Hoe sterk is jullie relatie? Doe hier de test>

Zoek binnen:

Tiener krijgt brandwonden na het snoeien van deze plant

De 17-jarige Alex werkt in de zomermaanden bij een hovenier. Toen hij na een dag hard werken in de tuin ’s avonds onder de douche stond, voelde hij dat er iets niet klopte.

“Ik dacht eerst dat ik verbrand was door de zon, dus ik lette er niet zo op”, vertelt de jongen uit de Amerikaanse staat Virginia. “Maar toen ik onder de douche stapte en mijn gezicht ging wassen, vielen er hele stukken huid van mijn gezicht.”

Advertentie

Foto 
Alex liet zijn verwondingen meteen aan zijn moeder Christy zien, die als verpleegkundige werkt in een nabijgelegen ziekenhuis. Christy had een vermoeden wat er aan de hand was en zocht een foto op van een reuzenberenklauw en vroeg haar zoon of hij die dag in de buurt van deze plant was geweest. Dat was het geval.

Zonlicht 
Een berenklauw is een plant met een lange, stevige stengel en grote witte bloemen. Ook in Nederland komt hij voor, vooral aan de rand van weilanden en sloten. De berenklauw is in principe niet giftig, maar wanneer je in aanraking komt met het sap van de plant, wordt je huid extreem gevoelig voor zonlicht. Dit kan erge jeuk, maar ook blaren en brandwonden veroorzaken. Wanneer het sap van de plant in je ogen komt, kun je zelfs blind worden.

Wassen 
De jongen werd door zijn moeder naar het ziekenhuis gebracht, waarnaar hij al snel werd overgedragen aan een brandwondencentrum. “De artsen lieten me anderhalf uur lang onder de douche staan en wasten me met zeep zodat de zuurtegraad van mijn huid naar beneden zou gaan. Het hete water op mijn wonden was denk ik het ergst. Dat of de behandeling waarbij ze de dode huid van mijn lichaam schraapten.”

Ontzettend pijnlijk
Alex verbleef nog twee dagen op de intensive care en is inmiddels weer thuis. “Ik moet het verband iedere dag verwisselen”, vertelt hij aan People. “Het is ontzettend pijnlijk. Iedere keer als ik het verband eraf haal, begint mijn huid te bloeden. De helft van mijn gezicht en mijn rechterbovenarm zijn het meest beschadigd.” Alex moet het komende half jaar uit de zon blijven en zijn gezicht zal een jaar tot twee jaar gevoelig blijven voor licht.

Bewustwording 
Het leven van Alex staat stil, terwijl hij zoveel zin had om met zijn studie te beginnen. Omdat de tiener wil voorkomen dat andere mensen uit onwetendheid aan een berenklauw verwonden, deelt hij zijn verhaal in de media. “Ik wil niet dat dit andere mensen overkomt.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: People, Good Housekeeping. Beeld: iStock 

Joosje (39) tegen moeder Jantien (58): “Wil je mijn vader helpen zoeken?”

Joosje Jantien vader Libelle

Hecht of juist niet: de band tussen moeder & dochter is een bijzondere. Wat gebeurt er als je de tijd neemt voor een goed gesprek? Elke week praten een dochter en haar moeder over oud zeer en nieuw verdriet, over grote vreugde en dierbare momenten.

Deze week spreken we Joosje en Jantien. Joosje (39) is getrouwd met Joost, ze hebben geen kinderen. Jantien (58) is bewust ongehuwd moeder en heeft twee honden.

Dochter Joosje: "Lieve mam, allereerst dank dat je me op de wereld hebt gezet met je eigenzinnige en onafhankelijke geest."

Mo

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien