij niet overkomen, want ik had ‘m wel door, die kleine, gladde Fransman. En inderdaad, vanaf de dag dat ik aankwam in dat gigantische appartement in een chique buurt van Parijs begonnen de rare opmerkingen en seksuele toespelingen. Hij bood me zijn bed aan, maar daar piekerde ik niet over; in plaats daarvan sliep ik op de kamer bij een ander model, op de vloer.”

Jeffrey Epstein

“Uiteraard was ik op mijn hoede, want naast de ongepaste liefdesverklaringen viel mij op dat er iedere avond feestjes bij hem thuis waren. De meeste gasten waren mensen uit de modellenwereld, maar er was ook altijd een groepje rijke oude zakenmannen aanwezig. Deze mannen werden steevast omringd door een schare heel jonge meisjes. Ik heb het nooit expliciet gevraagd, maar ik voelde dat deze meisjes, ze moeten een jaar of zestien zijn geweest, gezelschapsdames waren. Sterker nog, ik weet zeker dat een van die oudere mannen Jeffrey Epstein was. Drie jaar geleden herkende ik hem toen ik op een foto van hem stuitte, genomen tijdens een rechtszaak in 2008. Geen twijfel mogelijk. Ik heb hem daar gezien. Ik heb zelfs nog even met hem gepraat.”

Verkracht

“Terug naar 1991. Ik weet nog hoe ik de ochtend na de verkrachting in shock wakker werd. Langzaam kwamen de herinneringen van de nacht ervoor terug. Ik zat vol zelfverwijt: hoe had dit mij kunnen overkomen? Hoe ben ik in godsnaam bij die man in bed beland? Ben ik onoplettend geweest? Heb ik niet duidelijk genoeg ‘nee’ gezegd? Heb ik niet hard genoeg gevochten? Had ik moeten weten dat er een risico was om gedrogeerd te worden? Mijn lijf voelde alsof er een trein over me heen was gereden en het leek alsof ik er nog steeds geen controle over had. Waarschijnlijk was ik nog half gedrogeerd. Ik hoorde hem bellen in de woonkamer toen ik me zo snel mogelijk aankleedde. Als de dood om hem tegen te komen pakte ik mijn spullen en vluchtte het huis uit. Dat ik überhaupt in die wazige toestand het station heb gehaald is een wonder.”

Hol van de leeuw

“Pas de dag daarna begon die grijze blur weg te trekken. Ik belde mijn modellenagent in Brussel om haar te vertellen wat mij was overkomen. Haar reactie? Boos. Op míj. Zij, die mij had moeten beschermen, maar mij in plaats daarvan regelrecht het hol van de leeuw in stuurde. Achteraf hoorde ik dat iedereen in de modellenindustrie op de hoogte was van de praktijken van Brunel. Zij verweet mij dat ik niet hard genoeg was, te zwak voor de modellenwereld en dat ik me onprofessioneel had gedragen. Met andere woorden: het was mijn schuld.”

#metoo

“Vanaf dat moment besloot ik om mijn geheim met niemand te delen. Heel lang probeerde ik te vergeten wat er was gebeurd. Ik stopte met modellenwerk, ging studeren en stortte me op mijn werk. Mijn onbevangenheid en vertrouwen in mensen waren onherstelbaar beschadigd. Pas drie jaar geleden, met de opkomst van #metoo, bedacht ik: holy shit, dit heb ik óók meegemaakt.”

Aangifte

“Toevallig volgde ik toen een schrijfcursus en begon ik erover te schrijven. Eerst kleine stukjes, en later steeds meer. Totdat ik vorig jaar zo ver was om met mijn verhaal naar buiten te treden en aangifte te doen. Hoewel de zaak allang was verjaard, voelde het goed. Een bevestiging dat het niet mijn schuld was dat ik was verkracht. De schaamte die ik al die jaren had gevoeld maakte plaats voor spijt. Spijt dat ik niet metéén met mijn verhaal naar de politie was gegaan. Maar ik voel me ook sterk.

Deze maand verschijnt mijn boek. Met dit boek wil ik het taboe doorbreken dat op verkrachting rust. Hoe vaak hoor je immers als een meisje is verkracht: waarom reed ze in haar eentje zo laat in het park? Of: ze had vast een kort rokje aan. Of: waarschijnlijk was ze dronken. Zulke opmerkingen zorgen ervoor dat een slachtoffer zich niet veilig voelt om aangifte te doen. Alsof het háár schuld is wat haar is aangedaan. Ik hoop dat mijn boek ervoor zorgt dat deze manier van denken verandert en dat het slachtoffers aanmoedigt om naar voren te stappen en aangifte te doen.”

Tekst: Paulijn van der Pot. Beeld: privébeeld van Thysia Huisman. Fotograaf Frank Pinckers

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

5 manieren om een online kaart éxtra persoonlijk te maken

Van een kaart in de brievenbus wordt iedereen blij. Je maakt ‘m nog leuker én persoonlijker door er zelf eentje online te ontwerpen, bijvoorbeeld met een mooie foto of een eigen tekst. 

Libelle samen met Greetz

Advertentie

Bij een verjaardag, verhuizing of geboorte hoort natuurlijk een kaart. Maar het is ook een leuke manier om iemand te verrassen of bedanken, of om te laten weten: ik denk aan jou. Stuur bijvoorbeeld zomaar eens een kaart met een foto van een mooie herinnering, van die onvergetelijke vakantie of een ander speciaal moment. Van zo’n persoonlijke kaart is er maar één!

5x extra speciaal

Zo maak je een online kaart extra persoonlijk:

  • Plaats een mooie foto van jullie samen of van een gedeelde herinnering op de voorkant.
  • Heb je te veel leuke foto’s om uit te kiezen? Stel dan een collagekaart samen met je favorieten.
  • Een kaart wordt extra persoonlijk met de naam en leeftijd van de jarige én feestelijke stickers aan de binnenkant.
  • Ga voor groot, groter, grootst! Kies voor een kaart in een groter formaat voor een éxtra grote glimlach.
  • En een felicitatie in dialect is weer eens wat anders: fan herte lokwinske!

Goed voor een glimlach

Hoe speciaal het kan zijn om een persoonlijke kaart te ontvangen, merkte Martin (59) toen hij een fotokaart van zijn zoon Dennis ontving: “Wauw, wat gaaf!, was het eerste wat ik dacht toen ik de envelop opende. Bij het zien van de foto van ons samen op de voorkant schoot ik vol. Het ontroert mij dat Dennis de moeite heeft genomen om zelf online een kaart te maken om mij te bedanken dat ik er voor hem ben. Hoewel het vroeger wat minder ging, is het nu gelukkig goed tussen ons. Ik vind het een supermooie kaart en zijn tekst raakt me. Ik heb de kaart een mooi plekje gegeven. Elke keer dat ik ernaar kijk, krijg ik een glimlach op mijn gezicht. Bedankt Dennis!”


De kaart die Martin van zijn zoon ontving en 3 andere Greetz-kaarten die je kan personaliseren

Met Greetz

Een persoonlijke kaart met een foto of naam op de voorkant maak en verstuur je met Greetz, met volop keuze uit designs en formaten. Als je de kaart voor 22.00 uur bestelt, wordt hij de volgende dag bezorgd. Bezorging inplannen voor een later moment kan ook, op elke dag van de week. Tot en met donderdag 29 april krijg je bij alle kaarten een gratis postzegel.

 

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Stinkt het in huis? Controleer deze 5 plekken dan eens

Dat je huis 24/7 ruikt naar de geur van je favoriete kaars of geurstokjes, is de wens van velen. Maar in werkelijkheid krijg je op wekelijkse basis te maken met etensluchten, de geur van je huisdier of een eigenaardig luchtje uit de badkamer. 

Het kan in huis nu eenmaal niet altijd ruiken alsof het de cosmetica-afdeling van een luxe warenhuis is. Maar wat je wél kunt doen als je huis ‘stinkt’, is de volgende dingen controleren. Zo kom je vast in de kortste keren van onaangename geurtjes af.

Advertentie

Wat te doen als je huis stinkt?

De oorzaak van de vieze geur in huis vind je misschien op een onverwachte plek. Van het beddengoed tot de vaatwasser: het kan geen kwaad om de volgende mogelijke probleemgebieden even te checken als je last hebt van ongewenste luchtjes.

1. Prullenbak

Laten we beginnen met een logisch probleemgebied: de prullenbak. Van kruimels tot een laagje vocht dat er in achterblijft: vaak is een prullenbak het probleem als het thuis niet meer zo lekker ruikt. Wat je kunt doen is je vuilniszak dagelijks in de afvalbak gooien en regelmatig de prullenbak goed schoonmaken met een sopje. Strooi vervolgens bakpoeder op de bodem, et voilà: van nare geuren heb jij geen last meer in huis.

2. Bed

Beddengoed kan een van de redenen zijn waarom het in je slaapkamer niet fris meer ruikt. Gedurende de nacht transpireer je en laten we niet vergeten dat je ook haren en huidcellen verliest. De tent laten doorluchten is aan te raden, net als je beddengoed wekelijks wassen. Je kunt onzuiverheden krijgen als je je beddengoed niet regelmatig verschoont. Net als de kans om een infectie op te lopen of een allergie te ontwikkelen.

Lees ook:
Draait jouw beddengoed in elkaar in de droger? Zo los je dat op

3. Honden-/kattenmand

Huisdieren zijn onderdeel van je gezin, maar net zoals mensen kunnen ook zij stinken. Als ze haren verliezen, krijgen bacteriën de kans om zich te verspreiden. Onderhoud de vacht van je geliefde viervoeter en maak wekelijks hun mand en kleed goed schoon. Regelmatig stofzuigen om de haren op te zuigen is ook belangrijk.

Als het in huis naar urine ruikt, is het zaak om te achterhalen waar je huisdier precies geplast heeft voordat er schimmel ontstaat. Hieronder zie je hoe je de plek het snelst schoonmaakt.

4. Vaatwasser

De vaatwasser is een broedplaats voor schimmel en vieze luchtjes. Als je vindt dat je huis stinkt, kun je de vaatwasser eens checken. Maak het filter leeg na een draaibeurt, geef de vaatwasser eens per twee maanden een goede schoonmaakbeurt en let ook op de randen van de vaatwasser. Haal hier regelmatig een sopdoek langs om vuil en achtergebleven etensresten te verwijderen zodat het niet gaat stinken.

5. Wasmand

Je weet vast wel dat het niet verstandig is om natte kleding (of handdoeken) al in de wasmand te gooien, maar wie weet is het toch de reden waarom er een rare geur in de badkamer hangt. Op vochtige plekken hebben bacteriën nu eenmaal meer de kans om zich te verspreiden en daardoor ruikt het niet meer fris in huis. Gooi natte kleding of direct in de wasmachine, of laat het eerst drogen op een plek waar het niet vochtig wordt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real simple, Bond cleaning. Beeld: Getty Images

huis stinkt

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Stinkt het in huis? Controleer deze 5 plekken dan eens

Dat je huis 24/7 ruikt naar de geur van je favoriete kaars of geurstokjes, is de wens van velen. Maar in werkelijkheid krijg je op wekelijkse basis te maken met etensluchten, de geur van je huisdier of een eigenaardig luchtje uit de badkamer. 

Het kan in huis nu eenmaal niet altijd ruiken alsof het de cosmetica-afdeling van een luxe warenhuis is. Maar wat je wél kunt doen als je huis ‘stinkt’, is de volgende dingen controleren. Zo kom je vast in de kortste keren van onaangename geurtjes af.

Advertentie

Wat te doen als je huis stinkt?

De oorzaak van de vieze geur in huis vind je misschien op een onverwachte plek. Van het beddengoed tot de vaatwasser: het kan geen kwaad om de volgende mogelijke probleemgebieden even te checken als je last hebt van ongewenste luchtjes.

1. Prullenbak

Laten we beginnen met een logisch probleemgebied: de prullenbak. Van kruimels tot een laagje vocht dat er in achterblijft: vaak is een prullenbak het probleem als het thuis niet meer zo lekker ruikt. Wat je kunt doen is je vuilniszak dagelijks in de afvalbak gooien en regelmatig de prullenbak goed schoonmaken met een sopje. Strooi vervolgens bakpoeder op de bodem, et voilà: van nare geuren heb jij geen last meer in huis.

2. Bed

Beddengoed kan een van de redenen zijn waarom het in je slaapkamer niet fris meer ruikt. Gedurende de nacht transpireer je en laten we niet vergeten dat je ook haren en huidcellen verliest. De tent laten doorluchten is aan te raden, net als je beddengoed wekelijks wassen. Je kunt onzuiverheden krijgen als je je beddengoed niet regelmatig verschoont. Net als de kans om een infectie op te lopen of een allergie te ontwikkelen.

Lees ook:
Draait jouw beddengoed in elkaar in de droger? Zo los je dat op

3. Honden-/kattenmand

Huisdieren zijn onderdeel van je gezin, maar net zoals mensen kunnen ook zij stinken. Als ze haren verliezen, krijgen bacteriën de kans om zich te verspreiden. Onderhoud de vacht van je geliefde viervoeter en maak wekelijks hun mand en kleed goed schoon. Regelmatig stofzuigen om de haren op te zuigen is ook belangrijk.

Als het in huis naar urine ruikt, is het zaak om te achterhalen waar je huisdier precies geplast heeft voordat er schimmel ontstaat. Hieronder zie je hoe je de plek het snelst schoonmaakt.

4. Vaatwasser

De vaatwasser is een broedplaats voor schimmel en vieze luchtjes. Als je vindt dat je huis stinkt, kun je de vaatwasser eens checken. Maak het filter leeg na een draaibeurt, geef de vaatwasser eens per twee maanden een goede schoonmaakbeurt en let ook op de randen van de vaatwasser. Haal hier regelmatig een sopdoek langs om vuil en achtergebleven etensresten te verwijderen zodat het niet gaat stinken.

5. Wasmand

Je weet vast wel dat het niet verstandig is om natte kleding (of handdoeken) al in de wasmand te gooien, maar wie weet is het toch de reden waarom er een rare geur in de badkamer hangt. Op vochtige plekken hebben bacteriën nu eenmaal meer de kans om zich te verspreiden en daardoor ruikt het niet meer fris in huis. Gooi natte kleding of direct in de wasmachine, of laat het eerst drogen op een plek waar het niet vochtig wordt.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Real simple, Bond cleaning. Beeld: Getty Images

huis stinkt

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Winnen: het boek 'Onderweg' over Francine's pelgrimstocht van 580 kilometer

Journalist Francine Postma had stiekem genoeg van het drukke gezinsleven. Dus trok ze haar wandelschoenen aan en vertrok ze voor een pelgrimstocht van 580 kilometer. Daar schreef ze het boek Onderweg over.

Wat doe je als je uitgeput bent en stiekem genoeg hebt van je gezin? Je kunt bij de pakken neer gaan zitten of je besluit een lange wandeling te maken. Francine Postma deed het laatste, want er moest iets veranderen in haar leven. Ze liep gedurende 5 weken in haar eentje het St. Olavspad, het bijna 600 kilometer lange pelgrimspad van Zweden naar Noorwegen. Onderweg ontmoette ze verschillende mensen met wie ze uiteenlopende gesprekken voerde. Maar ze kwam vooral zichzelf tegen.

Advertentie

 

Win: Onderweg van Francine Postma

Libelle mag 10x het boek Onderweg (€ 20 Uitgeverij Fjord) weggeven. Meedoen? Vul dan onderstaand formulier in.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Beeld: Getty

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien