Ontdek Drenthe! Boek nu met 40% korting>

Zoek binnen:

Tiener krijgt brandwonden na het snoeien van deze plant

De 17-jarige Alex werkt in de zomermaanden bij een hovenier. Toen hij na een dag hard werken in de tuin ’s avonds onder de douche stond, voelde hij dat er iets niet klopte.

“Ik dacht eerst dat ik verbrand was door de zon, dus ik lette er niet zo op”, vertelt de jongen uit de Amerikaanse staat Virginia. “Maar toen ik onder de douche stapte en mijn gezicht ging wassen, vielen er hele stukken huid van mijn gezicht.”

Advertentie

Foto 
Alex liet zijn verwondingen meteen aan zijn moeder Christy zien, die als verpleegkundige werkt in een nabijgelegen ziekenhuis. Christy had een vermoeden wat er aan de hand was en zocht een foto op van een reuzenberenklauw en vroeg haar zoon of hij die dag in de buurt van deze plant was geweest. Dat was het geval.

Zonlicht 
Een berenklauw is een plant met een lange, stevige stengel en grote witte bloemen. Ook in Nederland komt hij voor, vooral aan de rand van weilanden en sloten. De berenklauw is in principe niet giftig, maar wanneer je in aanraking komt met het sap van de plant, wordt je huid extreem gevoelig voor zonlicht. Dit kan erge jeuk, maar ook blaren en brandwonden veroorzaken. Wanneer het sap van de plant in je ogen komt, kun je zelfs blind worden.

Wassen 
De jongen werd door zijn moeder naar het ziekenhuis gebracht, waarnaar hij al snel werd overgedragen aan een brandwondencentrum. “De artsen lieten me anderhalf uur lang onder de douche staan en wasten me met zeep zodat de zuurtegraad van mijn huid naar beneden zou gaan. Het hete water op mijn wonden was denk ik het ergst. Dat of de behandeling waarbij ze de dode huid van mijn lichaam schraapten.”

Ontzettend pijnlijk
Alex verbleef nog twee dagen op de intensive care en is inmiddels weer thuis. “Ik moet het verband iedere dag verwisselen”, vertelt hij aan People. “Het is ontzettend pijnlijk. Iedere keer als ik het verband eraf haal, begint mijn huid te bloeden. De helft van mijn gezicht en mijn rechterbovenarm zijn het meest beschadigd.” Alex moet het komende half jaar uit de zon blijven en zijn gezicht zal een jaar tot twee jaar gevoelig blijven voor licht.

Bewustwording 
Het leven van Alex staat stil, terwijl hij zoveel zin had om met zijn studie te beginnen. Omdat de tiener wil voorkomen dat andere mensen uit onwetendheid aan een berenklauw verwonden, deelt hij zijn verhaal in de media. “Ik wil niet dat dit andere mensen overkomt.”

Iedere dag (gratis!) de best gelezen berichten van Libelle Daily in je mailbox? Meld je aan voor de Daily Update!

Bron: People, Good Housekeeping. Beeld: iStock 

Hans bekent: hij heeft een obsessie voor de kleding van nieuwslezeressen

Hans-libelle

Hans Verstraaten is journalist en schrijft elke week over de kleine én grote dingen in het leven. Deze week: de kleding van nieuwslezeressen. 

Ik zal je een geheim vertellen, in de hoop en verwachting dat het onder ons blijft, want ik schaam me er wel een beetje voor. Afgesproken? Ik kijk dus praktisch elke avond naar het NOS Journaal. Inderdaad, niks om je voor te schamen. Maar daarbij ontgaat me vaak het nieuws omdat – ik schaam me nu eigenlijk best diep – ik altijd geheel en al gefocust ben op de kleding van de nieuwslezeressen.

Gisteravond: nieuwslezeres Am

Lees Verder >>

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien