Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Zoek binnen:

Toeslagouder Lieke (51): "Ik ben een schim van wie ik was"

Lieke* (51) woont samen met haar zoon (13). Door de toeslagenaffaire is ze alles kwijtgeraakt, belandde ze in de schuldsanering en werd ze klant van de Voedselbank. “Uiteindelijk ging ik antidepressiva slikken.”

‘U bent officieel aangemerkt als toeslagouder.’ Toen het herstelteam van de Belastingdienst mij twee weken geleden belde met deze mededeling kon ik alleen maar onbedaarlijk huilen. Vier jaar had ik gevochten om aan te tonen dat ik geen fraudeur ben en tijdens dat gevecht was ik alles kwijtgeraakt: mijn baan, mijn vrienden en zelfs bijna mijn leven. En nu sprak iemand deze verlossende woorden. ‘Zie je wel’, dacht ik, ‘ik ben onschuldig. Ik ben een toeslagouder en géén fraudeur.’

Advertentie

Kinderopvang

Het was 2016 toen mijn toeslagen werden stopgezet. Ik zou onjuiste gegevens hebben verstrekt over het aantal uren dat mijn zoontje gebruikmaakte van de kinderopvang. In eerste instantie dacht ik dat het een foutje betrof en dat alles zou goed komen, maar na eindeloos bellen met instanties, de kinderopvang, mijn werkgever en de belastingdienst realiseerde ik me: ‘dit komt niet goed’. Erger nog, ik was gebrandmerkt als fraudeur en voelde me als een heks die levend op een brandstapel werd gegooid. Ik wist: ‘dit ga ik niet winnen, ik tegen de logge, stugge overheid.’

Antidepressiva

Ondertussen was mijn huurtoeslag stopgezet waardoor mijn huurachterstand dusdanig was opgelopen dat ik met huisuitzetting werd bedreigd. Ik kon mijn zorgverzekering en de kinderopvang niet meer betalen en raakte mijn baan kwijt waardoor ik in de schuldsanering terechtkwam. Voor levensmiddelen was ik aangewezen op de Voedselbank. Met de verse producten kookte ik voor mijn zoon en zelf leefde ik op boterhammen met pindakaas, melk, pap, soep en vla. Het leek wel alsof ik een sneeuwbal zat die in een noodtempo naar beneden suisde, terwijl de problemen zich opstapelden. Ik was alleen maar bezig met overleven.

Op een gegeven moment breekt zo’n overlevingsstrijd je op. Het ging zelfs zo ver dat ik in december 2017 met de gedachte speelde om naar het Belastingkantoor te rijden en van de bovenste verdieping te springen. Uiteindelijk kwam ik in de psychische hulpverlening terecht. Ik onderging EMDR-therapie en ging antidepressiva slikken.

Toeslagenaffaire

Lange tijd dacht ik dat ik de enige was in deze situatie. En ondanks het feit dat ik zeker wist dat ik geen fraudeur was, ging ik twijfelen aan mijzelf: had ik dan toch ergens een foutje gemaakt? Keer op keer herhaalde de Belastingdienst immers dat ik deze situatie aan mijzelf te danken had. Er werd geïnsinueerd dat ik de boel moedwillig had bedonderd. Wat als iemand dat zou geloven? Ik durfde mijn verhaal aan niemand te vertellen, zelfs niet aan mijn moeder en zoontje. De schaamte was te groot.

Toeslagouders

Afgelopen jaar kreeg ik een mailtje van de kinderopvang waarin het vermoeden werd geuit dat ik wellicht behoor tot de groep van gedupeerde toeslagouders. Vanaf dat moment ben ik me gaan verdiepen in de toeslagenaffaire. Ik zag huilende ouders op tv, bij de rechtbank, en dacht: dat ben ik! Zij zijn mij! Ik ben niet alleen! Voortaan was ik niet meer een ‘fraudeur’, maar een ‘toeslagouder’.

30.000 euro

Twee weken geleden werd ik gebeld door het ‘herstelteam’ en kreeg ik een aardige dame aan de lijn. De toon van het gesprek was empathisch, heel anders dan het contact dat ik voorheen had gehad. De dame gaf toe dat er fouten zijn gemaakt en dat er hard werd gewerkt aan een tegemoetkoming. Goed nieuws, al dacht ik direct: eerst zien dan geloven, want mijn wantrouwen naar de overheid zit heel diep. Vorige week volgde het bericht dat alle toeslagouders € 30.000,- zullen ontvangen. Dat zie ik als een teken dat er actie wordt ondernomen. Al maakt dat geld het leed niet goed. Bovendien zal ik er maar weinig van terugzien; het bedrag gaat rechtstreeks naar de boedelschuld.

Erkenning

Belangrijker dan de financiële tegemoetkoming vind ik de erkenning. Er is zó grof met me omgegaan. Het is de overheid gelukt om een sterke, levendige, intelligente vrouw te reduceren tot een angstig, wantrouwend hoopje mens. Ik ben een schim van wie ik was. Letterlijk. Door alle ellende ben ik 20 kg afgevallen, terwijl, ik was al geen zwaargewicht. Boos? Ik ben woest. Vóór de toeslagaffaire leefde ik braaf mijn leven en probeerde ik samen met mijn zoontje iets op te bouwen. De overheid is erin geslaagd om alles waaraan ik mijn leven lang heb gewerkt met de grond gelijk te maken. Ze hebben alles van me afgenomen en ik moet helemaal opnieuw beginnen.

Parlementaire enquête

Het is frustrerend om te zien hoe iedereen tijdens de parlementaire enquête naar elkaar wijst en niemand de verantwoordelijkheid op zich neemt voor de fouten die er zijn gemaakt. Voor mij is het duidelijk dat er koppen moeten rollen. Als ík dit soort fouten op mijn werk had gemaakt dan was ik op staande voet ontslagen. Toch durf ik weer voorzichtig vooruit te denken, iets wat ik jarenlang niet heb gekund. En ook de schaamte verdwijnt langzaam. Ik durf mensen over mijn situatie te vertellen want ik ben geen dader, maar slachtoffer.

*Vanwege privacyredenen is deze naam gefingeerd.

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Tekst: Paulijn van de Pot. Beeld: iStock.

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Terug naar de kust: familie Meiland bezichtigt waanzinnige boerderij

Erica en Martien Meiland hebben er geen geheim van gemaakt dat ze Hengelo na ongeveer een half jaar alweer gaan verlaten. Door gedoe met het bestemmingsplan moeten ze vertrekken en verhuizen ze weer terug naar de Randstad. De familie is al op huizenjacht en heeft een waanzinnige boerderij bezichtigd.

Vanaf maart zijn de Meilandjes terug op televisie en kunnen we allemaal meegenieten van de huizenjacht. Weekend weet nu al te vertellen welk huis de familie onder andere heeft bezichtigd. Ze zijn namelijk gespot bij een waanzinnige boerderij in Leiderdorp dat te koop staat voor 2,75 miljoen euro. Het dorp is bekend terrein voor de familie. Het ligt niet ver van hun oude woonplaats Noordwijk en ook schoonzoon Dirk komt hier vandaan.

Advertentie

Nieuwe boerderij voor de familie Meiland

Deze boerderij lijkt het perfecte huis voor de familie: het heeft twee aparte leefgedeelten voor Erica en Martien en er is zelfs de mogelijkheid om hun oude hobby weer op te pakken in de bed & breakfast. Het huis beschikt over elf slaapkamers, zeven badkamers en drie keukens. Tel daar twee recreatiezalen, een royale tuin, een privé-oprijlaan en weilanden bij op en het doet zeker niet onder voor een Frans chateau. En het allerbelangrijkste: er is een wijnen, wijnen, wijnkelder.

De Meilandjes weer op televisie

In een reactie aan Shownieuws vertelt Martien dat ze deze boerderij niet gaan kopen. Ze hebben het inderdaad samen met de cameraploeg bezichtigd, maar zijn ook bij een aantal andere huizen geweest. Welk huis ze uiteindelijk wel gaan kopen, zullen we ongetwijfeld gaan zien in de nieuwe serie die vanaf maart te zien is op televisie.


De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: Weekend, Shownieuws. Beeld: Talpa, Funda

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Haal de slee maar van zolder: vrijdag kans op 5 tot 10 centimeter sneeuw

O, wat zouden we graag het weekend beginnen in een witte wereld. Voor een deel van het land is er goed nieuws: in Groningen, Drenthe en delen van Friesland wordt vrijdagochtend flink wat sneeuw verwacht.

Weerplaza meldt dat het de komende dagen flink gaat regenen. In het noorden en noordoosten van het land verandert dat vrijdag wellicht dus even in sneeuw. De verwachting is nog een beetje onzeker, maar mocht het er echt van komen dan is dat gelijk ook “een aanzienlijke hoeveelheid”, volgens Weerplaza.

Advertentie

5 tot 10 centimeter sneeuw

En met die aanzienlijke hoeveelheid hebben we het over zo’n 5 tot 10 centimeter. Genoeg voor een rondje op de slee of het maken van een sneeuwpop, dus. De overgangszone van sneeuw naar regen ligt volgens de weersite waarschijnlijk boven de Noordoostpolder en Gelderland.

Maar het kan óók zo zijn dat het alleen boven het noorden van Duitsland valt. Dan blijft de sneeuwkans wellicht alleen hoog voor Groningen. Morgen moeten de voorspellingen definitief laten zien hoe de verwachting voor vrijdag eruit ziet: wordt het sneeuw, of blijft het bij ijsregen?

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief!

Bron: Weerplaza. Beeld: ANP

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Geen hotels, maar ziekenhuizen en spelen met Diederik: Anna bedacht het spel 'coronapoly'

We gaan richting een jaar lang corona, een moment waar we liever niet al te lang bij stil willen staan.  Niet helemaal waar, want er ontstaan ook leuke dingen in tijden van crisis. Bijvoorbeeld: Anna bedacht haar eigen coronapoly.

Komen al die bordspellen ondertussen wel een klein beetje je neus uit? Ga zelf aan de slag met een nieuw spel. Dat dacht Anna Grooten (19) uit Heerenveen ook. Ze bedacht zelf een coronaversie van het beroemde spel Monopoly. Inclusief het RIVM, OMT, de bruiloft van Grapperhaus en het vaccin.

Advertentie

Coronapoly met ziekenhuizen

Coronapoly begint in, hoe kan het ook anders, Wuhan. Moet je naar de gevangenis? Dan ga je in quarantaine. En hotels zijn in deze versie ingeruild voor ziekenhuizen. Daarnaast kun je ook gebouwen kopen als het Torentje, het Catshuis en het Binnenhof. Overal is aan gedacht.

Spelen met Diederik Gommers

Anna kwam op het idee door een video op TikTok. Twee weken lang knutselde ze aan haar eigen spel dat je kunt spelen met Hugo de Jonge, Diederik Gommers, Irma Sluis en andere bekende corona-gezichten. Ook de Kans- en Algemeen Fonds-kaartjes zijn in coronastijl. In een interview met RTL Nieuws las ze een kaartje voor: “De tweede lockdown is voorbij en de winkels zijn weer open. Je komt Hugo de Jonge tegen en complimenteert hem met zijn geweldige schoenenkeuze. Je krijgt 25 euro vanwege dit aardige compliment.” Plannen voor het uitbrengen van het spel zijn er nog niet, eerst gaan ze het zelf nog spelen.

 

 

 

 

 

De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je nu aan voor de nieuwsbrief!

Bron: RTLNieuws.nl. Beeld: Facebook/Anna Grooten

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien

Kan een intolerantie voor bepaald eten ook overgaan?

In het geval van een intolerantie vraag je je misschien af: zou mijn lichaam er misschien aan kunnen wennen, als ik er maar lang genoeg aan blootgesteld word? Een soort therapie dus, waarbij ik gewoon even door de periode met erge klachten heen moet?

We vroegen het diëtist en onderzoeker Wendy Walrabenstein.

Advertentie

Intolerantie vs. allergie

Van een lactose-, gluten-, pinda-, schelpdieren- of fructoseintoleratie heeft menig mens last. Gevolg? Onder meer darmklachten, migraine, jeuk en/of hartkloppingen. De oorzaak is een verkeerd gerichte reactie van het afweersysteem tegen ‘onschuldige’ eiwitten. Vooral niet te verwarren met een allergie.

Walrabenstein legt uit: “Grofweg kun je stellen dat er bij een allergie een directe reactie optreedt die soms levensgevaarlijk kan zijn. En in het geval van intoleranties gaat het meestal over maag- en darmklachten als gevolg van het eten van bepaalde voedingsmiddelen.”

Coeliakie en lactoseintolerantie

“De bekendste vormen van voedselintoleranties zie je bij mensen met coeliakie en bij mensen met een lactoseintolerantie. Bij coeliakie kan het eten van glutenbevattende granen, zoals tarwe, rogge en gerst, leiden tot ontstekingen in de darm. Het is een auto-immuunziekte en erfelijk.

Lactoseintolerantie komt voor bij mensen die, meestal al vanaf hun kindertijd, geen enzymen meer aanmaken die lactose kunnen afbreken. Beide aandoeningen veroorzaken geen allergische reactie.”

Allergie, intolerantie of sensitiviteit

“Daarnaast bestaan er diverse sensitiviteiten voor voeding. De bekendste is glutensensitiviteit, waarbij mensen na het eten van glutenbevattende producten gezondheidsklachten krijgen (vooral in het spijsverteringskanaal, maar ook vermoeidheid) . Als ze hiermee stoppen, dan stoppen ook de klachten. Glutensensitiviteit is ondertussen wel erkend, maar we weten over de oorzaak nog (te) weinig.”

Een huisarts kan beoordelen of er mogelijk sprake is van een allergie, intolerantie of een sensitiviteit. Mocht er een vermoeden zijn, dan kunnen gespecialiseerde artsen dat onderzoeken, bijvoorbeeld door middel van een voedselprovocatietest: het uitlokken van de allergie door een beetje van het voedsel in te nemen.

Gezond voedingspatroon

Wijst de test een intolerantie uit, dan is er volgens Walrabenstein een punt waar op gelet moet worden: “Op basis van de uitslag zouden zij dan veel voedingsmiddelen moeten laten staan. Het is naar mijn mening onverantwoord om deze mensen zonder nader advies over hoe zij dit moeten doen, slechts een lijstje te geven met wat men beter wel en niet kan eten. Want hoe stel je een gezond voedingspatroon samen als er ineens heel veel producten wegvallen?”

“Het is dan belangrijk om bij een lange lijst ’no-go’ producten ook eens met een diëtist te praten. De diëtist kan niet alleen zorgen dat jouw voedingspatroon volwaardig is, maar ook helpen bij het doen van provocatietesten om zo te checken of deze producten echt állemaal leiden tot klachten.”

Intoleranties tegengaan

Afijn, de hamvraag, nu we dit onderscheid kennen: kunnen klachten door frequente blootstelling minder erg worden? Dat ligt eraan. “Nee, niet bij allergieën, coeliakie of  lactoseintolerantie. Mensen die last hebben van die vormen van voedselovergevoeligheid moeten zich echt aan hun dieet blijven houden.”

Voor voedselsensitiviteiten zit dat anders. De wetenschap heeft volgens Walrabenstein ontdekt dat veel sensitiviteiten te relateren zijn aan de darmflora, het microbioom in onze darmen. “Door onbewerkt, overwegend plantaardig – en dus vezelrijk – te eten, voeden wij de goede bacteriën in onze darmen, zodat deze de ’slechte’ (die vooral leven op verzadigd vet en suiker) een beetje kunnen wegdrukken.”

Verbeterde darmflora

“Een gezond microbioom kan gerust nog eens getest worden op eerdere voedselintoleranties, door kleine hoeveelheden van producten te eten waarvoor men dacht overgevoelig te zijn. Een verbeterde darmflora kan wellicht deze voedingsmiddelen wél goed verteren.”

Wil je aan de slag met een gezonde leefstijl? Dan kan het boek Food, Body, Mind van Wendy je ook verder helpen.

In deze video legt Wendy uit waarom ook beweging belangrijk is om gezond te blijven:

De mooiste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen? Meld je aan voor onze nieuwsbrief.

Bron: Wendy Walrabenstein. Beeld: iStock

Lees meer

voor jou geselecteerd

Laat meer voor jou geselecteerd zien